renzal - Reniu naturalne łąki to coraz rzadszy skarb.
Wiele lat temu gdy rozpoczęłam przygodę z działka byłam bardzo chora, zmęczona i zniszczona lekami farmaceutycznymi. Miałam nadzieję być samowystarczalna na działce i chciałam uprawiać wszystko co było by potrzebne dla ratowania sie i później profilaktyki...

... przemyślałam sprawę i po 2 sezonach zweryfikowałam plany , wszystkiego nie da się
perdii - Małgosiu przygodę z pozyskaniem jałowca pospolitego miałam podobną ... no nie ma sadzonek bo to takie niemodne
Jak już sprzedają to takie ozdobne lub dziwolagi ale nie pospolity ...
My obie nienormalne mieszkając na Mazurach gdzie prawie wszędzie są lasy chcemy kupować jałowiec na działki. Pomógł mi znajomy pracujący przy wyrębie lasu ale nie chciały rosnąć u mnie, chyba za mokro.
Na zbiór nasion trzeba czekać aż 2 lata od kwitnienia ( zbieramy je późną jesienią lub zimą w drugim roku od kwitnienia rośliny ) ... to długo prawda?
Profesor Aleksander Ożarowski pisze w swej książce ,że ...
im bardziej dojrzałe są owoce, tym słabsze działanie wykazują, gdyż olejek ulega żywicowaceniu
U nas znany bardziej jako przyprawa ale to także lek stosowany w chorobach układu moczowego, oddechowego i pokarmowego.
Powolne przeżuwane nasion jałowca to dobry sposób na ból gardła i afty.
Wspaniały także w aromaterapii .
Nie należy przekraczać określonej dawki.
Jednorazowo możemy użyć 2 g, maksymalna dawka dobowa wynosi 5g.
Ciekawostka !!!
W książce
?Vademecum fitoterapii? :
większe dawki wywierają wpływ na cały ustrój, zwiększając czynność wydzielniczą skóry i wydzielanie wewnętrzne oraz ułatwiając wydalanie moczu, który nabiera zapachu fiołków. Właściwość tę należy przypisywać pinenowi.
Ewiczka52 -Ewciu prawie każdą roślinę leczniczą można przerobić na różne sposoby i dobrze. Wybieramy z tych opcji najodpowiedniejszą dla siebie.
Zioła przeze mnie wypisane sa przeciwskazaniem tylko w przypadku gdy przyczyną jest zwiotczenie dolnej części przełyku.
U mnie sporo melisy idzie bo lubię jej smak, ponadto zalecane jest jej picie przez dłuższy czas przy RZS a także używanie zewnętrznie olejku z melisy cytrynowej.
TerDob - Teresko z ciekawości to ja różne rośliny sieję. Niekonieczne po to aby mieć wszystko właśnie bo tak się nie da ale po to aby zaspokoić wieczną wewnętrzna ciekawość - jak wygląda zanim zbierze się nasiona.
Był i kminek oczywiście i chyba znów go posieję może z kolendra naprzemiennie
Kolendra jednoroczna a kminek 2-letni . Kminek sieje się od marca do końca czerwca.Nasiona kiełkują dość szybko . Stanowisko słoneczne, gleba żyzna i niezbyt zwięzła ze spora zawartością wapnia. Zbiór nasion w drugim roku uprawy.
Galicjanka - Gosiu masz rację,że to " królewska choroba" bo na podagrę ( dna moczanowa , skaza moczanowa lub artretyzm ) chorowało wielu królów.
Ważne, że coś pomaga i niekoniecznie musi sięgać po środki farmaceutyczne.
Hakorośl rozesłana ( Czarci pazur, Harpagophytum procumbens) zalecana jest przez fitoterapeutów w połączeniu z takim ciekawym produktem naturalnym o nazwie Sól biszofitu.
Ma działanie przeciwzapalne, rozkurczające, regenerujące i miejscowo immunostymulujące. Jest szczególnie zalecany w jednoczesnym stosowaniu z hakoroślą, ponieważ zbadano,że ich efekty terapeutyczne wzajemnie się uzupełniają.
Gdyby zechciał pić herbatki z lukrecji, krwawnika, skrzypu to byłoby wspaniale.
Czarnuszka to dla mnie wielka ciekawostka - skąd w tak niepozornym czarnym nasionku tyle bogactwa i zapachu ???
Chlebek pieczony z nasionami - sypię troszkę do ciasta, po włożeniu do formy także po wierzchu, nabiera wspaniałego smaku i aromatu. Nie da się tego opisać , trzeba posmakować.
Do tego lek na wiele dręczących nas chorób.
Czarnuszką zwaną tez " złotem faraonów" powinny się zainteresować osoby z astmą, łuszczycą, problemami hormonalnymi ? czarnuszka podnosi poziom testosteronu a obniża estrogen,
ma właściwości antynowotworowe
Olej z czarnuszki ochrania i odtruwa miąższ wątroby.
Olejek eteryczny z czarnuszki i wyciąg spirytusowy rozszerza oskrzela i przerywa atak astmy.
Najlepiej lubię ja w postaci " czarnego miodu " ...
To taki niby deser ziołowy a jednocześnie bardzo wartościowy lek na bazie czarnuszki z dodatkami ziołowymi i miodem
- domowe panaceum z czarnuszki -
zapobiega przeziębieniom, przywraca głęboki oddech, dba o równowagę hormonalną i zdrowie układu immunologicznego
Spożywać można bezpośrednio ze słoika 3 łyżeczki dziennie.
Można rónież dodać do herbatki.
Pozdrawiam miłych gości życząc dużo zdrowia. U nas zima nadrabia zaległości , temperatury nocą dochodzą do 20 st.C a do tego często wieje więc odczucie zimna jeszcze większe.
Przydałoby się więcej śniegu dla naszych roślin bo leży na nich za cienka pierzynka .