Dalie wymagania,problemy - cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dalie - cz.2

Post »

Zosia 2405 pisze:Witam!
Już jakiś czas temu zadawałam to pytanie, ale wrócę do niego, bo przy wykopywaniu wyszły na jaw nowe fakty :shock:
Czy to możliwe, że dalie się zmieszały? Zawsze jesienią oznaczam kolory i teraz patrzę, a na żółtej rośnie jedna żółta tylko mniejsza niż zwykle i z tej samej łodygi wyrasta pomarańczowa. Ogólnie wszystkie zrobiły się mniejsze i jakby się zmiksowały :cry: Mam ich sporo i trochę mi szkoda. Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale one wszystkie rosną i zimują razem. POMOCY ;:145
Mam jeszcze drugie pytanie, czy dalie siane z nasion też wytwarzają bulwy i można je wykopywać na przyszły rok?
dalie z siewu jeszcze tego samego sezonu potrafią wytworzyć piękne i dorodne kłacza, które bardzo dobrze się przechowują. Znam to z praktycznej strony.

A to pomieszanie ... to faktycznie dziwna sprawa bo tak bez ingerencji człowieka raczej trudno. Chyba,że do środka w czasie sadzenia zaplątało się jakies malutkie kłącze i wrosło w to większe.

Dla przykładu wkleję fotki co może wyrosnąć gdy zabawimy się w wyhodowanie własnej odmiany.... :;230
Fotki z 2009 i 2010 roku
dalia kupiona jako Duet
Obrazek

a że ładnie kłącza przyrastały to był materiał na doświadczenia i połączyłam 2 kłącza różnych odmian - duet z odmianą o czysto białych kwiatach i wyszło coś takiego.
Praktycznie każdy kwiat przez 2 lata były inny , dopiero w 3 zaczęły się wyrównywać .

takie pojawiały sie w roku 2009
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

a takie w 2010
Obrazek
Obrazek

Wspaniała przygoda i okazja do obserwacji
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To raczej nie jest domieszka innej odmiany tylko kłącze tej dalii mogło wytwarzać inną nową odmianę ,
więcej na ten temat jest w wątku dalie Stanisława
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Krysiu! To typowy przykład wyrodzenia się dalii, gdzie zaczyna tracić swoje cechy odmianowe. Czyli połączenie kłącz nie wyszło jej na dobre :( Żal serce ściska, ale takie wyrzucam na kompost. Przynajmniej miejsce zrobię dla kolejnej odmiany ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko mnie właśnie chodziło o to aby zaczęła zmieniać kwiaty - nigdy nie kusiła Cie taka zabawa ?
To takie małe doświadczenie dla zaspokojenia ciekawości :;230 Lekko nadcięłam po jednym kłączu każdy z innej odmiany i przyłożyłam je do siebie. Obwiązałam i na wszelki wypadek z ostrożności miejsca na styku cięć zasypałam węglem drzewnym.
Jesienią po wykopaniu te 2 kłącza ładnie się zrosły - dokładnie je zaznaczyłam aby wiedzieć które to
Ja też te wyradzające się odmiany wyrzucam bo faktycznie jest okazja na nabywanie kolejnych.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu od jakiegoś czasu taki pomysł chodził mi po głowie ,ale jeszcze tego nie zrobiłam.
Jestem ciekawa nowej odmiany ,powodzenia. ;:333
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alicjo czyli nie tylko ja mam szalone pomysły ... :;230
Tamtej dalii już nie mam z braku miejsca poszła na kompost ale planuję z karłowymi tak zrobić bo wciąż brak mi odmian podobnych do Dahlietty Surprise Louise
Prawdziwa karłowa i pięknie kwitnąca zdrowa odmiana.

Obrazek

Cześć dalii kupowanych jako karłowe w następnym sezonie stają się średnimi a nawet wysokimi.
Mam też inną karłową piękność i wciąz u mnie NN
Były typy ale niepewne z wielkim znakiem zapytania ...może ktoś wie ?
Kupiona w moich stronach od hodowcy warzyw ale miał też trochę kwiatów bo kochał dalie podobnie jak ja.

Obrazek

Obie sa u mnie od kilkunastu lat.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu ładne dalie tę NN pokaż może też w wątku Stanisława ,ale może ona jest z nasion własnych tego hodowcy :?:
i Ty sama ją nazwiesz . :?:
Moje dalie zawsze są dużo wyższe niż powinny.
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Alicjo! Stanisław raczej jest ekspertem od amerykańskich olbrzymów :wink: Chociaż Barbara uwija się, żeby pomóc wszystkim.
Krysiu! Wszystko wskazuje, że to La Gioconda. Stara piękna odmiana. Ale mówisz, że jest karłowa? La Gioconda dochodzi do 80-90cm, więc jeśli jest jakaś malutka, to będzie inna.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alicjo u mnie też ziemia dobra i dogadzam więc często wyższe i kwiaty większe choć sa wyjątki. Dlatego porównując szczegóły zawsze biorę to pod uwagę.
Miłko dalia miała nazwę odmianową bo kupiłam z etykietą ale to było wieki temu i wtedy niezbyt mnie to interesowało.
Moja rośnie tak 50 do 60 cm i tez myślałam o nazwie La Gioconda bo najbardziej mi ją przypomina.
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Sądziłam,że już mnie nic nie zaskoczy.a tu takie "eksperymenty" ...... :idea: Bardzo ciekawe..... ;:138
Czytam dokładnie wszystkie wątki dot. dalii , mam też spore doświadczenie w ich uprawie. Chciałabym podzielic się swoim spostrzeżeniem dot. charakterystyki odmian ,ponieważ często czytam ..."średnica kwiatu,wysokość" .Otóż podarowałam kilka karp dalii,które u mnie osiagnęły 110-120 cm wysokości- zgodnie z ich charakterystyką odmianową.......a u osoby obdarowanej 200 cm......wzbudzając niedowierzanie ogladających.Byłam-widziałam-giganty obsypane kwieciem....... :)
Moim zdaniem,to wynik przenawożenia obornikiem kurzym....... ;:108
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja moich roślin niczym nie podsypuje .
Jedna z dalii w ubiegły roku osiągnęła 250cm a powinna 120cm moja dziewanna miała ok 350cm
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Jerzewicz
200p
200p
Od: 3 sty 2011, o 21:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jedna z moich dalii zakwitła dopiero we wrześniu? Po paru tygodniach ściął ją przymrozek a w ubiegłym roku kwitła od maja.
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

alicjad31 pisze:Ja moich roślin niczym nie podsypuje .
Jedna z dalii w ubiegły roku osiągnęła 250cm a powinna 120cm moja dziewanna miała ok 350cm
Alicjo,jeżeli nie czynnik " glebowo-nawozowy " - to może miałaś odmiany genetycznie zmodyfikowane....... :?: :;230
Awatar użytkownika
GeorgeLucas
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 16:43

Post »

Jerzewicz pisze:Jedna z moich dalii zakwitła dopiero we wrześniu?
To raczej ty powinieneś wiedzieć, czy kwitła dopiero we wrześniu.
Awatar użytkownika
ED99
200p
200p
Od: 11 sie 2013, o 14:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miałem już wykopać moje dalie,ale patrząc na prognozę pogody poczekam jeszcze.
Podobno czym dłużej będą w ziemi tym lepiej :wink:
Pozdrawiam ED.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”