Przepisy Jadzi1 i miłych gości

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Przepisy Jadzi1 i miłych gości

Post »

No to założyłam :lol: ,myślę ,że nie tylko ja będę tu dawała różne przepisy ale Wy również :lol:
Będzie mi bardzo miło :lol:

Na dobry początek coś bardzo łatwego i smacznego
1 cukinia
jajko
bułka tarta
Cukinię kroimy na plastry o grubości około 1 cm i solimy
moczymy w roztrzepanym jajku a następnie w bułce i smażymy na oliwie na złoty kolor .Podajemy ciepłe .Smacznego :lol: Obrazek
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

A jak jeszcze do jajka dodasz różnych przypraw w dużych ilościach jest jeszcze smaczniejsze :) Ale to już jak kto lubi.
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jadziu

Nareszcie :lol: :lol: :lol: to ja poproszę o te żeberka :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam,skoro przy cukini jesteśmy:obieram,wydrążam,wypełniam dowolnym farszem(pyszna słodka,słona i ostra),do piekarnika na ok.30minut 180st.+termoobieg-pycha!Polecam...hmm...może zrobię jutro...
A znacie przepis na dobre gołąbki?
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Antosia - to dla mniej zdolnych kucharek podaj proszę jeszcze przepis na te farsze. :wink:

Jadziu! Świetnie, że założyłaś ten wątek. ;:333

A ja w takim razie czekam na przepis na dżem z czarnej porzeczki (wprawdzie posadzoną mam
dopiero jedną i nawet nie kwitnie, ale co tam! Kupię owoce i zrobię, bo czarna porzeczka jest
bardzo zdrowa!).

I napisz, jak robisz nalewki z różnych owoców.
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :lol: to może zacznę od nalewki z wiśni chyba najbardziej na czasie mam 2 sposoby
Sposób pierwszy
50 dag bardzo dojrzałych wiśni
szklanka płynnego miodu pszczelego
25dag śliwek kalifornijskich
15 goździków
1 litr spirytusu
3 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody

Przygotowanie
Wiśnie umyć ,połowę wydrylować i wsypać wszystkie do słoja .Zalać miodem ,przykryć ściereczką i odstawić na 24 godziny.Po tym czasie wsypać goździki,i pokrojoną w paski śliwkę .Zalać wszystko spirytusem wymieszanym z wodą .Odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 dni codziennie potrząsając .Po upływie tego czasu zlać płyn znad owoców ,owoce wycisnąć przez gazę sok dodać do płynu,wszystko przefiltrować przez gazę . Zlać do butelek i szczelnie zamknąć .Podawać po 8 mieś. :lol: :lol:
Obrazek
Wisienko dżemy od zawsze robię według przepisu z kuchni polskiej :lol: jak chcesz to mogę ci podać :lol:
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pewnie, że chcę! :D

Co do przepisu nalewki (który brzmi smacznie :lol: ) - miód obojętnie jaki? Czy jakiś konkretny?
I jakie to są te śliwki kalifornijskie? :oops: Goździki mielone czy całe?
Ale ze mnie dociekliwa baba, no ale jak mam już zrobić (mam nadzieję, że wiśnie się nie skończą,
zanim nie skończymy remontu? :? ), to muszę wiedzieć dokładnie.

aha! Udało mi się zdobyć masę, ale nie krówkową a orzechową (ale krówkowa też była), wafle mam
- może jutro znajdę czas, aby zrobić wafle.
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wisienko miód pszczeli obojętnie jaki aby był taki lejące wiesz :lol:
goździki całe,śliwki kalifornijskie to takie coś kochanie w torebce inaczej śliwka suszona tylko nie na wagę a w torebce
Wisienko podaję Ci drugi przepis na nalewkę

1kg owoców np. wiśnie maliny jeżyny poziomki ....
1 litr spirytusu
pół litra wódki
1 kg cukru

Wykonanie owoce wsypać do butli zalać alkoholem ,macerować 6 tygodni co parę dni wstrząsając .Po tym czasie zlać płyn znad owoców przez lejek z watą do butelek .Owoce rozgnieść nie gniotąc pestek zasypać cukrem i zostawić w ciepłym miejscu na 3 tygodnie do rozpuszczenia cukru .tak otrzymany syrop zlać do naczynia przez lejek z watą lub gazą .Następnie doprawić alkoholem wcześniej zlanym do smaku :lol: :lol:
Jutro napiszę Wam pyszny przepis na śliwki kandyzowane :lol:
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki Jadziu!
Już powiedziałam mężowi, że trzeba będzie wydrylować wiśnie. :lol:
Złapał się za głowę, bo pamięta, jak po tym cała kuchnia wygląda! :;230
Ale może są już teraz w handlu lepsze drylownice niż 10 lat temu :?
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wisienko ale tych wiśni do drylowania jest nie wiele ,bo w pierwszym przepisie z 0,50 kg drylujesz połowę, a z drugiego przepisu nie drylujesz nic. :lol: :lol:
Nie męcz biednego męża :twisted: zrób mu kaweczkę daj gazetkę i niech chłop odpocznie :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No dobraaaa ... dam mu odpocząć, a potem wypić naleweczki, bo faktycznie tego
drylowania niewiele. :lol:
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Witam serdecznie, pozwalam sobie wprosić się do Was, bo usłyszałam tu coś pysznego o cukinii. (dzięki!) Więc może trafię także i w Wasze gusta dzieląc się przepisem z Odessy, od Babci Paszy, na "ikrę":

dwa duże kabaczki - moga być też cukinie,ale te mają mniej pestek(nie warto robić mało, bo bardzo szybko "znika" i o objętościowo kurczy się i zjadają w mig! warto zrobic przynajmniej dwa duże słoiki)główka czosnku
cebule
koncentrat pomidorowy
olej

dodatek:zimna kwaśna śmietna

Kabaczki (lub mieszane z cukiniami) razem z pestkami pokroić w kostkę i dusić na patelni aż zmiękną, następnie ugnieść je jako tako jak puree, dodać dużo posiekanego czosnku z solą, smażyć odparowując puszczoną wodę

na drugiej patelni mocno zrumienić cebulkę i wymieszać z koncentratem, smażyć minutę

Wymieszać kabaczki z pastą pomidorową i smażyć na patelni, aż odparuje cały sok i powstanie gęste danie o konsystencji konfitury i kolor nabierze intensywności

przekładać do dużych słoików i po wystygnieciu trzymać mocno schłodzone, podawać zimne na czarnym chlebie posmarowane kwaśną śmietaną, posolić solą z młynka - przy upalnym grillu- pychota, szczególnie do mięs!!!

aha ps. z tym daniem jest jak z podłoże, na kolejne dni coraz lepsze (choć się nie odgrzewa tego, ale zazwyczaj do 3 dnia nic nie doczeka, a wtedy jest najwspanialsze kabaczkowo aromatyczne! miód esencja!)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko zrobię te danie w sobotę bo chyba przyjedzie córcia to też popróbuje :lol: :lol:
Dziękuję kochanie za przepis ,zapraszam ponownie :lol:
Dziś ciacho z malinami ,jagodami ,borówkami .
2 szklanki mąki
4 łyżki cukru
2 łyżki oleju
1 kasia
3 jaja
15 dkg cukru pudru

Wykonanie
Z mąki ,4 łyżek cukru, kasi ,żółtek ,oleju zagniatamy szybko ciasto .Wstawiamy do lodówki na 1h
następnie wykładamy na blaszkę,rozwałkowujemy ,widelcem robimy dziurki ,następne podpiekamy na złoty kolor .Z białek i cukru pudru ubijamy pianę ,podpieczone ciasto wyjmujemy i rozkładamy owoce jakie mamy :mogą być maliny lub inne owoce wedle gustu .Na owoce delikatnie kładziemy ubita pianę i zapiekamy jeszcze jakieś 10 -15 min.To wszystko, jest pyszne i zawsze Wszystkim smakuje :lol:
Tak wygląda upieczone

Obrazek
Pora późna więc do ciacha herbatka z pigwą Obrazek

Jutro dam Wam przepis na pysznego fileta w cieście kokosowym
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Dziękuję! Moja załuga jedynie w tym, że przepis zapamiętałam;)
Ps. jak duża cukinia, ta dajcie połowę pestek!

A ciacho: :shock: :shock: Wygląda smakowicie. Ale ja własnie gubię kilkgramy...Wygląda tak soczyście! Eh! Smacznego szczęśliwcom, co mogą czuć jego aromat!
Awatar użytkownika
ihasia
500p
500p
Od: 19 maja 2008, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

OOO jaki fajny temacik:-) cos w kosciach czuje ze będę tu czestym gosciem:-)))
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”