Ogród w słońcu
- ewamaj66
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród w słońcu
Lilie i piwonie sprawdzają się tak sobie
Lilie przechylają się i powinnam je wykopać, bo krzaki piwonii coraz większe.

- Paulii
- Od: 25 lut 2013, o 15:03

Róże masz przepiękne

Pauli
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"

- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewo, tak właśnie myślałam, że to nie będzie długodystansowa miłość...
merymg, Królewską znam..Kiedyś wiosną tonęła w przebiśniegach, nie wiem jak jest teraz, dawno tam nie byłam
Paulii
dziękuję, lilie dopiero zaczynam doceniać, szczególnie te pachnące..

merymg, Królewską znam..Kiedyś wiosną tonęła w przebiśniegach, nie wiem jak jest teraz, dawno tam nie byłam

Paulii

- merymg
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wow
Piękne te twoje cuda
Przebiśniegi mówisz
Zbliża się wiosna , trzeba będzie szukać, bo ja ich w okolicznych lasach jeszcze nie spotkałam
. Ja jestem" imigrantka", więc trochę czasu jeszcze minie zanim poznam wszelkie tajemne zakątki okolic
Dobrej nocki

Dobrej nocki

Małgoś
- Paulii
- Od: 25 lut 2013, o 15:03
Jaka przepiękna ta Lilia z pierwszego zdjęcia 

Pauli
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"

- jolifleur
- Od: 30 lip 2012, o 14:41
Witaj, zajrzałam do ciebie i zazdroszczę
wszystko takie "dziewicze" dopiero co stworzone a u mnie pielęgnacja ogródka obecnie zaczyna coraz bardziej polegać na wyrywaniu, tego co się nadmiernie rozrosło
Wczoraj wycinałam tawuły i derenia - a pamiętam jak po jednym badylku wsadzałam i jak chuchałam i dmuchałam, żeby rosło a teraz wyciąć było ciężko
Zachwyciły mnie zdjęcia - świetnie oddajesz piękno kwiatów
śliczne są
Widziałam też że nie masz pomysłu na liliowce. Ja mam też małego świra na punkcie liliowców i trochę ich nakupiłam w zeszłym roku
Mam zamiar wsadzić w środek wysoką trawę, która rośnie w kępce, myslałam o zebrinusie, a w około zasadzić różne liliowce, brzeg wysypać kamykami. Co Ty na to?
Trzymam kciuki za walkę z teściówką o kolejne miejsca

Zachwyciły mnie zdjęcia - świetnie oddajesz piękno kwiatów

Widziałam też że nie masz pomysłu na liliowce. Ja mam też małego świra na punkcie liliowców i trochę ich nakupiłam w zeszłym roku

Trzymam kciuki za walkę z teściówką o kolejne miejsca

- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Witaj Sabinko.Przybywam z re wizytą.Ogród zapowiada się bardzo interesująco.Rabatka bardzo ładna.Lilie i wszystkie cebulowe i nie tylko pięknie kwitną.
Nasturcja prze cudna i jeśli mogę to zapisuję się na nasionka.Ja tez czekam z niecierpliwością co pokażą moje lilie posadzone jesienią.Parzydło pięknie rośnie szkoda się go pozbywać.Będę odwiedzać bo zapowiada się bardzo ciekawy ogród.

- nifredil
Za oknem grzeje i świeci
jak dla mnie mogłoby tak zostać. Zrobiłam obchód i okazuje się całkiem owocny. Pierwiosnki kwitną, lilie nie zmrożone (opłacało się biegać z "choinką", krokusy taakie pełniutkie jakby miały lada dzień zakwitnąć, a tulipany wychodzą grupami
serce rośnie
jonatanko chętnie pospieszyłabym z nasionami...gdybym je miała
zwykle nie zbieram u siebie nasion (wyjątek cynie, bo z kupnych bardzo kiepsko schodzą)
w ogóle zastanawiam się nad nasturcją w tym roku i póki co nie kupiłam jej do siania (strasznie ściągają do niej ślimaki z całej okolicy)
paulii, merymg, za komplementy dziękuję
bałam się trochę, że u mnie nie bardzo będzie co pokazać, ale z czeluści komputera wygrzebuję zeszłoroczne zdjęcia i wychodzi na to, że całkiem sporo się uzbierało
jolifleur twój plan na liliowce będzie wyglądał bardzo estetycznie
ale widzę, że źle się wyraziłam. u mnie nie tyle jest problem z samym pomysłem co z miejscem
mamy zaplanowane z obu stron rabaty różane, mini plac zabaw dla dzieci, pergole na winogron, altanę i kilka drabinek na powojniki..nie wiem jak tam mogę zmieścić jeszcze liliowce. Tym bardziej, że jest tyle odmian, które zachwycają
nie można mieć wszystkiego, będę podziwiała u innych w ogrodach 

jonatanko chętnie pospieszyłabym z nasionami...gdybym je miała

w ogóle zastanawiam się nad nasturcją w tym roku i póki co nie kupiłam jej do siania (strasznie ściągają do niej ślimaki z całej okolicy)
paulii, merymg, za komplementy dziękuję

jolifleur twój plan na liliowce będzie wyglądał bardzo estetycznie

- bejka1970
- Od: 23 sty 2012, o 18:50
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=616
Sabinko kochasz lilie więc jeśli jeszcze nie byłaś to koniecznie zajrzyj do Ewy...zwłaszcza ,że ma ona też wątek sprzedażowy
Sabinko kochasz lilie więc jeśli jeszcze nie byłaś to koniecznie zajrzyj do Ewy...zwłaszcza ,że ma ona też wątek sprzedażowy

Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- MariaWy
- 1000p
- Od: 3 lip 2011, o 22:12
Witaj Sabinko
nie mogę się napatrzeć na Twoje lilie ,są piękne .

- nifredil
bejka, dziękuję..dziwne, że do niej wcześniej nie trafiłam...zostawiam sobie spacer na wieczorną kolacje, jak już dzieci położę spać i będę miała ciszę i spokój
Maryś, moje lilie to było jak dla ślepej kury ziarko. Dopadłam na aukcji alle.. po 1.50zł szt (te piękne orientalne!) myślę sobie -jakie by kolory nie wyszły, to przecież jak za darmo. Część zakwitła przepięknie, część ślimory zjadły im pączki, więc były same łodygi.. W tym roku wypowiadam tym oślizgłym wojnę
, więc mam nadzieję na ładne kwitnienie wszystkich cebul.

Maryś, moje lilie to było jak dla ślepej kury ziarko. Dopadłam na aukcji alle.. po 1.50zł szt (te piękne orientalne!) myślę sobie -jakie by kolory nie wyszły, to przecież jak za darmo. Część zakwitła przepięknie, część ślimory zjadły im pączki, więc były same łodygi.. W tym roku wypowiadam tym oślizgłym wojnę

- MariaWy
- 1000p
- Od: 3 lip 2011, o 22:12
Ale miałaś fartanifredil pisze:bejka, dziękuję..dziwne, że do niej wcześniej nie trafiłam...zostawiam sobie spacer na wieczorną kolacje, jak już dzieci położę spać i będę miała ciszę i spokój![]()
![]()
Maryś, moje lilie to było jak dla ślepej kury ziarko. Dopadłam na aukcji alle.. po 1.50zł szt (te piękne orientalne!) myślę sobie -jakie by kolory nie wyszły, to przecież jak za darmo. Część zakwitła przepięknie, część ślimory zjadły im pączki, więc były same łodygi.. W tym roku wypowiadam tym oślizgłym wojnę, więc mam nadzieję na ładne kwitnienie wszystkich cebul.

- nifredil
Słuchajcie, pogoda jak w marcu. Raz słońce, raz deszcz ze śniegiem
Wyszłam z "tygodnia tortów" i nareszcie mogłam spokojnie przejrzeć nasiona i biec po ziemię. Dzisiaj sianie, a że ostatnio z miejscem na parapetach krucho, posieję tylko te najważniejsze. Oczywiście lobelię, bo nie wyobrażam sobie lata bez tych niebieskich akcentów, orliki, bo nadal marzy mi się las jak u Ewy majowej, a te z zeszłego roku wyglądają dosyć marnie (pewnie późno jesienne przesadzanie, nie było dobrym pomysłem
), cynie, bo można na nie liczyć do samych przymrozków i nieszczęsną kobeę, która nigdy nie zdąży u mnie zakwitnąć
. Znalazłam też jakieś cudo zwane naparstnicą letnią..podobno kwitnie w tym samym roku, w którym się sieje
zobaczymy. Mimo, że mam sporo naparstnicy wieloletniej to w tej mieszance zauważyłam śliczny odcień mocno żółty i liczę, że taka akurat się trafi
pozostałe nasiona wysieję bezpośrednio do gruntu, bo i tak są to dwuletnie i nie mam co liczyć na kwitnienie w tym roku
Już niedługo zacznę wstawiać zdjęcia moich kiełków, które zaczęły szaleć na rabacie, ale tymczasem proszę bardzo kolejna porcja lata

kosmosy miałam pierwszy i ostatni raz..chyba (póki co nie kupiłam nasion) porosły ogromne około 2m, takich jeszcze nie widziałam, tym bardziej, że na opakowaniu napisali do 1m

czarnuszka opanowała wszystko, było jej pełno wszędzie, a przerywanie na nic się zdało bo nadal gąszcz gęstniał i gęstniał

Już niedługo zacznę wstawiać zdjęcia moich kiełków, które zaczęły szaleć na rabacie, ale tymczasem proszę bardzo kolejna porcja lata

kosmosy miałam pierwszy i ostatni raz..chyba (póki co nie kupiłam nasion) porosły ogromne około 2m, takich jeszcze nie widziałam, tym bardziej, że na opakowaniu napisali do 1m

czarnuszka opanowała wszystko, było jej pełno wszędzie, a przerywanie na nic się zdało bo nadal gąszcz gęstniał i gęstniał

- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
Jestem fanką lilii,podziwiałam te arystokratki u Ciebie ,nigdy mi się nie znudzą, 

- merymg
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

No to ambitne plany

Czekamy na ciąg dalszy zasobów kwietnych na pulpicie

Małgoś