Borelioza

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borelioza

Post »

Syringa pisze:Jurku, wszystko zależy, ile czasu wtedy u Ciebie upłynęło od zakażenia do tego antybiotyku. Jeśli dostałeś antybiotyk doslownie natychmiast, no np. na drugi dzień po ukąszeniu, to mogło Cie wyleczyć, jeśli ułyneło sporo czasu, to prawdopodobnie Cie nie wyleczyło i faktycznie możesz miec teraz nawrót. Jak jest u Ciebie, to oczywiście nie wiem.
U mnie i M i syn mieli rumień i dostali antybiotyk....ale dopiero po jakis 10-14 dniach od ugryzienia...
halinowska
200p
200p
Od: 16 wrz 2010, o 23:37

Post »

Jureczku! Też bym się dziwiła, gdybym odczuwała entuzjazm. Boję się i wiem, że nie mogę wiele zrobić. Mam nadzieję, że swoim postem nieco pomogłam Renatce, może łatwiej będzie jej uzyskać choćby skierowanie na badania.
Mimo wszystko mam nadzieję, że Twoje problemy nie są związane z boreliozą. A jak z Twoimi badaniami - kiedy robiłeś po raz ostatni i jakie wyniki?
Pozdrawiam. Halina.
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Po takim czasie wyniki badań, jakie są zlecane powszechnie, nie mają żadnego znaczenia. Im dlużej trwa choroba, tym większe prawdopodobieństwo, że badania przeciwciał jej nie wykażą. Na tym m.in. polega problem - borelioza jest choroba immunosupresyjną, a lekarze w służbie zdrowia nie mają o tym zielonego pojęcia i badają reakcje systemu immunologicznego ;:185 Po kilku latach negatywny wynik nic nie znaczy. Ja po 10 latach ciężkiej choroby miałam negatywne wyniki. Malo tego, lekarz ILADS skomentował to, że byłby bardzo zdziwiony, gdybym miała pozytywne wyniki po tylu latach nieleczonej choroby.
Zatem, jest naogół tak, że pozytywne wyniki badań na przeciwciała mają ci, którzy zostali niedawno zakażeni. Jednak i tu reguły nie ma.

JESZCZE RAZ PODKREŚLAM - STOSOWANE W PUBLICZNEJ SŁUŻBIE ZDROWIA TESTY NA BORELIOZĘ SĄ MAŁO WIARYGODNE !
PRAWDZIWA DIAGNOZA PRAWDZIWEGO LEKARZA SPECJALISTY LECZENIA TEJ CHOROBY NIE OPIERA SIĘ NA TESTACH NA PRZECIWCIAŁA.
Bea
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p

Post »

Mandragora pisze:Syringa - wspominasz, że leczysz się w Katowicach. Czy jest to może doktor Beata P.? Dodzwoniłam się i spytałam o termin. Najbliższy wolny na... początku stycznia.. Zdziwiło mnie bardzo jedno. Wspomniałam o rumieniu, a pani z rejestracji wspomniała, że mam zrobić test Western Blot. Zastanawiam się tylko - po co, skoro rumień zawsze jest objawem boreliozy, a nawet test Western Blot nie jest w 100% wiarygodny? To dodatkowe koszty dla pacjenta, jakby nie patrzeć prawie 200 zł. I co ma on dowieść? Przykładowo wyjdzie w IgM i IgG negatywny i co w takim przypadku? Jak to skomentujesz?
Hm, nie wiem, wydaje mi się, że mogą być dwa powody. Po pierwsze jest to pewnie wypełnienie jakiejś "procedury", metoda ILADS jest u nas uważana za niekonwencjonalną, ale i w niej pewnie obowiązują lekarza jakies wytyczne, musi "działać zgodnie ze sztuką" itp. nawet jeśli doskonale wie, że te testy sa malo wiarygodne. Dodatkowo lekarze leczący tą metodą muszą bardzo pilnować przestrzegania takich procedur, bo w kazdej chwili grozi im atak ze strony przeciwników, jakieś pozwy, oskarżenia, próby odebrania prawa wykonywania zawodu itp, itd...
Po drugie, powiedzmy sobie szczerze, że sam fakt, że pacjent jest przekonany, że miał rumień boreliozowy, nie musi przecież oznaczać, że taki faktycznie miał... Być może to była inna reakcja skórna... W związku z tym, lekarz nie może wyłącznie na podstawie wypowiedzianych przez telefon słów pacjenta stwierdzić, że borelioza jest pewna i nie trzeba robić żadnych badań. Pierwszym krokiem niestety i tak musi byc wykonanie dostępnych badań. jeśli okażą się pozytywne, to sprawa jest prosta. Jeśli negatywne, to zaczyna się bardziej zaawansowana procedura diagnostyczna.
Ja oczywiście też musiałam wykonać badania przed pierwszą wizytą u mojej lekarki. Moje wyniki były negatywne pomimo rumienia (a nawet rumieni, bo było ich więcej).
I oczywiście też długo czekałam na termin pierwszej wizyty. Niestety tych lekarzy jest mało, a chorych jest bardzo dużo ;:145
Bea
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p

Post »

Obrazek
"Bądź pozytywny" , "myśl pozytywnie" ...

To dla wszystkich, którzy jeszcze się męczą i nie wiedzą, co im dolega i dla tych, którzy już wiedzą, ale jeszcze muszą się jakiś czas pomęczyć, zanim wyzdrowieją ;:134
Nigdy, nigdy się nie poddawajcie. Nie ma sytuacji bez wyjścia. Leczenie tej "durnej" choroby jest możliwe.
To tak ku pokrzepieniu serc (z arytmią nierzadko :wink: )
Bea
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

;:4 Warto choćby ,,pogadać", bo już człowiekowi lżej się robi, że nie jest sam, ze ktoś doradzi, albo choćby wysłucha, bez komentarzy w stylu - a Ty masz coś zdrowego...
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Dzięki Syringa za przedstawienie opinii. Rumień to ja mam już ponad 2 miesiące - nie chce dziadostwo zniknąć z uda, w tej chwili jest jedynie bledszy :roll: No nic to, w takim razie w imię procedur, w razie czego - bo może jest faktycznie reakcją alergiczną, wydam te 160 zł.. Zdradź jeszcze proszę, czy Twoja lekarka to p. doktor Beata Ponikwia (może być na pw).
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p

Post »

Mandragora, skierowanie test WB powinnas dostać w przychodni w ramach ubezpieczalni, zwłaszcza, gdy masz widoczny rumień. Nie musisz płacić prywatnie.
Skoro masz rumień juz dwa miesiące i teraz dopiero blednie, to faktycznie wygląda na rumień boreliozowy. A czy blebnąc on jakby lekko sinieje?
Bea
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Nie, rumień nie sinieje, po prostu jest coraz mniej widoczny. Lekarka rodzinna twierdziła, że nie może dać skierowania na W-B w ramach ubezpieczenia - mam go zrobić prywatnie i tyle.
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

NFZ nie refunduje niczego co jest związane z boleriozą.Ja za test też płaciłem z własnej kieszeni.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p

Post »

A tak, chyba dawniej był refundowany, ale nie jestem pewna, nie pamiętam. A teraz, pewnie żeby zaradzić epidemii ;:306 juz tylko ELISA refundują. A test ELISA to sobie można ... ... Jego wiarygodność jest jeszcze mniejsza niż WB, czyli żadna. To mi dopiero oszczędność, robić pacjentom bezsensowny test ;:306 No, ale wiadomo, niczego nie wykaże, więc niczego nie trzeba będzie leczyć. Tylko, że taki pacjent dalej czuje sie fatalnie, więc chodzi do nastepnych lekarzy i na nastepne badania, w tym drogie, np. usg, tomografie itp. Ostatecznie taniej byloby leczyć na to, na co faktycznie jest chory ;:306 ;:306 Szczeble decyzyjne cierpią na galopującą krótkowzroczność, jak widać.
Nabijam się z tego chorego systemu, ale wiem, że komuś, kto usiłuje dowiedzieć się, co mu dolega, to wcale nie wydaje się śmieszne, tylko koszmarne. Przechodziłam przez to przez 10 lat, więc dobrze wiem, jak jest. Z tym, że u mnie o boreliozie nikt nawet nie pomyślał do pewnego momentu.
Okazuje się, że nie warto opłacać żadnego ubezpieczenia, bo gdy zachorujesz, to i tak musisz sam wszystko sfinansować... Fajnie. Ciekawe, kiedy ta ich bańka mydlana pęknie... Bo z pewnością pęknie.
Bea
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

We wtorek byłem u kardiologa.Pani doktor bez entuzjazmu zareagowała na hasło borelioza.Stwierdziła, że przy boreliozie serce inaczej bije.Nawet Mi to ładnie paszczowo zaprezentowała.We wskazaniach wpisała IgM, IpG Borelioza.Właśnie wróciłem z Przychodni, gdzie oddałem krew do badań, płacąc przy tym haracz.Wyniki za dwa tygodnie.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p

Post »

O, a jak paszczowo prezentuje się bicie serca? :wink: Pani doktor mówiła: pik-pik-piiik-pik-pik-piiik ? :)
Nie wiem, jak tam inne serca z boreliozą, ale moje zaczęło bić lepiej po paru miesiącach antybiotykoterapii :heja a wcześniej żaden kardiolog nie potrafił mu pomóc ;:185 i jeszcze mi różne bzdury wygadywali, oczywiście każdy inne ;:306
Na poprawę humoru potem opiszę Wam niektóre moje rozmowy z niektórymi lekarzami, bo warto ;:306 ale to później, może wieczorem lub jutro, bo teraz mam to i owo do zrobienia.

A teraz

Obrazek

Ta technika rzutu nazywa się w judo tomenage (Tomoe Nage) ;:306

http://www.youtube.com/watch?v=AgtRxfp5bD0

...A swoja drogą to ja nie wiem, czy to byłoby lepiej, gdyby kleszcze były równie duże, jak my ;:218
Bea
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Syringo, wydaje mi się że takie duże kleszcze można spotkać, znam kilka takich ;:198
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p

Post »

...Czyli takie toksyczne dla otoczenia?? :wink: ;:306 Są takie, fakt.
Bea
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”