Mufka - ogrodowe marzenia... cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mufka - ogrodowe marzenia... cz.2

Post »

Marysieńko, rozczyn drożdżowy już nastawiony. Kołocz będzie na największej z moich blaszek.
A jak tylko uporam się z bólem zęba to idę kopać dołki na hortensje. ;:173 To ile ich masz???
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Mufeczko kochana nieźle zaszalałaś?. :;230 łupy warte były tych rozterek. I co? nie wyrzucili na bruk ?. ;:306
E, tam jak znam życie, to jeszcze się cieszą z tych zakupów. :lol:
Piękne okazy też bym obojętnie koło nich nie przeszła. ;:173
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Marysiu piękne krzewy hortensji zakupiłaś, też muszę odwiedzić mój pobliski ogrodniczy bo muszę w tym roku kupić limelight. Ale gdybyś tak jednak dostała tą eksmisję z domu to i u mnie znajdzie się miejsce dla Ciebie a i pola trochę jest to i ze dwa tiry hortensji posadzimy.... :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Marysiu, jakby jednak mieli CIę wygonić z domu to siedlisko też stoi otworem i miejsca mam dużo. Piekne zakupy poczyniłaś.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Marysiu Jeśli tylko dalej będziesz takie cuda sadziła przyjmę Cie z otwartymi rękami, wymówimy dzierżawę i będziemy sadzić na polu (jakieś pół hektara) bo w ogrodzie miejsce już się skończyło ;:306 Też cierpię na to niepohamowane zakupnictwo roślinne, już nie ma miejsca a i tak ciągle coś kupuję. Czy mógłbym Cię prosić o wstawienie zdjęcia sumaka Tiger Eyes? Wiem, że to piękna roślina ale w ogrodzie jeszcze nigdy nie widziałem.
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aż mi się oczy zaświeciły na te łupy ;:oj .
Do mnie masz najbliżej ;:224.
A może byś tak wpadła na ;:40 . Przyjmę nawet bez hortensji ;:224 .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Marysiu, świetne zakupy. Gdzie kupowałaś, może to w moim zasięgu :?:
Trawy cudowne. ;:167
Ja też po drodze :D
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Kochani moi, w głębi serca liczyłam, że można na Was liczyć i nie omyliłam się !
Ponieważ jednak, tym razem, egzekucja została odwołana, mam nadzieję cieszyć się w najbliższym czasie hortensjami na własnej rabatce ;:224

Z wielkim wzruszeniem serdecznie dziękuję wszystkim, którzy wyrazili gotowość przygarnięcia pod swój dach, nieco szalonej Mufki...
Ściskam Was Kochani każdego z osobna i wszystkich razem, przesyłając duże buziaki ;:4

;:cm

Pokażę też, co oprócz hortensji od Szmita, przemyciłam ze szkółki p.Szymanowskich /wiadomo, Mufki są z gruntu niepoprawne...i trudno reformowalne.../ ;:170

Rutewka orlikolistna
Thalictrum aquilegifolium 'Purpureum'

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I kilka prawie jesiennych, trawiastych ujęć ogrodu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pacynko, specjalnie na Twoją prośbę, zdjęcia Bobo - sadzonka ma trzynaście pędów !

Obrazek

Obrazek
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p
Od: 23 lis 2012, o 13:28

Post »

Mufko, rutewka orlikolistna rzuciła mnie na kolana, ja lubię takie inne, mniej popularne roślinki, jest prześliczna. Hortensje pięknie wyprowadzone, na bardzo dostojne krzaczki, rzadko takie regularne się widuje w sklepach, ja kupuję i od razu ciacham tak dość radykalnie. Mam w planach urlopowych poczytanie Twojego wątku od początku, na tę okazję zabieram mniej książek i ... nic mnie od tej lektury nie odciągnie. ;:196
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie, Bogna
Żabia Łąka
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Marysiu, dziewczynę z takim sercem jak Ty każdy chętnie by sobie przygarnął :)
Powiedz proszę coś więcej o rutewce - wczoraj się jej oparłam, ale chyba niepotrzebnie?
Serdeczności,
A
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Z rutewki będziesz na pewno zadowolona.
To całkowicie bezobsługowa i wytrzymała roślina.
Niezmiennie zachwycają mnie twoje trawki. ;:170
A ta o której pisałaś, ze twoja ulubiona to wcale się nie dziwię, bo przebarwiona kapitalnie.
Mam pytanie o ostnicę.
Mam malutką i boję się wysadzić w mój ciężki i mokry z reguły grunt.
Jaką dokładnie masz ziemię i jak zimujesz swoją ostnicę.
Grażyna.
kogro-linki
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Witam
Piękny ogród , Gratulacje .Trawy zachwycające ;:oj .
Przyłączam się do pytania Grażyny.
Aga
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu - Robaczku moja słaba, silna wola poległa na widok tych sadzonek , szczególnie, że już od dawna marzyłam o hortensjowym zakątku :wink:

Jolu obydwie odmiany, które wymieniłaś piękne - mam i bardzo lubię :D

Pacynko siedziba klubu oczywiście tam, gdzie szaleństwo pleni się najbujniej - zapraszam do Wilkowyi ! ;:306
Jeżówki oczywiście z siewu, a czy odmianowe, nie pomnę, bo kupowane przed paru laty i bez oznaczeń. Możliwe, że z tymi nowymi odmianami jest tak jak piszesz, ale dawniej wszystkie były najczęściej z siewu. Moje też takie duże, a sieją się czasem w prawie szczerym piachu...

Grażynko, uprzejmie donoszę, że ta wymiana piachu na glinę, to ważki argument przetargowy w moich ewentualnych rozważaniach dotyczących nowego kąta na zimę... :uszy

Ewciu kusisz, kochana tym kołaczem, oj kusisz... A dołków szykuj dwanaście ;:224

Majeczko opatrzność czuwała i jakoś udało się tym razem łupy bezboleśnie zaanektować ;:333

Iwonko Limelight, to piękna hortensja, jedna z moich ulubionych ;:173

Marzenko Hortensje o dziwo, ładnie u mnie rosną, więc zamarzyło mi się więcej, zobaczymy jak dadzą radę w większym słońcu...

Michał jak tylko znajdę zdjęcie z sumakiem, zaraz Ci wkleję, jeżeli nie, to zrobię mu w niedzielę nową sesję zdjęciową. Obkopałam go specjalnie jesienią wokół, by wypuścił odrosty korzeniowe. Wypuścił siedem, ale wszystkie skosili mi panowie wiosną, kosząc trawę :evil:
Może w przyszłym roku ?

Edytko serdecznie dziękuję za zaproszenie ;:196 Może uda się we wrześniu ? Na wystawę się nie wybierasz ?

Aniu na oglądanie traw zapraszam już teraz, a po sadzonki najlepiej wiosną ;:173
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogna rutewka bardzo mi się spodobała, no i koniecznie chciała u mnie zamieszkać, więc nie miałam wyboru ;:170
Kochana, chcesz w czasie urlopu czytać mój wątek ??? ;:oj Oniemiałam po prostu ... ;:196

Agnieszko rutewka, to idealna bylina do Twojego ogrodu ! Doskonale rośnie w takich warunkach jakie u Ciebie panują
Stanowisko słoneczne lub półcieniste. Gleba żyzna, próchniczna, nie lekka; wilgotna ale nie podmokła, nie znosi suszy; odczyn kwaśny.
Rosła u mnie w W-wie wiele lat temu i sprawowała się świetnie. Była to odmiana bardzo podobna pokrojem i wysokością do obecnie kupionej, jednak nie tak ładnie wybarwiona. Ta jest prześliczna, oczarowała mnie tak bardzo, że postanowiłam ją przygarnąć, choć wiem, że na mojej działce nie będzie jej łatwo...

Grażynko rutewka jest czarująca i nie umiałam się skutecznie oprzeć jej urokowi...

Ostnica rośnie u mnie od wielu już lat i nawet jeżeli kępy wymarzły, to rozsiały się znowu same, bez problemu. Rośnie w rodzimej, nie ulepszonej czarnoziemem glebie, piaszczystej i ubogiej, suchej cały rok. Ponieważ nie zanika, a nawet rozrasta się, siejąc sama w takich warunkach i nie szukając lepszego miejsca na sąsiedniej rabacie z różami, więc chyba takie warunki są dla niej najlepsze...
Rozmnożyłam ją z nasionek, nawet nie wiem jaka to odmiana, bo nasionka przypadkowo zebrane w jednym z ogrodów botanicznych, ale dawno temu i nie w stolicy :oops:

Samsu witam serdecznie nowego gościa i zapraszam :D Mam nadzieję, że odpowiedź napisana Grażynce Cię zadowoli, jeżeli masz jeszcze jakieś wątpliwości, pytaj, chętnie odpowiem :wink:
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Mufeczko, dziękuję... rutewka jutro będzie moja (chyba - muszę policzyć zasoby :D).
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”