Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie 2

Post »

Dorciu Zapraszałem :D
Lisico Wiaderka się skończyły a pod ręką była wanna i pralka ;:306 U mnie też wczoraj polało - za całą dobę spadła norma wrześniowa - 56 litrów, jakby moje podwórko było meteorologiczną oficjalną miałoby za wczoraj największy opad w Polsce ;:oj Co ciekawe sąsiednie wsie oddalone o 2-3 km miały ledwo ponad 30 litrów, po ponad 2 miesiącach zakończyła się susza ;:138 Tak padało, że poprzewracały się słoneczniki.
Leszczyno Śliwki były zebrane z 6 23-letnich drzew, są już porozdawane, posprzedawane, poprzetwarzane i pozamrażane :D Powidła też są.
Magos13 Śliwowicy nie będzie, już kiedyś była zrobiona ale że po kilku kroplach wypalała gardło z robienia tejże zrezygnowałem :D
Ewo terlico Heheheh dobry pomysł, nie wpadłem na to ;:306
Marzenko Doglądałem dziś tego rozchodnika, jeszcze bardziej się rozłożył, ma z jakieś 1,5 metra średnicy albo i więcej.
Jacku Dziękuję ;:180 Wydaje mi się , że rozchodnik ma zbyt żyzną i wilgotną glebę, ponadto do lipca rośnie otoczony ostróżkami więc wyciąga się ile może do słońca a po wycięciu ostróżek rozkłada się bo nie ma siły utrzymywać się w pionie. Jego roślina mateczna rosła na żwirze i była wyprostowana, chyba się rozbachorzył u mnie
Dorotko Kić pomiziany, ostatnio jak gotuję obiad to ciągle pląta się pod nogami, bodzie jak konik i sępi, jego sępienie przechodzi już ludzkie pojęcie, sępi nawet chleb, herbatę, tylko pilnuje żebym się przy garach zakręcił i już jest. Jej imię jest wyjątkowo dobrze trafione :;230
Krysiu Dokładnie tak jest, dziękuję za radę , w przyszłym roku utnę mu łeb ;:306 No tak jak pisałem - za dobrze mu to się leń rozkłada, a glebę ma ciężką gliniastą z dużą ilością wapienia. Jakby u mnie zedrzeć z 30 cm gleby to by była druga Jura Krakowsko-Częstochowska :mrgreen: Jest jeszcze jedna dziwna rzecz z rozchodnikami - mam trzy wzniesione spore kępy: różowa, purpurowa i variegata. Czerwone obydwie się rozkładają, rosną między ostróżkami,a variegata między bukiem, , świecznicą i słoneczniczkami i jako jedyna stoi pionowo, wszystkie trzy rosną w półcieniu na stanowiskach dość wilgotnych, może to sprawa sąsiedztwa? Mimo wszystko wypróbuję za rok metody z oskalpowaniem :wink:
Ewo majowa Rokitnik też mam w pobliżu kaliny . Jednak stanowisko ma dość suche, mocno nasłonecznione. W tym roku rokitnikowi dosadziłem sąsiada (nie wiem jednak jakiej płci są oba osobniki) gdyż rokitnik u sąsiadki znajduje się za daleko , żeby mogły się zapylić. Gorzej jak się okażą 2 samice lub 2 samce, jedyna nadzieja wtedy, że spodoba im się homosexualizm ;:306 Niestety nie wiem jak rozróżnia się płeć u rokitników
Marysiu Mufko Na Twoje owocożerstwo mój sad jest idealnym rozwiązaniem :tan Malin też miałem mieć sporo, jednak susza je pokonała i są niesmaczne. Dziś nawet wsadziłem pestke od mango ale nie liczę , że coś z niej będzie, nigdy jeszcze nie hodowałem niczego tropikalnego. Marysiu rzucam śliwkami w Twoją stronę ale nie dam rady przerzucić 300 km ;:306 Generalnie stanęło na tym, że rozchodnik ma za dobrze i trzeba mu trochę uprzykrzyć życia
Marysiu Masko Co drugi rok mam tyle śliwek. Jak tylko coś mi się wsiewa ( a wsiewa się szczególnie przed garażem gdzie wysypałem piaskiem i korą) od razu na wiosnę ładuję do doniczek i szkółka się powiększa, czasem jakiś nieznany cudak wyrośnie i wtedy najbardziej się cieszę :tan Wsiało mi się coś w rodzaju skrzyżowanego bzu koralowego z bzem czarnym i jest żółtolistne albo brzozy omszone (których w podstawowej formie nie mam, mam żółtą i czerwoną a zielona sama wyrosła i to jeszcze z dala od tamtych). Może to sprawa wróbli, którzy nażrą się przeróżnych nasion , przylatują w mój żywopłot gdzie mają sypialnię a w piasku umywalnię i rozsiewają z kupką nowe okazy :wink: Marysiu nie mam rozchodnika o białych kwiatkach, variegata kwitnie jasnym różem, patrz jakie jaja , wysłałem Ci roślinę i wyszła inna niż moja, taki odszczepieniec ;:306 Teraz wyślę Ci gałązki a nie korzeń, z gałązek rozmnaża się równie łatwo i chyba prędzej powtórzy cechy.
Justynko Posadź 6 drzew, poczekaj 20 lat i też będziesz miała :D , wcześniej drzew śliwkowych miałem więcej ale 5 już wypadło...Jednak nic straconego, w młodych sadach dosadziłem inne odmiany i już zacieram ręce co z nich będzie
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeszcze mi się przypomniało o rozchodniku :D Szwagierka miała ogromną kępę, którą musiała podpierać, bo się kwiaty rozkładały na glebie. Rozchodnik rósł w wilgotnej ziemi, w miejscu raczej osłoniętym. Dostałam sadzonkę z tej rośliny-rośnie w byle czym na słońcu i jeszcze nigdy nie wyległa. Tymczasem szwagierka podzieliła swój rozchodnik i posadziła w słońcu-skończyły się kłopoty z wyleganiem.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Michale to jest rozchodnik od Ciebie chyba nazwiemy go jajcarz
Obrazek
Wiesz u mnie jest pełno wróbli i też załatwiają różne swoje potrzeby a żadnych drzewek czy krzaczków mi nie wysiewają. Chyba je przegonię. Coś czuję, że się uśmiechnę o patyczki tych innych krzewuszek, a ja moją ukorzenię albo na wiosnę poślę Ci patyczek, bo ona dość spora jest. 20 lat temu to te śliwki były chyba nowością, bo wtedy głównie węgierka zwykła królowała ;:7
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23

Post »

Wkradłam się nieśmiało na Twoje włości :wit - pięknie u Ciebie i wesoło i tyle futerkowych, pozwolę sobie zaglądać częściej :)
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo Wychodzi na to , że jest zbyt rozpieszczony :D
Marysiu Może ten jajcarz to jaka nowa odmiana? Może musimy to gdzieś zgłosić ;:306 Krzewuszki powysyłam Ci i poproszę o Twoją. Śliwki takie duże rzeczywiście były wtedy rarytasem, wszystkie inne były węgierkopodobne, bardzo malutkie. Do dziś nei wiem dokładnie co to za odmiana ale podejrzewam Empress.
Barbarko Ale masz śliczne prosię ;:oj Zapraszam serdecznie, z prosięciem oczywiście, pewnie zaprzyjaźni się z kociarnią ;:108

Mam problem z wysyłaniem wiadomości na PW,wiadomości, które wysyłam z powrotem do mnie dochodzą :evil:
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może PW bumerangiem piszesz? Michale czy dalie i inne rośliny mogę Ci w październiku podesłać?
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Michale :wit :wit Dawno u ciebie nie byłam :oops: a tu tyle się dzieje ;:108
Wspaniali goście , zakupy obfite , obfite zbiory śliw ( szkoda ze przegapiłam zaproszenie ) figle kotków itd.
Super zdjęcia robisz ;:215 wspaniałe widoki uwieczniasz ;:108
U mnie też w końcu popadało ;:138 ;:138 ja trawę kosiłam 1 lipca i dopiero wczoraj - mam nadzieję że teraz się ładnie zbierze i zazieleni .
Michał cudny masz ogród i sad , tyle różności ;:180 ;:180 ( nie będę wymieniać bo usiałabym wszystko ) . Może uda mi się zobaczyć i podziwiać na żywo ;:108
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko oczywiście, ja do Ciebie też wyślę w październiku bo będzie można wtedy więcej roślin wykopać.
Tereniu Dziękuję za wszystkie pochwały ;:180 Aż mi się lepiej na duszy zrobiło :D Zaproszenie wciąż aktualne, niestety duże śliwki już się skończyły , zostały jedynie węgierki - 2 drzewa, jak nie na śliwki to na kwiatki zapraszam. Jak zgonię Diablę z kolan pójdę trochę urwać uzbrajając się wcześnie w kilka kapturów co by mi łeba nie wyrwało, taka jest wichura :? Znów padało, za wrzesień mam już 100,2 l/mkw ;:138 Niestety lata to nie nadrobi, musiałoby jeszcze spaść ze 100 litrów ale dobre i to.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Michale czy Ty masz jakiś miernik ile wody CI z nieba spada? Podajesz takie dane, że aż wierzyć się nie chce. Czy taka zwykła stacja pogody Ci to mierzy?
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko moim miernikiem są wiadra poustawiane w ogrodzie, po deszczu biorę metrówkę i mierzę ile jest wody, porównuję z państwowym posterunkiem meteorologicznym w sąsiedniej wsi , który zwykle nie działa a jeśli działa to oszukuje oraz z prywatną stacją na Jędrzejowie i dane zawsze się trochę różnią. Choć pierwszy raz spotkałem się z taką różnicą - 25 litrów ;:oj na szczęście na moją korzyść 8-)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chylę czoła za to, że to robisz, wielu po prostu by się nie chciało zawracać takimi pomiarami głowy. Choć z drugiej strony to fajne zajęcie i hobby ;:108 .
U mnie pada co drugie dzień ostatnio, dziś deszczowa pogoda. Jednak myślę, że tej letniej suszy to już trudno będzie teraz zaradzić. Co uschło, to nie ożyje.
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Witaj Michale...
U mnie dziś pada i wieje wiatr... Nawet z domu nie chce się wychodzić...
Ale chyba wyjdę, chociaż kopce rozgarnąć z trawnika, bo krecisko narobiło mi ich tyle, że normalnie chodzić się nie da... Ale przynajmniej widzę poprawę w ilości pędraków... Bo miałam ich tyle, że nawet cebule mieczyków mi zjadły, a o placach na trawniku nie wspomnę... Wiosną trzeba będzie równowagę wprowadzić... Jeden kret i jedna ja... Inaczej się melisą będę wspomagać, żeby spokój był... :wink:
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Michale czy mam Ci wysłać rozchodnik mój Twój? piszesz że gałązki się ukorzeniają? to Ci wyślę też te co dokupiłam w tym roku :lol:
Muszę chyba zacząć tworzyć listę ;:306 dalej nie mam od Ciebie wiadomości ;:185
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Michale :wit
Dziękuje za zaproszenie - na kwiatki to ja chętna ;:108 ;:108 a ze śliwki to sztorba utniemy i będę uczyć się szczepić ;:306 ;:306
Popatrz u mnie co byś chciał - to jak bym się wybierała to Ci wezmę ( kłosowce mam zapisane) może Datury chcesz ??? mam dwie : pomarańcz i krem , duże i chyba ich muszę zostawić na działce bo nie mam gdzie przechowywać ;:185 . Popatrz i napisz ;:108
U mnie też dzisiaj co chwile pada ale nie wieje ;:185
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko Może lepiej żebym sobie tymi pomiarami nie zawracał głowy bo tak to tylko denerwuję się, że jest za sucho. Suszę miałem okropną ale dzięki gliniastej wapiennej glebie wszystko przeżyło - nie liczę jakiś jednorocznych astrów bo to ma płyciutko korzonki i tak by padło.
Dorotko Też pojawił się u mnie kret, łazi jak zwykle tymi samymi 3 korytarzami a i tak dziada nie mogę złapać, zatapianie nic nie da bo wszystko jest tak mokre, że woda od razu zostanie wchłonięta przez glebę, gnojówki z bzu już nie działają bo łazi po tych zalewanych korytarzach :evil: Masz rację, wprowadź równowagę , szkoda zdrowia na takie gady :D
Marysiu Rozchodnika jajcarza nie wysyłaj za to gałązki tych innych chętnie przyjmę. Wiadomości póki co naprawione.
Tereniu Roślin dostaniesz całe auto :D Przejrzalem Twoje wątki listę wysłąłem Ci na pw tylko się nie wystrasz ;:306 Datury chętnie przyjmę, mogą zimować w pralni.
Dziś nic nie robiłem, obrzydliwie wiało, mżyło i jest przeraźliwie zimno ale palić jeszcze nie będę , nie dam się ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”