Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 3

Post »

Mileno-łobuziak z tego kociaka ale cwaniaczek.
Fajna i ładna ta roslina z różowym puszkiem .Znasz nazwe :?:
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiek - i Ty Brutusie przeciwko mnie... ;:306 :wink: Zamówienie niby duże, ale część poleci do Mamy, a ta pewnie całkowicie zginie w moim ogrodzie. Chcę np. powiększyć rabatę bylinową z wiązem (w zasadzie już zaczęłam powiększać - ostatnio pokazywałam :D) i w to miejsce zaplanowałam Pastellę, Emilien Guilot, Augustę Louise, Chippendale'a. Myślałam, że tę rabatkę powiększę bardziej, ale zabrakło mi róż, bo chcę koniecznie poszerzyć też mini-różankę zeszłoroczną. Souvenir du Docteur Jamain, Cardinal Hume i Crown Princess Margareta pójdą w bardziej cieniste miejsce; waham się nad Florence Delattre - czy dać ją do tej trójki... Przy wiązie - róże w odcieniach pomarańczu i tu F.D. średnio mi pasuje. Zastanawiam się też, czy Friesia pasowałaby do tych w odcieniach pomarańczu... A jak Ty to widzisz? ;:173
Jadziu - to krwiściąg, lecznicza roślina. Mnie jak na razie nie zachwyciła - ale to młodziak, więc może jeszcze się rozkręci :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

kociak słodziak. On wie co robi i raczej nie poluje na słoninkę tylko na amatorów tejże słoninki.. :;230 a czuje ich zapach i prędzej czy póżniej wróci do karmnika..u nas było podobnie...a potem przynosił mi pod okna upolowane wróble, sikorki i nawet ogromne sroki ;:oj
Swój wątek mam w zamyśle zacząć od wiosny..patrząc za okno jakoś nie widzę tego szybko ;:218 ..chociaż kto wie, kusi mnie bardzo żeby wszystkim pokazać moje chwastowisko (dosłownie) i plac boju, wtedy większość zacznie naprawdę doceniać swoje ogrody :;230 :;230
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Milenko :wit , pewnie masz rację taka słoninka z karmnika smakuje lepiej.
Martwię się o Twoja pokrywę śnieżną, jest bardzo malutko śniegu. U mnie najwiecej było -17 ale przy grumcie jeszcze zimniej tylko ja mam wiecej śniegu. A nie okryłaś swoich hortenski i róż? Może jeszcze dla bezpieczeństwa włóż je w karton albo gałązkami świerków zabezpiecz. We wszystkich watkach pisża o -30 stopniowym mrozie w lutym. Trzba wierzyć ze to im sie nie sprawdzi i będzie zwykła zima bez większych mrozów, a najgorsze mamy juz za sobą.
Pozdrawiam i ściskam cieplutko ;:168
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Ach te róże ! Nawet nie wiem, czy mogłabym powiedzieć, która najładniejsza, bo to zależy od mojego nastroju.
A ja nie wiem, czy moje, posadzone niedawno, przeżyją te mrozy.

;:223
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Milenko ale powiew lata poczułam zza ekranu ;:3 cudne kwiaty ! Budleje kupiłam na jesieni, nieszczególnie piękne, ale mam nadzieję, że ruszą na wiosnę ładnymi listkami. Milenko, czy mam je przyciąć krótko ? słyszałam, że tak należy zrobić, ale jakoś oczyma wyobraźni nie widzę, żeby tak szybko urosły ...
Kociak, jak to kociak łobuz jeden ;:14 natura silniejsza od wszystkiego, a słoninka widać ładniej pachnie w karmiku, niż na zimnym śniegu na ziemi ;:306
Trzeba przyznać, że czarny kotek na tle białości za oknem prezentuje się fajnie ;:77

Pozdrawiam cieplutko :wit
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Cześć Milenko .Szalejesz dziewczyno z zakupami ,ale masz gdzie sadzić ,to Ci wolno :lol:
Mnie nie wolno i też szaleję :D .Ale to zima nas do tego zmusza .Mnie sie zawsze poprawia humor przez te nowe zamówienia .Potem przychodzi wiosna i zastanawiasz ,skąd się tyle wzięło .A ja to potem sadzę do jesieni ;:306 a właściwie to wciskam .Piękne te Twoje nowe różyczki i zdrowe ,w
tym roku będzie co u Ciebie oglądać .Tyle nowości ;:138 ;:138 ;:138 ;:196
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

:wit Milenko. Prawdziwą wiosnę dzisiaj u Ciebie poczułam. Kociakowi jednak udało się wejść do karmnika :lol: . Śniegu u Ciebie niewiele ale dobre i to :). Ciekawe jak długo w tym roku zima ma zamiar się u nas gościć.
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Milenko...co to za róża....taka blado żółta, muśnięta różem? Śliczna jest ;:108 .
Sprytny ten kiciuś...po co ma energię na polowanie marnować, skoro w karmniku żarełko czeka...bez zbędnego biegania za uciekającą zdobyczą :;230
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

:wit Wstyd mi ogromnie, Goście przychodzą, a mnie nie ma ;:131 Powód jest tylko jeden - nie bardzo mam co pokazywać, zdjęcia na bieżąco pokazywałam w sezonie... Choć robiłam ich sporo, to wydaje mi się, że przy mojej ilości roślin nawet nie pokazywane ujęcia to bardzo odgrzewane kotlety :oops:
Sabinko - a po co czekać do wiosny? :D Nie każ czekać i pokazuj, tu każdy ogród jest inny, a przez to ciekawy :uszy Mówisz, że kocię przychodzi na sikorki? Obyś nie miała racji, tego bym mu nie wybaczyła!
Sylwuś - Kochana jesteś ;:168 Pokrywa marna, ale większość wrażliwych roślin ma usypaną "ręcznie" dodatkową kołderkę. Hortensje i róże oczywiście, że okryłam, po prostu martwię się o nie, bo są chyba dla mnie najcenniejsze ;:131 Hortensje mają lekkie kopczyki z ziemi, kory, dodatkowo gałązki świerkowe i jeszcze "namiocik" z zimowej agrowłókniny. Róże - kopczyki z ziemi, dodatkowo spore kopce ze śniegu :) Mam nadzieję, że będzie dobrze - temperatura sukcesywnie szybuje w górę.
Aniu - też ostatnio myślałam o Twoich różyczkach, ale jeśli dobrze je okryłaś, może będzie dobrze ;:333 Jeszcze trochę i wszystko się okaże. Mocno trzymam kciuki!
Joasiu - budleje sadziłam wiosną, więc nie mam jeszcze zbytniego doświadczenia. Polecam ten wątek: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=42904 którego przyznaję, że jeszcze nie zgłębiałam dokładnie..
Ewuniu - ale się cieszę, że i do mnie zajrzałaś! Super, że powoli wracasz na forum! To co powiem, będzie okrutne - trzeba mieć nadzieję, że coś nie przetrzyma zimy i zwolni Ci się miejsce :lol: A jeśli nie, pozostają donice. Oj jak ja Ci zazdroszczę tego buszu! ;:303
Madziu - ja to się cieszę, że śnieg w ogóle jest i to w takiej ilości, że można go nasypać na delikatniejsze rośliny :) Podziwiam na bieżąco Twoje manualne poczynania, które pokazujesz w wątku - jestem pod wrażeniem! ;:138 Tak długo skrywałaś ukryte talenty.. ;:180 Wiosna podobno już blisko, tego się trzymajmy! ;:196
Kasiu - to Gloria Dei w pąku :) W zależności od pogody jej rozwinięte kwiaty mają tego różu mniej lub więcej, czasem zdarza się nawet, że jest czysto bladożółta :) Tu np. zdjęcie z końca sierpnia:

Obrazek

A wracając do mojego kociaka, cwaniak z niego niesamowity! Przedwczoraj postawiłam dziobom dodatkowy mini-karmik pod jodłą, położyłam kawałeczek smalcu obtoczonego ziarnami słonecznika. Nie minęło pół godziny, a kocię już się pasło smaluszkiem ;:306 Potem wyniósł się na drugą część działki:

Obrazek

Jak widać, sporo smalcu zostawił sikorkom :wink:

Obrazek

Obrazek

W karmnikach jednak ptasie życie cały czas tętni:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego dzionka Kochani! :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Mandragora pisze:(...) Chcę np. powiększyć rabatę bylinową z wiązem (w zasadzie już zaczęłam powiększać - ostatnio pokazywałam :D) i w to miejsce zaplanowałam Pastellę, Emilien Guilot, Augustę Louise, Chippendale'a. Myślałam, że tę rabatkę powiększę bardziej, ale zabrakło mi róż, bo chcę koniecznie poszerzyć też mini-różankę zeszłoroczną. Souvenir du Docteur Jamain, Cardinal Hume i Crown Princess Margareta pójdą w bardziej cieniste miejsce; waham się nad Florence Delattre - czy dać ją do tej trójki... Przy wiązie - róże w odcieniach pomarańczu i tu F.D. średnio mi pasuje. Zastanawiam się też, czy Friesia pasowałaby do tych w odcieniach pomarańczu... A jak Ty to widzisz? ;:173
Milenko, Pastella, AL, Chippendale pasują razem. Do nich też pasuje ASL (kolor i kształt podobny do CA) I Pirouette. CPM i LoS też świetnie się komponują, bo mają ciepłe, sloneczne kolory...A może purpury i fiolety pomieszać z bladawcami? Będzie fajny efekt ;:333
PS. Fresie(obie) oddałabym mamie :uszy
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Fotorelacja z ptasiej stołówki rewelacyjna ;:138
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Milenko ,jak bym mogla do Ciebie nie zajrzeć .Zostawiłam sobie Twój ogród na deser .
Piękna Twoja Gloria ,też ją miałam ,ale w ubiegłym roku niestety przeniosła sie do kwiatowego nieba ,
gdyż zabiły ją opieńki .Ptaków i u mnie dużo .Karmnik mam naprzeciw okien ,więc widzę je cały czas .
Bardzo przyjemny to jest widok ,zwłaszcza teraz ,kiedy w ogrodzie mało się dzieje.Odliczam dni do wiosny ,dużo czytam i robię to czego latem nie robię z braku czasu .Przed nami luty ,a potem wszystko się może zdarzyć . ;:65 ;:168
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Ale fajne zdjęcie zrobiłaś sójce :D No i fajnie, że masz czas poobserwować szalejące w stołówce ptaki. Dziś kątem oka, jak ubierałam się do pracy, obserwowałam moje żarłaczki. Aż żal było je zostawiać...
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Milenko, jakie cudne zdjęcia zrobiłaś ptaszkom w zimowej osłonie ;:333 . Tylko tak się zastanawiam, czy aby dobrze dla sikorek ten smalec na ziemi zostawiony ? Żeby kot sikorki nie skonsumował 8-)
Za linka o budleji dziękuję ! zaraz poczytam ;:108

Miłego wieczorku :wit
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”