Ogrodzinka pod dębem Czesławem cz.11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogrodzinka pod dębem Czesławem cz.11

Post »

Rozchodniki dają po oczach :D Są idealne na tę porę roku. Wręcz pancerne ;:159 Ale tak na prawdę cały rok wyglądaj a świetnie i zdobią ogród. Przypomniałaś mi o białym, poszukiwanym... Żywym oczywiście :;230
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu,widzę,że pięknie kwitnie ci biały rozchodnik.U mnie on zaczyna pierwszy kwitnienie i szybko robi się brzydki,masz chyba inna odmianę.Piekne zdjęcia robisz,fajne ujęcia jak zwykle zresztą.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Wandziu, zaglądam często, gorzej z pisaniem :oops: . Niechciej mnie jakiś trzyma ;:131 .
Twój ogród jesienny bardzo klimatyczny.
Jeżówki zawsze lubiłam, ale one mnie niekoniecznie ;:185 .
Po udanym zimowaniu i tegorocznym kwitnieniu, próbuję z kolejnymi.
Rozchodniki mają teraz swoje 5 minut. Pięknie się prezentują w grupowych nasadzeniach.
Ogrodnicze błędy, kto ich nie popełnia...
Cóz byśmy robili w tych naszych doskonałych wówczas ogrodach ;:173

Pozdrawiam gorąco :wit
Awatar użytkownika
E-mienta
500p
500p
Od: 21 mar 2011, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej Wandziu
Twój ogród pachnie jesienią i to jak... ;:oj
Pięknie Ci kwitną rozchodniki okazałe. Kurcze jak swoje wiecznie zasłaniem innymi roślinami i jak nadchodzi ich czas kwitnienie to ledwo je widać z buszu innego kwiecia. Wiele się jeszcze muszę nauczyć. :oops: Będę wnikliwie analizować Twoje nasadzenia. ;:168
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Przepiękne impresje z wczesnojesiennego ogrodu. Sporo w nim wikliny - tak jak lubię :)
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Wandziu - dziękuję za zaproszenie. Jak będę się wybierała, to dam znać. ;:173
Piękne te Twoje rozchodniki, stoją na baczność jak na jakimś apelu. Moja największa kępa zupełnie się położyła. :(
Jak sobie radzisz z liśćmi i żołędziami spadającymi na skalniak? Nie masz problemu z siewkami dębu?
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Powzdychałam głośno! Podziwiam kolekcję rozchodników!
Muszę w przyszłym roku powiększyć liczbę ozdób wiklinowych! Tak bardzo mi się podobają u Ciebie! ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44

Post »

Wandziu rozchodnki rewelacja piękna ozdoba ogrodu ;:215
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Wando - hortensja Sunday Fraise może już Ci nie zdążyć zakwitnąć. W ubiegłym sezonie kupiłam sadzonkę pod koniec lata, zawiązała pąki, ale zakwitła dopiero w następnym sezonie - kwiat początkowo biały, potem przebarwia się na różowo-zielono. I najfajniejsza cecha - to odm. kompaktowa :wink:
W pełni popieram pomysł sadzenia jeżówek w grupach ;:108

Trawy cudowne, dają wrażenie nieuchwytnej lekkości...
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Bardzo ładne foteczki, Wandziu. Trudno uwierzyć, że to już jesień...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Tajeczko, a może by te odłamane pędy posadzić osobno? W ten sposób by się rozchodnik rozmnożył.

Margo, na pewno nie sadziłam rzadzej, tylko część mi wymarzła (i to nie mało, a część wyrzuciłam). Teraz już się pilnuję i nie zagęszczam, choć widzę wolną ziemię. Ale na przykład zobacz tutaj. Wsadziłam na kupie cztery trawy. Trzy miskanty i miłka, a jeszcze dalej proso. Sadzonki były malutkie, a więc myślałam, że odległości są spore. Teraz po wyrośnięciu wygląda to okropnie. Nie ma ekspozycji, wszystko się miesza. Teraz już za późno na rozsadzanie, ale wiosną natychmiast muszę to rozrzedzić.
Obrazek

Robaczku, ja też dopiero zaczynam z jeżówkami, a więc radzić ci specjalnie nie umiem. Mam ich już sporo, ale niektóe wcale nie kwitły, bo kupiłam małe siewki. Z tych, co mam, chyba najbardziej podobała mi się Razzmatzz, a szczególnie to, że ma płateczki opuszczone do dołu. Ją bym pewnie wybrała. Ale zaznaczam, że ta jeżówka jest bardzo wysoka, musi rosnąć z tyłu rabaty. Ciekawa jest też odmiana Guava Ice. Musisz zerknąć w googlach, bo ja nie zrobiłam jej zdjęcia. Kupiłam kwitnącą, ale kwiat obcięłam, żeby roślina się wzmocniła.
Obrazek

Steasi, akurat rozchodniki rosną z szybkością światła. Jeden rok i już jest wielka piękna kępa.
lancetka, witaj, kochana. Jakie dobre wieści. Przydomowy ogródek? To prawdziwy dar od losu. Bardzo się cieszę. Z drzewek do nowego ogródka polecam modrzew na nóżce. Mało miejsca, ale jaka grzywa duża :uszy
Obrazek

Sweety, biały rozchodnik jest rzeczywiście ładniutki, ale jakby troszkę rzadszy w kwiatach, to znaczy mniej zbity. Warto by posadzić od razu kilka koło siebie.
Małgocha, tak jak napisałam wyżej u Sweety, biały rozchodnik nie ma tak zwartych kwiatów jak różowy, no i poza tym, tak jak wszystkie białe rośliny, brzydko się starzeje. rozchodniki muszą rosnąć na patelni.

Obrazek

Klaryso, wiem, o czym mówisz. Mnie też ostatnio coraz mniej się chce pisać, ale oglądam codziennie. A masz taką smagliczkę u siebie? Pasowała by do twojego ogodu. To jednoroczna, ale wystarczy raz posiać i ma się na wieki.
Obrazek

E-mienta. A wiesz, że kiedyś ja rozchodników w ogóle nie lubiłam? Uważałam je za pospolite i nie warte uwagi. Teraz dopiero doceniam ich piękno, ale musi ich rosnąć cała plama, wtedy jest efekt. No i z przodu rabaty... raczej ;:108
[Iza]. Wiem, obie lubimy wiklinę w ogrodzie. Przymierzam się co roku do samodzielnego wykonania ozdób z witek wiklinowych, lecz jakoś czasu nie wystarcza i znowu odkładam.

Obrazek

Helios, Helenko droga, ja z rozchodnikami zawsze miałam ten problem, że się kępa rozkładała na boki. W końcu podzieliłam i posadziłam kilka w szpalerku na pełnym słońcu. Po prostu nie mają się gdzie rokładać, bo się wspierają wzajemnie. Tylko pierwsza i ostatnia sztuka trochę się odchylają od pionu. Co do żołędzi to problemu nie mam. jakoś ich dziwnie u mnie mało. A liście? No cóż, co roku nowe utrapienie.

Obrazek

Obrazek

takasobie, a może by tak Miłeczko samodzielnie jakieś ozdoby porobić z wikliny. Ja sobie to stale obiecuję, ale czasu jakoś nie wystarcza. Choć kto wie, może gdybym miała witki, to bym coś wyprodukowała? A ty próbowałaś coś takiego?
Renatko, dziękuję że wpadłaś. Jak tam twoje dalie? Miałaś przymrozki?
kropelko, no niestety, to już jesień, a nawet o jakichś przymrozkach gdzieś słyszę. Brr..

Obrazek

JLG, tak Asiu, masz rację, Sunday już nie zakwitnie nowymi kwiatami, ale te, które pozostały, przebarwiają się delikatnie w sposób, jaki opisałaś. Kupiłam tę hortensję właśnie ze względu na jej kompaktowość. Lubię kompaktowe byliny. Na przykład taki bukszpan. Przyrasta sobie spokojnie, nikomu nie wadzi, ładny jest... zieloniutki w zimie. :D

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu dzięki trawom Twój jesienny ogród jest taki zwiewny i delikatny.... pięknie to wygląda.....
Rozchodniki bardzo lubię, miałam olbrzymie kępy, ale tak jak piszesz dosłownie leżały pod ciężarem baldachimów i też podzieliłam, większość wydałam, a część posadziłam w mniejszych kępach..... które wcale do małych nie należą 8-) :lol:
W jeżówkach się zakochałam..... ale bardzo się boję ich przemarzania.....zobaczymy jak to będzie wiosną, czy te nowsze odmiany pokażą się.....mam nadzieję, że tak.....
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Cześć, Wandeczko.
Na czwartym od końca zdjęciu masz piękną trawkę z delikatnymi pióropuszami. Co to jest?
Chyba mam podobną, ale za nic nie umiem jej sfotografować, a u Ciebie, na tym zielonym tle, wygląda cudnie.

;:196 - Jagoda
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Wandziu, Wandziu - jaka to trawa pośrodku pierwszego zdjęcia, licząc od góry strony. Baaaardzo piękna. :shock:
Trawy za mną zaczynają chodzić... ;:oj
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Wando, Razzmatazz piękna, a zdjęcie jeszcze lepsze! Jeśli masz zdjęcia innych, to poproszę ;:196 Sprawdzę Guava Ice i zdecyduję. Muszę wybrać jedną odmianę :roll:
Trawki masz bajeczne i wcale nie wydają się zbyt gęsto posadzone. Stanowią kompozycyjną całość i efekt jest fantastyczny!
Pozdrawiam serdecznie :wit
ps. czytałam u April, że zamówiłaś nowe jeżówki, jakie odmiany? Po przejrzeniu ofert pobliskiej szkółki, musiałam ograniczyć odmiany. Twoich nie mieli :? Ale myślę nad Pink Double Delight, Double Decker, Cranberry Cupcake, Leilani. Cranberry polubiłam u Ciebie ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”