Przepisy Jadzi1 i miłych gości

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

AlfaXIII pisze:Zrobiłam ogóreczki z chili... kapitalne są!!! Nic nie udało się schować do słoików ;) Dziękuję za przepis :)
No to pochwal się czy bardzo słodkie.
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Ale fajnie ile przepisów :lol:
Ciesze się bardzo ,że ogóreczki smakują :lol:
*Alfa * u mnie też czasami nie uda się schować do słoików :wink: :lol:
*Joasiu * bardzo sie ciesze ,że tak ja nazwałaś u mnie to Kasi i fajnie ,że Ci smakuje
*Ewik* jutro wypróbuje przepis bo będę miała gości :lol: dziękuję za przepis :)
*lisko * ja nie zdążyłam dziś zrobić pączusiów bo byłam w Giżycku z córcia po zakupy dla maleństwa :lol:
*zuziu 55* napisz kochana jakie to były chipsy bo chciałabym wypróbować w piątek i te chipsy to pewnie sie kruszy :lol:
*aanula*to brzmi ciekawie, ja też jestem na etapie ogórków już śnią mi się po nocy co dziennie wiaderko 12 litrowe :lol: :lol:

To ja wam napisze co dziś zrobiłam na śniadanie :lol: :lol:

chlebek pokrojony w kromki smarujemy oliwą z oliwek posypujemy przyprawami takimi jakie lubimy
na to kładziemy ja np ser żółty i 2 cienkie plasterki czosnku :lol: :lol: dla zięcia zrobiłam szynka ser żółty i bez czosnku ma ma dziś służbę . :lol: :lol: Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolorek ,aż sie rozpuści serek .Pychota
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pytałyście o ciasto jogurtowe? Proszę bardzo, jest tutaj:
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... nki#208762

Piekłam z niego mufinki małe i duże, a nawet ciasto w keksówce. To pewnie jako podkład do kremów też się nada, mniam, mniam :D

Moje racuchy z białego sera twarogowego:

pół kilo sera półtłustego,
dwa jajka,
niecała szklanka wody mineralnej gazowanej,
mąka do odpowiedniej gęstości,
sól do smaku i cukier waniliowy
jabłka w kawałkach
olej do smażenia

Ser rozdrobnić widelcem, dodać jajka, pół łyżeczki soli gruboziarnistej, pół paczki cukru wanilinowego, wodę mineralną i dosypać tyle mąki, żeby ciasto miało konsystencję gęstej grudkowatej śmietany. Można dosypać łyżeczkę proszku do pieczenia, ale nie jest to konieczne. Dodać pokrojone w niewielkie kawałki dowolnego kształtu jabłka, wymieszać, smażyć małe placuszki na rozgrzanym oleju. Wykładać na papierowy ręcznik.

Podawać na gorąco z miodem, śmietaną, konfiturami, syropem owocowym itp. (na zimno też dobre :D)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :lol:
Halinko dla Ciebie przepis na jabłecznik :lol: :lol:

Składniki - na ciasto

2,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki maki ziemniaczanej
szklanka cukru pudru
2 jaja
25 dag margaryny
0,5 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki stołowe bułki tartej

Nadzienie:

2 kg jabłek
paczka cynamonu

Lukier:

szklanka cukru pudru
3 łyżki stołowe wrzącej wody
1 cytryna

Wykonanie:
Na stolnicy wymieszać obie mąki, dodać pozostałe składniki, wyrabiać około 10 min. Gładkie ciasto owinąć folią i na godz. do lodówki
obrać jabłka, pokroić w drobną kostkę , dodać cynamon, lekko przesmażyć. Przygotować blachę o dł. 40 cm szer. 24 cm. Schłodzone ciasto rozwałkować na dwa prostokątne placki o wymiarach blachy, jednym wylepić spód blachy, posypać trzema łyżkami tartej bułki, następnie rozsmarować na tym cieście jabłka, przykryć drugim plackiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 60 min. Zrobić lukier z cukru, wody i z soku wyciśniętego z cytryny, ucierając wałkiem. upieczoną ciepłą szarlotkę posmarować lukrem, odstawić by zasechł.

Smacznego
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

liska pisze:
AlfaXIII pisze:Zrobiłam ogóreczki z chili... kapitalne są!!! Nic nie udało się schować do słoików ;) Dziękuję za przepis :)
No to pochwal się czy bardzo słodkie.
Dałam mniej cukru ;) Zjechałam do 0,5 kg a i tak są słodkawe co kapitalnie równoważy ocet i chili :)
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok dzięki Alfa.
Tez dam mniej.
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też dałam mniej cukru ... 0.5 kg wystarczy w zupełności :D
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu czy coś stanie się z ogórkami ,robiłam te z chilli zalałam je tą samą zalewą w której stały to znaczy wszystkie składniki dałam do pokrojonych ogórek i później włożyłam do słoiczków i zalewałam zalewą wytworzoną z ogórek czy mi się nie zniszczą ----coś mi wczoraj net źle chodził i nie doczytałam :P
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :lol: Bogusiu rozumiem ,że zalałaś tą zalewą w której ogórki stały 12 godzin :?: ja też tak robie wlewam tyle zalewy ile wejdzie :lol:
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Jadziu !Odnośnie panierki z chipsów-ja daje cebulowe,ale chyba i inne mogą byc,są oczywiście pokruszone,ale nie na "mąkę'tylko troszke grubiej.Najlepiej smarzyc na małym tłuszczu,nie bardzo gorącym,bo sie przypalą.Ja z początku nie mogłam opanowac,ale teraz to robie w ten sposób,że najpierw obsmażam na ciemnozłoty kolor a potem doduszam rybę na małym ogniu.
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuziu dziękuję bardzo za wyjaśnienie :lol: :lol:
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu kochana robię Twoją sałatkę. Laptop w kuchni ... a ja biegam między kompem, ogórkami a kuchnią na której leczo robię... hihihihhi

Powiedz mi kochanie czy mogą do jutra poczekać w tej soli? do popołudnia? bo perspektywa wstawania o 5 rano... nie błagam...

Sory Jadziu już doczytałam. O 7 tylko dosypię resztę skadników i zostawię na 12 godzin... suuuper :)

Tylko moja rodzna stwierdzi że całkiem mi odbiło jak zobaczą mnie rano z komputerem w kuchni hihihihi
z uśmiechami Iza
u liski
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

Jadzia1 pisze:Witajcie :lol: Bogusiu rozumiem ,że zalałaś tą zalewą w której ogórki stały 12 godzin :?: ja też tak robie wlewam tyle zalewy ile wejdzie :lol:
Jadziu w tym problem ,że ja dałam sól i wszystkie składniki razem i zostawiłam na 20 godzin i potem do słoików i zalałam tą samą zalewą wytworzoną z ogórek , ,w każdym bądź razie wyrzucę :P ,ale było by mi ich szkoda Jadziu czy masz może przepis na przeróbkę dojrzałych pomidorów ,bo mi tak obrodziły ,że obdzieliła bym dobrych parę rodzin :P
Awatar użytkownika
Lantana
50p
50p
Od: 15 lip 2008, o 16:07

Post »

Ale dajecie czadu dziewczyny z tymi przepisami właśnie siadłam do kompa już mocno zmęczona i przeczytałam jednym tchem od dechy do dechy te Wasze przepisy. Fajniaste choć niektóre trochę czasochłonne. Może mogę się przyłączyć?- a jutro jak zdołam to polecę po ogórki i musowo robię słynną sałatkę Jadzi :)
Bzzz bzzz bzzz....
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Ogórkowa sałatka Jadzi robi furorę :) Już zdążyłam ją puścić w obieg do 2-ch osób (zżarły u mnie i zażądały przepis) :)
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”