Wiejsko-miejski kogel-mogel

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p
Od: 24 mar 2013, o 07:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejsko-miejski kogel-mogel

Post »

kanapl :) zdjęć pająkowatych nie zamierzam wstawiać,bo mam do pająków podobne podejście jak Ty. A z tym zaczynam się nieśmiało zaprzyjaźniać (oczywiście tylko przez szybę). Wczoraj w jego pajęczynę wpadł świerszcz, M go uwolnił,ale warunkiem było,że zabiję parę much dla pająka.Co uczyniłam,a M umieścił je w pajęczynie,dzisiaj nie ma śladu po nich :)

aage i mimozy! Mimozy zaczynają kwitnąć.

anym nie ma o czym mówić,pooglądaj zdjęcia aage :)

gracha :D

Michale ja też czasem w niebo patrzę i wczoraj widziałam,że ktoś znowu Batmana przywołuje!

Obrazek

chwilę wcześniej zachodziło słońce

Obrazek

a po zachodzie słońca,praca wciąż wrzała

Obrazek

a dzisiaj od rana pada,fajnie,miarowo,delikatnie- i dobrze,bo mam zamiar wykopywać dzisiaj irysy

a te dwie wkurzały mi kota ;) przez szybę

Obrazek
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewciu Zachody i wschody umieściłaś piękne ;:oj Bizon na polu jakiś taki malutki, u mnie jeżdżą ze 3 razy większe, szersze niż droga, najgorzej jak przyjdzie się z nim mijać, trzeba komuś na podwórko wjeżdżać. Bociany po żniwach miałem w zeszłym roku, chyba 6 ich było, natomiast tegorocznych bocianów nie było. Widzę, że Twój mąż kocha przyrodę ;:138 Srok niestety nie mam ale jak kiedy ś mieszkałem w Krakowie miałem za oknem 2 sroki, cały rok można je było obserwować. A zdjęcie pająka...konkursowe rzeczywiście ale jakoś mnie mierzi , nie lubię tych wielkodupnych pająków z bliska oglądać :shock: One wyjątkowo odrażająco poruszają odnóżami ;:306 Te chude nie są takie brzydkie :;230 Wreszcie u mnie popadało i jest czym oddychać, pozdrawiam i czekam na kolejne wspaniałe zdjęcia :wit
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Michale u nas bizony/kombajny takie małe są ,faktycznie. Może dlatego,że i gospodarstwa małe . 1-2 hektarowe. Mieszkam niestety na przedmieściach dużego miasta i wioska moja stanowi raczej sypialnię dla ludzi pracujących w dużym mieście. Wyobraź sobie,że jak potrzebuję placki krowie na gnojówkę ,to muszę 3-4 dni wcześniej dać znać sąsiadowi ,bo krów u nas we wsi ,że na palcach 1-nej ! ręki! I wyobraź sobie,że ja jako jedna z bardzo niewielu mam swoje drzewka owocowe, sieję warzywa,sadzę krzewy owocowe.

Dzisiaj kopałam irysy,rosną przy tarasie,który trzeba naprawić. Rozrosły się już też bardzo,więc się je od razu prześwietli i odmłodzi :-)
po wykopaniu,pieleniu i podzieleniu na kolory

Obrazek

miejsce po. One tam wrócą,jak tylko M wykona niezbędne prace konserwacyjne

Obrazek

i już pocięte i ułożone

Obrazek

W pracach ogrodowych pomaga mi moja mama :)
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewcia Takie specyficzne wsie są wszędzie, moja położona jest 45 km od miasta wojewódzkiego a tylko ja mam sad, krów nie ma , sąsiedzi mają jedynie 2 byki, z warzywnikami jest lepiej bo więcej osób warzywa uprawia, jednak prawie wszystkim warzywa uschły przez okrutną pogodę w ostatnich tygodniach. Nono irysów masz masę ;:oj Dopiero będzie magiczny ogród jak one wszystkie zakwitną :D
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Michale one już wszystkie kwitły, na 2 str. wątku :) Wyglądają rzeczywiście pięknie. Musi im bardzo to miejsce odpowiadać, bo rosną i kwitną jak szalone :)

zakwitła następna lilia ( jeszcze nie ostatnia :D )

Obrazek

przesadziłam dzisiaj zawilce i fiołki- na rabatę półcienistą -też się okazało,że trochę tego jest :)

Obrazek

Tak na dzień dzisiejszy wyglądają moje hortensje

You&Me

Obrazek

Miś

Obrazek

Magical Flame

Obrazek

Pinky Winky i Limelight też mają malutkie pąki,ale chyba im skubnę te pąki ,bo te bukietówki malutkie w tym roku sadziłam.
Dzisiaj przeczytałam wątek slotys i się zaraziłam normalnie!
Mniej więcej w połowie watku pobiegłam z sekatorem do sąsiadki i ukradłam jej pęd hortensji ogrodowej niewiemjakiej i sąsiadka też nie wie, ale ona jest niebieska bez podsypywania nawozu. Może jutro podskoczę do niej z aparatem,zrobię zdjęcie i może ktoś rozpozna . Już nawet wymyśliłam gdzie ją zmieszczę! A tak wygląda efekt slotysowej choroby!

Obrazek
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2012, o 09:53

Post »

Ewciu , nie miałam pojęcia że jestem wirusem hortensjowym..... A tak naprawdę jest mi niezmiernie miło ,że mogę zarażać chorobą hortensjową. Chociaż ten wirus już Ciebie zaraził bo widzę ,że jesteś posiadaczką kilku odmian,które pięknie kwitną.
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Hej Ewka :wit
Witam po weekendzie :lol: ładne zdjęcia hortensji, a wiosną jak zakwitną fiołki i zawilce będzie piękny widok ;:138
Irysów to ty masz kochana hurtowe ilości tylko szkoda że trzeba czekać do następnego roku na ich kwitnienie :(
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Nadrabiam zaległości weekendowe :wit
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p
Od: 15 paź 2012, o 19:45

Post »

:wit Ewo, będę kibicować Twoim hortensjowo-patyczkowym poczynaniom, sąsiadka ma wielką różową hortensję :;230
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

slotys jak się patrzy na Twój ogród,to na serio można zachorować :) Nie dość,że tak pięknie Ci te hortensje rosną ,to jeszcze tyle miejsca do obsadzenia!

Aniu te fiołeczki i zawilce rosły wcześniej w innym miejscu-na patelni- teraz znalazłam im odpowiedniejsze :)
Irysy-fakt-prześliczne są ,ale krótko kwitną i tylko raz w roku ;) niestety

aage nadrabiaj,nadrabiaj :)

maika zrobiłam w sumie 5 patyczków, zobaczymy ile z nich dotrwa do wiosny, ja potrzebuje tylko 1,bo na więcej nie mam miejsca,jeśli będę miała co oddać, to chętnie oddam w dobre i troskliwe ręce :)

Przed sekundą byłam u sąsiadki z aparatem i tak oto wygląda winowajczyni-może slotys ją rozpozna?

Obrazek

kwiaty są niebieskie ,a jak już przekwitają ,to robią się właśnie takie blado-różowe. Sąsiadka taką ją kupiła i nigdy,nigdy nie podsypywała żadnym nawozem i ja jej wierzę ,bo ją znam!

Mój ogólny widok na część liliowo-liliowcową -niestety już nie taką piękną. Tam zupełnie na końcu pod płotem,w przyszłym roku zamierzam posiadać rabatę różaną z mnogą ilością odmian :D :D

Obrazek

a na pierwszym planie zakwitła mi kolejna lilia i w dalszym ciągu nie ostatnia (późno je sadziłam,bo w maju,więc dopiero teraz kwitną,myślę,że powinny zakwitnąć jeszcze dwie)

Obrazek

U nas fajnie,mokro.Pada ostatnio regularnie,codziennie.Zieleń zrobiła się zielona i wszystko chce żyć,ale nie gadam więcej,nie będę denerwowała tych z południa ;:174
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2012, o 09:53

Post »

Ewciu nawet nie wiesz jak zazdroszczę Ci tego deszczu . U mnie susza chyba stulecia . Dzisiaj dwa razy zanosiło się na deszcz ale nic z tego . Nie spadła ani kropelka deszczu. Rośliny zmęczone a trawa prawie wyschnięta . Latam codziennie po ogrodzie z wężem i "robię za deszcz".
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Melduję, że wszystko posadzone - teraz muszę sobie zapisać co i gdzie, bo jak znam życie, to na wiosnę będę się dziwić. ;:306 ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

O właśnie! o właśnie..... przyznać mi się tu bez bicia...... Ewuś czy Ty przypadkiem nie jesteś jedną z tych wijących wianki panien u MaGorzatki???? Co????
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

slotys może ja Ci ten deszcz zapakuję i wyślę? :) A tak poważniej to na serio współczuję,bo masz ogrom roślin ,które są akurat deszczo-lubne.

MaGorzatko to teraz niech Ci wszystko pięknie rośnie! Nawet zwłoki liliowca bez korzeni ;) Bez obaw,doślę porządną sadzonkę,niech no się tylko do niego dostanę.

Ewuniu Tam mnie nie ma! Choć wszystkie znam! Dwie z nich to czarodziejki,a trzecia to matka jednej z nich ;) Too dość skomplikowane :)

Właśnie zaczęło padać,dla odmiany mogłoby już być pogonie.
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Ewciu ....właśnie właśnie tym z południa :twisted:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”