Chciałabym je wcisnąć tam z tyłu ogrodu, wzdłuż siatki, ciasno tam mam i w tym cały kłopot

Tak, cena za cisy jest sporaewamaj66 pisze:Żałuję, że na początku ogrodowania nie zdecydowałam się na cisowy żywopłot, byłby już widoczny. Potem trzeba było się spieszyć i rosną tuje. Mają osłonić róże od zimnych wiatrów, więc swoją rolę niedługo zaczną spełniać. Szybko rosnąSadziłam 20 cm sadzonki, teraz wiele przekroczyło metr, a mam je od trzech lat. Cena za takie maleństwa też była istotna, mam sporo do obsadzenia.
Kir Royal jest bardzo ładna, ale zdecydowanie pnąca, corocznie puszczająca mocne, długie pędy.danutab pisze:Monia róże zachwycające bardzo spodobała mi się Kir Royal, szkoda że to pnąca na takowe już nie mam miejsca.Widzę że też lubisz floksy, mam kilka a jeszcze kilka zamówiłam.
Aniu, jeśli ma być wąsko, to byłby dobry Wojtek - wprawdzie to odmiana kolumnowa, dobra na soliter, ale ja sadzę z nich wąskie ekrany, gdzie potrzebuję szybko i wąsko. Wojtek ma dość długie przyrosty, więc szybko rośnie w górę, ale jest wąski, więc trzeba sadzić ciasno. Hicksi też jest dobry, szybciej się zagęszcza na boki - możesz formować dowolnie. Ile metrów masz do obsadzenia?AniaDS pisze:Muszę się skupić na tych mniejszych cisach, a które są według Ciebie węższe?
Chciałabym je wcisnąć tam z tyłu ogrodu, wzdłuż siatki, ciasno tam mam i w tym cały kłopot
A to prawda - tuje dają szybką i ładną zieleń. Ja też mam w kilku miejscach ogrodu tuje Shmaragd.ewamaj66 pisze:Właśnie obie te kwestie spowodowały, że posadziliśmy tujeNie są tak ładne jak cisy, ale przekonało mnie stwierdzenie, że rośnie toto jak chwast-w moim klimacie bardzo pożądana cecha
Serduszko z ptaszkami kupiłam na giełdzie kwiatowej - tam sporo sklepików z dekoracjami różnej maści, więc zawsze się na jakieś dodatki skuszę. Kupiłam sporo bibelotów do dekoracji - drobne elementy, które wykorzystam do wianków, bukietów i dekoracji świątecznych, ale to serducho ma coś w sobie, prawda? - będzie ładne i we wnętrzu i w ogrodzie.merymg pisze:OjejJa też chce takie
![]()
No, no, no, śliczności !Też porobiłam wianki, ale daleko im do Twoich. Gdzie kupiłaś serduszko z ptaszkami? Zresztą i tak tam nie pojadę
Ale pomarzyć można
![]()
Czekam z niecierpliwością na efekty Twoich przeróbek w ogrodzie![]()
Przesyłam niedzielne
Kasiu, dziękuję za pochwałę wiankówrobaczek_Poznan pisze:Piękne wianki Monia, brawo! Prawdziwa wiosna w donku, a lada dzień będzie i w ogrodzie!
Donice super, a jaki masz pomysł na szyszki?
Szkoda tej jabłoni...zawsze mozna ją podsadzić ramblerem i byłoby ślicznie, ale nie ma co żałować, pewnie doskonale wypelnisz tą lukę![]()
Pozdrawiam serdecznie
Ja na razie obejdę się bez kupowania z powodu przeróbek, co tym bardziej mnie cieszy, bo wolę kupować coś nowego w nowe miejsca. Będę potrzebowała sporo roślin, ale już na nowe rabatyMargo2 pisze:Wiosna i w domu zagościła![]()
Tak sobie myslę, że przeróbki to nas chyba będą czekały co roku
Taka nasza ogrodnicza dola.
Ale ja to uwielbiam
Nie wyobrażam już sobie, że nie ma co nowego do roboty.
A kupowanie roslin to jest najfajniejsza rzecz
Danusiu, Andre rośnie w gruncie i daje radę - wymarza, ale odbija silnymi pędamidanutab pisze:Moniko widziałam u Ciebie Andre le Notre czy rośnie w gruncie czy w donicy. Ja też go mam ale na razie jest cały czas w donicy, trochę obawiam się go wysadzać do gruntu. No gdyby zimy u nas były takie jak ta to pewnie miałby szansę.
ja również tnę wszystko jak leciewamaj66 pisze:Wianki wiosennie zielone, aż się chce grasować w ogrodzieZa swoje nowe rabaty jeszcze się nie biorę, zaczęłam od porządków-tnę różne rośliny i grabię stare liście.