Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie 2

Post »

Zapomniałem napisac , że skosiłem trawnik pierwszy raz od połowy lipca, trawa za piękna nie jest ale chociaż zielona :wink:
Obrazek
Od kilku dni wyjątkowo dobrze widoczne są Góry Świętokrzyskie, to z dzisiejszego poranka
Obrazek
Dorciu Już sam nie wiem ile,a te dziś sadzone trzeba jutro do zeszytu wpisać żeby się odmian nie zapomniało :D
Aniu sweety Zazdroszczę, że masz jeszcze miejsce, chyba muszę wymówić dzierżawę pola i tam zacząć obsadzać ;:306
Aniu buko Jeżówki dostałem od Marysi Mufki, nie znam odmian a kolor miały najprawdopodobniej różowy i biały, kiedyś by trzeba zliczyć ile wszystkich roślin mam , samych słoneczniczków jest ze 200, ostróżek z 80, drzewek owocowych 150....reszty nie mam pojęcia :wink:
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Michale! :wit

Chciałabym dorzucić swoje 3 grosze do obiadu, który szykujesz dla swoich gości. Koniecznie nazwij go "wiejskim obiadkiem" i koniecznie podaj kartofelki z koperkiem i ziołową posypką do ziemniaków. Kiedyś zrobiłam wspaniały obiad (mięso, dodatki, sałatki, desery itp.), a w plebiscycie "co było najlepsze?" wygrały kartofelki.
Postaw na prostotę. "Wiejskie obiadki" mają nieodparty urok!
Pozdrawiam serdecznie Ciebie i Twoje koty.
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lisiczko Kartofelki na pewno będą, w sumie nie wyobrażam sobie obiadu bez nich :D A ci goście nie mają takich upraw jak u nas, może mają tam z 5 metrów kwadratowych jakiegoś kalafiora i to wszystko, na samej chemii wyhodowane, a przy moich ziemniakach od posadzenia nic nie robiłem poza jednym oplewieniem, village dinner podejrzewam, że przypadnie im do gustu, koperek już drugi wyszedł, ma około 3 cm :wink: Odwzajemniam pozdrowienia wraz z całą gromadką :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Michale ja już też w tym areale, który obsadzam jako ogród nie miałabym miejsca na tyle drzew i krzewów. Najtrudniej sadzi się drzewa i krzewy, żeby nie zasłonić bylin i coby jedno do drugiego pasowało. A chciałoby się..... jednak posadzone za siatką padłyby ofiarą kopytkowych. Ostatnio nawet z bylinami noszę się długo nim wsadzę, czekam aż jednoroczne wydadzą nasiona i usunę. Trawa rewelacyjnie zielona! a aster to bylina?
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Michale... :wit
Dziś odwiedzam zapomniane (przeze mnie), wspaniałe miejsca... Dawno nie byłam i zaległości nie nadrobię... Niestety...
U mnie okazało się, że mam do dyspozycji sporo miejsca do obsadzenia i będę myśleć, jak to zrobić... Bo funduszy wiele na ogród nie będzie... Ale sporo rośnie w przedszkolu, więc pewnie coś pokombinuję... Byle tylko czasu mi wystarczyło... Bo tego też mam w deficycie...
Pozdrowienia zostawiam... :)
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Michał, nie narzekaj na trawnik - świetnie wygląda!
Ten aster to nowoangielski. Np. 'Alma Poetschke' ma taki kolor kwiatów.
Dzięki za zaproszenie ;:136
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Michał, zajrzyj, proszę do mojego wątku, wstawiłam Ci zdjęcia sumaka Tiger Eyes, o które prosiłeś. Uratował się jeden odrost ;:224

Zakupy u Konieczki - wspaniałe ! Aż mi się oczy zaświeciły do tych doniczek ;:306

Udanej wizyty ;:333
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
dangar1
500p
500p
Od: 10 kwie 2011, o 20:42

Post »

Bardzo swojsko masz w ogrodzie i pięknie. Zazdroszczę sadu, bo mam tylko kilka drzewek. Śliwy węgierki klasyczne od lat nie mają prawie owoców. Chorują i teraz spadaja tylko robaczywe i poogryzane. Po kilka sliwek nie będę skakać po drabinie. Warzywniak tez chciałabym mieć, ale miejsca brak, no i koty zrobiłyby sobie w nim klozecik. :;230

Koty masz szczęsliwe i zadbane. Ja ostatnio moje odrobaczałam i jednemu glisty wyszły. Ale to był nowy kot, który jest z nami od miesiąca. Podobny do Sępika.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Zaszalałeś z zakupami, trzeba Ci przyznać. Jednak sadzenia już tak nie zazdroszczę.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Od wiosny planowałam zakupy u Konieczki-i nic z tego nie wyszło :( Może w przyszłym roku trochę odłożę, żeby poszaleć z krzewami. Na razie tylko zazdroszczę Twoich zakupów :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś napiszę krótko gdyż obydwa internety zbuntowały się i nie chcą współpracować. Jestem po wizycie gości z Holandii, przyjechali nie w niedzielę a wczoraj, nakarmiłem ich, obdarowałem śliwkami, namordowałem się gdyż z angielskim nie miałem do czynienia od 6 lat w rozmowie, ale wszystko żeśmy zrozumieli, nabiglowałem się po murzyńsku ;:306 następnie pojechali zwiedzać Wrocław. Wczoraj padał słaby deszcz , obeszło się bez podlewania wężem a drzewka z ostatniej przesyłki, pomimo zmarnowanego wyglądu po wyjęciu z pudeł trzymają się bardzo ładnie. Jutro zapowiadają deszcz, w piątek mocny opad a około 20 września spodziewane jest zagrożenie powodziowe, nie wiem czy się cieszy ć czy nie bo gdyby teraz dalej mało padało to liście pięknie by się poprzebarwiały,a tak to nie będzie ładnych zdjęć :roll: Ale deszcze na pewno będą bo z wiśni liście opadły już na początku lipca. A co tam zdjęcia, przynajmniej te moje nowe ładnie się przyjmą i przygotują do zimy :D
Marysiu Masko Tak, ten aster jest bylinowy, poszukuję innych wysokich astrów o innych barwach.
Dorotko Cieszę się , że jesteś , ostatnio zastanawiałem się właśnie gdzie się podziewasz :wink:
Jacku Dziękuję za rozpoznanie astra ;:180
Marysiu Mufko Dziękuję za zdjęcie, obejrzałem, wspaniała roślinka, gdyby odrosty były dla Ciebie uciążliwe chętnie się nimi zaopiekuję ;:108 Jeżówki od Ciebie bardzo ładnie się poprzyjmowały, a pamiętasz może jakie kolory będą miały te siewki? Z tymi zakupami u Konieczki to już jest jakieś chore uzależnienie, póki co nie ma miejsca na następne, płot już szczelnie obsadzony, ale to tylko tak się mówi, że nie ma miejsca ;:306 No nie mówiłem, że to chore? ;:124
Danusiu Śliwek dziś sporo zerwałem, ze 40 kg, bo oblatują, nie pamiętam żeby kiedykolwiek były dojrzałe w 1 połowie września. Koty odrobaczam co 2-3 miesiące.
Marzenko Żebyś wiedziała, że zaszalałem...albo oszalałem ;:131 Jak sadziłem to wwielu miejscach były podziemne mrowiska, natomiast gleba na głębokość szpadla sucha i twarda jak kamień, jednak drzewkom to nie przeszkadza ;:333
Ewo Lepiej zrób zakupy jak najwcześniej, za rok na pewno rośliny podrożeją, choć jak na polskie warunki u nich jest i tak tanio :D
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla Marysi Mufki spis przysłanych mi roślin i już wsadzonych
Aktinidia pstrolistna ?Dr Szymanowski?
Ambrowiec amerykański
Bez czarny ?Aurea?
Bez czarny ?Madonna?
Brzostownica japońska ?Ogon?
Brzoza omszona ?Rubra?
Buk zwyczajny ?Atropurpurea?
Buk zwyczajny ?Aurea Pendula?
Dereń jadalny
Kalina koralowa ?Harvest Gold?
Klon czerwony
Klon kapadocki ?Aureum?
Klon Grossera
Klon mandżurski
Klon trójkwiatowy
Lawenda wąskolistna ?Munstead?
Lipa holenderska ?Vratislaviensis?
Magnolia parasolowata
Morwa biała
Olsza szara ?Follis Aureomarginatis?
Rokitnik pospolity
Tawułka japońska 'Little Princess'
Tawułka 'Goldflame'
Topola kalifornijska ?Aurea?
Topola kalifornijska ?Serotina Aurea?
Topola amerykańska
Wiąz górski ?Aurea?
Wiązowiec południowy
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Michałku ale szaleństwo, niech wszystko się zdrowo zadomowi :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Przepraszam ja też przeczytałam i jestem pod wrażeniem - wszystko mi się podoba :D . No to miejsca masz sporo już zagospodarowanego (oczywiście po latach jak to wyrośnie!)
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko Póki co wszystko ładnie wygląda, żeby tylko pierwszą zimę przeżyło :D
Marysiu Trochę boję się nawet pomyśleć co będzie jak wszystko wyrośnie bo sadzone są bardzo blisko siebie ale musiałem tak żeby jak najwięcej się zmieściło. Z resztą mamy podobnie wąskie długie działki więc wiesz jak trzeba roślin poupychać żeby wlazły wszystkie. Np taki platan, docelowo ma mieć 35 metrów wysokości i 25 szerokości a ja mam działkę 19,3m szeroką :roll: On już ma 6 m wysokości i z 5,5 szerokości (bo sadzony 6 lat temu) i wystaje za płot. A ciętych roślin nie lubię 8-) Reszta drzew też tak pędzi tyle, że są młodsze, kiedyś będzie dżungla...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”