Wiejsko-miejski kogel-mogel

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p
Od: 15 paź 2012, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejsko-miejski kogel-mogel

Post »

W kwestii róż to ja jestem lajkonikiem :;230.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewa, CPM moze mieć nawet 3 metry, to climber, jezeli jest odpowiednio cięty i prowadzony. Jeżeli wolisz inną to cudna jest Collette, może Ci się spodoba? Ascot będzie fajnie wyglądał z Edenem, sadź śmiało. Compassion nie mam, więc trudno mi o niej coś powiedzieć.
PS. Niepowtarzająca Constance Spry moze być o niebo piękniejsza, niż jakkolwiek inna powtarzająca ;:170 Taki urok róż kwitnących tylko raz ;:108
Perennial Blue tez bardzo słabo powtarza. U mnie jednym kwiatem ;:222
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Ewa, nie bój się róż niepowtarzających. ;:185 Mięsiącami przegladałam fotki, blogi, nasze FO i eksploatowałam wujka Googla do granic możliwości. I powiem Ci, że żadna powtarzająca kwitnienie nie daje takiego spektaklu jak te kwitnące tylko raz. Ponadto te kwitnienia są bardzo długie.... nawet do 6 tygodni. Z tym powtarzaniem to też różnie bywa. Czasami jest symboliczne, 1-2 kwiatki, a czasem róża zwyczajnie nie zdąży w naszym klimacie powtórzyć, bo sezon mamy zbyt krótki. Szkółki o tym raczej nie wspominają...... interes musi się kręcić, a klient zainteresowany jest tylko różą, która zdobi przez cały sezon. Ale czy zdobi??? ;:218 Ja od początku wiedziałam, że Constance Spry u mnie zagości. :D Już nie mogę się doczekać momentu kiedy naocznie poznam jej opiewane kwiaty i na własny nos poczuję sławny na cały swiat zapach. ;:170 Z tych jednokrotnie kwitnących mam jeszcze Lykkefund i kilka na oku.... między innymi Felicity Parmentier, Fantin Latour czy Charles de Mills
Pomyśl nad tym.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

maika pisze:W kwestii róż to ja jestem lajkonikiem :;230.
Ja też jestem lajkonikiem ale chciałbym Ci podsunąć pomysł w sprawie brzóz. Rzeczywiście są żarłoczne ale mogłabyś posadzić na nie wionobluszcza, on sobie da radę. I jeszcze jesienią przebarwi się na czerwono a brzozy na żółto, nie będziesz mogła wzroku oderwać :D
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Świetny pomysł Michała szkoda że ja nie mam brzóz :(
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p
Od: 24 mar 2013, o 07:26

Post »

Elu to tak jak ja,ja też się na różach nie znam,ale fajne dziewczyny zawsze podpowiedzą :)

Kasiu , Ewo przekonałyście mnie! Będzie Constance Spry. No to teraz się nie mogę wiosny doczekać ;:179
Ewuniu masz niesamowity dar przekonywania albo ja taka miękka jestem :wink:
Kasiu ten skrawek jest poniekąd Twoją zasługą, bo pomysł zrodził się po obejrzeniu Twojego pięknego ogrodu :) Będziesz matką chrzestną tego skrawka!
Dziękuję za pomoc i chęci.

Michale tyle,że pod brzozami rosną dwa RH i trochę drobnicy:żurawki,zawilce,serduszka,świecznica itp.itd Oprócz tego 1,5 m od brzóz jest żywopłot grabowy,nie chciałabym,żeby zaczął łysieć. O mamo! ależ ja to bezmyślnie sadziłam!

Grażynko pomysł malowniczy,fotogeniczny. A brzozy sobie możesz z pola przesadzić :wink:

Wieje u nas dzisiaj tak,że łeb urywa!
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Ewa, cieszę się, że dałaś się przekonać, jestem pewna, że za 2-3 lata będziesz nią zachwycona! Constance Spry posadziłam u siebie ubiegłej jesieni, w ciągu roku wypuściła długie, zdrowe pędy i oplotła pergolę na wysokości 2 metrów. Nie przemarza, więc spodziewam się bajecznych kwiatów w przyszłym roku ;:138
Dziękuję za dedykację, po raz pierwszy zostałam matką chrzestną :lol: ;:138
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Miało być na wiosnę,ale nie wytrzymałam i właśnie zamówiłam:

Louise Odier
Ascot
Eden
Constance Spry
Charles Austin

:D

Reszta będzie na wiosnę.
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44

Post »

Dzień dobry, trzy godzinki zleciały, a co tam :D - ot poczytałam sobie trochę i pooglądałam też :heja Fantastyczny ogród i zwierzyna i ta Twoja wesolutka narracja - super ;:306 pozdrawiam i chętnie zajrzę tu znowu. A brzozy nie żałuj - to zmora przydomowego ogrodu - wiem coś o tym - właśnie się cieszę z usunięcia 15 metrowej, która się kiedyś sąsiadom zasiała i była taka piękna, dopóki się nie rozrosła - nasiona, liście i pyłek, rozległe i płytkie korzenie, ogromny cień -tragedia cały rok - okna nie mogłam otworzyć - zniszczyła mi pół ogrodu - i wielkie boje w gminie o pozwolenie na wycięcie - ale udało się, odradzam brzozę każdemu - to urocze drzewo do lasu, pozdrawiam raz jeszcze.

Jeśli można - oto winowajczyni - wokół Czarnobyl - z czasem sąsiedzi zaniechali tam jakichkolwiek upraw - ledwo rosło - propaguję hasło: brzozy do lasu :tan czekam na odrodzenie po mojej stronie - chociaż zanim zgniją te korzenie , brrr
Obrazek

żaba nie chce zmniejszyć zdjęcia, usuń jeśli przeszkadza takie ;:219
Pozdrawiam, Iwona.
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

o udało się :tan
Pozdrawiam, Iwona.
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Witaj Iwono :)
Zaglądaj kiedy masz ochotę,choć w najbliższych miesiącach pewnie niewiele się będzie działo.
Utwierdziłaś mnie w przekonaniu,że nawet jednej nie zostawię. Brzozy znaczy. Moje są 5-6-letnie i mają około 3-4 m wys.
Fajnie było je posadzić,bo szybko się zrobił cień w ogródku,gdy wszystko na patelni rosło. Ale zaczęłam się dokształcać i ... ano właśnie. Już bardzo żałuję.
Poczekam aż trochę przegniją korzenie i wsadzę tam jakieś drzewko z niedużych albo coś szczepione. Zastanowię się jeszcze ,będzie na to czas... bo zanim to przegnije ... ;:224

Czekam na róże,jutro pewnie przygotuję dla nich stanowisko.O ile nie będzie wichury.
A tymczasem dzisiaj stałam się posiadaczką cycas revoluta oraz kawy arabskiej .

Ja naprawdę powinnam zacząć się leczyć! ;:173
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Iwonko właśnie widziałam Cię na wątku Glediczji.
Nie masz ochoty założyć własnego wątku ogrodowego,mogłabym poplotkować z Tobą np. o glediczji! :shock:
Bo w miejsce brzóz planuję właśnie niewielkie drzewko! ;:198
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajnie tak sobie na takim forum pogadać, człowiek ma wrażenie, że jakąś dawną koleżankę spotkał - jak to jest, że my się tu wszyscy znamy ;:136 Co za magia ;:173 . O glediczji za dużo nie wiem chyba, mam ją drugi sezon, jest bezobsługowa, fajnie rośnie, barwa liści cudna, korona raczej nie do okiełznania - pędy idą, gdzie chcą - w górę, na bok, na dół - ale jest bardzo delikatna i zwiewna w swoim pokroju - trochę egzotyczna - bardzo się cieszę, że ją posadziłam. Mam odmianę Sunburst i mam jeszcze chrapkę na tę czerwoną - Rubylace. Co do wątku własnego, to powiem szczerze, że trochę się boję, że przepadnę całkiem. I tak godziny tu spędzam od lat paru, czytam, czytam - czasem wrzucę swoje pięć groszy, sama nie wiem, ogród mam nieduży 9. arowy - taki zwykły, trochę babciny, naćkane równo, bo miejsca brak. Bałabym się, że do roboty zapomnę pójść i psu dać jeść :tan . A jeszcze jak watek założę, to matko jedyna nołlajfem będę - jak dzieciaki, co od kompa nie wstają :roll: Pozdrawiam. A Twój cudny ogród jaką ma powierzchnię, bo wygląda na ogromny.
Pozdrawiam, Iwona.
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

:)
Działka ma 900m,a na niej duży dom,więc ogródek nie jest duży. Może trawnik powoduje tę przestrzeń ... no!dla mnie za mały oczywiście,tym bardziej,że mąż nie chce już oddać ani pół metra trawnika.
Ivona44 pisze:ale jest bardzo delikatna i zwiewna
czy to znaczy,że musi rosnąć w zacisznym miejscu? Jeśli tak,to odpada u mnie.

Co do wątku ... przecież nie musisz pisać i wklejać zdjęć codziennie. Widziałam zdjęcia Twojej glediczji,bardzo zgrabnie wygląda :D
I chętnie obejrzałabym resztę :)

ps.moje psy,jak o nich zapomnę ,to skutecznie się przypomną :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

terlica pisze::)

czy to znaczy,że musi rosnąć w zacisznym miejscu?
U mnie rośnie na największym wygwizdowie - ale to dopiero drugi sezon - wydaje się, że to jej nie przeszkadza - miałam na myśli raczej pokrój korony :) Na pewno lubi słońce.
Pozdrawiam, Iwona.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”