Domowy chleb
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11335
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Domowy chleb
Po prostu nie uważam że przepis to jedynie słuszna droga a jedynie kierunek.W zależności od wilgotności mąki mogą być różnice 10 g na kilogramie przy różnicy 1 % a to nie powinno robić ogromnej różnicy.A te miarki to z lenistwa .
Re: Domowy chleb
Od mąki dużo zależy, o tym leżakowaniu nie słyszałam, ale mąka potrafi się bardzo różnić. Długi czas używałam mąk kupionych w sklepach i byłam zaskoczona kiedy wypróbowałam mąki kupione bezpośrednio we młynie. Mąka świeżutka, sypka, pachnąca, dużo otrąb a zakwas na nich po prostu szaleje. Żałuję, że wcześniej nie odszukałam tego młyna, cena za kg 1,5 zł.
Zachęcam wszystkich piekących, szukajmy lokalnych producentów i wspierajmy ich bo za parę lat zostaną nam tylko drożejące markety
. W małym miasteczku nikt nie wiedział, że jest tam młyn
pytaliśmy po drodze kilka osób. Na szczęście znalazłam go przez internet
i będę tam stałą klientką ![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
Zachęcam wszystkich piekących, szukajmy lokalnych producentów i wspierajmy ich bo za parę lat zostaną nam tylko drożejące markety
![Crying or Very sad :cry:](./images/smiles/icon_cry.gif)
![Confused :?](./images/smiles/icon_confused.gif)
![brawo ! ;:138](./images/smiles/clap.gif)
![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
Re: Domowy chleb
Witam.Szczęściara,u mnie niestety młyn zlikwidowany jeszcze za "komunę".Pozostały sklepy internetowe.A tak z ciekawości kupujećie,jeśli tak to macie jakiś sprawdzony?
Pozdrawiam serdecznie Danka
Pozdrawiam serdecznie Danka
Re: Domowy chleb
W moim mieście też nie ma młyna, trzeba było wyprawić się dalej w Polskę
Z internetowych chwalony jest Bogutyn, ja sama tam nie kupowałam.
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Z internetowych chwalony jest Bogutyn, ja sama tam nie kupowałam.
- Ewulamala
- 20p - Rozkręcam się...
- Posty: 25
- Od: 31 paź 2013, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Norwegia
Re: Domowy chleb
Balam sie zabrac za robienie domowego chleba ale po przeczytaniu Waszych postow nie wydaje sie to takie trudne
Biore sie za robote![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Laughing :lol:](./images/smiles/icon_lol.gif)
Biore sie za robote
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Przepraszam za brak polskiej czcionki.
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Domowy chleb
Miałam o to samo zapytać ale jest jest jeden namiar - dzięki.dkm60 pisze:Witam.Szczęściara,u mnie niestety młyn zlikwidowany jeszcze za "komunę".Pozostały sklepy internetowe.A tak z ciekawości kupujećie,jeśli tak to macie jakiś sprawdzony?
Pozdrawiam serdecznie Danka
Może ktoś jeszcze coś dołoży - proszę
![hmm ;:131](./images/smiles/blush.gif)
Przy zakupie kilku kg nawet koszt się zwróci a do tego mąka z pierwszej ręki faktycznie inaczej wygląda i jak pachnie ...
Mąki orkiszowej u nas nie dostanie ... są wyjątki ale sporadyczne . Za to ziarno orkiszowe i owszem ,dlatego chucham i dmucham na swój żarnowy młynek.
Pozdrawiam
Re: Domowy chleb
Mąkę orkiszową i całe nasiona orkiszu kupuje w gospodarstwie ekologicznym.
Mąka zależy od odmiany pszenicy, dawniejsze odmiany pszenicy miały mniej glutenu ale miały więcej innych składników odżywczych bo mniejsze plony były a jednocześnie więcej stosowano nawozów organicznych.
Teraz wszystko pędzone jest na nawozach mineralnych i odżywkach dolistnych różnego rodzaju, sztuczne nawożenie nigdy nie zastąpi obornika, kompostu czy nawozów zielonych.
Oczywiście sama technologia produkcji też jest ważna ale ze słabej jakości ziarna nie stworzy się dobrej mąki.
Mamy dziwną sytuację bo z jednej strony inżynieria genetyczna tworzy odmiany zawierające coraz więcej glutenu a jednocześnie dużo osób jest uczulonych na gluten.
Mąka zależy od odmiany pszenicy, dawniejsze odmiany pszenicy miały mniej glutenu ale miały więcej innych składników odżywczych bo mniejsze plony były a jednocześnie więcej stosowano nawozów organicznych.
Teraz wszystko pędzone jest na nawozach mineralnych i odżywkach dolistnych różnego rodzaju, sztuczne nawożenie nigdy nie zastąpi obornika, kompostu czy nawozów zielonych.
Oczywiście sama technologia produkcji też jest ważna ale ze słabej jakości ziarna nie stworzy się dobrej mąki.
Mamy dziwną sytuację bo z jednej strony inżynieria genetyczna tworzy odmiany zawierające coraz więcej glutenu a jednocześnie dużo osób jest uczulonych na gluten.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3611
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Domowy chleb
Dzisiaj upiekłam chleb pszenno-żytni na zakwasie w nowej owalnej foremce . Muszę pomyśleć jeszcze nad skórką , czy obsypać mąką , a może obsypać ziarnami
Przed włożeniem do piekarnika
![Obrazek](http://s16.postimg.org/t2akg9r39/013.jpg)
Po upieczeniu
![Obrazek](http://s14.postimg.org/7m3xe1rkx/018.jpg)
![Obrazek](http://s12.postimg.org/hcuydo799/021.jpg)
![hmm ;:131](./images/smiles/blush.gif)
Przed włożeniem do piekarnika
![Obrazek](http://s16.postimg.org/t2akg9r39/013.jpg)
Po upieczeniu
![Obrazek](http://s14.postimg.org/7m3xe1rkx/018.jpg)
![Obrazek](http://s12.postimg.org/hcuydo799/021.jpg)
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11335
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Domowy chleb
Niestety,gluten jest "rusztowaniem" dla wszelakich wypieków i im go więcej w mące ty mniej może być wzięte do wypieku(jest taniej).Wystarczy wklepać "szkodliwy gluten" - włos się jeży.
http://prawdaxlxpl.wordpress.com/2012/1 ... karmowa-2/
fermentacja ciasta chlebowego przed pieczeniem zmniejsza ilość glutenu i jest ono zdrowsze.Chleb czysto pszenny też zakwaszam i fermentuję kilkanaście godzin.
Piękna i smakowicie wyglądająca skórka,po co ulepszać?
http://prawdaxlxpl.wordpress.com/2012/1 ... karmowa-2/
fermentacja ciasta chlebowego przed pieczeniem zmniejsza ilość glutenu i jest ono zdrowsze.Chleb czysto pszenny też zakwaszam i fermentuję kilkanaście godzin.
Piękna i smakowicie wyglądająca skórka,po co ulepszać?
- BozenaX
- 200p
- Posty: 267
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie/okol. Szczecinka
Re: Domowy chleb
Ewa, piękny chlebek. Taki rumiany i doskonale wypieczony.
-
- 100p
- Posty: 146
- Od: 5 lut 2013, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
Re: Domowy chleb
Przeczytałam cały wątek i tak jak moje poprzedniczki nabrałam ochoty na upieczenie chlebka
.Akurat spodobał mi sie przepis na chleb z ziarnami Agatki(rewelka) piekąc go kolejny juz raz zmieniłam troszkę składniki;mąkę dawałam taką zwykłą ze młyna i w kg mąki dawałam tez 1 szkl mąki zurkowej ,ktorą mąz kupił przez pomyłkę.Oczywiscie zmiejszyłam ilosc soli.Chlebek super-podziękowania dla Agatki
.W tym tyg zrobiłam swoj pierwszy zakwas,dogrzewam go w minimalnej temp w piekarniku i nie powiem zeby mi pięknie rosł-chociaz ma troszkę babelkow,zapach przyjemny.Czy mozna przetrzymac go jakis czas w lodowce bo mam inny chleb?Ciekawe co mi wyjdzie ![;:306 ;:306](./images/smiles/2smiech.gif)
![brawo ! ;:138](./images/smiles/clap.gif)
![kiss ;:196](./images/smiles/kiss.gif)
![;:306 ;:306](./images/smiles/2smiech.gif)
Marianna
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11335
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Domowy chleb
Możesz przetrzymać dość długo pod warunkiem że będziesz go dokarmiać.Jak będzie za dużo zawsze możesz część odebrać na żurek.
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Domowy chleb
ewkapaw Ewciu co to za forma ?
Chleb cudnie wygląda i pewnie dobrze smakuje.
Ostatnio zachciało mi się okrągłego to piekłam w tortownicy.
Ciemne tło ale fotka w pospiechu robiona tuz przed kolacją ...
![Obrazek](https://lh4.googleusercontent.com/-fgIyE9iaTfI/UpouQXIIloI/AAAAAAAAU9M/jUZYsxwNy8E/s800/Chleb%2520%2520%25C5%25BCytnio-pszenny%2520%2520belgijski%2520%2520kk54.JPG)
To chleb mieszany na zakwasie 60-godzinnym - z blogu mirabbelki.
Szukam jakiejś formy do pieczenia bułek. Ciasto robię zawsze rzadsze bo tak wolę stąd potrzeba formy podobnej jak do pieczenia mufinków .
Chleb cudnie wygląda i pewnie dobrze smakuje.
Ostatnio zachciało mi się okrągłego to piekłam w tortownicy.
Ciemne tło ale fotka w pospiechu robiona tuz przed kolacją ...
To chleb mieszany na zakwasie 60-godzinnym - z blogu mirabbelki.
Szukam jakiejś formy do pieczenia bułek. Ciasto robię zawsze rzadsze bo tak wolę stąd potrzeba formy podobnej jak do pieczenia mufinków .