Sępolia,Fiolek afrykanski-liście żółkną ,kwiaty zasychajś,więdną i inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
miłośniczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 sie 2007, o 22:20

Post »

ja robię tak listka wsadzam bezpośrednio do ziemi na gł 5mm i podlewam zostawiam ogonek na 3mm i podlewam i po 1 miesiącu widać jak listek jest już nad powierzchnią i ukorzenił się
pozdrawiam
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marta...chcesz powiedzieć,że te ode mnie też już mają korzonki? :shock:
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Basiu... no właśnie te od Ciebie pokazały korzonki :) Bo te włoski na końcach łodyżek to nie może być nic innego ;)
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja Cię kręcę...niesamowite!
miłośniczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

KOLEJNE FIOŁKI KTÓRE MI ZAKWITŁY POZDRAWIAM
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten drugi jaki oryginalny choć wszystkie cudne! :P
miłośniczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

dzięki ale te które sa naprawdę oryginalne to padły mi ale mam nowe listki od teściowej
pączków nie mają ale może na drugi rok zakwitną. wyglądają jak kapusta pekińska bordowe z zieloną obwódką
pozdrawiam
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No nie...listki czy kwiatki są "kapustne"? :P :shock: :P
miłośniczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Oczywiście że kwiatki.Naprawdę są śliczne ale w tej chwili nie mogę pokazać bo mam młode listki a kwiatków raczej w tym roku nie będę miała
pozdrawiam
Awatar użytkownika
DAHIRA
50p
50p
Od: 19 kwie 2008, o 18:15
Kontakt:

Post »

Dobre wiesci, fiolek po przesadzeniu i przeniesieniu w inne miejsce ma sie duzo lepiej! Wielkie Dzięki Przemo za porady!

Obrazek

Zdecydowalam sie nie rozdzielac rozet na razie, moze na wiosne. To chyba jest przyczyna listkow skierowanych do gory. Czy przerzedzanie listkow poprzez podszczypywanie pomoze? Ciesza mnie kwiatki :)
Teraz czekam az moje inne listki podrosna, nie moge sie doczekac innych kolorow. Ma ktos moze na wymiane listki niebieskich? Do wyslania na polski adres? jeśli tak prosze o wiadomosci na privie.

Pozdrawiam,
moje roslinki do wgladu TUTAJ
"Worry is like a rocking chair - it gives you something to do but it doesn't get you anywhere."
Dorothy Galyean
kwiato_maniaczka
1000p
1000p
Od: 6 lip 2008, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Podepnę sie pod temat, niektóre z moich fiołków maja maluśkie kwiatki nie wiem jaki jest tego powód, załącze zdjecia

Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fiołki są powoli dziczejące proponuję oberwać wszystkie kwiaty z łodyżkami kwiatowymi pozwolić im odpocząć podlewając tylko wodą bez nawozu tak około miesiąca po czym przesadzić fiołki w nową ziemię i nowe doniczki większe o 3 cm od obecnych, oberwać conajmniej 4-6 dolnych liści po przesadzeniu podlewać co pięć dni na podstawek a po tygodniu od przesadzenia zacząć podlewanie z nawozem. :D
kwiato_maniaczka
1000p
1000p

Post »

przemo Dzięki za rady, wkleje pózniej zdjecie kolejnego fiołka i powiesz czy on tez dziczeje zawsze miał piekne wielkie kwiaty a teraz... Dodam ze ostatnio ich nie nawoziłam bo nawóz mi sie skonczył i musze zakupic
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli ich nie nawoziłaś to teraz z miesiąc czasu nie nawoź jak pisałem wyżej, pozwól im odpocząć przed kolejnym kwitnieniem. :D
kwiato_maniaczka
1000p
1000p

Złamany liść z korzonkami co robić??

Post »

witam, proszę o radę, dzisiaj od forumowiczki dostałam przesyłkę ukorzenionego liścia gloxini niestety listek jest złamany, czy mam wsadzic ukorzenioną część a resztę ukorzenić?? tylko wtedy zostanie taki maleńki kawałek i listek w doniczce nie bedzie sie trzymał, Proszę o rady, załączam zdjęcia dla jasnego obrazu sytuacji Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”