Pielęgnacja starych drzew owocowych

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cięcie starych drzew owocowych

Post »

Dzidziusiu: na Waszym zdjęciu jest taka mnogość pędów, że ciężko tam cokolwiek zaznaczyć. Nie widzę potrzeby cięcia konarów, widzę jedynie potrzebę PRZEŚWIETLENIA. Te linie traktuj poglądowo, nie przytnij tego czasem na żywopłot. :) Dobra żart.
Poprzecinaj sobie te pędy, które pozostaną pod tą czerwoną linią tak, aby się nie krzyżowały ze sobą i wycinaj (w całości) wszystko co pionowe.
Termin: II - IV.
Obrazek
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ERNRUD!
To nie było zadanie na "już-teraz", tym bardziej że termin cięcia jest odległy. Jestem bardzo wdzięczna za te wskazówki. Żałuję tylko, że nie zwróciłam się o pomoc przed cięciem jabłonki. Mądry Polak po szkodzie.
Grusza trzy lata temu rodziła piękne dorodne i bardzo smaczne gruchy. Po roku zachorowała na rdzę jak większośc grusz
w okolicy. Podobno ta choroba związana jest chorobą jałowca rosnącego w pobliżu. Od tego czasu nie zawiązała żadnych owoców. Oprysk Miedzianem niewiele pomógł. Pomimo to postaram się ją wyleczyć. Może się uda.
Jeszcze raz serdeczne dzięki.
anwer
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 sty 2014, o 16:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam serdecznie! Ponieważ pogoda na dworze wyjątkowo ładna wzięłam się za przegląd starych drzew owocowych. Moja ulubiona poniemiecka "choinkowa" jabłonka po moim przycięciu sprzed 3 lat zdziczała zupełnie:/
tej jesieni wydała setki 2-3 cm jabłuszek i to dziwnie, bo na jednej połowie drzewa. coś zapewne poknociłam :oops: Proszę o poradę jak ją uratować.
Obrazek
GEMBARA
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 gru 2013, o 16:13

Post »

Miedzian na rdzę nie skutkuje.
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anwer: standardowe prześwietlenie gałęzi. Jak to zrobić to poczytaj sobie w poprzednich postach - są podobne jabłonki, które maja napisane zalecenia co do cięcia. Na zdjęciu widzę po lewej bardziej zestarzałą część korony i to normalne, że wystąpiły tam drobne jabłka i w większej ilości. To te gałęzie poprzecinaj w szczególności. Pamiętaj, że u takich jabłoni 40+ letnich unikamy usuwania dużych gałęzi i pozostawiania czopów.
P.S. O co chodzi z tą choinkową? :wink:
Pozdrawiam. Ernest
anwer
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za szybką odpowiedź, może to zabawne, ale wszyscy mówimy na tą jabłoń "choinkowa", bo moja mama w młodości wieszała te jabłuszka na choince;)
pozdrawiam
ania
anwer
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

jeśli nie byloby to wielkim klopotem chetnie zerknęlabym na jakąś sugestię dotyczaca przycięcia. na poprzednich zdjeciach ktos na czerwono rysowal kreski, gdzie ciac takie grube galezie. nigdy tego nie robilam z rozmyslem i przed 3 laty obcielam tak, by mi sie latwiej wchodzilo na drzewo. nie chcialabym czegoś zepsuc. a w poprzednich postach widzialam radylaknie gole drzewa. tego sie obawiam robic jako lajkonik... co do malych galezi, ok- czytalam- wszystkie idace w gore, krzyzujace sie czy skierowane do srodka- wytne, ale ktore grube? nie wiem. poprosze o cd porady
ania
miczu007
100p
100p
Od: 4 sty 2014, o 15:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam mam grusze nie należy do najświeższych co mogę z nią zrobić ?
Na pewno dobrze przyciąć
Pomoze mi ktoś pokazując na zdjęciu jak to zrobić Obrazek
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę, że dzięki moim "kreskom" temat odżywa. :lol:

Na jabłoni wytnij (na gładko) te grubsze gałęzie co są na czerwono i zabezpiecz rany. Te fragmenty korony co są w kółkach PRZEŚWIETL.
Jeśli są jakiej czopy albo gałęzie chore, suche, połamane, inne elementy martwe - wszystko powycinaj i zabezpiecz. Ostatnio wypróbowałem <sztuczną korę>. Polecam szczególnie na większe rany,
Obrazek

Grusza: na żółto - tnij teraz na wiosnę; na czerwono - na wiosnę 2015, albo lato 2015. Chodzi o to, żeby radykalnie nie zachwiać gospodarki drzewa, bo będziemy ścinać dużo korony.
Obrazek

No. Potnijcie i chwalcie się efektami. Na przyszłość jednak polecam po pierwsze przestudiowanie tego co tu było wcześniej opisane i zaznaczone, bo przypadki są podobne, a zasady cięcia te same. Cięcie jest sztuką i trzeba wiele czasu i doświadczenia, aby to robić idealnie (pojęcie względne), ale przestrzeganie ogólnych reguł w zasadzie co najmniej w zadowalającym stopniu przynosi efekty.
Pozdrawiam. Ernest
Awatar użytkownika
lucas070707
100p
100p
Od: 10 wrz 2012, o 18:19

Post »

Bez sensu wydaje mi się ucinanie konara w połowie jednego roku, a w kolejnym wycięcie go w całości. Lepiej wycinać całe konary na raz, ale po kolei, w kolejnych latach - można wtedy wykorzystać późniejsze odrosty (wilki, długopędy) do dalszego formowania. Jeśli nie planujemy wycięcia całości, to też lepiej zrobić to na raz a nie po kawałku, bo drzewo niepotrzebnie straci energię na regenerację fragmentu którego i tak go pozbawimy w roku kolejnym.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
anwer
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

coś podzialalam, oto efekt Obrazek
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lucas070707 pisze:Bez sensu wydaje mi się ucinanie konara w połowie jednego roku, a w kolejnym wycięcie go w całości. Lepiej wycinać całe konary na raz, ale po kolei, w kolejnych latach - można wtedy wykorzystać późniejsze odrosty (wilki, długopędy) do dalszego formowania. Jeśli nie planujemy wycięcia całości, to też lepiej zrobić to na raz a nie po kawałku, bo drzewo niepotrzebnie straci energię na regenerację fragmentu którego i tak go pozbawimy w roku kolejnym.
Właśnie ta "utrata energii" pozwala uniknąć pojawienia się rzeszy wilków zaraz po wycięciu konara. Wilków z których ciężko formować nową koronę i które bardzo późno zaczynają owocować. Zamiast tego cięcie etapowe daje szansę kompatybilnego wzrostu recesywnych gałęzi owoconośnych, na których jest o wiele łatwiej pracować. W drugim roku po usunięciu reszty gałęzi to one natychmiast biorą ciężar na siebie i mamy gotowe odmłodzone drzewo i nie musimy czekać kilku lat.
Pozdrawiam. Ernest
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Na działce mam 30 letnią renklodę Althana, która wyrosła wysoka.Chciałabym ja obniżyć,bo teraz nie ma chętnych do wspinania się na szczyt, a trzeba bo owoce chorują na brunatną zgniliznę.
Przeczytałam,że śliwy nie lubią takiego mocnego odmładzającego cięcia,które polega na radykalnym skróceniu. Mogą takiej operacji nie przeżyć, a więc w zeszłym roku zrezygnowałam i wycięłam tylko niektóre mocno zagęszczające gałęzie.
Nie wiem ciąć,czy nie ciąć. Jeżeli ciąć to najlepiej kiedy?
Awatar użytkownika
lucas070707
100p
100p
Od: 10 wrz 2012, o 18:19

Post »

ERNRUD pisze:cięcie etapowe daje szansę kompatybilnego wzrostu recesywnych gałęzi owoconośnych, na których jest o wiele łatwiej pracować. W drugim roku po usunięciu reszty gałęzi to one natychmiast biorą ciężar na siebie i mamy gotowe odmłodzone drzewo i nie musimy czekać kilku lat.
Może nie do końca jasno napisałem. Chodziło mi o to, że takie gałęzie wyrosną też na części konara, który i tak mamy zamiar wyciąć za rok, co wydaje się mało sensowne. No chyba, że to ja źle zinterpretowałem rysunek, ale wygląda mi to jakby w pierwszym roku zaznaczone było cięcie gałęzi w połowie długości, a kolejnego roku wycięcie całkowite.

Jeśli nie chcemy dużej ilości wilków, warto pozostawiać kilkucentymetrowe czopy zamiast wycinać gałęzie na obrączkę - robiłem tak w zeszłym sezonie i zdało egzamin.
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze zinterpretowałeś rysunek.
Prawisz, że pozostawianie czopów łagodzi wyrastanie wilków? :lol: No chyba w przypadku, że pojawiają się przez nie zgorzele i obejmują znaczną część konara. Nie, tak na poważnie to nie bawmy się w żadne czopy, bo to nie ten system cięcia (ja rozumiem odnawiające w sadach intensywnych, ale tu rozmawiamy o pielęgnacji drzew starszych). Przypadek tej gruszy pokazuje jak wykonać dekapitację drzewa owocowego. Tak naprawdę przerywamy tu dominację wierzchołkową i chodzi o to, żeby nie zrobić tego zbyt radykalnie.
Ucięcie konara w całości też jest jakimś rozwiązaniem, ale raczej w tym przypadku zdecydowanie takie coś odradzam - po prostu usunęlibyśmy zbyt dużo korony, bo koncentruję się ona właśnie na tym konarze przewodnikowym. Wycinanie konarów w całości od razu polecałbym natomiast w przypadkach, gdy mamy dużo równorzędnych konarów.
Pozdrawiam. Ernest
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”