Ogrodzinka pod dębem Czesławem cz.11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogrodzinka pod dębem Czesławem cz.11

Post »

Wandziu, spokojnie ;:196 - będzie, musi być... ja mam jutro ostry bój, to musi być ;:306

Czy brunnera może rosnąć w całkowitym cieniu???? jak myślisz, Wandziu? moje, pod Zdzisławem się zbuntowały.... :?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wandziu gratuluję następnych jeżówek.
Ja sobie dokupiłam jeszcze dwie, ale nie tak piękne, jak ta od Ciebie.
Brunery nie mam ani jednej z powodu braku cienia, musi niestety wystarczyć mi ułudka, chociaż nie ma takich pięknych liści. :)
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Twój ogród Wandziu jest bardzo czasochłonny. Jak zaczynam oglądać, cofać się do początku, to mi cały wieczór mija. :lol: Bardzo zresztą przyjemnie, mija. Mnie też zauroczyły te mieniące się kule, a że właśnie wybieram się do Lublina, to może udałoby się je kupić. Pamiętasz może jakieś bliższe namiary? Byłabym wdzięczna.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

WANDZIU....kiedy bym do Ciebie nie zajrzała to zawsze bywam pokuszona.....hortensje będą już nawet wiem w jakim miejscu....teraz znowu objawiły się jeżówki i znowu pokuszenie :;230 :;230
...ale takie pokusy dla maniaków ogrodowych bardzo wskazane..... ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Pokazujesz roślinki, które i ja bardzo lubię i cenię :wink: Zarówno jeżówki jak i brunery rosną u mnie bez większych problemówować i wyglądają ślicznie przez cały sezon.
Masz rację z tymi tłumami i wystawą... lepiej pospacerować, miło gawędząc, u Szmita ...
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Trzymam kciuki, żeby wszystkie zimę przetrwały bez uszczerbku na zdrowiu. Planujesz jeszcze jakieś odmiany?
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Wandziu moje jeżówki nie sprawiają kłopotu no ale to pewnie i dla tego że ziemia inna.Na zimę przykrywa je lekko liśćmi- i tu przydają się liście dębowe.
Byłaś na Lubelszczyźnie i nie odwiedziłaś nas????
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Justi, co to właściwie znaczy: całkowity cień? W ogrodzie raczej takiego nie ma. Wszędzie dochodzi światło, nawet odbite. I tam brunnery mogą, a nawet chcą rosnąć. Byle tylko zbyt sucho nie było.
Tajeczko, ułudka jest cudna, a kwiatki ma przecież identyczne jak brunnera. A co do cienia u ciebie, to chyba masz trochę tam pod drewnianą chałupą, gdzieś obok świecznicy, o ile dobrze pamiętam. Miejsce byłoby w sam raz.
Helios, jest na trasie taka szkółka w okolicach Kurowa. Gdy się jedzie od W-wy, to po lewej stronie. Niestety nie ma nazwy, tylko szyld: Dom&Ogród. Ale Helenko, w weekend została tam już tylko jedna kula i to mniejsza (15 cm średnicy). Ale są inne ładne gadżety.
Leszczyno, a myślisz, że ja to co? Też zostałam swego czasu skuszona na jeżówki. Mam nadzieję, że na razie już nie odkryję żadnych innych "linii" roślin, bo człowiek się wykończy, jak tak będzie się uganiał za nowościami. Na szczęście nie wzięło mnie na iglaki-kulki.
Mufko, otóż to, pogawędki w pięknych ojczystych ogrodach to bezcenna przyjemność. I zawsze się na takie piszę.
Steasi, planować nie planuję, ale wiesz, jak to jest. Jak mi się jakieś nowe jeżówki tafią, to pewnie kupię. Słabą mam wolę, niestety.
Jolu1, tak, liście dębowe to naprawdę dobre okrycie. Jesienią mnie nie denerwują, tylko wiosną bym chciała, żeby już ich szybko nie było. Jolu, nie wpadliśmy do was, bo jakoś głupio było bez zapowiedzi. A wiesz, że na Starówce w Lublinie spotkaliśmy Gosię07 z córkami? :D

Cudna pogoda. Kończę kawę i lecę sadzić bukszpany. :heja :heja

Obrazek
Awatar użytkownika
Grazka226
1000p
1000p
Od: 12 mar 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu wpadam z kawusią ;:304
Ależ u Ciebie pięknie i kolorowo ;:167 Jeżówki uwielbiam, chociaż ucierpiały w tym roku przez ta suszę :roll:
Rozplenica prezentuje się imponująco ;:173 Po prostu masz bajeczny ogród...gratuluję!
Owocnego sadzenia bukszpanów ;:196
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy­maj się z da­la od ludzi, którzy próbują pom­niej­szać Two­je am­bicje. Ma­li ludzie zaw­sze tak ro­bią, a nap­rawdę wiel­cy spra­wiają, że czu­jesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Pozdrawiam. Fajnie że możesz skorzystać z pogody, ja niestety w murach i myślę co powinnam na szybko jeszcze zrobić w ogrodzie ;:306
U mnie rozplenica Rubrum nie przezimowała niestety, mimo okrycia gałązkami sosnowymi. Czytałam u kogoś że na zimę wykopuje i trzyma w chłodnym pomieszczeniu. Może to jest sposób.
Ja wiosną też skusiłam się na brunnery, mam dwie sztuki posadzone w dość głębokim cieniu. Początkowo chorowały, miały chyba za sucho w te upały, mimo cienia. Ale teraz powypuszczały nowe, zdrowe liście. Bardzo ciekawie wyglądają.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu jeśli jeszcze kiedyś będziesz na Lubelszczyźnie to bardzo zapraszam do mnie w odwiedzinki ;:196 To tylko godzinka jazdy 8-) Byłoby mi niezmiernie miło ;:167
Cudna ptaszynka przysiadła wśród kwiecia ...
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Zgadzam się dziś była cudowna pogoda jeśli chodzi o przebywanie w ogrodzie. Jeżówki cudowne, też muszę sobie dokupić kilka, szkoda, że te odmianowe ponoć lubią ginąć po 2-3 sezonie...
Tak sobie myślę, że wystawa nie robi wrażenia, bo jest forum... śmiać mi się chciało jak widziałam, że na stoiskach są wystawione te same rośliny, które przewijają się w naszych ogrodach, niewiele roślin było dla mnie nowością, niewiele aranżacji ogrodowych spowodowało przyśpieszenie bicia serca, bo już to widziałam + to co pisały dziewczyny: tłumy - mnie to zniechęca już na wstępie.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Grazka226, posadziłam wczoraj troszkę bukszpanów, robiąc nową obwódkę do różanki. Badzo lubię te jesienne sadzenia, kiedy upał tak nie dokucza i powietrze jest czyste i świeżutkie. Czuję wtedy taką jedność z przyrodą. Pewnie ty też tak masz, bo przecież jesteś ogrodniczką. A jak tam twoje hortensje, kwitną jeszcze?
April, rozplenicy rubrum nie będę jednak wykopywać, niech idzie na żywioł. Przykryję je grubo liśćmi i niech się dzieje, co chce. I tak mam do zabrania do garażu dużo donic, a u mnie jak wiesz, piwnica podmaka, więc i tak się boję, jak te donice przetrwają zimę. Ale na razie cieszmy się cudną pogodą w całym kraju i cieszmy się tym, co nam kwitnie obecnie. Współczuję ci Jolu siedzenia w murach, no ale każdy musi swoje odsiedzieć. Ja mam szczęśliwie pracę w domu, ale to prawdziwy dar losu.
Agniesiu, bardzo mi miło, dziękuję za zaproszenie. I kto wie, czy naprawdę z niego nie skorzystam. Często jeżdzimy tu i ówdzie i chciałabym kiedyś do ciebie zawitać na kawkę ;:196

JLG, no tak, tłumy są najgorsze. Choć pamiętam Asiu, że gdy byłam w młodym wieku, to jakoś mi nie przeszkadzały. Teraz jednak cenię sobie spokój, refleksję, lekki powiew wiatru, pieszczotę promieni słonecznych na twarzy i przestrzeń, przestrzeń... - a to wszystko lubię dzielić z innymi, w małym gronie osób, z którymi można sobie spokojnie pogawędzić o wspólnych zainteresowaniach. Wiele się w tedy można nauczyć i miło spędzić czas.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Witaj Wandziu w piękny słoneczny poranek. Spędzam go jak wszystkie dni od tygodnia z anginą w łóżku. Pewnie zwiędły moje nie podlane roślinki pod zadaszeniem, trudno. Całe lato przebywałam na działce, więc jakoś nie żal mi , że teraz mnie tam nie ma. Jak do chwili obecnej to kupiłam z cebulowych tylko dwa opakowania szafirków w B. Spóźniłam się i już nic innego nie było. Ubiegłoroczne zakupy w B były bardzo zadawalające. Twoje zdjęcia ogrodu i napisane słowa o potrzebie wyciszenia, to balsam dla duszy.
Mniej gatunków, a w większych kępach daje lepszy efekt niż namieszanie drobnicy. I to podoba mnie się w Twoim ogrodzie. ;:63 . Trawy dodają lekkości. U mnie najlepiej rośnie to co się samo wysiewa, i nie zjedzą tego nornice. Jakoś posadzone cebulki w donicach nie kwitły zadawalająco, może taki rok. Na wiosnę w Netto zachęcona cenami nakupiłam cebulek tych drobnych, nic nie zakwitło. Już nic tam nie kupię. Dla mnie właściwie liczy się miejsce rekreacyjne niż rośliny, działka nie jest ogrodem przy domu. Służy rodzinie z wnusią, a niedługo z dwoma wnusiami.
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit

Wandziu, miło mi pospacerować po twoim ogrodzie, popatrzec na trawki i jeżówki :D
Limlajtke też baaaardzo lubie i nawet ja mam w swoim ogrodzie :tan jeszcze niewielka, bo ją znowu przesadzałam wiosną ;:224
Jakich tulipanów szukasz ? Ja kupiłam sporo różowych bo jakoś niewiele w tym sezonie mają w sklepach tych w odcieniach fioletu :roll:
Pozdrawiam :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”