Cytrusy - uprawa i rozmnażanie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
filip11
200p
200p
Od: 9 mar 2007, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Zastosowałem actelic w proporcji 1 ml. na 1 litr. Może to, że te mleko troszkę zablokowało liście to przez to nie będą mogły rozwijać się przęziorki? Może by tak zostawić na ok. 4 dni? Bo wydaje mi się, że na razie ich nie ma, więc może coś w tym jest...
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zmyj i po sześciu dniach od oprysku jaki wykonałeś zrób proporcje 5 ml. na 2 litry wody. Taka jest dla nich dawka śmiertelna. :D
filip11
200p
200p
Od: 9 mar 2007, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Przemo zrobiłem już 4 opryski :? , ale na razie przędziorków nie widać. Oby ich już nie zobaczyłem. Jednak dzięki za rady :wink:. Wszystkich listków nie jestem w stanie zmyć, ale na 3 roślinach zmyłem. Na kumkwacie, kalamondynie i chinotto jest za dużo liści, a w dodatku są mniejsze od liści innych cytrusów. Wystarczy, że pozraszam pozostałe cytrusy?
x-C-j
---

Post »

Może nie tyle pozraszaj ale wstaw pod letni prysznic zabezpieczając wcześniej ziemię wkładając całą doniczkę w worek foliowy i zawiązując wokół pnia i będzie ok. :D
Awatar użytkownika
bjossa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 kwie 2007, o 21:48

Post »

przywiozłam sobie z grecji gałązke pomarańczy, przetrwała 5 dni jazdy w autokarze (wycieczka objazdowa była :P ) czy jest szansa, że po wsadzeniu do ziemi ukorzeni sie i bedzie rosnąć ?
Polowanie nie jest żadnym sportem, to morderstwo z zimną krwią. Jeśli ktoś potrafi pokonać niedźwiedzia w zapasach lub samemu dogonić zająca, wówaczas może sie uważać za prawdziwego sportowca.
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

spróbować można jeśli bardzo nie podeschła :)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
bjossa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 kwie 2007, o 21:48

Post »

cały czas była w butelce z wodą :) listki trzymają sie dość mocno. wsadziłam do ziemi, zobaczymy co z tego bedzie ;)
Polowanie nie jest żadnym sportem, to morderstwo z zimną krwią. Jeśli ktoś potrafi pokonać niedźwiedzia w zapasach lub samemu dogonić zająca, wówaczas może sie uważać za prawdziwego sportowca.
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Szkoda, że nie dałaś ukorzeniacza? Może przykryj torebką foliową gałązkę
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
x-C-j
---

Post »

Gałązki cytrusów ukorzenia się wegetatywnie w ziemi dla cytrusów wymieszanej z piaskiem w proporcjach 1:3(ziemia do piasku) najlepiej w mnożarce lub na doniczkę należy założyć torebkę foliową po podlaniu i szczelnie trzeba foliówkę zawinąć od spodu doniczki a dodatkowo na ściankę doniczki założyć gumkę recepturkę by wytworzyć prawidłowy mikroklimat do ukorzenienia sie sadzonki. W czasie ukorzeniania nie zdejmujemy foliówki ani nie podlewamy sadzonki do momentu aż zauważymy iż rozwijają się młode liście. :D
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy oliwki też na głucho zawinąć woreczkiem foliowym?
x-C-j
---

Post »

dewuka pisze:Czy oliwki też na głucho zawinąć woreczkiem foliowym?
Cóż to znaczy na głucho? i czy masz na myśli nasiona czy sadzonki do ukorzeniania wegetatywnego.
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemo pisze:
dewuka pisze:Czy oliwki też na głucho zawinąć woreczkiem foliowym?
Cóż to znaczy na głucho? i czy masz na myśli nasiona czy sadzonki do ukorzeniania wegetatywnego.
Skrót myślowy - sadzonkę oliwki też zawinąć tak szczelnie?
x-C-j
---

Post »

Oczywiście to przyspieszy ukorzenianie (będzie prawidłowy niezmienny mikroklimat aż do momentu aż zobaczysz iż roślina się zaczyna rozwijać wiadomo będzie że się przyjęła i zakorzeniła.) :D
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To muszę poczekać na następne sadzonki, bo te co mam teraz tylko przykryłam woreczkami i już widzę, że nic z tego nie będzie. :(
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p
Od: 8 mar 2007, o 10:57

Post »

A ja się pochwalę że udało mi się uratować cytrynę skierniewicką.

Zrzuciła wszystkie liście na jesień. Na wiosnę przyciąłem i zaczęła wypuszczać listki.

Obrazek Obrazek

Martwi mnie tylko że na niektórych liściach są takie plamy:
Obrazek

Myślę że to przez silne słońce i to nic groźnego. Mylę się?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”