Cytrusy - uprawa i rozmnażanie
-
- 200p
- Od: 9 mar 2007, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Przemo zrobiłem już 4 opryski
, ale na razie przędziorków nie widać. Oby ich już nie zobaczyłem. Jednak dzięki za rady
. Wszystkich listków nie jestem w stanie zmyć, ale na 3 roślinach zmyłem. Na kumkwacie, kalamondynie i chinotto jest za dużo liści, a w dodatku są mniejsze od liści innych cytrusów. Wystarczy, że pozraszam pozostałe cytrusy?

przywiozłam sobie z grecji gałązke pomarańczy, przetrwała 5 dni jazdy w autokarze (wycieczka objazdowa była :P ) czy jest szansa, że po wsadzeniu do ziemi ukorzeni sie i bedzie rosnąć ?
Polowanie nie jest żadnym sportem, to morderstwo z zimną krwią. Jeśli ktoś potrafi pokonać niedźwiedzia w zapasach lub samemu dogonić zająca, wówaczas może sie uważać za prawdziwego sportowca.
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
cały czas była w butelce z wodą
listki trzymają sie dość mocno. wsadziłam do ziemi, zobaczymy co z tego bedzie ;)

Polowanie nie jest żadnym sportem, to morderstwo z zimną krwią. Jeśli ktoś potrafi pokonać niedźwiedzia w zapasach lub samemu dogonić zająca, wówaczas może sie uważać za prawdziwego sportowca.
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Szkoda, że nie dałaś ukorzeniacza? Może przykryj torebką foliową gałązkę
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
Gałązki cytrusów ukorzenia się wegetatywnie w ziemi dla cytrusów wymieszanej z piaskiem w proporcjach 1:3(ziemia do piasku) najlepiej w mnożarce lub na doniczkę należy założyć torebkę foliową po podlaniu i szczelnie trzeba foliówkę zawinąć od spodu doniczki a dodatkowo na ściankę doniczki założyć gumkę recepturkę by wytworzyć prawidłowy mikroklimat do ukorzenienia sie sadzonki. W czasie ukorzeniania nie zdejmujemy foliówki ani nie podlewamy sadzonki do momentu aż zauważymy iż rozwijają się młode liście. 

- Zaczarowany
- 200p
- Od: 8 mar 2007, o 10:57