Athshe- ogród Agnieszki w kujawsko-pomorskim

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Re: Athshe- ogród Agnieszki w kujawsko-pomorskim

Post »

Merymag - no uparcie jestem wytrwała, choc korci, korci ;) ;:14 Ale wierzę w to, że warto byc upartą. Dziś dosadziłam dwa białe krzewy - jaśminowiec i żylistek. Czyli początek rabaty jest - cztery białe rośliny :) Wysiałam mieszankę petunii - jeśli będą białe, to na pewno trafią na tą rabatę :)

anym - dzięki za wsparcie, mam świadomośc że przed nami wielkie pole do popisu i wiele, wiele pracy. Cieszę się, że nauczyłam się pokory czasowej - jest szansa, że dzięki temu ten ogród będzie ładny :)

ivona44 - witaj w moich progach :) Te moje górki i skarpy to mój krzyż ;) ileż się trzeba z nimi narobic, żeby się trzymały, nie spływały, nie były pełne zielska, wyglądały jako tako...

Madziagos - tyle różnych hortensji wymieniłaś, że nawet gdybym chciała kupowac w tym roku, to wybór za duży. Mnie się na razie najbardziej podoba limelight, ale mam jeszcze czasu a czasu... Może jeśli w tym roku ktoś znajomy będzie ciął swoje hortensje, to zdobędę patyczki, póki co zakupów nie planuję, natomiast miejsce dla hortensji trzymam :)

Sylwia - co do doniczki, to jeszcze nie wiem... na razie stoi na chodniku, poczekam z ustawianiem aż lilie wyjdą. A potem... zobaczę, jak będą pasowały ze wzrostem :). No i wkopanie ma też pewnie lepszy wpływ na utrzymywanie wilgoci, ale do tego czasu jeszcze daleko....

A dziś... poza przesadzeniem żylistka i jaśminowca wyciągnęłam ze skalniaka krzewuszkę i tawułę - wsadziłem je w dziury po tych pierwszych krzakorach. Były tak małe, że na sklaniaku nie widac śladu po tym zabiegu :)

Wróciliśmy dziś do domu przed 20 i pierwsze co zrobiłam to latałam wokół domu i nakrywałam roślinki gałęziami - dałam im w dzień słonka, ale wczoraj był przymrozek ostatniej nocy i dziś też się zapowiada, nie chcę ryzykowac, bo już tak fajnie wyglądają :) Tylko żonkile już mi się wyginają od tego przykrywania i odkrywania.
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fajnie że masz już na tyle odmarzniętą ziemię że możesz coś przesadzać itd. Dobrze że roślinki jeszcze nakryłaś. Ja też jakoś nie mogę się przekonać do zupełnego odkrycia.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też bardzo lubię Limelight, coś w sobie ma. Sporo kombinowałam z ukorzenianiem hortensji i okazuje się, że najlepiej (jakieś 98% przyjętych) można uzyskać z sadzonek pobranych w od połowy do końca czerwca (pół-zdrewniałych). Starczy oderwać (chociażby gdzieś z boku, z dołu, wtedy nawet tego nie widać) gałązkę z piętka (nawet pocięte na kawałki dwu- węzłowe bardzo ładnie się ukorzeniają nawet bez ukorzeniacza), włożyć do doniczki. Ustawić w ocienionym miejscu, utrzymywać wysoką wilgotność podłoża. W połowie sierpnia do gruntu (już jest doskonale ukorzeniona). Na wiosnę przyciąć nad drugim oczkiem w celu rozkrzewienia.Tak uzyskane rośliną często kwitną już w kolejnym roku po ukorzenieniu. Identycznie można postępować z wszystkimi innymi gatunkami hortensji. W zeszłym roku uzyskałam w ten sposób kilka nowych roślinek swoich ulubionych odmian.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta Limelight ma bardzo duże powodzenie. Praktycznie wszystkie forumki do których zaglądam a mają hortensje to najbardziej właśnie ją lubią.
athshe
500p
500p

Post »

MAdziugos - na pewno skorzystam z rady - będę pamiętac o tym czerwcu odwiedzając ogrody znajomych :)

Madziu - widzisz, jaki mam dobry gust ;)

Dziewczyny, forum wciąga niemiłosiernie... weszłam tylko się zameldowac i znikam od razu, nawet się wam nie zrewanżuję wizytą, zresztą wczoraj też nie zdążyłam, za co serdecznie przepraszam wszystkich, ale praca czeka. W weekend miałam tak miłych gości, że nic nie zrobiłam - podzieliłam się za to z ukochaną ciocią bulwami kann - szok ;:138 ;:oj Ja już jestem w stanie dzielic się :) a do domu wróciłam, poczytałam u mnie, odpisałam, wzięłam się za pracę i ... zasnęłam - więc dziś muszę - leniłam się całe ferie, jutro rada pedagogiczna i muszę zrobic zaległe papiery - dobrze, że mam wyrozumiałego dyrektora :) i nie złości się, gdy papiery oddajemy na ostatnią chwilę. Tak więc dziś będę streszczac, co pani zrobiła, aby uczeń otrzymał ocenę pozytywną i dlaczego tej oceny nie dostał i muszę jeszcze zrobic analizę egzaminu próbnego... ojoj....
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 14:22

Post »

Powodzenia w pracy ;:7 Też uwielbiam ten aspekt mojej pracy :;230
Małgoś
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Witaj Agnieszko białe lilie piękne są :wink:
Trzymam mocno kciuki aby założenie stowarzyszenia się udało ;:333
Białą rabatę pięknie zaplanowałaś :roll:
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
athshe
500p
500p

Post »

Tak, ja tez kocham tą papierologię.... a o ile efektywniejsza byłaby nasza praca, gdyby tyle samo czasu poświęcic na szukanie kolejnych filmików, gmeranie po internecie, przygotowywanie nowych doświadczeń, budowę urządzeń doswiadczalnych.... uch....

Pauliii - wiesz, nie mogę się już tej białej doczekac :) Pierwsza zgłasza się tawuła - ma już całkiem spore pączki.

Dobra, idę dalej pisac...
athshe
500p
500p

Post »

Byłam u wszystkich chyba (jeśli kogoś ominęłam, poproszę o naganę na piśmie ;) ), a teraz miałam napisac co u siebie, a tu czas się zbierac. Dobrze, że od niedzieli nic nie robiłam, bo w pracy ciągle siedzę, więc nic straconego z tego niepisania.

Chcę dziś wyjechac trochę wcześniej i wjechac na rynek - może już coś ciekawego da się złapac??
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Aguś witaj na forum :wit
Początki zawsze są trudne ale dobrze, że tu trafiłaś. Forum to kopalnia wiedzy które pozwoli Cię ustrzec przed masą błędów.
Żałuję, że na początku swojej ogrodowej przygody nie trafiłam na tą wspaniałą społeczność.
Ściskam i będę kibicować w drodze do powstania idealnego ogrodu ;:168
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj :wit tak praca nas wszystkich kocha :) Papierologia zwłaszcza. Czytam że wybierasz się na rynek. Napisz czy coś już ciekawego się pojawiło.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Agnieszko, witam na półmetku roboczego tygodnia!

Ciekawą masz pracę i chyba nieźle Cię pochłania ;:173 Dobrze, że zostaje trochę sił na pracę w ogrodzie, a teraz jej przecież najwięcej... w zależności od tego ile zrobimy, tym łaskawszym potem sezon dla nas będzie...
Ciekawam co już można kupić na ryneczku... daj znać, a może i ja się wybiorę za tydzień :)

Pozdrowienia!
Awatar użytkownika
Malgolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2010, o 14:16

Post »

Witaj Agnieszko, widzę że ostro działasz :D , trzymam kciuki za białą rabatę ;:215
miłego dnia
Prawdziwy przyjaciel to ten kto przychodzi gdy cały świat odchodzi
pozdrawiam Małgośka
Zapraszam na... >> Ogródek Małgolinki cz. I, Ogródek Małgolinki cz. II
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 14:22

Post »

Aguś :wit , może biała liatra na Twoją białą rabatkę?
Małgoś
athshe
500p
500p

Post »

aage - ja też bardzo się cieszę, że tu trafiłam, doceniam każde mądre słowo, zapamiętuję ile się da i mam nadzieję, że nie za duzo błędów popełnię :)

Aguniado - na ryneczek dojechałam, choc pustki były straszne. Ale... zakupiłam 3 bratki, takie kremowo-białe oczywiście. Już są wsadzone, mam nadzieję, że ich przymrozki nie zamordują - ale bratki to twarde roślinki są. Po kupieniu pytałam pani, czy mogę je od razu na dwór, czy lepiej chowac na noc, ale kobieta powiedziała, że były wietrzone w dzień od jakiegoś czasu i mogę sadzic od razu - zawsze kontrowersyjne pytania zadaję już po zakupie - wtedy łatwiej mi uwierzyc, że słyszę prawdę, a nie odpoiedź która sprawi, że klient coś kupi :)

Małgolinko... nie czuję, że działam, czytam ile wy robicie w ogrodach, a ja dziś wsadziłam te bratki i to by było na tyle - jutro goście, więc pieczenie bezy, mięcho, sprzątanie.

Merymg - ta liatra już od dawna mi się podoba, ale mam obawy, czy to nie będzie kolejna wysoka roślina, a "nogi" roślinek będą gołe ;) cztery krzewy, które trochę podrosną, mieczyki - wysokie, lilie - wysokie, ewentualna róża też z czasem będzie wysoka. Nie chcę przesadzic i na razie albo nic, albo niskie roślinki - muszę pooznaczac przebiśniegi, żeby je spokojnie przesadzic, jak przyjdzie czas. Ale czuję, że te na starym polu będę musiała wykopac i przesadzic teraz, gdy kwitną, bo potem ich nie znajdę.

Wsadziłam dziś w doniczki bulwki niskich dalii takich doniczkowych. Nie za szybko? Kanny wsadziłam w tamtym tygodniu i już wyszły - te które wyszły wyniosłam dziś z piwnicy na parapet, żeby się nie powyciągały po ciemku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”