dalie z siewu jeszcze tego samego sezonu potrafią wytworzyć piękne i dorodne kłacza, które bardzo dobrze się przechowują. Znam to z praktycznej strony.Zosia 2405 pisze:Witam!
Już jakiś czas temu zadawałam to pytanie, ale wrócę do niego, bo przy wykopywaniu wyszły na jaw nowe fakty![]()
Czy to możliwe, że dalie się zmieszały? Zawsze jesienią oznaczam kolory i teraz patrzę, a na żółtej rośnie jedna żółta tylko mniejsza niż zwykle i z tej samej łodygi wyrasta pomarańczowa. Ogólnie wszystkie zrobiły się mniejsze i jakby się zmiksowałyMam ich sporo i trochę mi szkoda. Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale one wszystkie rosną i zimują razem. POMOCY
![]()
Mam jeszcze drugie pytanie, czy dalie siane z nasion też wytwarzają bulwy i można je wykopywać na przyszły rok?
A to pomieszanie ... to faktycznie dziwna sprawa bo tak bez ingerencji człowieka raczej trudno. Chyba,że do środka w czasie sadzenia zaplątało się jakies malutkie kłącze i wrosło w to większe.
Dla przykładu wkleję fotki co może wyrosnąć gdy zabawimy się w wyhodowanie własnej odmiany....

Fotki z 2009 i 2010 roku
dalia kupiona jako Duet

a że ładnie kłącza przyrastały to był materiał na doświadczenia i połączyłam 2 kłącza różnych odmian - duet z odmianą o czysto białych kwiatach i wyszło coś takiego.
Praktycznie każdy kwiat przez 2 lata były inny , dopiero w 3 zaczęły się wyrównywać .
takie pojawiały sie w roku 2009

a takie w 2010

Wspaniała przygoda i okazja do obserwacji