Co urośnie w betonowym murku?

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Co urośnie w betonowym murku?

Post »

Pytanie brzmi jak w tytule. Co urośnie w murku, który jest zrobiony z bloczków betonowych murowanych i z wierzchu obmurowany kamieniami polnymi. Dziury jak na zdjęciu, pojemność dziury to ok. 3l. Nie ma dostępu do ziemi z tyłu, jest tam tylko mur z bloczków, zatem roślinka będzie miała do dyspozycji tylko to co wsypię do dziury.

Obrazek
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Różne rośliny na skalniaki: macierzanka, tymianek, rojniki, płomyk szydlasty, i wiele innych. Popatrz na skalniaki forumowiczów i na pewno coś wybierzesz.
Po 2-3 latach będziesz mieć kwitnący murek.
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

Nie tak bardzo, tam nie ma, jak na razie miejsca na te roślinki, na betonie nie urosną. Może jedynie poza tymi dziurami, w które można je posadzić, układając mniejsze kamyki tak aby zabezpieczyć wypłukiwanie podłoża z tych dużych dziur.
Trzeba by było ponawiercać zaprawę miedzy kamieniami, na głębokość ok 5 cm. (pod lekkim kątem w kierunku dołu murka, nie poziomo), wiertłem do betonu o średnicy ok 20mm lub większym. W ten sposób zrobisz miejsca na roślinki. W otwory wkładasz roślinki których korzenie zawijasz razem z podłozem w papier np. gazetowy, robiąc rurkę o średnicy ciut mniejszej niż otwór. Po włożeniu usuwasz papier wystający z otworu, (ten w otworze za kilka dni zbutwieje) ubijasz podłoże i dopiero wtedy podlewasz. Rośliny do takich nasadzeń znajdziesz TUTAJ, w poście "Wysłany: Wto 29 Maj 2007 01:22", wystarczy tylko wybrać gatunki (szukając po nazwie łacińskiej w Google np. TAK, to pierwsza z listy} i poszukać w sklepach, lub u znajomych ze skalniakami. :D
Potem wystarczy dbać o roślinki i podlewać cały murek w suchsze dni, woda ściekając po murku nawodni roślinki w otworach. Te rolny rosną w naturze w garstce podłoża.
Tutaj również :D

Obrazek
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo Ci dziękuję Pawle! Super cenne wskazówki, widać od razu, że ma się doczynienia z wyższej klasy specjalistą... Tak myślałam, że w samym betonie to nie wyrośnie, bo czytałam trochę w Działkowcu o skalnych murkach, ale jakoś nie wpadłam na to nawiercenie dziury.
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

Uzupełniając, u podnóża murku, posadził bym jakieś płożące roślinki, będą stanowiły łagodne przejście między murkiem a chodniczkiem u podnóża. Może płożące iglaki np: Mikrobiota syberyjska (Microbiota decussata), czy Jałowiec płożący 'Prince of Wales' (Juniperus horizontalis 'Prince of Wales')
A na koronie murku, tuż za nią w gruncie, Jałowiec płożący 'Wiltonii' (Juniperus horizontalis 'Wiltonii') 'Glauca'), ten ostatni ma wiotkie gałązki, i ok 15 cm przyrosty roczne, które z czasem będą przewieszać się przez koronę, i stworzą taki zielony "wodospad".
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O, to bardzo się cieszę, bo właśnie zakupiłam Wiltoni pod tym kątem, tak właśnie wyobrażając sobie, że z jednej strony będzie piął się w górę już po skarpie, a w dół będzie zwieszał się po murku. Pomiędzy murkiem a chodniczkiem jest na razie wysypany żwir (który ma też funkcję odwadniania przy większych opadach), ale w sumie mogę go rozgarnąć w paru miejscach i coś spróbować posadzić. Tego Prince of Wales też ostatnio zakupiliśmy, ale posadziłam go wyżej na skarpie. W każdym razie bardzo dziękuję za rady i informacje.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
maciejb
50p
50p
Od: 17 gru 2008, o 00:36

Post »

Rojniki będą rosły wszędzie poprzez bardzo małę wymagania glebowe i wodne,rozmnaza się to cholerstwo w bardzo szybkim tempie,mam kilka odmian,jak ktoś chce to wymienie na jakieś sadzonki iglaczków lub liściaków
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”