Ogród na działce rolnej

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Ogród na działce rolnej

Post »

..zapłaci ze 3x tyle niestety.. i dokładnie zgadzam się z tym co napisałeś Hosta. Jeszcze może jedna uwaga- jeśli dasz darń na dno, to z czasem grunt osiądzie, nie wiem czy to dobry pomysł :?

No i zależy ile drzew chcesz sadzić. Taka biedronkowa, Gardenic 20l ok 3 zł za worek, na bazie wysokiego torfu z dużą ilością nawozu byłaby bardzo dobrym podłożem. Ale ja myślę, że każdą dodaną ziemię trzeba przemieszać trochę z rodzimym gruntem.
A tak w ogóle kiedy Ty chcesz sadzić? chyba późno się robi..
Gimbo
50p
50p
Od: 16 kwie 2013, o 08:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Drzewka powinny przyjechać w tym tygodniu. W sumie jest ich 8 sztuk.

W przywożenie dużych ilości ziemi będę się bawił w momencie, kiedy zapadnie decyzja o budowie domu i zakładaniu ogrodu. Teraz chcę mieć kilka drzewek po to, aby coś w ogóle na tej działce rosło. Przy tej ilości roślin mogę zaryzykować nawet jeden worek ziemi z biedronki na jedno drzewko ;-)
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gimbo pisze:Przy tej ilości roślin mogę zaryzykować nawet jeden worek ziemi z biedronki na jedno drzewko ;-)
W tym biedronkowym woreczku, nie jest wcale dużo ziemi. :D

Czy myślałeś o tym, by głębiej wykopać dołki i dać na sam dół kawałki drewna. Rozkładając się, dobrze chłoną wilgoć.
Hügelkultur
"Praktykowanie Hügelkultur polega na zakopywaniu w podłużnych kopcach dużych ilości drewna mających zatrzymywać wodę w glebie. Podczas rozkładu drewna w glebie, porowata struktura drewna działa jak gąbka. W czasie pory deszczowej duża ilość zakopanego drewna może zatrzymać ilość wody wystarczającą do nawodnienia upraw w czasie pory suchej. Drewno w kopcu będzie się rozkładało uwalniając składniki odżywcze przez ok. 20 lat."
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Permakultura
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

a ziemia w tym miejscu będzie osiadać, nawet pod ciężarem człowieka z czasem
Gimbo
50p
50p

Post »

BozenkaA pisze: Czy myślałeś o tym, by głębiej wykopać dołki i dać na sam dół kawałki drewna. Rozkładając się, dobrze chłoną wilgoć.
Myślałem o tym, ale skoro trociny są złym pomysłem, to dlaczego drewno miałoby być ok? Trochę tego nie rozumiem, przyznam szczerze.
Hosta pisze:a ziemia w tym miejscu będzie osiadać, nawet pod ciężarem człowieka z czasem
Prawdę mówiąc, teren i tak nadaje się do wyrównania. Kiedy zostanie podjęta poważna decyzja o budowie dom, wówczas trzeba będzie nawieźć trochę nowej ziemi aby wyrównać powierzchnię działki. W związku z tym osiadanie gruntu w niczym nie przeszkadza i nie ma w zasadzie większego znaczenia.
To ma być sad. Głównie po to, aby coś rosło na działce, która nie jest użytkowana w żaden sposób.

Prawdopodobnie oprócz drzewek owocowych posadzę trochę sosen i innych drzew. Zrobię sobie coś w rodzaju parku lub osobistego lasu. Zawsze o tym marzyłem. Działka jest duża, więc można pozwolić sobie na takie szaleństwo, nie trzeba liczyć się z każdym metrem.
x-xm-a

Post »

Hosta pisze:a ziemia w tym miejscu będzie osiadać, nawet pod ciężarem człowieka z czasem
Gimbo pisze: .. W związku z tym osiadanie gruntu w niczym nie przeszkadza i nie ma w zasadzie większego znaczenia.To ma być sad. ..
Pomysł dotyczył wrzucenia drewna pod drzewa. I w tym wypadku ma duże znaczenie, bo potem pnia rosnącego drzewa przysypać ziemią, żeby wyrównać teren, nie możesz.
Gimbo
50p
50p

Post »

O widzisz. Tego nie wiedziałem.

Jeśli to takie rozwiązanie, to może wrzucę pod drzewka parę kawałków drewna, ale nie za dużo.

Czy są jakieś wymagania co do gatunku drewna?
x-xm-a

Post »

Może przeczytaj jeszcze raz :;230
i rusz wyobraźnią
Gimbo
50p
50p

Post »

Nie mam wyobraźni ;:oj
x-xm-a

Post »

Jak nie masz wyobraźni to sadz jak PB przykazał
Przy sadzeniu nie zapomnij o solidnym paliku i czegoś do trzymania poziomu. Solidne zapalikowanie jest ważne, bo każde chybotanie się drzewa (wiatr) powoduje urywanie sie pod ziemią najdrobniejszych korzeni. Jak będziesz sadzić, to tak rób, żeby drzewko nie osiadało poniżej wyznaczonego pozimu - to podciąganie do góry, kiedy drzewo jest już częściowo przysypane, jest delikatnie mówiąc dużym błędem. Ja osobiście bym Tobie doradziła domieszanie grubszego perlitu do podłoża, w którym będziesz sadzić (duży wór w budowlanym). On będzie pomagać w utrzymaniu wilgoci. Ta włóknina na drugim zdjęciu wcale nie jest głupim pomysłem na początek. No i koniecznie trzeba podlewać - rzadko i dużo, inaczej następnej wiosny nie doczeka. A i przed zimą ochronić siatką, jeśli zwierzaki podchodzą.
Wg takiego schematu bym zrobiła na mocno przepuszczalnym gruncie. To oczywiście moje rady, Ty rób jak chcesz
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
http://www.growveg.com/growblogpost.aspx?id=276
Gimbo
50p
50p

Post »

Drzewka przyjechały wczoraj. Teraz się moczą w wodzie, dzisiaj będą sadzone na działce.
Kupiłem już paliki i opaski do nich. Pozostaje jeszcze dokupić ziemię i być może trochę jakiegoś nawozu, zabrać trochę drewna i wodę w baniaczkach i można sadzić drzewa :heja
Jakie drewno najlepiej zakopać pod drzewkami? Czy mogą być takie porąbane na opał. Mogę wybrać pomiędzy brzozą a sosną.

Drzewka jak na moje oko wyglądają bardzo ładnie. Nie mają liści, więc jeszcze śpią :wink:
Są to dwuletnie sadzonki jabłoni, czereśni i orzechów + jedna nektarynka (do testów)
Wyglądają ładnie, zdrowo. Mam nadzieję, że się przyjmą.
Gimbo
50p
50p

Post »

Posadziliśmy z małżonką drzewka! ;:138

Kupiłem kilka worków ziemi w Kauflandzie, ale nie pod wszystkimi drzewkami ją umieściłem. Z wioski przywiozłem taką ziemię próchniczą i to podsypałem pod drzewka. Część drzewek ma pod korzonkami tylko tą ziemię, a część jeszcze głębiej ma ziemię z Kauflanda. Tam, gdzie zabrakło mi ziemi, wsypałem to, co wykopałem i wierzchnią warstwę darni. Wczoraj drzewka zostały podlane tak, jak trzeba i dzisiaj dodatkowo padal deszcz. Myślę, że powinno być dobrze. Jak będzie trzeba, to będziemy nawozić. Zapomniałem niestety zrobić foto :oops:

Dodatkowo dzisiaj posadziliśmy ok. 100 sadzonek sosny. Jak wspomniałem, chciałbym podzielić działkę na trzy części: miejsce na dom, garaż itp., miejce na sad i ogród oraz miejsce na prywatny osobisty las. Aktualnie rośnie tam kilka sosen i parę brzóz, ale będzie więcej drzewek. Wokół jest last i świeżego powietrza jest pod dostatkiem. Taki swój prywatny lasek zawsze mogę wyciąć jeśli będzie mi przeszkadzał... póki co, niech rośnie.
Gimbo
50p
50p

Post »

Wymyśliłem teraz nowy pomysł.

Działka zostanie niedługo ogrodzona w miejscu, gdzie rosną drzewa i krzewy. Słupki drewniane mam, wystarczy kupić siatkę leśną i zainstalować ogrodzenie. Problemem są nie tylko ludzie, którzy kradną rośliny, ale także zwierzęta, które lubią wypoczywać w tej wysokiej trawie. Poobgryzały mi róże i jabłonie :(

Na pozostałej części chciałbym zrobić miejsce do wypoczynku, czyli wyrównać teren i posiać trawę. Być może pojawi się przyczepka kempingowa i zacznę wyjeżdżać na działkę aby odpocząć. Ten fragment działki także będzie ogrodzony ale już innym ogrodzeniem. Tam planuję postawić ogrodzenie, które będzie spełniało swoją funkcję przez dłuższy czas.

Zastanawiam się jeszcze co zrobić z tą działką, aby ją uporządkować. Czy podejść do jakiegoś rolnika i poprosić aby zaorał ten teren i czymś wyrównał... nie wiem, nie znam się na tym. Kopanie tego szpadlem będzie bardzo trudne i czasochłonne. Chwastów jest zbyt dużo aby człowiek sam mógł sobie z nimi poradzić.
Nie zamierzam stosować Roundupu i innych podobnych środków chemicznych. Spotkałem się z opinią, że mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia i nie mam zamiaru nawet ryzykować.

Może w momencie kiedy zacznę spędzać tam więcej czasu, działka zacznie się zmieniać.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-s-5
---
Od: 2 cze 2013, o 19:11

Post »

Taki swój prywatny lasek zawsze mogę wyciąć jeśli będzie mi przeszkadzał... póki co, niech rośnie.
fajnie by było ale niestety tak nie jest. na wycięcie drzewa lub krzewu powyżej 10 lat jest potrzebne POZWOLENIE. nie ma znaczenia że sam je sadziłeś, musisz prosić o zgodę urzędnika w gminie. jak się zgodzi to fajnie ale jak nie to nie wytniesz, kary są straszne.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Gimbo pisze:Wymyśliłem teraz nowy pomysł.

Działka zostanie niedługo ogrodzona w miejscu, gdzie rosną drzewa i krzewy. Słupki drewniane mam, wystarczy kupić siatkę leśną i zainstalować ogrodzenie. Problemem są nie tylko ludzie, którzy kradną rośliny, ale także zwierzęta, które lubią wypoczywać w tej wysokiej trawie. Poobgryzały mi róże i jabłonie :(

Na pozostałej części chciałbym zrobić miejsce do wypoczynku, czyli wyrównać teren i posiać trawę. Być może pojawi się przyczepka kempingowa i zacznę wyjeżdżać na działkę aby odpocząć. Ten fragment działki także będzie ogrodzony ale już innym ogrodzeniem. Tam planuję postawić ogrodzenie, które będzie spełniało swoją funkcję przez dłuższy czas.

Zastanawiam się jeszcze co zrobić z tą działką, aby ją uporządkować. Czy podejść do jakiegoś rolnika i poprosić aby zaorał ten teren i czymś wyrównał... nie wiem, nie znam się na tym. Kopanie tego szpadlem będzie bardzo trudne i czasochłonne. Chwastów jest zbyt dużo aby człowiek sam mógł sobie z nimi poradzić.
Nie zamierzam stosować Roundupu i innych podobnych środków chemicznych. Spotkałem się z opinią, że mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia i nie mam zamiaru nawet ryzykować.

Może w momencie kiedy zacznę spędzać tam więcej czasu, działka zacznie się zmieniać.

Daj zdjęcie jak to wygląda wszystko.
Co do prac ziemnych jeżeli nie zamierzasz stosować glifosatów to trzeba by było wpierw to nisko skosić, jak wyschnie na kupce spalić i zawołać kogoś żeby zrobił podorywkę.Wyrównać i zebrać jednocześnie broną chwasty takie jak perz czy inne kępy trawpoodbnej substancji.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”