Wymyśliłem teraz nowy pomysł.
Działka zostanie niedługo ogrodzona w miejscu, gdzie rosną drzewa i krzewy. Słupki drewniane mam, wystarczy kupić siatkę leśną i zainstalować ogrodzenie. Problemem są nie tylko ludzie, którzy kradną rośliny, ale także zwierzęta, które lubią wypoczywać w tej wysokiej trawie. Poobgryzały mi róże i jabłonie
Na pozostałej części chciałbym zrobić miejsce do wypoczynku, czyli wyrównać teren i posiać trawę. Być może pojawi się przyczepka kempingowa i zacznę wyjeżdżać na działkę aby odpocząć. Ten fragment działki także będzie ogrodzony ale już innym ogrodzeniem. Tam planuję postawić ogrodzenie, które będzie spełniało swoją funkcję przez dłuższy czas.
Zastanawiam się jeszcze co zrobić z tą działką, aby ją uporządkować. Czy podejść do jakiegoś rolnika i poprosić aby zaorał ten teren i czymś wyrównał... nie wiem, nie znam się na tym. Kopanie tego szpadlem będzie bardzo trudne i czasochłonne. Chwastów jest zbyt dużo aby człowiek sam mógł sobie z nimi poradzić.
Nie zamierzam stosować Roundupu i innych podobnych środków chemicznych. Spotkałem się z opinią, że mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia i nie mam zamiaru nawet ryzykować.
Może w momencie kiedy zacznę spędzać tam więcej czasu, działka zacznie się zmieniać.