Musztardowiec Mizuna,mibuna,kapusta japońska (Brassica )- uprawa
-
Alyaa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Musztardowiec - uprawa
Agulka koniecznie nasionka
Ja dopiero zaczynam się rozsmakowywać w sałatopodobnych
Dzięki Perdii musztardowca już mam. Najgorsze, że nie wiem często jak się co nazywa - miałam gotową zieleninę kupiona na sałatkę i nie spisałam co tam było wrrr A nic gorzkiego i przepyszne ;S
Ja zebrałam nasionka musztardowca Golden Streak i Ruby Streak Tak jak pisałam wyżej pomieszały mi się. Miałam wysłać na Akcje,ale z różnych względów niestety zebrane i przygotowane nasiona zostały w domu, czego bardzo żałuje.
Podzieliłam się jednak w drugim wątku gdzie jest taka "mała Akcja" oraz ze znajomymi.
Nasionka musztarcowca łatwo uzyskać w przeciwieństwie do pysznej salaty kozulowej. Nie udało mi się doprowadzić jej do kwitnienia
Na szczęście dobra Kobietka z Forum podzieliła się ze mną nasionkami.Muszę właśnie popytać co zrobiłam źle, że mi nie zakwitła.
Czy ktoś z Was mroził musztardowca? Jak go przechować, żeby można było mieć do sałatek również zimą?
Nasionka musztarcowca łatwo uzyskać w przeciwieństwie do pysznej salaty kozulowej. Nie udało mi się doprowadzić jej do kwitnienia
Czy ktoś z Was mroził musztardowca? Jak go przechować, żeby można było mieć do sałatek również zimą?
W tym roku też zadebiutuję z musztardowcem. Odmiany jeszcze nie wybrałem, ale na dniach na pewno dokonam wyboru 
Jest smaczny więc warto.
No dobra siejecie musztardowca a możecie powiedzieć skąd macie nasiona,bo ja szukam bezskutecznie.
Podam Ci stronę na pw lub inne rozwiązanie 
Ja mam nasionka z allegro. Mam nadzieję, ze mnie nikt nie oszukał i nie wrzucił nasion zwykłej kapuchy
No, ale pożyjemy, zobaczymy.. spróbujemy 
- Yvona

- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja z castoramy 
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Czy doszła przesyłka?smirka pisze:No dobra siejecie musztardowca a możecie powiedzieć skąd macie nasiona,bo ja szukam bezskutecznie.
Gosiu,nasionka już mam Dzięki
,a teraz pytanie kiedy wysiewacie musztardowca?
- ewunia7

- Od: 1 lis 2012, o 15:31
Tez kupiłam nasionka musztardowca, tylko mam problem, bo nie wiem kiedy i jak siać
Ewuni ja drugi rok będę miała go w ogrodzie. W ubiegłym roku robiłam rozsady, w połowie marca wysiewałam nasiona, a po 15 maja rozsady wysadzałam do gruntu. Ponieważ zauważyłam że nasiona świetnie kiełkują w tym roku oprócz rozsad chcę wysiać pod koniec kwietnia wprost do gruntu i zobaczę co z tego będzie
- ewunia7

- Od: 1 lis 2012, o 15:31
Gosiu dziękuję
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Uprawa musztardowca nie sprawi kłopotu ogrodnikom amatorom.
Musztardowiec to warzywo łatwe w uprawie na stanowisku słonecznym.
Wysiewa się go wcześnie, kiedy tylko ustąpi śnieg i ziemia przestanie być zamarznięta ? jeśli pogoda sprzyja, już pod koniec marca.
Wegetacja trwa krótko, a liście można jeść, kiedy są jeszcze bardzo młode, więc pierwszych zbiorów można się spodziewać już po trzech tygodniach!
Musztardowiec nadaje się na przedplon i poplon, można go uprawiać praktycznie przez cały sezon, także wczesną wiosną i późną jesienią, co więcej, chłody mu służą, daje wtedy liście lepszej jakości.
Ma niewielkie wymagania, udaje się na każdej glebie, jeśli tylko zapewnimy mu regularne i obfite podlewanie i stanowisko w pełnym słońcu,
Jest dekoracyjny; w sprzedaży są dostępne odmiany o liściach fioletowych, formy o postrzępionych, delikatnych listkach kojarzących się z plechą wodorostów, ale też o liściach dużych i gładkich.
Musztardowiec ma ciekawy smak: ostry, pieprzno-musztardowy; dodatek listków do neutralnej w smaku salaty doda jej charakteru, ale liście musztardowca dobrze smakują także w połączeniu z twarogiem albo mozarellą, nieźle wypadają jako dodatek do smażonych i duszonych potraw azjatyckich - warto z nimi poeksperymentować!