Świąteczne drzewko/Choinka w doniczce

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Choinka na święta

Post »

Jak planujesz wysadzić do ogrodu to tylko tydzień możesz trzymać w mieszkaniu.Okres świąteczny to przecież dokładnie tyle :wink:
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I zwróć przede wszystkim uwagę czy dopasowana jest donica do korzeni , czy też korzenie do donicy :wink:
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
sev
200p
200p
Od: 6 maja 2009, o 12:07

Post »

1,5 m świerk to na 100% będzie wykopany z gruntu i upchnięty do donicy z gliniastą ziemią by wszytko się trzymało i wglądało jakby tam rosło ;:185 , inaczej donica musiała by być ogromna.
Awatar użytkownika
Khamira
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 lis 2013, o 20:09

Post »

miesiąc to zdecydowanie za dużo. Miałam podobny przypadek (3 tyg. w domu) i mojemu drzewku zaczeły powoli opadać igły a przy rozbieraniu jej z ozdób była tragedia. Potem przez długi czas było prawie łyse, niestety nie mogę powiedzieć jak wygląda teraz bo połamał mi je nieumiejętny kierowca śmieciarki ;/ (a może po prostu trafiłam na osłabiony egzemplarz)
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

sev pisze:1,5 m świerk to na 100% będzie wykopany z gruntu i upchnięty do donicy z gliniastą ziemią by wszytko się trzymało i wglądało jakby tam rosło ;:185 , inaczej donica musiała by być ogromna.

Ludzie zaprzestali kupowania u ogrodników i szkółkarzy. Polezie do obi czy tam innego zrobi a tam korzenie obcięte i doniczka 4-5 l.
Kopiąc świerki daje się dużą donicę kastrę budowlaną. Pamiętam przedświąteczny sezon , wykopałem świerk 2,5 m poszedł do domu dziecka a potem posadzili go przed budynkiem i rosnie tam już 4 rok. Daj mu szansę żyć, to i 3 metrowy bedzie rósł, a jak doniczki szkoda to jest jak jest. Ja tam nie widzę problemu z przyjęciem, ale muszą być warunki i chęci.
Zależnie od miejsca gdzie rósł, ale często jak na piachu to taki świerk serbski czy pospolity / są takie fajne o cieniutkich igłach / długi do nieba i prosty jak igła smukły .Nie ma problemu.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Każdy robi jak chce, ale ja bym świerka przeznaczonego do ogrodu nigdy nie 'używała' jako choinki świątecznej.Po co osłabiać drzewko w domu, a potem patrzeć ile stracił na urodzie i cherla kilka sezonów w ogrodzie :roll: :?
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Ale jak ktoś kupi na święta to chyba lepiej jak on trafi do ogrodu jak na śmietnik ? Poza tym ten ,, cherlak '' potrafi często pozytywnie zaskoczyć
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście, masz rację, że lepiej posadzić niż wyrzucić, ale jak ma się dużą działkę i można gdzieś tam na tyłach sadzić i będzie to będzie, a jak nie to nie. Czasem się jednak taki cherlak pozbiera i posadzony w przypadkowym miejscu (byle do ziemi) może być w przyszłości uciążliwy tak dla gospodarza, a gorzej jak dla sąsiada :wink:
Ja miałam jednak na myśli zaplanowane miejsce, bardziej reprezentacyjne gdzie wolałabym takiego drzewka 'po przejściach świątecznych' nie sadzić :)
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zawsze staram się mieć kupioną choinkę z korzeniami ,trzymam ją ok tygodnia do 10 dni ,wcześniej mam wykonany dół gdzie będzie po świętach wsadzona ( czyli już teraz),bo w grudniu raczej może być ciężko z kopaniem , a do wiosny boję się czekac , bo w donicy może przemarznąć ,zasypuje ziemią z worka i tyle. Jedynie w zeszłym roku nie wiem czemu ale nie przyjęła się .
Adamlove
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 sty 2013, o 21:04
Kontakt:

Post »

Często takie choineczki z doniczek po świętach nawet po zahartowaniu i posadzeniu na wiosnę nie chcą rosnąć lub rosną i schną.
Pozdrawiam Adam
wojtek i
50p
50p
Od: 26 lip 2013, o 23:54

Post »

Przy kopanych byle jak i szybko, upychanych później w doniczkach często zdarza się, że roślina zanim ją kupimy jest już "martwa". Wpływa na to m.in. nieodpowiedni termin kopania, szczątkowe korzenie i brak podlewania (o ile są lżejsze donice). Więc jeżeli chcemy aby ta nasza przeżyła to musimy zwracać baczną uwagę na to co kupujemy.
Pozdrawiam Wojtek
Arnika
100p
100p
Od: 22 paź 2012, o 08:13

Post »

Warto spróbować. My kupiliśmy drzewko wcześniej (bo taniej), długo czekało na wigilię, długo stało ubrane w domu, potem trafiło do garażu. Niestety poprzednia zima trwała do wielkanocy albo i dłużej, więc wysadzone było na prawdę późno. Oczywiście wypuściło nowe pędy, część igieł opadła, a i z podlewaniem to różnie było :P ale co tam, poszło do ziemi. Cały sezon marnie wyglądało i się długo regenerowało, ale żyje. Myślę, że w przyszłym sezonie będzie już normalnie rosło.

Prawdą jest, że w supermarketach ogrodniczych obcinają korzenie, dwa lata temu też wysadziliśmy drzewko i jakież było nasze zdumienie, gdy ujrzeliśmy obciachane niemalże do pnia korzenie a drzewko trzymało pion bo było przywiązane do dna doniczki !! (OBI) Na siedem małych choinek (max 50 cm) trzy się przyjęły, ale słabo rosną.
Rok temu kupiliśmy w Traczu - drzewko miało normalną bryłę korzeniową, a nie kikut !! Tak jak wyżej pisała, mimo tego, że miało 1,5 m wys., przeżyło na prawdę ciężkie warunki to jednak jakoś tam zipie i jestem dobrej myśli.

Także jeśli macie plany wysadzać drzewko bożonarodzeniowe do ogrodu to radzę kupić w sprawdzonym ogrodniczym.
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

W prosty sposób możemy sprawdzić rzetelność sprzedającego / ogrodnika.

- unikać zakupu w dużych sklepach ponieważ tam idzie w setkach tysiącach ilość przyjmowanego towaru więc czas przygotowania, czas transportu po całej Polsce oraz czas ekspozycji - więc to wszystko w znaczący sposób obniża tam prawdopodobieństwo zakupu odpowiedniego i dobrze przygotowanego drzewka.
- jedziemy do szkółki, oglądamy drzewka pytamy sprzedającego ile dany materiał rośnie w doniczce? Jeśli unika odpowiedzi lub nie wie to mamy dwa wyjścia pojechać w inne miejsce lub samemu organoleptycznie sprawdzić. Przechylamy donice na bok i sprawdzamy czy z otworów drenażowych wystają korzenie jeśli nie lub nie jesteśmy pewni to obiema stopami obejmujemy donice równocześnie trzymając rękami pień podnosimy do góry i wtedy ukarze się nam bryła korzeniowa zakamuflowana w donicy. Oglądamy jak jest uszkodzona, czy bardzo obgolona aby tylko się zmieściła itp...
Jesteśmy kupującymi mamy prawo wiedzieć co kupujemy, więc jeśli sprzedawca na targu bądź w szkółce zabroni nam takiego sprawdzania to wiemy że ma coś do ukrycia ;-)
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Dorzucę swoje trzy grosze, no może trochę więcej...
Ogród początkujący, miejsce zaplanowane na maksymalnie trzy duże iglaste pokroju "choinki", więc przez trzy sezony świąteczne mogę kupować drzewka w donicy z zamiarem posadzenia później w ogrodzie. Pierwszy był świerk serbski, święta 2012, utrzymany przez zimę i posadzony z powodzeniem. Kupiliśmy drzewko w szkółce, z porządną bryła korzeniową, dwa tygodnie przed świętami. Kilka dni przed wigilią stał w garażu w najchłodniejszym miejscu (ok. 5-6 st.C), na wigilię i resztę świąt wstawiony do domu, przy drzwiach balkonowych, rozszczelnionych specjalnie dla niego. Wieczorem w drugie święto wystawiony z powrotem do garażu na kilka dni. Potem stał przy ścianie budynku, w miejscu osłoniętym od wiatru. Posadzony na miejsce w kwietniu. Oczywiście podlewany przy każdej okazji, tzn. odwilży.
W tym roku będzie jodła, nie ma jeszcze decyzji jaka, ale sposób postępowania taki sam. Symuluje to w pewien sposób okresy odwilży i ocieplenia w zimie, jakie w naturze się zdarzają.
W przyszłym roku może inny świerk, a potem cięte, bo nie ma sensu upychać w ogrodzie na siłę tylu tych, bądź co bądź w końcu sporych drzew. A lasu zakładać nie mam gdzie :wink:
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Robię dekorację z gałązek jodły lub świerka i jest zapch w domu i akcent świąteczny ....nie jestem przeciwniczką choinek, ale często pózniej leżą na smietniskach całe drzewka ....
Bożena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”