Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie 2

Post »

Marysiu Maśka Racja, nie chce mi się w porze zachodu chodzić po dworze, pewnie też dlatego , że musiałbym na koniec sadu wychodzić żeby go w całości zobaczyć bo domy ze wsi zasłaniają. Może wszystkie budleje te zimę przeżyją bez żadnego uszczerbku i będziemy mieć takie giganty :D
Dorotko Prawie 2 tygodnie mnie nie było ale wczoraj przez cały wieczór i pół nocy nadrabiałem :wink: Właśnie w nocy spadł śnieg, miejscami troszkę go leży , liczę, że jednak zima w tym roku o nas zapomni ;:108
Pat Stare drzewa są mądrzejsze bo nie jedno przeżyły a młode to głupie, cieplej się zrobi to już im się kwitnąć chce ;:223 Nawet młode jabłonki w sadzie mają duże pąki a stare przy domu nie i cierpliwie czekają na kwiecień.
Plany ogrodowe....jeszcze nic nie planowałem ale jakby się tak zastanowić to:
-przerobić całą rabatę z ostróżkami pod garażem sąsiada
-coś wymyślić wzdłuż kostki bo między kamieniami otaczających rabaty a kostką jest tak około 30 cm niczego, wcześniej rosły tam smagliczki ale same się wysiewały i mam taki chwastnik
-wysadzić orzechy sadzone z nasion na ogrodzenie a w ich miejsce wsadzić nowe drzewka owocowe
-zamierzam dalej szczepić i oczkować
-zrobić piękną rabatę z daliami i innymi cudami z forum(jest już grunt przygotowany)
-może zrobię drugą pergolę na milin i aktinidię
-mam jeszcze takie marzenie żeby pozbyć się 17 świerków z podwórka przy domu ale to tylko marzenie gdyż są za duże i raczej nie przeżyłyby przeprowadzki
-poprzesadzać serduszki żeby mieć takie jak ewamaj66 w bardziej cieniste i wilgotne stanowiska
-żadnych pelargonii choć moja mama przetrzymuje nielegalnie w garażu 2 doniczki i zamierza z nich robić zaszczepki, tylko, że to głównie ja mam przy nich robotę :evil: Może podleję czym powiem, że padły :twisted:
Dobra więcej planować nie będę...zwróć uwagę, że nie napisałem, że nie kupię nowych drzew bo to by było bez sensu, i tak kupię.
Marysia Amba Notatek z poprzednich lat nie bo zeszyt ogrodowy założyłem dopiero zeszłej zimy, choć starsze dane można odtworzyć za pomocą internetu, nie będą jednak dotyczyły mojego ogrodu a najbliższych stacji. Koty wygłaskane, z nocnych włajaży wrócił Diablik z Emilką, Sępik grzecznie spał w domu napasiony karmą a Darmokot jest gdzieś lecz nie wiadomo gdzie. Twoje koty się matematyki do maja nauczą jak będą tak odliczały ;:306
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

coś wymyślić wzdłuż kostki bo między kamieniami otaczających rabaty a kostką jest tak około 30 cm niczego, wcześniej rosły tam smagliczki ale same się wysiewały i mam taki chwastnik
Michale, a może tak reprezentacyjną grządkę z modnymi żurawkami? :D
Bądź dobry dla pelargonii, kochać nie musisz ;:185 ale żeby od razu mordować ;:202
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz Marysiu, że nawet o tym nie pomyślałem, mam już żurawkowisko powstałe w ubiegłym roku, ale jakby tak je porozmnażać to by ciekawie wyglądało. Jest to grządka długa naokoło 25 metrów i szeroka na 15-50 cm. Stanowisko słoneczne, raczej suche a w czasie obfitych deszczy mocno zalewane bo spływa tam cała woda z kostki. Pelargonii nie zamorduję ale dbać też nie będę, niech sobie radzą same, chyba , że będą w gruncie to już zmienia postać rzeczy. Nie lubię latem 2 razy dziennie podlewania wszystkich doniczek, szczególnie wieczorem jak po robocie podpieram się nosem żeby tylko do domu trafić a tu jeszcze one się podlania domagają :shock: Darmokot uraczył mnie swoją obecnością i zagląda do zlewu :lol:
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A jakby tak między te żurawki powsadzać też niewysokie trawki, np. turzyce i kostrzewy?
To tak mimochodem ;:218.

Serdeczności - Jagoda
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jaguś właśnie tam są kostrzewy sadzone w zeszłym roku tylko czekają na przesadzenie :D Dzięki ;:180
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek
Chodzi o kawałek pomiędzy kostką a kamieniami, ciągnie się to na pierwszym zdjęciu od rogu do żółtego krzaka koło niebieskiej miski i kota
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Michał :wit :wit Jakie piękne wspomnienia - jak mi się marzą takie widoki ;:108
U mnie też dziś w nocy spadło trochę śniegu , ale ginie bo teraz słoneczko świeci .
Oczami wyobraźni widzę na tym pasie między kostką a kamieniami piękne żurawki ;:108 ;:108
Pogłaskaj kotki .
Pozdrawiam i życzę miłego dnia
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

I mnie się wydaje że na ten pasek żurawki bedą pasować idealnie....ale ja wszędzie widzę miejsce dla żurawek:) Jak byś się decydował, to będę mieć coś do podziału wiosną, bo widzę, że niektóre gigantycznie się rozrosły przez tę niby zimę....
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Kontakt:

Post »

Znalazłam Cię w końcu :wit Cudowne kociaczki, wszystkie piękne :D A te katalogi skąd dostałeś, są świetne mam tylko ten ogólny :wit
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Michale!...ale rozweseliłeś moją duszę tymi wspaniałymi widokami. U mnie dzisiaj szaro, buro i do ;:222 . Śliczne patyczki śliwy z pąkami...niesamowite...oby nie przemarzły.Wiem, ze nie tylko tak okazałe paki na śliwie. Budleję mam jedną ...kupiłam dla sprawdzenia jak u mnie przetrwa ...trzy lata z rzędu przemarzała i wiosną wypuszczała od korzenia, zatem była niewielka. Od ubiegłego roku "opatulam" ją agrowłókniną...spisała się...zatem zakupię inne jeszcze kolory.
Buszuję już po sklepach internetowych, szkółkach...i dostaję obłędu...na razie w przenośni :;230
Pozdrawiam cieplutko! ;:180
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Michale, a ja jednak zmienię zdanie jak sucho i słońce to nie wszystkie żurawki dadzą radę, ale pomyśl o roślinach skalniakowych rojniki ładnie wypełnią szybko te wolne miejsce i miejscami kępka trawki, żurawka jedynie taka która w pełnym słońcu wytrzyma. Michale a na ostatnim zdjęciu na końcu widzę jakieś ogromne pnącze? co to jest :?:
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

No cóż,ja też jestem za zurawkami
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trudne miejsce do obsadzenia, raz sucho i słonecznie, innym razem mokro :roll: Może jednak trawy sprawdziłyby się lepiej, bo woda jednak nie zalega na długo. Sasanki? Macierzanka?
Kot Marnotrawny znika czasem na noc, ale powraca. Pozostałe trzymają się domu i teraz niechętnie wychodzą-napadało śniegu :roll: Niedużo, ale się zabieliło. Temperatura na razie spadła do -3, tyle widziałam rano.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Witaj Michał... :wit
Wspomnienia wiosenne piękne... ;:138
Wiosną pokażesz coś sobie wymyślił na tym fragmencie rabaty... Każdy ma inny pomysł, każdy ją inaczej widzi... Ciekawa jestem, co postanowisz tam posadzić... ;:204
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu Właśnie wróciłem z sadu i śnieg znalazłem w warzywniku, jakieś 5 cm kwadratowych ;:306 Kotki dziękują za głaskanie.
Pat Jeśli byś mogła się podzielić żurawkami będę bardzo wdzięczny. A Ty mi nie odpowiedziałaś czy chcesz bodziszka?
Rewi Dziękuję za odwiedziny ;:180 Z katalogu ogólnego najczęściej korzystam, prawie wszystko tam jest. Co do kotów podzielam Twoje zdanie ;:131
Bogusiu Dziś miałem mróz całkiem spory jak na tę zimę -3,6*C i długi, od 18 wczoraj i trwa do teraz. Ciemiernikowi umarzły listki ale kwitnie dalej. Jak napisałaś o tym obłędzie w przenośni to od razu pomyślałem, że wiosną wszyscy go dostaniemy ale już nie w przenośni ;:306 Budleję mam rozmnożoną ciemną fioletową więc mogę Ci wysłać sadzonkę.
Marysiu Na drzewie rośnie rdestówka Auberta, zdjęcie było robione we wrześniu a ona wtedy najobficiej kwitnie, właściwie kwitnie od maja do listopada bez przerwy na biało. Latem zacząłem ją podcinać bo już pół wjazdu zastawiła to teraz się mści, rośnie o wiele szybciej i trzeba 2 razy w miesiącu ją ciąć. U Ciebie by wspaniale wyglądała na świerkach, kwiatki by dobrze kontrastowały z ciemną zielenią. I są wysokie a jabłonka, po której rośnie ma 9 metrów i już nie urośnie w związku z czym rdestówka zrobiła jej czapę bo sama się o siebie zaplata. Ma jeszcze jedną zaletę - wszędzie urośnie i to w bardzo złych warunkach. Rdestówkę ma Bogusia woj, u niej rośnie na domu, też bardzo ładnie się prezentuje.
Dorciu Chyba połączę wszystkie propozycje.
Ewa Żurawki nie lubią jak jest sucho? Tu można by je codziennie podlewać bo miejsce łatwo dostępne. Sasanki bardzo lubię ale za krótko kwitną. Ile czasu kwitnie macierzanka? Kot Marnotrawny zrobił się domowy w przeciwieństwie do Darmokota , który przychodzi tylko na wyżerkę, trochę pośpi przy czajniku i to wszystko na co ją stać. Ile miałaś dziś mrozu?
Dorotko z Dorkowa To wspomnienia jesienne :wink: Czyli mam 3 miejsca do zagospodarowania wiosną. Na największe już mam plan od listopada, zrobię zdjęcie i pokażę żebyście doradzili bo może coś głupio chcę zrobić. Już się wiosny nie mogę doczekać.

Narobiliście mi wielkiej ochoty na te żurawki i chyba na nie się zdecyduję. Myślę, żeby posadzić np 5 żurawek potem 5 kostrzew. Może jeszcze macierzanką uzupełnię. W sumie funkia tam dała radę to i może żurawka też. Jedynie miejsca, w których woda z odpływów od rynien odchodzi muszą być czym innym obsadzone. Trzeba się tylko postarać o zlecenia po całej Polsce żeby piniędzy starczyło na te wszystkie roślinki ;:306 Darmokot właśnie się nażarł i warczy na swoje dzieci, które we trójkę grzecznie śpią na ławce i nie zwracają na nią uwagi :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”