Domowy chleb
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Domowy chleb
Na stoiskach z płatkami i kaszami bywają też płatki żytnie ,wystarczy je puścić przez młynek.
BożenaX, Wisła, dziękuję za podpowiedzi

Chlebek żytni z dynią rzeczywiście jest łatwy do zrobienia, pyszny i mięciutki. Polecam.
Dobra odmiana po pszennym, będę je chyba piekła na zmianę bo dyń do przerobienia mam ponad setkę
Dobra odmiana po pszennym, będę je chyba piekła na zmianę bo dyń do przerobienia mam ponad setkę

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Janusz chlebuś pierwsza klasa !!!
Widać,że domowa piekarnia działa nie od dziś. czy masz jakiś wypraktykowany przepis czy podobnie jak ja zmieniasz od czasu do czasu ?
Wypieki z dodatkiem dyni tak mnie zafascynowały,że zamówiłam 2 dynie o wyjątkowo pięknej pomarańczowej barwie miąższu. Będą na wtorek i zaraz zakasze rękawy
...
Mam swoich kilka dyń ale to odmiany niewielkich rozmiarów bo takie wybierałam aby mogły rosnąc na płocie dla oszczędności powierzchni na działce, jeszcze dosychają bo chcę pozyskać nasiona.
Wszystkie odmiany jadalne tylko odmiana "wierzbowa gruszka" ozdobna.
https://lh5.googleusercontent.com/-ilC0 ... 20KK54.jpg
https://lh4.googleusercontent.com/-WPnv ... 20kk54.jpg
Widać,że domowa piekarnia działa nie od dziś. czy masz jakiś wypraktykowany przepis czy podobnie jak ja zmieniasz od czasu do czasu ?
Wypieki z dodatkiem dyni tak mnie zafascynowały,że zamówiłam 2 dynie o wyjątkowo pięknej pomarańczowej barwie miąższu. Będą na wtorek i zaraz zakasze rękawy

Mam swoich kilka dyń ale to odmiany niewielkich rozmiarów bo takie wybierałam aby mogły rosnąc na płocie dla oszczędności powierzchni na działce, jeszcze dosychają bo chcę pozyskać nasiona.
Wszystkie odmiany jadalne tylko odmiana "wierzbowa gruszka" ozdobna.
https://lh5.googleusercontent.com/-ilC0 ... 20KK54.jpg
https://lh4.googleusercontent.com/-WPnv ... 20kk54.jpg
Kochana,kapitalne dynie.Mam tą pomarańczową.Odmiana Hokkaido,kapitalna w smaku o intensywnej barwie miąszu.Kapitalna do wszystkiego,na zupę puree.Miąsz zwarty,tylko skórka twarda jak psi,ale warto sie pomęczyć bo smaczna
Dyni Hokkaido nigdy nie obieram bo jej skórka mięknie podczas odróbki termicznej, w puree, zupie czy pieczonej jest niezauważalna.
Krysiu, piękna kompozycja i pyszna
Krysiu, piękna kompozycja i pyszna

-
Jak to drzewiej bywało zabieram się do chleba pod koniec tygodnia.Trwa to 20 -24 godz.Nie stosuję zakwasu zostawianego z poprzedniego wypieku tylko robiąc zaczyn dolewam ok 1/3 szkl. żurku domowej roboty.Mąki razowe kupuję w miejscowej piekarni żytnią 2000 i graham 1750 w cenie 2,50/kg.Proporcje podstawowe:żytnia-2 miarki,graham -1 miarka ,płatki owsiane -1 miarka,woda -3,5 miarki,sól i jak wspomniałem,żurek 1/3-1/2 szklanki i dosłownie bryłka drożdży-10-15g.Można w tym czasie dodać ziarna to namokną.Prace rozpoczynam w piątek wieczorem.Rano dokarmiam mąką pszenną 750-1 miarka i tak co parę godzin -w sumie 3 miarki.Przed wieczorem wykładam na stolnicę ,wgniatam 4 miarkę mąki z dodatkiem 1 łyżeczki cukru pudru i wkładam do wysmarowanej i wysypanej formy.Jak wyrośnie 2 krotnie do piekarnika nagrzanego 180 -200st.Jak zaczyna odstawać od formy smaruję odrobiną mleka z kilkoma kroplami oleju ,zmniejszam temp do 160 ,włączam termoobieg i trzymam do zarumienienia.Dodatki: ziarna ,gotowe przyprawy do chleba Kamis,,czosnek granulowany, oregano,suszone pomidory, karmelizowana cebulka, czarnuszka, kminek, skwarki z boczku itp.co kto lubi.
Przepis na żurek,2-2,5 l:woda zimna-2,5 l,mąka lub płatki żytnie-1,5 -2 szkl,płatki owsiane -1szkl ,mała cebula pokrojona ,kilka ząbków czosnku, łyżka soli,liść laurowy,ziele ang- kilka szt,bryłka drożdży piekarniczych.Mieszać na początku kilka razy dziennie,jak skończy się pienić zostawić jeszcze na dzień ,dwa ,przecedzić przez sitko i zlać do zakręcanej ,miękkiej butelki pet.Po każdorazowym odlaniu ścisnąć butelkę aby nie było powietrza i zakręcić .W lodówce może stać i rok.
Przepis na żurek,2-2,5 l:woda zimna-2,5 l,mąka lub płatki żytnie-1,5 -2 szkl,płatki owsiane -1szkl ,mała cebula pokrojona ,kilka ząbków czosnku, łyżka soli,liść laurowy,ziele ang- kilka szt,bryłka drożdży piekarniczych.Mieszać na początku kilka razy dziennie,jak skończy się pienić zostawić jeszcze na dzień ,dwa ,przecedzić przez sitko i zlać do zakręcanej ,miękkiej butelki pet.Po każdorazowym odlaniu ścisnąć butelkę aby nie było powietrza i zakręcić .W lodówce może stać i rok.
Czy można rozdrobnić dynie i surowy miąższ dodać do mąki na chleb?
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
and777
Wszystkie znane mi przepisy mówią o ugotowanym lub pieczonym puree, dynia puszcza sporo soku. Ale możesz wypróbować i pochwal się jak wyszło.
Jak dobrze wyjdzie to pochwale się.aria pisze:Wszystkie znane mi przepisy mówią o ugotowanym lub pieczonym puree, dynia puszcza sporo soku. Ale możesz wypróbować i pochwal się jak wyszło.
Tez czytałem o gotowanej dyni ale z powodu lenistwa wypróbuje surową.
Pozdrawiam
and777
and777
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
dkm60 właśnie od Hokkaido zaczęła się moja chęć uprawy dyni na działce.
aria wielkie dzięki za cenną radę odnośnie skórki Hokkaido - skoro mięknie to po co się męczyć ... faktycznie przepisy mówią o dodatku dyni pieczonej lub gotowanej.
Dziękuję za pochwałę mojego dyniowego plonu.
kaLo - Janusz no właśnie - widać, z przepisu,że nie bawisz się w żadne wagi tylko miarkami szafujesz i faktycznie tak "drzewiej bywało "
Musze to sobie skopiować i na swoje potrzeby przerobić - dzięki.
Dziś piekłam chleb z mąki mieszanej i zabrakło mi żytniej 2000 - moje miasto spore ale wybór różnego typu mąki mam ograniczony i ten sklep w drugiej części miasta.
Zmieliłam na młynku żarnowym ziarna żyta i dosypałam brakującą ilość mąki.
Wydaje mi się,że chleb jakby bardziej wilgotny - czy ta świeżo zmielona mąka mogłaby mieć wpływ ?
Gdzieś czytałam, że mąka po zmieleniu musi określony czas odleżeć - co o tym sądzicie ?
aria wielkie dzięki za cenną radę odnośnie skórki Hokkaido - skoro mięknie to po co się męczyć ... faktycznie przepisy mówią o dodatku dyni pieczonej lub gotowanej.
Dziękuję za pochwałę mojego dyniowego plonu.
kaLo - Janusz no właśnie - widać, z przepisu,że nie bawisz się w żadne wagi tylko miarkami szafujesz i faktycznie tak "drzewiej bywało "
Musze to sobie skopiować i na swoje potrzeby przerobić - dzięki.
Dziś piekłam chleb z mąki mieszanej i zabrakło mi żytniej 2000 - moje miasto spore ale wybór różnego typu mąki mam ograniczony i ten sklep w drugiej części miasta.
Zmieliłam na młynku żarnowym ziarna żyta i dosypałam brakującą ilość mąki.
Wydaje mi się,że chleb jakby bardziej wilgotny - czy ta świeżo zmielona mąka mogłaby mieć wpływ ?
Gdzieś czytałam, że mąka po zmieleniu musi określony czas odleżeć - co o tym sądzicie ?
-
Po prostu nie uważam że przepis to jedynie słuszna droga a jedynie kierunek.W zależności od wilgotności mąki mogą być różnice 10 g na kilogramie przy różnicy 1 % a to nie powinno robić ogromnej różnicy.A te miarki to z lenistwa .
Od mąki dużo zależy, o tym leżakowaniu nie słyszałam, ale mąka potrafi się bardzo różnić. Długi czas używałam mąk kupionych w sklepach i byłam zaskoczona kiedy wypróbowałam mąki kupione bezpośrednio we młynie. Mąka świeżutka, sypka, pachnąca, dużo otrąb a zakwas na nich po prostu szaleje. Żałuję, że wcześniej nie odszukałam tego młyna, cena za kg 1,5 zł.
Zachęcam wszystkich piekących, szukajmy lokalnych producentów i wspierajmy ich bo za parę lat zostaną nam tylko drożejące markety
. W małym miasteczku nikt nie wiedział, że jest tam młyn
pytaliśmy po drodze kilka osób. Na szczęście znalazłam go przez internet
i będę tam stałą klientką 
Zachęcam wszystkich piekących, szukajmy lokalnych producentów i wspierajmy ich bo za parę lat zostaną nam tylko drożejące markety

Witam.Szczęściara,u mnie niestety młyn zlikwidowany jeszcze za "komunę".Pozostały sklepy internetowe.A tak z ciekawości kupujećie,jeśli tak to macie jakiś sprawdzony?
Pozdrawiam serdecznie Danka
Pozdrawiam serdecznie Danka