Winobluszcz (Parthenocissus) dyskusje różne

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Winobluszcz Parthenocissus

Post »

w takim razie idę naciąć pędów :wink:
dzięki za podpowiedzi!
pozdrawiam
Iwona
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z początku po posadzeniu on wolno rośnie, także nie zdziw się, że kacępieje , potem jak jest starszy jest czasem nie do opanowania.Ja mordowałem się chyba ze 2 albo trzy lata.Dobra ziemia i nawozy najlepiej szybko działające .
Jeżeli chcesz żeby sie ładnie przebarwiał to rosnąć musi z lichej piaszczystej ziemi.Wtedy jest rubinowo-czerwony a tak to pomarańczowy lub mróz ścina zielone liście.
I jeszcze jedna uwaga na pergolach stalowych jak mały i od południa potrafi go przypalić i wtedy potrzebuje bardzo dużo wody / jednocześnie ochładzałem pręt stalowy wodą i leje pod niego.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p

Post »

U mnie z ziemią za dobrze to mieć nie będzie, ziemia ciężka, glina, ił i kamienie, muszę ją trochę "rozluźniać" przed sadzeniem roślin, a drabinkę będzie miał drewnianą :wink:
pozdrawiam
Iwona
monberka
500p
500p
Od: 2 kwie 2013, o 08:40

Post »

Moi drodzy!

Czy wasze winobluszcze pięciolistkowe mają owoce? Poszukuję odmiany bluszczu, który ma owoce- małe, granatowe gronka, kwaskowate..mówi się o tym - dzikie winogrono,
Jeden forumowicz podpowiedział mi, że to właśnie pięciolistkowy, a czy wy macie małe gronka do zjedzenia?
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

To właśnie jest dzikie wino , winobluszcz pięciolistkowy. Maleńkije, czarnyje jak pieprz owocki.Ale to chyba niejadalne ? Nie wiem, nie próbowałem , zostawiam dla ptaków.Potem tylko masę siewek :lol:
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p

Post »

Robercie, czy Twój winobluszcz pięciolistkowy to ten zaroślowy czy ten z wąsami i przylgami "Murorum"?
pozdrawiam
Iwona
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Mój ma wąsy czepne.Sam włazi na podpory . czasem go splatam w wiązki, żeby grubszą ścianę tworzył
WAnia
100p
100p
Od: 5 sty 2013, o 20:28

Post »

Radzę nie przesadzać z ilością sadzonek. Winobluszcze po dobrym ukorzenieniu bardzo mocno się rozrastają. Ta ściana ma ok 9m. długości i tyleż wysokości. Są tu posadzone tylko dwie rośliny. Co prawda to trójklapowy, ale wcześniej ścianę porastał w. pięciolistkowy i był równie wielki (też były dwie sadzonki).

Obrazek
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

"ukradłam " sadzonki bluszczu , urwałam normalnie gałązki z większą ilością zdrzewiałej łodygi, teraz mam pytanie czy te sadzonki - gałązki muszą puścić korzenie i kiedy wsadzać do ziemi jesienią czy lepiej przetrzymać w domu do wiosny?
duduś
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Ja mogę odpowiedzieć tylko odnośnie do wionobluszcza pięciopalczastego. Trzymałam patyczki w wodzie chyba z miesiąc. Zero korzonków. Jak tylko włożyłam do ziemi, zaczęły pojawiać się listki. Dlatego radzę wsadzić już teraz do ziemi, zdążą się zaaklimatyzować do zimy. Myślę, że z bluszczem jest podobnie o ile jest to bluszcz zimujący w gruncie. Jeśli nie to przed przymrozkami hop do domu, w jakieś chłodne miejsce.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Layila
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 sie 2010, o 11:44

Post »

Witajcie! Czy ktoś z Was ma może kilkuletni Star Showers? Mój ma ze 4 lata i dopiero w ubiegłym roku jeden (!) pęd wyskoczył wysoko w górę po murze. Nie spodziewałam się tego, bo z wszelakich opisów wynikało, że Star Showers woli się płażyć aniżeli wspinać.

Zastanawiam sie więc co z tym fantem zrobić - czy jest nadzieja, że ta sadzonka pokryje mi cała ścianę budynku (szerokość ok. 4,5 m), czy dokupić mu jakieś towarzystwo? Zanim ten pęd tak wystrzelił, myślałam o trójklapowym, ale gdyby Star Showers się rozochocił i rozrósł, to nie bedą do siebie pasowały... Byłoby super, gdyby SS pokrył całą ścianę, bo jest przepiękny ;:167
x-Cz-a

Post »

Miałam kiedyś na balkonie w dość dużej donicy.
Donica wyłożona była styropianem,nie musiałam specjalnie na zimę okrywać i miał się super.
Mieszkamw bloku i pewnego dnia zaczęli ocieplać blok no i winobluszcz musiał się "wyprowadzić"
Nie sprawiał jednak żadnego problemu w uprawie,warto go mieć na balkonach. ;:108 ;:3 ;:108
markoch
50p
50p
Od: 20 mar 2013, o 22:40

Post »

Mam winobluszcz pięciolistkowy , pięknie pnie się po altanie. Jest bezproblemowy , dobrze wytrzymuje zimę. Przycinam go jesienią , ale tylko mocno zwisające końcówki. Ukorzenia się bardzo łatwo. Poobcinane resztki, rzucone na kompostownik następnego roku pięknie odbiły. Jesienią cudownie się przebarwia.Obrazek
Obrazek
markoch
50p
50p
Od: 20 mar 2013, o 22:40

Post »

Obrazek
Obrazek

Na drugiej fotce ,po lewej stronie widoczny jest winobluszcz trójklapowy. Pinie się po garażu wspólnie z pięciolistkowym. Bardziej ekspansywny jest ten drugi. Za to pierwszy ma piękne błyszczące liście. Różnice w kształcie są widoczne. W jesieni obydwa pięknie się przebarwiają. Niczym ich nie dokarmiam , dbam jedynie by miały odpowiednią ilość wody bo wystawione są na pełne słońce. Wystawa południowa :)
Nozyce_ogorodwe
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 mar 2014, o 21:38

Post »

Hejoł, w tym roku koniecznie chciałem mieć winobluszcz na balkonie więc zrobiłem sobie dla niego donicę i go posadziłem, już wychodzą pierwsze listki i pączki, nie mogę się doczekać aż zarośnie mi cały balkon :tan , na blok go nie będę puszczał bo jeszcze mi się od spółdzielni dostanie, a raczej rodzicom.

Zobaczcie sobie etapy budowy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

brzydki kolor mi wyszedł przy pierwszym malowaniu :(

ale trochę pigmentu i jaśniejsza farba dały radę :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

przykleiłem ponad 200 pasków z taśmy malarskiej

Obrazek

Obrazek

Obrazek

na końcu wsadziłem do niej winobluszcz o którym wspominałem już w innym wątku, ma mi ładnie wszystko zarosnąć

Obrazek

;:138 ;:138 ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”