Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie 2

Post »

:wit

Michał, lista naprawdę imponująca ! Jestem pod wrażeniem ;:180
Część z tych roślin już mam, ale o reszcie będę marzyć, poczytując o nich dokładniej.

No tak, każdy z nas ma jakiś problem - Twoja działka wąska, a moja szeroka na ok 70 m, ale ziemia tak paskudna i kamienista, że pod każdą najmniejszą roślinkę muszę kopać wielki dół i wymieniać ziemię, bo inaczej nic nie wyrośnie :( Najgorsze jest wydobywanie taczek kamieni, które się zakleszczają nawzajem i nie chcą wyłazić ...Może raczej kamieniołom powinnam otworzyć, a nie sadzić zielone ;:131

Zaciekawiło mnie kilka z kupionych przez Ciebie drzewek, będę czekać na zdjęcia i obserwować jak rosną ...
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Moi poprzednicy też sadzili drzewa (przepraszam ;:180 bez pojęcia) i dlatego mam problem i działkę jeszcze węższą niż jest , A Ty to robisz przewidując konsekwencje ;:oj
Ja wiem, że chciałoby się mieć wszystko, ale i tak nie zobaczysz drzewa w całej jego krasie jak się będą tłoczyć :oops:
Dlatego ja preferuję krzewy ( cięte :oops: )
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Marysiu może nie będą takie szerokie ale wysokie na pewno , a całość zobaczę bo 2 pola dalej, równolegle do mojego sadu idzie przepiękna polna droga z której widać sad przez całą jego długość :D Kiedyś wstawię z niej zdjęcia choć tych młodziutkich drzewek nie będzie widać bo zasłania je trawa przy płocie. Z drugiej strony z grząby też można pooglądać :wink: Już się nie mogę doczekać takiej prawdziwej jesieni jak to wszystko zacznie się mienić czerwieniami, żólciami i innymi ognistymi barwami ;:oj
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Harvest Gold kupiłam z innego źródła, już od wiosny rośnie w ogrodzie :D
Za jesienią jeszcze nie tęsknię, choć na pewno będzie wtedy więcej czasu na forum :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dopiero jak zobaczyłem listę roślin, jakie kupiłeś, otwarły mi się szeroko oczy :shock:
Z bzu czarnego 'Madonna' jestem bardzo zadowolony. On też jest bardzo zadowolony :wink: i czeka go cięcie w najbliższym czasie, bo włazi mi na byliny.
Widzę sporo ciekawych klonów. Chciałem je kolekcjonować ale jak zaczęły padać od nadmiaru wilgoci - poprzestałem na kilku :(
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja mam problem, bo u mnie bzy nie chcą ładnie rosnąć ;:185

Posadziłam sporo, bo takie niby bezproblemowe, ale okazuje się, że niekoniecznie ...
Mam bez czarny ?Aurea?, 'Eva', cztery 'Black Beauty', 'Laciniata? i białobrzeżony. Wszystkie rosną byle jak, czegoś im widocznie w mojej ziemi brakuje. Ostatnio doczytałam, że wolą odczyn kwaśny, może to ta przyczyna ?

Jeżeli zakwaszenie gleby nie pomoże będę się ich pozbywać, bo nie są ozdobą...
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu Mufko Niech Cię ręka boska broni przed zakwaszaniem gleby bzom - toż to typowe rośliny na wapienne gleby ;:oj Im więcej wapienia tym lepiej dla nich, dlatego u mnie tak rosną. Glebę można uzasadowić dodając do niej skorupy z jajek lub odwiedzając mnie i wywożąc ode mnie opokę, dobra pod każde drzewa poza magnoliami, azaliami i innymi kwasolubnymi ;:333
Jacku Bez Madonna przede wszystkim przyciągnął mnie nazwą bo bardzo lubię piosenki Madonny (choć nie wszystkie, szczególnie te z końca lat 90), potem okazało się , ze jest białoobrzeżony - to w sam raz dla mnie :D Bałem się, że nie przeżyje bo w szkółce jak przymocowywali go tasiemką i zszywaczem do kijka to zamiast tasiemki to zszyli pieniek rośliny ;:124 Zszywkę szybko wyrwałem, drzewko prfzywiązałem tasiemką do szczepienia do kijka i jak dotąd jego forma stale się poprawia :D Wszystkie klony oprócz kappadockiego zasiliłem torfem bo lubią podłoże lekko kwaśne, a mam silnie zasadowe. Jak dotąd jedynei nie przeżywały klony japońskie więc ich już nie sadzę, reszta dobrze sobie radzi.
Ewo Szybko ta kalina rośnie? Przysłali mi taki 15cenymetrowy kuciupek ale to dobrze bo takie malutkie szybciej się przyjmują. I wciąż ma złotożółte liście, mimo iż czytałem że od lata liście zielenieją.

Mam deszcz ;:138 ;:138 Od południa pada do teraz, całe 9,3 l na m kw :D :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Michale Madonnę zszywką przypięli do kijka no to chyba cienko śpiewała ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobre Marysiu dobre ;:306 ;:306 ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Posadziłam kalinę wiosną (dostałam trochę wyższą :D) i na razie nie widzę szaleńczego przyrostu. Może musi trochę posiedzieć w ziemi, zanim ruszy. Miejsce dość wilgotne, więc susza nie powinna mieć wpływu na krzaczek. Liście nadal żółte, choć już nie tak jaskrawe jak wcześniej.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Michał wielkie dzięki ! Pomyliłam odmiany, na szczęście jesteś czujny ! ;:180 ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Michale - proszę o radę. Kupiłam sobie wczoraj czereśnię, a raczej czeresienkę małoletnią. Czy trzeba ją owinąć na zimę? (Zimy u mnie jak w Suwałkach - wybitnie mroźne) Ja w kwestii drzewek owocowych jestem noga i dyletant, dlatego bardzo Cię proszę o radę.
Przy okazji odrobiłam trochę zaległości w Twoim wątku. Niesamowite wrażenie zrobiło na mnie takie zdjęcie - Sępik na żółto-pomarańczowym tle. Ja bym je zatytułowała - "Cytrusowa abstrakcja z kotem"
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo To świetnie, znaczy, że odmiana cały rok jest czysto żółta.
Marysiu Mufko Czuwam :lol:
Marysiu Ambo Oczywiście, że możesz owinąć czereśnię,byleby nie folią. Dobrze robi owinięcie słomą, uschniętymi wysokimi kwiatkami, matą słomianą, a słomę można dodatkowo owinąć agrowłókniną. Mój wątek teraz bardzo spowolniał gdyż ciągle mam jakieś zajęcia, gości, zbiory... Rozpływam się ze szczęścia bo codziennie pada dosyć obficie, ciekawie zapowiada się poniedziałek i wtorek, do 23 września ma padać. Drzewka świeżo wsadzone na bieżąco są podlewane więc już nawet dobrze byłoby widziane aby wszystkie się przyjęły. Przedwczoraj nawet miałem burzę, raz huknęło tak jak podczas czerwcowych burz i był wał chmurowy
Obrazek Obrazek
A wieczorem wracając do domu takie cudne zjawisko powstało, jakby wszystko ogarnął ogień
Obrazek
Ze śliwek pozostały jeszcze Węgierki
Obrazek
Rozchodnik od 6 lat przyjmuje bardzo ciekawą postać, nigdy nie rósł do góry a brany był z takiego sterczącego
Obrazek
Jesień widać na każdym kroku, tu dąb czerwony
Obrazek
Zakwitła świecznica roztaczając wokół siebie zapach jaśminowca
Obrazek
Chciałbym jeszcze poprosić o identyfikację rośliny, wsiała się wiosną, ma pieniek drewniejący, może to będzie jakieś drzewko, ale jeszcze takiego nie widziałem. Dzią rano Maja w ogrodzie była u Szmita , pokazywał bioróżnorodny ogród , rozgarniał krzaki żeby pokazać kryjówki dla różnych gadów i jedno ujęcie było właśnie tej rośliny, wyglądało jak pień po ściętym drzewie z mnóstwem odrostów
Obrazek Obrazek
Na koniec kot od cytrusowych abstrakcji ;:306
Obrazek
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Michale!...jestem,nadrabiam zaleglości, podziwiam!
Fotki , tego niesamowitego 'rozognionego' nieba... ;:215 Kiciusiem zachwycam się...a rozchodnik faktycznie jakiś "nietypowy"
pozdrawiam serdecznie, niedzielnie ;:180
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Michale witaj :wit
Kot jako Pan na włościach dumnie pozuje ;:108
Te pierwsze chmurki bardzo grożnie wygladają a zarazem pięknie no i cuuudny zachód słońca ;:433 ;:433 ;:433 za piękny kadr
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”