Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.7

Post »

Muszę się skupić na tych mniejszych cisach, a które są według Ciebie węższe?
Chciałabym je wcisnąć tam z tyłu ogrodu, wzdłuż siatki, ciasno tam mam i w tym cały kłopot :(
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ewamaj66 pisze:Żałuję, że na początku ogrodowania nie zdecydowałam się na cisowy żywopłot, byłby już widoczny. Potem trzeba było się spieszyć i rosną tuje. Mają osłonić róże od zimnych wiatrów, więc swoją rolę niedługo zaczną spełniać. Szybko rosną :D Sadziłam 20 cm sadzonki, teraz wiele przekroczyło metr, a mam je od trzech lat. Cena za takie maleństwa też była istotna, mam sporo do obsadzenia.
Tak, cena za cisy jest spora :( . Nawet nie chcę się zastanawiać ile już na nie wydałam :roll:
Spełniają bardzo dobrą funkcję ochronną, ale trzeba kupić od razu duże, albo uzbroić się w cierpliwość.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Właśnie obie te kwestie spowodowały, że posadziliśmy tuje :roll: Nie są tak ładne jak cisy, ale przekonało mnie stwierdzenie, że rośnie toto jak chwast-w moim klimacie bardzo pożądana cecha :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

danutab pisze:Monia róże zachwycające bardzo spodobała mi się Kir Royal, szkoda że to pnąca na takowe już nie mam miejsca.Widzę że też lubisz floksy, mam kilka a jeszcze kilka zamówiłam.
Kir Royal jest bardzo ładna, ale zdecydowanie pnąca, corocznie puszczająca mocne, długie pędy.
Floksy to jedne z moich ulubionych bylin - są w naszym ogrodzie odkąd pamiętam - najpierw w rodzinnym ogrodzie, a teraz też u mnie - sporo przeniosłam ze starego ogrodu.

-- So 22 lut 2014 22:36 --
AniaDS pisze:Muszę się skupić na tych mniejszych cisach, a które są według Ciebie węższe?
Chciałabym je wcisnąć tam z tyłu ogrodu, wzdłuż siatki, ciasno tam mam i w tym cały kłopot :(
Aniu, jeśli ma być wąsko, to byłby dobry Wojtek - wprawdzie to odmiana kolumnowa, dobra na soliter, ale ja sadzę z nich wąskie ekrany, gdzie potrzebuję szybko i wąsko. Wojtek ma dość długie przyrosty, więc szybko rośnie w górę, ale jest wąski, więc trzeba sadzić ciasno. Hicksi też jest dobry, szybciej się zagęszcza na boki - możesz formować dowolnie. Ile metrów masz do obsadzenia?

-- So 22 lut 2014 22:37 --
ewamaj66 pisze:Właśnie obie te kwestie spowodowały, że posadziliśmy tuje :roll: Nie są tak ładne jak cisy, ale przekonało mnie stwierdzenie, że rośnie toto jak chwast-w moim klimacie bardzo pożądana cecha :D
A to prawda - tuje dają szybką i ładną zieleń. Ja też mam w kilku miejscach ogrodu tuje Shmaragd.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejszy dzień upłynął bardzo aktywnie - dużo wykonanej pracy w ogrodzie i ... ścięta jedna ze starych jabłoni. Trochę mi żal, bo jabłoń dawała dużo cienia i dobre jabłka, ale zdecydowanie nie pasowała do ogrodu i to mnie cały czas irytowało. W końcu nadszedł czas pożegnania.
Zaczęłam też przeróbki tej wielkie rabaty po lewej stronie ogrodu. Dużo jeszcze przesadzania, kopania i ciężkiej pracy przede mną, ale myślę, że w ciągu najbliższego tygodnia uporam się z większością. Czas nagli, bo coraz więcej roślin wybudza się z zimowego snu.
W ostatnich dniach uporałam się też z nowymi wiankami wiosennymi - już wiszą w domu :D
Jeden w salonie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

drugi w kuchni
Obrazek

Obrazek

Obrazek

w doniczkach w kuchni zrobiło się lawendowo
Obrazek

kupiłam też kolejną ozdobę do ogrodu
Obrazek

i dwie nowe donice oraz dwie szyszki ...
Obrazek
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 14:22

Post »

Ojej ;:oj Ja też chce takie ;:145
No, no, no, śliczności ! ;:215 Też porobiłam wianki, ale daleko im do Twoich. Gdzie kupiłaś serduszko z ptaszkami? Zresztą i tak tam nie pojadę ;:223 Ale pomarzyć można ;:170
Czekam z niecierpliwością na efekty Twoich przeróbek w ogrodzie ;:65
Przesyłam niedzielne ;:3
Małgoś
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Piękne wianki Monia, brawo! Prawdziwa wiosna w donku, a lada dzień będzie i w ogrodzie!
Donice super, a jaki masz pomysł na szyszki?
Szkoda tej jabłoni...zawsze mozna ją podsadzić ramblerem i byłoby ślicznie, ale nie ma co żałować, pewnie doskonale wypelnisz tą lukę :uszy
Pozdrawiam serdecznie :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Wiosna i w domu zagościła :D
Tak sobie myslę, że przeróbki to nas chyba będą czekały co roku
Taka nasza ogrodnicza dola.
Ale ja to uwielbiam
Nie wyobrażam już sobie, że nie ma co nowego do roboty.
A kupowanie roslin to jest najfajniejsza rzecz
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Moniko widziałam u Ciebie Andre le Notre czy rośnie w gruncie czy w donicy. Ja też go mam ale na razie jest cały czas w donicy, trochę obawiam się go wysadzać do gruntu. No gdyby zimy u nas były takie jak ta to pewnie miałby szansę.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wianki wiosennie zielone, aż się chce grasować w ogrodzie :D Za swoje nowe rabaty jeszcze się nie biorę, zaczęłam od porządków-tnę różne rośliny i grabię stare liście.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

merymg pisze:Ojej ;:oj Ja też chce takie ;:145
No, no, no, śliczności ! ;:215 Też porobiłam wianki, ale daleko im do Twoich. Gdzie kupiłaś serduszko z ptaszkami? Zresztą i tak tam nie pojadę ;:223 Ale pomarzyć można ;:170
Czekam z niecierpliwością na efekty Twoich przeróbek w ogrodzie ;:65
Przesyłam niedzielne ;:3
Serduszko z ptaszkami kupiłam na giełdzie kwiatowej - tam sporo sklepików z dekoracjami różnej maści, więc zawsze się na jakieś dodatki skuszę. Kupiłam sporo bibelotów do dekoracji - drobne elementy, które wykorzystam do wianków, bukietów i dekoracji świątecznych, ale to serducho ma coś w sobie, prawda? - będzie ładne i we wnętrzu i w ogrodzie.
Przeróbki ogrodowe idą pełną parą - już bardzo dużo roślin przeniosłam, częściowo przenoszone są darnie w miejsce, gdzie skurczy się rabata, a zdejmowane z miejsc, gdzie trzeba poszerzyć :lol: Trzeba tylko więcej ;:3
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

robaczek_Poznan pisze:Piękne wianki Monia, brawo! Prawdziwa wiosna w donku, a lada dzień będzie i w ogrodzie!
Donice super, a jaki masz pomysł na szyszki?
Szkoda tej jabłoni...zawsze mozna ją podsadzić ramblerem i byłoby ślicznie, ale nie ma co żałować, pewnie doskonale wypelnisz tą lukę :uszy
Pozdrawiam serdecznie :wit
Kasiu, dziękuję za pochwałę wianków :D
Donice są bardzo fajne - mam już od tego producenta wielkie donice przed domem na schodach - spisują się doskonale o każdej porze roku :D Te są nieco inne, węższe, ale akurat takie mi pasują na schody tarasowe od strony ogrodu.
Szyszki ... miała być jedna, ale ostatecznie wzięłam dwie i myślę, że gdzieś je wykorzystam. Na razie nie mają konkretnego przeznaczenia.
Co do jabłoni - żal nieco, bo dawała cień latem, ale nie pasowała w tej części ogrodu. Została jeszcze jedna z tej samej odmiany, więc to tak na pocieszenie ;:173 , a w części sadowej na końcu ogrodu rosną już młode drzewka owocowe, które z każdym rokiem obficiej owocują.

-- Pn 24 lut 2014 22:17 --
Margo2 pisze:Wiosna i w domu zagościła :D
Tak sobie myslę, że przeróbki to nas chyba będą czekały co roku
Taka nasza ogrodnicza dola.
Ale ja to uwielbiam
Nie wyobrażam już sobie, że nie ma co nowego do roboty.
A kupowanie roslin to jest najfajniejsza rzecz
Ja na razie obejdę się bez kupowania z powodu przeróbek, co tym bardziej mnie cieszy, bo wolę kupować coś nowego w nowe miejsca. Będę potrzebowała sporo roślin, ale już na nowe rabaty :D
Masz rację, Gosiu, bez nowych pomysłów, przeróbek byłoby nudno :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

danutab pisze:Moniko widziałam u Ciebie Andre le Notre czy rośnie w gruncie czy w donicy. Ja też go mam ale na razie jest cały czas w donicy, trochę obawiam się go wysadzać do gruntu. No gdyby zimy u nas były takie jak ta to pewnie miałby szansę.
Danusiu, Andre rośnie w gruncie i daje radę - wymarza, ale odbija silnymi pędami :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewamaj66 pisze:Wianki wiosennie zielone, aż się chce grasować w ogrodzie :D Za swoje nowe rabaty jeszcze się nie biorę, zaczęłam od porządków-tnę różne rośliny i grabię stare liście.
ja również tnę wszystko jak leci :lol:
dzisiaj było grabienie :D
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U siebie jeszcze się trochę boję przesadzać, bo w nocy ciągle występują spore przymrozki (ale dziwne w lutym ;:306). Poczekam z tym jeszcze trochę. Jak zwykle marzę o bezdeszczowej sobocie, żeby zabrać się konkretnie za ogród. Dwie-trzy godziny to trochę mało :(
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”