Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 3

Post »

Prawda, że nasze grzywki kochają ogród?
By Twojemu nie było nudno przyprowadziłam mu do towarzystwa Okamiego :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Agaciorku - mnie też wzrusza ten płotek, a że wzruszenia kończą się z reguły rykiem, więc pora wiosną go usunąć :lol: Na pewno niebawem wymyślę coś równie wzruszającego ;:214 ;:202 Zdrówka Kochana! ;:168
Maryś - czasem się zdarza, jak wyczesany i wykąpany ;:306
Ooo i Okiś nas odwiedził :heja ;:167

-- Pn 06 sty 2014 00:52 --

Aniu, to niech powirują razem :lol:

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Milenko w niedzielny poranek.
http://www.futuregardens.pl/glogownik-r ... aseri.html może takie drzewko pasowałoby.
Azalie to piękne krzewy więc jak rośnie i się marnieje to czym prędzej trzeba przesadzić. Zdjecia ogrodu i pieska cudne.
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

Jaka niedziela dzisiaj poniedziałek ;:14
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Milenko pieska masz cudnego i jaki dumny ,świadomy swego piękna, ;:138
Miłego dnia
Awatar użytkownika
madusia
1000p
1000p
Od: 19 paź 2013, o 20:15
Kontakt:

Post »

Milenko co ja mam na to poradzić jak mi się wszystko podoba ;:196 a berberys ;:167
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Milenko, zbesztac? Przecież ta rabata jest bardzo ładna. Rozumiem jednak potrzebę zmiany.
Wasze psiaki są obledne, te rozwiane grzywy i uśmiech na pysiu :D
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

:wit Okami i Liczi jak rodzeństwo.
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Szkoda że mój Gucio został obcięty bo bym go dopisała do Okami i Liczi cudne psiaki.Ja stawiam na róże i hortensje.Pozdrawiam.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Milenko,
wiciokrzew pstry miałam w dwóch miejscach , pod ścianą i na przewiewie na siatce, oba podobnie chorowały na mączniak ale może miałam jakies felerne sadzonki. W kazdym razie wolę zdecydowanie trzmielinę fortunei o podobnym wyglądzie. ;:108
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie wieczornie :wit
Sylwuś - dziękuję Kochana, interesujący ten głogownik, ale podjęłam już decyzję - stawiam na różę i hortensję w tym miejscu :) Azalia dostanie lepszą miejscówkę prawdopodobnie pod tujami obok rododendrona.
Jadzieńko - myślę, że pies jest istotą skonstruowaną lepiej niż człowiek i całe szczęście nie ma świadomości swojego wyglądu :D Oj gdybyś widziała, jak go muszę ciągnąć do fryzjera ;:224 A najszczęśliwszy jest tak jak i ja - na łonie natury :) Miłego wieczoru :wit
Madusia - wpadniesz wiosną/latem, sama ją ocenisz z bliska :wink: Choć mam nadzieję działać ze zmianami na tej rabacie jak najwcześniej ;:134 :wit
Madziu lulka - brakuje mi na niej kolorów, jak zresztą w większości zakątków ogrodu. Nie mam jeszcze konkretnego pomysłu co do róży, ale chciałabym, by była to pnąca lub udająca pnącą. Nie musi być terminatorką, będę na pewno brać pod uwagę powtarzającą kwitnienie.
Madziu MID2006 - prawda? Dwóch "braci" z ADHD :D
Joasiu - zastanawialiśmy się kiedyś, czy naszego nie obciąć, wtedy pielęgnacja byłaby łatwiejsza. Jednak trafiliśmy na świetną fryzjerkę i co jakiś czas ją odwiedzamy (tylko pranie i czesanie + przycinanie włosów na pyszczku).
Ewcia - widzisz, czułam, że tak się skończy... :D Róża i hortensja - myślisz, że to udane zestawienie na tej rabacie? ;:173 Do dyspozycji mam tam wolnego miejsca ok. 150x120, przy czym te 150 mogę jeszcze z czasem w razie potrzeby rozszerzyć. Różę chcę pnącą / udającą pnącą, a co do hortensji myślałam o Magical Moonlight. Myślę, że miejsca będzie dosyć dla tych dwóch ślicznotek.. Ponadto do azalii rosnących bliżej przodu rabaty nie mam jakoś sentymentu, więc gdyby była taka potrzeba ;:224 (oczywiście tylko w ostateczności).

Korzystając dziś z pięknej pogody, wybraliśmy się w okolice Zbiornika Goczałkowickiego. W jego okolicach zlokalizowany jest torfowiskowy rezerwat przyrody Rotuz. Kusi mnie od dawna, by wybrać się tam wiosną lub latem, jak do tej pory nie udało się. W okolicach zbiornika zaobserwowano ponad 200 gatunków ptaków (m. in. kormorany, perkozy, mewy, czaple, rybitwy). Myślę, że warto odwiedzić to miejsce w okresie lęgowym...

Najpierw przeszliśmy się po zaporze w Zabrzegu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pogoda piękna, więc na zaporze tłumy; dlatego też szybko przemieściliśmy się do Zarzecza:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z daleka wyglądały jak wrony, ale w zbliżeniu przypominały kormorany, które podobno często tu zimują:

Obrazek

Obrazek

Piękne widoki, spokój i śmiejące się z nas śmieszki :D

Obrazek

Obrazek

W sobotę zdobyliśmy stosunkowo niski, okoliczny szczyt (Wysokie - 756 m n. p. m.), z leśnym kościołem z XVII wieku - tzw. Uroczysko na Wysokim. Niestety pogoda mniej dopisała, tak więc nie będę Was zbytnio męczyć brzydkimi zdjęciami. Na dowód jednak, że byliśmy :wink: kilka muszę wstawić ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Weekend zaliczam więc do wyjątkowo aktywnych jak na zimową porę. Mam nadzieję, że nie zanudziłam Was zbytnio fotkami ;:130
Dobrego wieczoru, a wszystkim, którym kończy się wolne - spokojnego skróconego tygodnia! ;:4
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Milenko co Ty piszesz zdjęcia ładne a z mgłą bardzo ciekawe...nie wiedziałam że w tej miejscowości jest zapora tamte tereny mało znam...piękne tereny jaka Polska ziemia jest piękna... ;:167
...takich zdjęć trzeba jak najwięcej...
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Misiu, "cudze chwalicie, swego nie znacie" - w najbliższej okolicy każdy ma coś interesującego do obejrzenia, a mi to już w ogóle wiele do szczęścia nie potrzeba - kawałek lasu, śpiewający ptak i świruję z radości ;:300

Zapomniałam jeszcze o jednej fotce - nie wiem, czy to normalne w styczniu? (zdaje się knieć błotna)

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Piękna wycieczka. Bardzo ładne widoki. Od razu wróciłam do wspomnień z nad zapory w Czorsztynie. ;:173
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Milenko,zagapiłam się i teraz przychodzę ,ale widzę że problem z rabatą się klaruje,jak mogę coś powiedzieć ,to mnie bardzo by się tam podobał lilak Meyera szczepiony na pniu,a pod pniem niższe róże,ja mam takie lilaki ale nie szczepione na pniu,one są niskie 50-60 cm ,natomiast na pniu wyglądają rewelacyjnie ,takie lilaki ma Wanda7,pokazane są w części 11na str,51,odszukałam ,żebyś miała łatwo popatrzyć możesz do niej wejść ode mnie,albo ze spisu,kolor tych kwiatów zgrał by się z liśćmi berberysu,piękną zrobiliście sobie wycieczkę,pieski Twój i Ani cudowne,chyba super idzie się z takim przyjacielem na wycieczkę,pozdrawiam ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”