Ogrodzinka pod dębem Czesławem cz.11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogrodzinka pod dębem Czesławem cz.11

Post »

Wandziu, dobrze mieć taką przyjaciółkę, co całą robotę za Ciebie odwala. ;:306 Żaden ogrodnik się bez niej nie obejdzie. ;:333 Fotki jesienne coraz ładniejsze. ;:138
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p
Od: 23 lis 2012, o 13:28

Post »

Wandziu, kilka dni mnie u Ciebie nie było w związku z czym chwilkę Cię doganiałam. Nowy pieniek piękny. Jak czytam o tym, że znów coś planujesz to Cię podziwiam. Ja po swoich wiosennych rewolucjach na razie nie myślę o żadnych przeróbkach i szczerze mówiąc mam nadzieję, że nic nie wpadnie mi do głowy, bo po tegorocznej wiośnie nie doszłam jeszcze do siebie (nie chce mi się nawet przesadzić przetaczników w ilości sztuk 3) :roll: W każdym razie będę z przyjemnością jak zwykle kibicowała Twoim poczynaniom.
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie, Bogna
Żabia Łąka
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A hosty nic Ci nie zżółkły?
Chyba masz jakieś specyficzne odmiany, bo u mnie złoto!
Cudownie! Jak ja lubię popatrzeć na Twoje ogrodowe zakątki!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Dwostr, Danusiu odnośnie ptasich łapek trudno mi jeszcze powiedzieć. W każdym azie jedna sztuka posadzona w donicy w zeszłym roku rozrosła jest bardzo, a druga w gruncie wymarzła. Teraz mam kilka nowych i zobaczymy, jak tam one sobie się będą rozrastać.
Dorciu,to miło mi słyszeć, że te ptasie łapki tak fajnie można rozmnożyć, bo potrzebuję sporo. Też im sypnę wiosną azofoski :D
doromichu, też uważam że ptasie łapki i żurawki świetnie razem wyglądają, tylko tzeba się pilnować, żeby za ciasno nie posadzić. ;:108
agatka123, dziękuję, że mnie odwiedziłaś, bo ostatnio jakoś mało tych odwiedzin na FO, w zeszłych latach lepiej bywało. Chyba ja też powoli zejdę do podziemia i będę już tylko czytać, zamiast pisać.
heliofitko, ja codziennie staram się pić poranną kawę na tarasie. A jak zimno, to wkładam kurtkę, szalik i też idę z kubkiem na dwór. Niedługo to się niestety skończy. Pytasz co u mnie w domku. Tak, wiszą witrażyki na oknach i kwitną fiołeczki, nawet ostatnio całkiem nieźle, jak zaczęłam je podlewać miękką wodą. Powiem ci, że już mnie trochę męczy podlewanie takiej ilości doniczek. A ty? Jak tam z fiołeczkami u ciebie? Zauroczenie nimi trwa?
Margo, będziesz poszerzać rabaty? Dobra nowina. Czyżby szanowny małżonek w końcu ustąpił nieco pola?
Stasiu, witaj kochana :D Oj, tak łopata to nasza nieustanna asystentka. Tę moją dostałam kiedyś na Gwiazdkę i już mnie nie odstępuje. Jak rodzinka będzie mnie pytać, co bym chciała dostać w tym roku, to znów muszę wymyślić coś ogrodniczego.
Bogulenko, przed tobą zima i długi czas do namysłu i planów. Wierzę, że z pewnością przyjdą ci do głowy nowe idee ogrodnicze, bo jeśli już ktoś zacząl się tym interesować, to już chyba nie przestanie. Być może nastąpi krótsza czy dłuższa przerwa, lecz jednak się do tego wraca.
takasobie, Mileczko oczywiście że mi zżółkły hosty. Teraz są już wszystkie w swoich złocistych płaszczach. Barwy zmieniają się z dnia na dzień. Aż trudno nadążyć robić zdjęcia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Wandziu zauroczenie fiołkami, jak najbardziej trwa ;:167
Tyle tylko, że to dość wymagające kwiatki, a ja mam zbyt dużo roślin, więc zdarza mi się coś zasuszyć, albo przelać ;:131
Gdybym była kolekcjonerką, to skupiłabym się tylko na nich, a tak, od kaktusa do fiołka daleka droga, a ile różnych roślin między nimi :wink:
PS. Turzyce ptasie łapki (Carex ornithopoda "Variegata") mam i każdego roku muszę ją dzielić, bo rozrasta się przez rozłogi :evil:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Zawróciłaś mi w głowie tymi trawami. Na dokładkę jeszcze "ptasia łapka". :lol: Aż sobie poczytałam w necie na jej temat. Właśnie przymierzam się do jakiegoś zamówienia, tylko ciężko się zdecydować. :?
Twoje są takie piękne. Jak one znoszą zimę?
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Żółty kolor host jest miły dla oka. Dobrze się patrzy na jesienne zdjęcia Twojego ogrodu.
Ja prawie trzy tygodnie nie widziałam mojego ogródka, przeziębienie trzyma mnie w domu. Po ostatniej wizycie złodziei, którzy nawet kratkę ściekową, i stare grabki pozostawione koło altanki, druciane podpórki dla roślin ukradli jakoś tracę wenę do działki. Wiosną pewno będzie inaczej, kiedy to oczekuje się każdego kiełka wychodzącego z ziemi.
Zastanawiam się co zrobić z cisami, ich owoce są trujące a ja mam małe wnusie (już dwie od tygodnia), czy nie bezpieczniej było by je wykopać i dać komuś innemu, kto nie ma małych dzieci.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Iwonko, to dziwne że ptasie łapki dają u ciebie rozłogi. Przeglądałam net i wszędzie piszą, że to kompaktowa trawka, a i u siebie też nie zaobserwowałam jej "łażenia". Może ty masz kochana coś innego, co?
Heliosku, trawy u nas zimują dobrze. Oczywiście jeśli mamy normalną zimę. Tylko z rozplenicami trzeba uważać. Najpewniejsza jest Hameln i podobno Little Bunny, ale tej ostatniej nie mam, więc nie wiem na pewno. Z miskantów najdelikatniejszy jest Cabaret i Cosmopolitan. Prosa są silne. Turzyce raczej też, a kostrzewy to już w ogóle bezproblemowe.
Krysiu, witaj. Ja mam tylko jeden cis i gdy są wnuczki, badzo pilnuję, żeby go nie dotykały, a czerwone koraliki obrywam zawczasu. Krysiu, nie wiem czy czytałaś moją ostatnią odpowiedź na twój post. Proponowałam tam, że może byś zrobiła gęsty żywopłot z kłujących berberysów przeciwko złodziejom. Od wewnątz można by go podsadzić czymś innym.

Obrazek
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Moje ptasie łapki też nie rozrastają się rozłogami,wypuszczaja od środka coraz to nowe źdźbła i w ten sposób kępa przyrasta
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Wandziu widzę, że łopata odłożona to i prace skończone :wink:
Piękną masz jesień w ogrodzie.....potrafisz ją ładnie nam podać :D
Zauważyłam błyszczące kule...możesz zdradzić skąd je wyczarowałaś :?:
Serdeczności. :D
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Wando, zaintrygowaliście mnie tą trawką ptasie łapki ;:306 aż znalazłam w internecie carex ornithopada Variegata - bardzo interesująca trawka i jeszcze piszecie że się rozrasta.....czyli coś w sam raz dla mnie ;:333 Dzięki za inspirację :heja
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Wandziu, mam zamiar właśnie zrobić kłujący żywopłot (już nawet wykopywałam berberys u znajomej, której likwidowali działkę, ale wbił mi się jeden kolec w środek łokcia, ręka zapuchła i byłam taka z miesiąc. To było rok temu, a teraz nie dawno wyszedł dopiero ten kolec). W jednej części już pozwoliłam kłującej róży na duże odrosty, które nawet powiązałam do siebie i do jabłonki. W pozostałych posadzimy berberysy, nich tylko wyjaśni się ustawa o działkach. Na działkach to i bramki wejściowe zdejmują, mają czas tam w nocy nikogo nie ma. Ale czy to obcy np. złomiarze, czy inny działkowicz, kto to wie.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu piękna jesień w Twoim ogrodzie, choć z pewnością pracowita przy zbieraniu dębowych liści.
Podobają mi się brukowane alejki i piękne szklane kule, są cudne. ;:138
Jak kiedyś na nie się natknę, to z pewnością kupię, chociaż nie wiem, czy u mnie będą pasowały, ale i tak kupię. :D
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Wandziu...ciągle u ciebie w ogródeczku pięknie. Czyli złota jesień trwa. ;:138 . Podczytuję o berberysach...kiedyś mi tak radziłaś. Nadszedł moment kiedy do tego dojrzałam i na pewno tak zrobię. Nie dawno znów mi buchnęli świeżo posadzone cebule lilii. :evil:
krysad71 pisze: Na działkach to i bramki wejściowe zdejmują, mają czas tam w nocy nikogo nie ma.
U nas w biały dzień tak zrobili i to w sezonie kiedy dużo ludzi przebywało na działkach. Złodzieje na perfekt. ;:oj
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p

Post »

No właśnie, tak jak pisze Zenia, działkowi złodzieje to zawodowcy.
Ja coraz częściej myślę, że pozostawie tylko trawnik dla wypoczynku i drzewa dla cienia.
Pozdrawiam Krystyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”