No to pochwal się czy bardzo słodkie.AlfaXIII pisze:Zrobiłam ogóreczki z chili... kapitalne są!!! Nic nie udało się schować do słoików ;) Dziękuję za przepis
Przepisy Jadzi1 i miłych gości
Ale fajnie ile przepisów
Ciesze się bardzo ,że ogóreczki smakują
*Alfa * u mnie też czasami nie uda się schować do słoików
*Joasiu * bardzo sie ciesze ,że tak ja nazwałaś u mnie to Kasi i fajnie ,że Ci smakuje
*Ewik* jutro wypróbuje przepis bo będę miała gości
dziękuję za przepis
*lisko * ja nie zdążyłam dziś zrobić pączusiów bo byłam w Giżycku z córcia po zakupy dla maleństwa
*zuziu 55* napisz kochana jakie to były chipsy bo chciałabym wypróbować w piątek i te chipsy to pewnie sie kruszy
*aanula*to brzmi ciekawie, ja też jestem na etapie ogórków już śnią mi się po nocy co dziennie wiaderko 12 litrowe
To ja wam napisze co dziś zrobiłam na śniadanie
chlebek pokrojony w kromki smarujemy oliwą z oliwek posypujemy przyprawami takimi jakie lubimy
na to kładziemy ja np ser żółty i 2 cienkie plasterki czosnku
dla zięcia zrobiłam szynka ser żółty i bez czosnku ma ma dziś służbę .
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolorek ,aż sie rozpuści serek .Pychota

Ciesze się bardzo ,że ogóreczki smakują

*Alfa * u mnie też czasami nie uda się schować do słoików


*Joasiu * bardzo sie ciesze ,że tak ja nazwałaś u mnie to Kasi i fajnie ,że Ci smakuje
*Ewik* jutro wypróbuje przepis bo będę miała gości


*lisko * ja nie zdążyłam dziś zrobić pączusiów bo byłam w Giżycku z córcia po zakupy dla maleństwa

*zuziu 55* napisz kochana jakie to były chipsy bo chciałabym wypróbować w piątek i te chipsy to pewnie sie kruszy

*aanula*to brzmi ciekawie, ja też jestem na etapie ogórków już śnią mi się po nocy co dziennie wiaderko 12 litrowe


To ja wam napisze co dziś zrobiłam na śniadanie


chlebek pokrojony w kromki smarujemy oliwą z oliwek posypujemy przyprawami takimi jakie lubimy
na to kładziemy ja np ser żółty i 2 cienkie plasterki czosnku




- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6501
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Pytałyście o ciasto jogurtowe? Proszę bardzo, jest tutaj:
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... nki#208762
Piekłam z niego mufinki małe i duże, a nawet ciasto w keksówce. To pewnie jako podkład do kremów też się nada, mniam, mniam
Moje racuchy z białego sera twarogowego:
pół kilo sera półtłustego,
dwa jajka,
niecała szklanka wody mineralnej gazowanej,
mąka do odpowiedniej gęstości,
sól do smaku i cukier waniliowy
jabłka w kawałkach
olej do smażenia
Ser rozdrobnić widelcem, dodać jajka, pół łyżeczki soli gruboziarnistej, pół paczki cukru wanilinowego, wodę mineralną i dosypać tyle mąki, żeby ciasto miało konsystencję gęstej grudkowatej śmietany. Można dosypać łyżeczkę proszku do pieczenia, ale nie jest to konieczne. Dodać pokrojone w niewielkie kawałki dowolnego kształtu jabłka, wymieszać, smażyć małe placuszki na rozgrzanym oleju. Wykładać na papierowy ręcznik.
Podawać na gorąco z miodem, śmietaną, konfiturami, syropem owocowym itp. (na zimno też dobre
)
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... nki#208762
Piekłam z niego mufinki małe i duże, a nawet ciasto w keksówce. To pewnie jako podkład do kremów też się nada, mniam, mniam

Moje racuchy z białego sera twarogowego:
pół kilo sera półtłustego,
dwa jajka,
niecała szklanka wody mineralnej gazowanej,
mąka do odpowiedniej gęstości,
sól do smaku i cukier waniliowy
jabłka w kawałkach
olej do smażenia
Ser rozdrobnić widelcem, dodać jajka, pół łyżeczki soli gruboziarnistej, pół paczki cukru wanilinowego, wodę mineralną i dosypać tyle mąki, żeby ciasto miało konsystencję gęstej grudkowatej śmietany. Można dosypać łyżeczkę proszku do pieczenia, ale nie jest to konieczne. Dodać pokrojone w niewielkie kawałki dowolnego kształtu jabłka, wymieszać, smażyć małe placuszki na rozgrzanym oleju. Wykładać na papierowy ręcznik.
Podawać na gorąco z miodem, śmietaną, konfiturami, syropem owocowym itp. (na zimno też dobre

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Witajcie
Halinko dla Ciebie przepis na jabłecznik
Składniki - na ciasto
2,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki maki ziemniaczanej
szklanka cukru pudru
2 jaja
25 dag margaryny
0,5 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki stołowe bułki tartej
Nadzienie:
2 kg jabłek
paczka cynamonu
Lukier:
szklanka cukru pudru
3 łyżki stołowe wrzącej wody
1 cytryna
Wykonanie:
Na stolnicy wymieszać obie mąki, dodać pozostałe składniki, wyrabiać około 10 min. Gładkie ciasto owinąć folią i na godz. do lodówki
obrać jabłka, pokroić w drobną kostkę , dodać cynamon, lekko przesmażyć. Przygotować blachę o dł. 40 cm szer. 24 cm. Schłodzone ciasto rozwałkować na dwa prostokątne placki o wymiarach blachy, jednym wylepić spód blachy, posypać trzema łyżkami tartej bułki, następnie rozsmarować na tym cieście jabłka, przykryć drugim plackiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 60 min. Zrobić lukier z cukru, wody i z soku wyciśniętego z cytryny, ucierając wałkiem. upieczoną ciepłą szarlotkę posmarować lukrem, odstawić by zasechł.
Smacznego

Halinko dla Ciebie przepis na jabłecznik


Składniki - na ciasto
2,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki maki ziemniaczanej
szklanka cukru pudru
2 jaja
25 dag margaryny
0,5 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki stołowe bułki tartej
Nadzienie:
2 kg jabłek
paczka cynamonu
Lukier:
szklanka cukru pudru
3 łyżki stołowe wrzącej wody
1 cytryna
Wykonanie:
Na stolnicy wymieszać obie mąki, dodać pozostałe składniki, wyrabiać około 10 min. Gładkie ciasto owinąć folią i na godz. do lodówki
obrać jabłka, pokroić w drobną kostkę , dodać cynamon, lekko przesmażyć. Przygotować blachę o dł. 40 cm szer. 24 cm. Schłodzone ciasto rozwałkować na dwa prostokątne placki o wymiarach blachy, jednym wylepić spód blachy, posypać trzema łyżkami tartej bułki, następnie rozsmarować na tym cieście jabłka, przykryć drugim plackiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 60 min. Zrobić lukier z cukru, wody i z soku wyciśniętego z cytryny, ucierając wałkiem. upieczoną ciepłą szarlotkę posmarować lukrem, odstawić by zasechł.
Smacznego
Dałam mniej cukru ;) Zjechałam do 0,5 kg a i tak są słodkawe co kapitalnie równoważy ocet i chililiska pisze:No to pochwal się czy bardzo słodkie.AlfaXIII pisze:Zrobiłam ogóreczki z chili... kapitalne są!!! Nic nie udało się schować do słoików ;) Dziękuję za przepis

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
Jadziu czy coś stanie się z ogórkami ,robiłam te z chilli zalałam je tą samą zalewą w której stały to znaczy wszystkie składniki dałam do pokrojonych ogórek i później włożyłam do słoiczków i zalewałam zalewą wytworzoną z ogórek czy mi się nie zniszczą ----coś mi wczoraj net źle chodził i nie doczytałam :P
- zuzia55
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2992
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Parczew
Jadziu !Odnośnie panierki z chipsów-ja daje cebulowe,ale chyba i inne mogą byc,są oczywiście pokruszone,ale nie na "mąkę'tylko troszke grubiej.Najlepiej smarzyc na małym tłuszczu,nie bardzo gorącym,bo sie przypalą.Ja z początku nie mogłam opanowac,ale teraz to robie w ten sposób,że najpierw obsmażam na ciemnozłoty kolor a potem doduszam rybę na małym ogniu.
Jadziu kochana robię Twoją sałatkę. Laptop w kuchni ... a ja biegam między kompem, ogórkami a kuchnią na której leczo robię... hihihihhi
Powiedz mi kochanie czy mogą do jutra poczekać w tej soli? do popołudnia? bo perspektywa wstawania o 5 rano... nie błagam...
Sory Jadziu już doczytałam. O 7 tylko dosypię resztę skadników i zostawię na 12 godzin... suuuper
Tylko moja rodzna stwierdzi że całkiem mi odbiło jak zobaczą mnie rano z komputerem w kuchni hihihihi
Powiedz mi kochanie czy mogą do jutra poczekać w tej soli? do popołudnia? bo perspektywa wstawania o 5 rano... nie błagam...
Sory Jadziu już doczytałam. O 7 tylko dosypię resztę skadników i zostawię na 12 godzin... suuuper

Tylko moja rodzna stwierdzi że całkiem mi odbiło jak zobaczą mnie rano z komputerem w kuchni hihihihi
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
Jadziu w tym problem ,że ja dałam sól i wszystkie składniki razem i zostawiłam na 20 godzin i potem do słoików i zalałam tą samą zalewą wytworzoną z ogórek , ,w każdym bądź razie wyrzucę :P ,ale było by mi ich szkoda Jadziu czy masz może przepis na przeróbkę dojrzałych pomidorów ,bo mi tak obrodziły ,że obdzieliła bym dobrych parę rodzin :PJadzia1 pisze:WitajcieBogusiu rozumiem ,że zalałaś tą zalewą w której ogórki stały 12 godzin
ja też tak robie wlewam tyle zalewy ile wejdzie
Ale dajecie czadu dziewczyny z tymi przepisami właśnie siadłam do kompa już mocno zmęczona i przeczytałam jednym tchem od dechy do dechy te Wasze przepisy. Fajniaste choć niektóre trochę czasochłonne. Może mogę się przyłączyć?- a jutro jak zdołam to polecę po ogórki i musowo robię słynną sałatkę Jadzi 

Bzzz bzzz bzzz....
Ogórkowa sałatka Jadzi robi furorę
Już zdążyłam ją puścić w obieg do 2-ch osób (zżarły u mnie i zażądały przepis) 


Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2