Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.7

Post »

:shock: :shock: :shock: ...
Monia, ale robotę odwaliłaś ;:63 !!! Skąd Ty bierzesz siły na te swoje coroczne rewolucje???
W każdym razie wysiłek opłacił się w 100%, bo efekt jest zaskakująco pozytywny! Po prostu ... jest pięknie ... ;:173 . Jak w pokazowym ogrodzie przy niektórych szkółkach ;:108 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak przeczytałam co przesadziłaś to aż mnie zatkało ;:oj masz siły kobieto i odwagę żeby tak w pełni sezonu przesadzać takie wielkie rośliny ;:oj
Ale pomysł fajny a jak już będzie gotowe to będzie cudnie ;:215
Na starej rabacie ślicznie wszystko kwitnie a róże takimi wielkimi bukietami aż miło popatrzeć ;:215
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Monia, dobry pomysł miałaś. Faktycznie taka ścieżka lepeij wygląda.
Ja przez te upały starciłam totalnie wenę. A mam kilka pomysłów.
Rabata po lewej rewelacyjnie sie prezentuje. Pełno kwiecia.Kolory, kształty.
;:215
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

ewamaj66 pisze:Już widać, że miałaś doskonały pomysł :D Mnóstwo roślin u Ciebie kwitnie, moje floksy dopiero zaczynają.
u mnie floksy kwitną różnie - niektóre już kończą kwitnienie, a inne dopiero ruszyły. Pewnie to jest zależne od odmiany, ale niestety nie znam imion swoich floksów za wyjątkiem 3-4 odmian, a w sumie wszystkich mam kilkanaście. Co roku pojawiają się jakieś nowe odmiany, które będę się starała pamiętać ;:173 .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AnaAn pisze:Cudownie rozrośnięte rabaty biało-fioletowo-różowe... Moje kolorki...
Nieźle szalejesz z tymi bukszpankami, ale jak to podrośnie i się zagęści ? będzie rewelacyjnie ;:108
Bardzo podobają mi się kolorki ostróżek na tej nowej rabacie.
dziękuję, Aniu ;:196
Ostróżki chwilowo przekwitły, ale są już przycięte i liczę, że szybko ponowią kwitnienie. Widzę, że białe szybciej się zagęszczają, a te lawendowe niechętnie rosną w kępki.

-- Pn 05 sie 2013 22:32 --
majka411 pisze::wit Moniczko już widać o co chodzi z ta ścieżką do ławeczki. W pierwszej chwili pogubiłam się :;230
Będzie pięknie.... pomysł bardzo mi się podoba. Będziemy mieć co podziwiać ;:138 ;:138
Nie wiem, czy w tym roku będzie co podziwiać, bo jest taka susza i tak zmęczyło te nowe roślinki, że większość musiałam przyciąć :? Chyba dopiero za rok będzie lepiej ;:224
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

justi177 pisze:Hej, Moniko, ja pytałam o margaretki, i o ich ekspansywność. Muszę je sprowadzić do mojego ogrodu w następnym sezonie, dostały od Ciebie taką rekomendację.
Rzeczywiście różnorodność i soczystość barw twojego ogrodu, mimo suszy, jest porażająca ;:215
Niestety susza zaczęła się dawać we znaki. Róże szybko końcą pierwszą falę kwitnienia i codziennie ścinam wiadrami przekwitłe, suche kwiaty. Od jakiegoś czasu podlewam,bo inaczej chyba ziemia zaczęłaby pękać. Trawa uschła miejscami i brzydko wygląda.

-- Pn 05 sie 2013 22:36 --
doroteczkaa pisze:Cudne kwiaty :) az milo patrzec.
Podziwiam podziwiam podziwiam

a mam takie pytanko nie do tematu kwiatu :)
widzę ze jestes dlugo na forum wiec moze wiesz
Jest taka opcja widzę "dodaj do ulubionych" dodaje , ale gdzie potem znalezc te moje ulubione ?
Przykro mi, ale nie korzystam z tej opcji, więc nie wiem.

-- Pn 05 sie 2013 22:40 --
Rozeta pisze::shock: :shock: :shock: ...
Monia, ale robotę odwaliłaś ;:63 !!! Skąd Ty bierzesz siły na te swoje coroczne rewolucje???
W każdym razie wysiłek opłacił się w 100%, bo efekt jest zaskakująco pozytywny! Po prostu ... jest pięknie ... ;:173 . Jak w pokazowym ogrodzie przy niektórych szkółkach ;:108 .
Skąd siły? Lubię prace w ogrodzie. Nie wyobrażam sobie w środku sezonu siedzieć w fotelu i nic nie robić ;:173
Właśnie mnie denerwuje ta susza, bo nie mogę kończyć tych nowych rabat. Roślinki czekają w doniczkach, a ziemia tak zbita na kamień, że łopaty wbić się nie da. Będę musiała jutro rano mocno zmoczyć cały ten teren, coby na wieczór coś podziałać dalej.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

edulkot pisze:Jak przeczytałam co przesadziłaś to aż mnie zatkało ;:oj masz siły kobieto i odwagę żeby tak w pełni sezonu przesadzać takie wielkie rośliny ;:oj
Ale pomysł fajny a jak już będzie gotowe to będzie cudnie ;:215
Na starej rabacie ślicznie wszystko kwitnie a róże takimi wielkimi bukietami aż miło popatrzeć ;:215
Właśnie mi się przypomniało, że zapomniałam dzisiaj podlać Pink Anabelle i muszę to zrobić zzaraz z rana. Wszystkie przesadzone wymagają teraz solidnego, codziennego nawadniania.

-- Pn 05 sie 2013 22:46 --
Margo2 pisze:Monia, dobry pomysł miałaś. Faktycznie taka ścieżka lepeij wygląda.
Ja przez te upały starciłam totalnie wenę. A mam kilka pomysłów.
Rabata po lewej rewelacyjnie sie prezentuje. Pełno kwiecia.Kolory, kształty.
;:215
Ja również mam jakieś chwile zwątpienia, ale mam nadzieję, że to minie. W dzień niewiele da się zrobić, bo taka żarówa, że aż pali. Popołudniami ścinam przekwitłe kwiaty, pielę chwasty, podlewam wszystko zużywając ogromne ilości wody. Kompozycje donicowe mają teraz trudne chwile - woda wyparowuje ekspresowo.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie wróciłam z urlopowego wypoczynki i nicnierobienia :lol: Upał był taki, że tylko w kapeluszu dało się wytrzymać na plaży, albo w wodzie chlapiąc się co chwilę.
Alania chętnie z tego korzystała
Obrazek

-- Pn 05 sie 2013 22:59 --

Dawno nie wrzucałam aktualnych fotek i raczej nie nadrobię wszystkich zaległości. Zdjęć mnóstwo, ale czasu brak na wgrywanie, więc może zimą będę pokazywała to, co kwitło latem ;:224 .

Nie pokazywałam też chyba nowych kwietników od kowala. Są 3, wszystkie jednakowe i zdążyły już nieco przyciemnieć od czasu wykonania zdjęcia.
Obrazek

Temperatury mamy w tym roku afrykańskie. Woda, którą nalewam codziennie do poidełka tak szybko paruje, że w zasadzie na wieczór już niemal nic nie zostaje.

Obrazek

Pozdrawiam upalnie :wit
Elfe - mąż uratował, bo chciałam wyrzucić na wiosnę (nie dawała oznak życia). Teraz sięga powyżej 2m murku.
Obrazek

Eden Rose - szaleje z kwieciem
Obrazek

Andre le Notre
Obrazek

Tranquillity - świetnie powtarza kwitnienie
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Niezła rozkoszniara z tej Twojej Alanii. Pewnie nie odstępuje Cię na krok...
Piękne gadżety ogrodowe pokazujesz, zwłaszcza donice i poidełko. Też by mi się takie przydało :) Mam sporo gości w ogrodzie. Najmniej pożądanymi są jaszczurki, których nie umiem wyprosić. Ostatnio (odpukać) ich nie widziałam :;230
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AnaAn pisze:Niezła rozkoszniara z tej Twojej Alanii. Pewnie nie odstępuje Cię na krok...
Piękne gadżety ogrodowe pokazujesz, zwłaszcza donice i poidełko. Też by mi się takie przydało :) Mam sporo gości w ogrodzie. Najmniej pożądanymi są jaszczurki, których nie umiem wyprosić. Ostatnio (odpukać) ich nie widziałam :;230
Alania jest przekochaniutka i taki psotnik mały, ale to też wina naszego rozpieszczania Jej :lol:
Plaża była cała Jej :lol:
Obrazek

Obrazek

Co do gości ogrodowych - u nas też są jaszczurki, nawet kilka, ale nie przeszkadza mi to. Gorsza sprawa z jeżami - Alania ciągle na nie poluje, a te stroszą się i boję się, że się w końcu nabije na te kolce. Mamy w ogrodzie całą rodzinkę jeżyków - są urocze :D
Poidełko z donicami niestety nie są takie jak bym chciała - wolałabym takie, które można zostawić na zimę w ogrodzie, a te raczej się nie nadają, bo nie są wypalane. Podobnie ptaszki. Jedynie ta niższa donica jest blaszana ocynkowana, więc zostanie i jej nic nie będzie. Muszę sobie sprawić jakieś fajne donice ceramiczne, ale o ładne ciężko. Mam kilka (chyba nie pokazywałam fotek, więc zrobię jak nie zapomnę), ale chciałabym więcej, bo one są bardzo dekoracyjne.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W otoczeniu Pilgrima kolorki pilgrimowe :;230
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a tu kolejna pomyłka jednej ze szkółek - miał być Pilgrim, którego chciałam posadzić obok tego, który już jest :evil:
Obrazek

Czekam na kwitnienie jednej z niemieckich róż - wygląda na to, że też będzie pomyłka :evil: :evil:
Wkurza mnie to, szczerze powiedziawszy. Zdaję sobie sprawę, że takie szkółki mają ogromne ilości róż, pełne ręce roboty w okresie wysyłkowym, ale... na 6szkółek, z których zamawiałam w tym roku, z 3 są pomyłki ;:222
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia, u mnie identycznie ? na 6 szkółek ? 3 wysyłki z pomyłkami plus 1 z jesieni i 2 bylinowe.
Moniś, poszukuję białej róży krzaczastej ? 120 ? 140 cm. Nie może błyskawicznie przekwitać, bo nie chcę bez końca latać z sekatorem po ogrodzie...
Czy poleciłabyś ?William and Catherine? albo ?Tranquillity?. Czy ?Tranquillity? długo jest taka kremowa jak na zdjęciu?
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak dla mnie Tranquillity to hit Austina. Nie wiem jaka będzie z każdym kolejnym rokiem, ale w tym pierwszym sezonie jest the best! Długo trzyma kwiaty (ponad tydzień), które są duże, pięknie ukształtowane. Kremowa jest w pąkach, później bieleje - jak dla mnie śliczna. William i Kate jest od razu biała, ale ma mniejsze kwiaty i szybciej się osypują, choć w porównaniu do innych austinek i tak jest nieźle. Obie kwitną obficie. W&C ma sztywniejsze pędy, więcej kwiatów na pędach, ale są mniejsze.
W zasadzie polecam obie, choć są zupełnie inne, ale mam w tym roku wyjątkową słabość do Tranquillity ;:167
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeszcze nie wszystko zamówiłam, może więc pora na Tranquility :D Z drugiej strony-nie starczy mi jednak ogrodu na wszystkie róże, które chciałabym mieć ;:306
Większość czasu spędzam w domu-żar leje się z nieba. Dziś się chmurzy, ale pewnie tradycyjnie obejdę się smakiem :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, w takim razie zamówię Tranquillity. Jest też chyba trochę wyższa, a to też dla mnie ważne :)
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”