Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 21

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Grazka226
1000p
1000p
Od: 12 mar 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 21

Post »

Aga trzymam bardzo mocno kciuki ;:215
Świetnie, że stres działa na Ciebie mobilizująco :wink:
Kto da radę jak nie Ty???
U mnie piękne słoneczko ale rano było -2 :wink:
Trzymaj się ;:196
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy­maj się z da­la od ludzi, którzy próbują pom­niej­szać Two­je am­bicje. Ma­li ludzie zaw­sze tak ro­bią, a nap­rawdę wiel­cy spra­wiają, że czu­jesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Czytanie Twoich opowieści ogrodowych zaczęłam od tej najnowszej części- zastanawiałam się, co to jest- ten ładny murek w środku ogrodu.. teraz czytam cz7 i już wiem, że to ławka przy ognisku. Super pomysł! Zazdroszczę Ci tak dużej działki i możliwości rozwinięcia skrzydeł! Pięknie u Ciebie.. aż czasem gorąco się na sercu robi, oglądając zdjęcia.

Karmisz ptaki zimą..? Ja chyba zamówie już nasionka, bo coraz więcej ptaków się kręci i sprawdza puste jak na razie karmniki. Ostatnie zimy spędzałam prawie całkowicie w oknie kuchennym- z niego mam widok na karmniki, robię zdjęcia ptakom-kiepskie, bo przez okno.. ale ile mam atrakcji- sikorki, mazurki i wróble to oczywiste..ale sa też sójki, wpada do nas dzięcioł, dzwońce przylatują wyjadać słonecznik..
Jak byłam mała, to mój Tata- nieżyjący już niestety- karmił ptaki i tego mnie "nauczył".. że wróbelkom trzeba wysypać nasionka i powiesić słoninkę, połupać trochę orzechów włoskich..

Z tego co widzę na zdjęciach, to masz dookoła siebie trochę drzewiasty zagajnik, na pewno pełen mieszkańców-miałabyś mnóstwo zimowych gości.. Ja zimą nie mam co robić po pracy-nic w ogródku nie pogrzebię, to chociaż obserwuję-kto wpada na stołówkę, co lubi jeść..

Miłego dnia życzę-chociaż trochę ponuro jest.. Ale nic to- wracam do Ciebie w cz7..u Ciebie maj w rozkwicie :tan
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p
Od: 23 lis 2012, o 13:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aga zdjęcia domowników mniejszych super, kociaki jak się przytulają ! Sara to sama słodycz, szkoda, że tak często wyjeżdżamy.
Planujesz jakoś zabezpieczać swój szpaler budlei. Mi w tym roku bardzo ładnie się rozrosła, póki co zrobiłam jej kopczyk z kory, ale wiem już z doświadczenia, że u mnie to nie wystarczy. Zastanawiam się na solidnym okręceniu jej włókniną.
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie, Bogna
Żabia Łąka
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aguniu zwierzaczki cudne.... Sara przeurocza, a kociaki, tak zawsze w duecie niesamowicie wyglądają :D
Cieszę się bardzo z dobrych wyników rozmowy.... trzymam kciuki za dalsze etapy..... i jestem pewna, że będzie dobrze ;:196
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Agusia, piję czerwone wino i próbuję ostatecznie wygonić resztki dzisiejszego stresu (trochę niepotrzebnego, bo rozmowa była bardzo na luzie, choć tylko merytoryczna). Oby wszystko zakończyło się pozytywnie. Dzięki za dobre myśli! ;:196
Bogusiu, zwierzyniec nam się udał, to fakt :) Z małym psiakiem w wiele miejsc można pojechać... na punkcie cavaliera cała rodzina by oszalała ;-)) Budleje będę okręcać i kopczykować korą. W zasadzie kopczyk jest kluczowy, bo budleje i tak krótko się ścina wiosną. Miłego weekendu!
Moniko, strasznie to sympatyczne (choć trochę mnie krępuje ;-)), że masz siłę i ochotę czytać tyle części... W wolnej chwili sama przejrzę kilka z nich, żeby przypomnieć sobie o czym żywo dyskutowaliśmy ;-)
Projekt paleniska siedział mi w głowie od jakiegoś czasu... burza mózgów zimą na FO, a wczesną wiosną zaowocowało to realizacją. To ważny punkt w ogrodzie, ze względów praktycznych i estetycznych również.
Ptaki zimą dokarmiam, chociaż wciąż nie mam karmnika... szukam czegoś ładnego do powieszenia na drzewie, pasującego do brzozy. Odwiedza nas masa ptaków - wszystkie które wymieniłaś... latem ciężko spać nad ranem, takie trele się odbywają wokół. Bardzo bardzo lubię ptaki! Jako dziecko karmiłam je tak, jak Ty - babcia mnie nauczyła je obserwować :)
Klony palmowe rosną u mnie na wystawie południowo-zachodniej. Od zachodu jak najbardziej będą się dobrze czuć, zapewnij im tylko wilgoć. Sama zamierzam kupić jeszcze jeden egzemplarz, do frontowej największej donicy, tuż przy wejściu do domu.
Teraz praktycznie tylko wrzosy pączkowe i marcinki u mnie kwitną... reszta odpuściła. Krzewuszki potrafią kwitnąć do mrozów - moje jednak ściął październikowy mróz i już się poddały.
Kulinaria... czuję się w tym jak ryba w wodzie, chociaż mam się jeszcze czego uczyć. Zapraszam Cię na Wyspę, do Marysi - tam zyskasz wsparcie i rozmowy na każdy temat, także kulinarny. Ciasto marchewkowe, z mojego ulubionego bloga, będę robić już jutro. Dam znać, może nawet ze zdjęciem :)
Pozdrowienia!
Grażynko, dałam z siebie absolutnie wszystko i mam poczucie bardzo owocnego i pozytywnego dla mnie spotkania. Wyniki i dalsze kroki poznam w przyszłym tygodniu. Oby wszystko potoczyło się korzystnie! Bardzo Ci dziękuję za wsparcie ;:167
Ewuś, koty wstawiałam także z myślą o Tobie :) Piecuchy tylko śpią i jedzą ostatnio :)
Co z przygotowaniami różanymi?
Reniu, dzięki! Przyszykuję taką pastę w najbliższym czasie :)
Asiu, cieszę się, że zajrzałaś, a miłość do zwierząt podzielam w pełni! :)

Udanego weekendu życzę wszystkim!
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Agusia piję z Tobą czerwone winko i mi sie w główce buja ;:219 i idę na Pingwiny z Madagaskaru...jak ja lubie te wariaty no.... ;:130
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Aga ;:136 powodzienia, a dla Sary drapanko za uszkami ;:173
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Dziękuję Agnieszko za odpowiedz w temacie zapełnienia moich rabatek.
Miło z Twojej strony, że namawiasz na założenie swojego tematu ogrodniczego-może się odważę, chociaż naprawdę nie ma zbytnio co pokazywać.
Oczyma wyobraźni widzę, co bym chciała.. a jak przychodzi co do czego to najczęściej w ogrodniczym nakupuje głupot, które później nie wiem gdzie posadzić..albo niby wiem, co bym chciała-ale jakos nie wychodzi:( Kawałkami mi się podoba, ale jeszcze nie stanowi spójnej całości.

Kupowałąś coś kiedyś w szkółce Ulińskich k/Konstancina? Wybieram się tam wiosną, zapowiada się ciekawie-znasz to miejsce? Ponderosa w Kaniach jakoś nie zdobyła mojego serca, mały wybór i drogawo chyba..
W Umiastowie k/ Ołtarzewa była fajna szkółka, ale się zlikwidowali pod budowę trasy. Jeszcze musze oblookac szkółkę w Broniszach.

Wspominasz o karmniku- widziałam w Hortorusie na Płochocińskiej- na brzozowej nóżce jak na statywie, z brzozy wykonany karmnik-domek półokrągły z daszkiem. Nie wyższy niż 1.5m Fajny, że jest na "statywie"-nie trzeba kombinować, jak na drzewie powiesić- można postawić gdzie się chce-np. na tle thui, albo jakiejś "choinki". Mam go na oku ;:224

Dzięki za info nt klonów-biję się z myślami między patelnią południową, która chyba byłaby nieco bardziej osłonięta od wiatrów, a południowo zachodnią stroną domu, bardziej narażoną na wiatry wiejące z pól..

OOOoooo-ważne pyatnie- jaki iglak płożący rośnie u Ciebie w przedogródku, taki płasko rosnący.. czyżby Wiltoni?
edit-jeszcze jedna nieśmiała prośba-masz może na zdjęciu foto klona red sunset..i cos podpowiesz, czy szybko rośnie i ile miejsca mu przeznaczyć..? W opisach na necie podają średnicę ok6m..wierzyć w to..?

Z Waszych rozmów wnioskuje, że jesteś w trakcie rozmów o pracę.. Również dołączam się do trzymających kciuki!!
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Przygotowania różane w sferze planów-oby jutro nie padało :D Robi się coraz zimniej, ale róże zawsze można zadołować. Miałabym życzenie przesadzić kilka starszych róż, ale to zależy od pogody.
Koty są czasem wkurzające, ale je uwielbiam :D A zimowe piecuchy i wylegacze najbardziej :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aga, też trzymam kciuki.
Zdjęcie kotów boskie. Faktycznie za mało pokazujesz zwierzaki
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Aga, ;:cm ! Zmobilizowałaś mojego M! Właśnie (a zwróć uwagę na wczesną porę) poszedł nastawiać zakwas (stary został zamordowany dawno temu). Kiedyś piekł chleb regularnie, ale od czasu jak przeszłam na dietę - nie miał motywacji... ;:306 Od kilku m-cy znowu jem pieczywo, jednak on się jakoś zebrać w sobie nie mógł. Do dziś... Dzięki Tobie mam szansę na chrupiący bochen ... :heja
Piszesz coś o pierniku staropolskim - podawałaś gdzieś przepis, bo nie wypatrzyłam? Robiłaś go już wcześniej, czy po raz pierwszy? Może też już zarobię swoje ciasto... niech poleżakuje dłużej... Tradycyjnie zarabiamy z matką zawsze w pierwszą niedzielę adwentu, tylko, że ja robię z niego pierniczki. Przepis mam jeszcze od babci, a ona od jakiegoś przedwojennego cukiernika.
Ale dość o tem, bo z ogrodowego zrobił się wątek kulinarny :lol: (... a wiosną pewnie wrócimy do tematu .... diet ;:306 ).
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Agnieszko pozwól że się przyłączę - jestem Dorota (nowicjusz) ,masz piękny ogród przejrzałam blog gdzie jest dużo pięknych zdjęc,
Powiedz jak sobie radzisz z brzozami , u mnie to już na początku sierpnia jest jesień , - u sąsiadów lato w pełni a u mnie jesień , grabię i odganiam ją . Czy twoje też tak śmieca? Do tego mam pełno dębów, olchy wiek jakieś 50 lat może więcej- jesienią dużo pracy i nie wiem czy w takim dużym cieniu u da mi się jakiś ładny ogród stworzyć. Może podpowiecie co najlepiej sadzić w cieniu
pozdrawiam,Dorota
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aguś doczytałam że rozmowy o pracę przeszły do kolejnego etapu, trzymam ;:215 żeby się powiodło ;:196
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Witam niedzielnie!
Aura u mnie dość smętna, w związku z czym weekend będzie typowo leniwy, bo dziś też nie zamierzam nic robić. Za to kret nie próżnuje :twisted:

Majutek, zobaczymy jak będzie, a za kciuki dziękuję!
Doroto, witam Cię serdecznie - zarówno na FO, jak i moim wątku. Bardzo mi miło, że zajrzałaś i dziękuję za komplementy pod adresem mojego ogrodu :)
Brzozy rzeczywiście do późna zarzucają trawnik swoimi listkami, ale poza grabieniem wciągam je kosiarką (ostatnie koszenie jutro) i w sumie w ogóle nie narzekam. To naturalne, że drzewa gubią liście i jeśli chce się je mieć na działce, to z całym dobrodziejstwem.
Namawiam do założenia własnego ogrodowego wątku - łatwiej będzie radzić :)
Asiu, witam Cię gorąco ;:196 Chlebek upieczony? ;-)) Ja mierzę się już z kolejnym przepisem i póki co muszę powiedzieć, że wypieki świetnie się udają.
Piernik staropolski wstawiłam po raz pierwszy... robię go według wytycznych Dorotusa, mojej guru od wypieków. Tu masz przepis. Podzielisz się swoim, babcinym? Może też skuszę się na pierniczki.
Diety, diety... należałoby już zacząć ;-)
Gosiu, dziękuję!
Ewo, jeszcze kilka dni ma być ciepłych, a potem należy się spodziewać pierwszych opadów śniegu... Zdążysz na pewno :)
Moniko, namawiam do założenia wątku ogrodowego, ponieważ zimą mamy więcej czasu na planowanie. Przygotujesz się dzięki temu na wiosnę i realizację tego, co w wyniku wspólnych przemyśleń się urodzi.
W szkółce u Ulińskich kupowałam... mają genialny wybór hortensji i różaneczników. Ale w innych gatunkach i odmianach też jest w czym wybierać. Pewnie pojadę do nich wiosną. Ponderosa w Kaniach budzi mieszane odczucia, to fakt - duża, ale z wyborem, a zwłaszcza nazewnictwem, jest kłopot.
Dzięki za info o karmniku - mam nadzieję, że wybiorę na dniach coś odpowiedniego. Nie chciałabym zostawić odwiedzającego nas ptactwa bez wsparcia zimą.
Jałowce na przedogródku to mieszanka Wiltoni i Variegaty... ślicznie się rozrosły i tworzą jednolity, zwarty kobierzec.
Dzięki za kciuki i zapraszam!
Majeczko, dziękuję!
Dorotko, jak samopoczucie dziś?

Udanej niedzieli!
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aguniu u mnie podobna pogoda, dziś planuję wyskok na zakupy, a poza tym też błogie lenistwo :D
Co dziś planujesz na obiadek, ja chyba zrobię kawałeczki z piersi kurczaka a panierce i do tego sos czosnkowy.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”