Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 3

Post »

Takiego pomieszczenia mi brakuje...w domu, nawet nieogrzewany pokój ma ok. 15-17 stopni.
Piękny okaz wyhodowałaś ;:63
Pozdrawiam serdecznie, miłego dnia :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Milenko chyba większość z nas nie wróciłaby do miasta a zwłaszcza do mieszkania w bloku.Bardzo ładny okaz i śliczny kolor.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Milenko ale ładnie zarasta Ci pergola. Ślicznie. Jeśli to polish spirit to mnie pocieszyłaś. Liczę że i mój się tak pięknie rozrośnie. Regały - bardzo fajna sprawa. Ileż można słoików na nie wepchnąć :) No to obchodzisz taką swoją rocznicę :)
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam serdecznie Milenko! Powiadasz, że nie wróciłabyś do bloku. Pewnie ja także, ale nie zasmakowałam mieszkania na wsi, w domku tylko dla siebie. Myślę, że już teraz zostanie to w mojej sferze marzeń. Zadzwoń Milenko jak będziesz w tych stronach!! Koniecznie .
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Milenko wrócę do iglaczka.....byłam pewna, że tak pięknie Ci zarasta po przycięciu...... że spowodowało to, że tak ładnie się zagęścił zasłaniając gołe miejsca.... a on tak sam z siebie....super ;:oj
Donicowce masz przepiękne ..... i domowe i tarasowe :D
Kompocik wygląda bardzo apetycznie, też planuję zrobić tą metodą 8-) :D
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

Witaj Milenko ;:168 a cóż to za smakołyki u Ciebie w słoiczkach. Mniam......., soczek z malin najlepszy na wszystko.
Wesołek Albertich pierwsze słyszę ale zapiera dech w piersiach. później poczytam o nim.
Milenko też mam dalie która ma już tyle czasu pączki i nie kwitnie, wydaje mi się że postanowiła w pierwszym roku u mnie nie kwitnąć. A ja tak czekam na kwiatki i nic :(
Iglaczek widzę że ładnie już zarasta , trzymam kciuki.
Pozdrawiam cieplutko
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Przyszłam do Ciebie podzielić się radą a tu u ciebie takie piękności kwitną ;:215 Sundavilla cudowna miałam dwa razy ale jakoś mnie nie lubi trudno ,nie wszystko można mieć ;:108 Ja tu przyszłam w sprawie kobei ja mam kupną sadzonkę i wszystko mam nią zarośnięte ale to w glebie ;:108 Synowi zawsze sadziłam do podłużnej donicy na balkon [9 piętro] i była taka sobie w tym roku kupił dużą donicę i kobea szaleje ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Witaj Milenko.wczoraj popracowałam w ogrodzie a dziś pada od rana także mam przymusowe siedzenie w domu.Miłego dnia.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Milenko :wit
Piękne te Twoje sundavillki ;:108 Ja ich nie mam gdzie zimować :(
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Sundavilla szybko rośnie :D Moja w zeszłym roku w czasie wiatrów spadła i się kompletnie połamała. Z czterech sadzonek przez zimę przetrwała jedna, malutka. Straszono mnie, że sadzonki nie powtrzają cech matecznych, ale okazało się że rośnie i kwitnie dokładnie tak jak matka. Jest czerwona, a dokupiłam jej sadzonkę czerwonej z białymi paskami. Rosną świetnie i gigacieją ;:oj
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Milenko, pamiętam jak na wiosnę martwiłaś się że Twój zebrinus nie ma pasków, a jak ładnie wybarwiony teraz jest :D
Do miasta też za skarby nie chciałabym wrócić, ale że życie różnie się układa, to jednak trzymam mieszkanie w mieście, w razie czego.
Kompociki apetycznie wyglądają, mniam.
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01

Post »

Milenko, przepraszam ale jakoś z niczym nie potrafię nadążyć i właśnie się zorientowałam, że przegapiłam Twój nowy (12 strona ;:oj ) wątek :oops: .
Wrzesień to dla mnie bardzo intensywny miesiąc - bo i szkoła dzieciakó i w firmie wszystko rusza pełną parą...
Obiecuję poprawę i z przyjemnością pooglądam piękne zdjęcia Twojego ogrodu. ;:196
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Witam wszystkim przemiłych Gości! U mnie remontu wczoraj i dziś ciąg dalszy, choć w zasadzie malowanie podchodzi tylko pod określenie "odświeżanie" ;) Przemalowany prawie cały dół i ściany dookoła schodów na górę (określenie "klatka schodowa" - jak tę okolicę nazwali malarze, nie podoba mi się w ogóle). Wczoraj czułam się, jakbym wygrała los na loterii - od rana błękitne niebo i żar lejący się z nieba jak w środku lata, momentami musiałam uciekać ze słońca ;:oj I gratisowo znowu trafiłam na super ekipę, jestem bardzo zadowolona z efektu. Dziś już niestety deszcz i chłodek. Może pojawią się grzyby - jak zwykle wybiorę się do lasu i stwierdzę, ze ci ludzie niosący pełne kosze to chyba już je ze sobą do lasu przynieśli ;:306 Niedawno wyjrzało słoneczko, więc wybiegłam zatrzymać w aparacie resztkę lata..
Czekam na zamówione cebulki, zamówiłam trochę wiosennych - krokusy, tulipany, szafirki, narcyzy. Dojdzie też troszkę lilii, bo wyjątkowo je polubiłam, a w tym roku miałam tylko 3.

Kasiu - myślę, że mogłabyś spróbować przezimować sundavillkę u siebie, jeśli w pokoju będzie 15-17 stopni, a nawet odrobinę więcej, powinno się udać. Podobno wielu osobom udaje się je przezimować nawet w ogrzewanych pokojach.

Joasiu - to zależy, co kto lubi.. Jest przecież cała masa osób, które ponad wszystko cenią sobie życie w mieście.. Sundavilla to urocza roślina, oprócz kwiatów uwielbiam jej lśniące, skórzaste liście. Ale ostatnio wymarzyłam sobie żółtą allamandę - czyż nie jest fantastyczna? Nie widziałam jej nigdzie w sklepach, a jak bywa, to podobno kosztuje ponad 60 zł...
(zdjęcie autorstwa Pomidorzanki - Agatko, mam nadzieję, że nie masz mi za złe)

Obrazek

Madziu - pergolka od strony clematisów obrosła przez lato całkiem przyzwoicie :) Flammentanz pewnie w przyszłym roku pokaże, na co ją stać. Polish Spirit właściwie dopiero w tym sezonie zaczął ładnie się rozrastać, ale rośnie naprawdę w kiepskich warunkach. Mam jeszcze trochę śliwek do pozaprawiania w ten sposób.

Mireczko - będę w Twoich stronach pod koniec przyszłego tygodnia, szkoda, że akurat nie możesz się spotkać, ale na pewno w końcu nam się uda ;:108 Doskonale Cię rozumiem, sama myślałam, że domek na wsi pozostanie zawsze tylko w sferze marzeń.. Na pewno mieszkanie w bloku jest dużo wygodniejsze, człowiek płaci czynsz i nie martwi się niczym, co poza murami mieszkania. Ty masz przepiękną działkę, której latem oddajesz się całkowicie, a jesienią i zimą masz wygodne mieszkanko (w dodatku w przepięknej okolicy ;:215 ). Mimo wszystko kocham tę swoją wiochę :)

Aga - jałowca nie przycinałam od góry/boków, ale w miejscu "dziury" powycinałam suche gałązki i może to go zmobilizowało do wypuszczania świeżych pędów? Doniczkowce były całym moim zielonym życiem, gdy mieszkałam w bloku. Teraz oczywiście też je mam, ale ze wstydem przyznaję, że ogród skradł całkowicie moje serce i trochę ostatnio poszły w odstawkę.. Późną jesienią/zimą znowu wrócą do łask i będą namiastką "ogrodu".

Sylwuś - smakołyki w słoikach fantastyczne - przepis znajdziesz na wcześniejszych stronach i u Marty. Dalia, o której pisałam (Hartenaas) kwitnie, w zasadzie to była pierwsza dalia, która u mnie rozkwitła. Teraz, gdy są już noce chłodniejsze, nie ma tyle wigoru. Dobrze, że już wróciłaś do nas ;:168

Elu - bardzo się cieszę, że wreszcie do mnie zajrzałaś ;:196 Własnie przywiozłam gałązkę hortensji bukietowej z kwiatostanem - czy taką też mogę spróbować ukorzenić? Pamiętam, że w swoim poprzednim wątku dzieliłaś się wiedzą na temat rozmnażania hortensji - muszę ten wpis odszukać :) Z kobeą zamierzam spróbować w przyszłym roku, bo w tym zupełnie nie miałam głowy do siania, stąd tak mało własnych jednorocznych..

Joasiu - dziś u mnie też deszczyk, nazbierałam sporo deszczówki :D A na wieczór pokazało się słoneczko, choć na te parę chwil przed zachodem ;:3

Aniu anabuko - faktycznie szkoda, ale może spróbuj zimować je w zwykłym pokoju, czytałam, że niektórym osobom się udaje ;:108

Aniu sweety - ech, gdyby nasz klimat był cieplejszy... ;:173 Już sobie wyobrażam takie sundavillki ;:oj Aniu, grzecznie dopraszam się o nazwę roślinki, o którą pytałam u Ciebie ;:180

Iwonko - hehe, bo skąd ja - amatorka, miałam wiedzieć, że on paski wybarwia trochę później ;) Szczęściara jesteś, my sobie nie mogliśmy na to pozwolić, inaczej domek z ogrodem pozostałby nadal tylko w marzeniach ;:224

_oleander_ - nie przepraszaj, dobrze wiem jak to jest... Grunt, że mnie odnalazłaś, lepiej późno niż wcale ;:196

Po deszczu zawsze wychodzi słońce...

Obrazek

Niedawno posadzony clematis Blue Light rozwinął pierwszy kwiat, ale niecierpliwie będę oczekiwać tych pełnych, z wiosennego kwitnienia:

Obrazek

Dzięki radom Moniki - Niuni81 poobrywałam fuksji owoce i nie wiem, czy to podświadomość, ale mam wrażenie, że od razu zaczęła obficiej kwitnąć :D

Obrazek

Te zdjęcia kosmosów zatytułowałabym: "na nas już czas, ale na pożegnanie założyłyśmy korale":

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gaura na obciachowej, będącej wyrazem braku wyobraźni młodego ogrodnika rabacie, choć już nie w szczycie kwitnienia, nadal ładnie wygląda:

Obrazek

Obrazek

Hortensje:

Obrazek

Obrazek

Kwitną zimowity:

Obrazek

Obrazek

Niezmordowany groszek pachnący za płotem - może uda mi się zebrać nasionka, naprawdę długo kwitnie:

Obrazek

Dziękuję, że mnie odwiedzacie ;:180 ;:4
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Hortensja pięknie się wybarwiła ;:215 A zdjęcia z koralikami cudowne ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Milenko, ależ piękne klejnoty deszcz podarował kosmosom ;:oj , piękne Hortensje, a ta mocno wybarwiona malinowa to jaka odmiana? Czy Gaurę tak deszcz położył :?:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”