Liliowce-Hemerocallis cz.II

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie miłośnicy liliowców. Dawno mnie tu nie było.
Ale nadrobiłam zaległości i od początku sobie poczytałam....obejrzałam.....i jeszcze bardziej rozchorowałam na liliowce. :lol: Fakt, że po drodze wiele się nauczyłam i podziwiam wiedzę znawców tematu.
Potwierdzam też fakt, że potrafią sprawić psikusa i w jednej rodzimej kępie zakwitnąć różnymi kwiatami. Jutro wkleję przykład z mojego liliowca Kwanso. Nie tylko zmienia kolor, ale jeszcze kwitnie zamiast pełnymi to pojedynczymi kwiatami.
I tu podziwiam wiedzę Śnieżki. ;:180 Pewno jest to wieloletnie doświadczenie i gigantyczna praca.
Wiele się nauczyłam od Ciebie Śnieżko i dziękuję wszystkim za te niezbędne informacje, które coraz bardziej przybliżają mnie do prawdy o liliowcach. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dwa na dobranoc ;)

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Grażynko-kogra- dziękuję za takie miłe słowa, aż się :oops: , ale chyba te pochwały są trochę na wyrost, bo są wśród nas lepsi znawcy tego tematu, a moja wiedza i doświadczenie są jeszcze na początkowym etapie rozwoju. Im bardziej zgłębiam tę dziedzinę, tym bardziej uświadamiam sobie jakie mam braki, niemniej jednak serdecznie dziękuję za tak pochlebną opinię.

A na dobry początek nowego tygodnia kilka miłych fotek.

Obrazek Victoria's Secret
Obrazek Islesworth
Obrazek Upper Echelon-mój ulubiony
Obrazek Pink Puff- miniaturka
Obrazek Palladian Pink

I na koniec dla zabawy liliowiec, któremu zachciało się udawać irysa.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Może i są, ale jak do tej pory to najwięcej nauczyłam się właśnie od Ciebie Śnieżko :wink: :lol:
Ale oczywiście inni też pomagają. :P

Chciałabym pokazać moje liliowce jakie do tej pory zakwitły u mnie. Być może, że niektóre odmiany są podwójnie pokazane, ale mam wrażenie, że nie. Gdyby jednak, to proszę o sprostowanie. Świadomie nie będę podpisywać, żeby niczego nie sugerować. Znawcy tematu z pewnością bez problemu odgadną jaka to odmiana. Jest też kilka liliowców, których odmian niestety nie znam, bo należą do tych starszych a wtedy jeszcze nie interesowałam się odmianami - liczył się kwiatek. :wink: :lol:
Bardzo proszę o rozpoznanie, co potwierdzi / lub nie / nazwy odmian zakupionych przeze mnie liliowców.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

To jeszcze nie wszystkie, bo część w tym roku chyba nie zakwitnie / tych nowo zakupionych /.
Pierwszy to Burning Daylight - niezbyt udane zdjęcie, ale innego nie mam. To od Ciebie Śnieżko już zakwitł pierwszym kwiatem z dwoma pąkami. :wink: :lol: Jest prześliczny, chociaż na tej fotce tego nie widać, ale za to ładnie pachnie. :roll: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kogra pisze:Może i są, ale jak do tej pory to najwięcej nauczyłam się właśnie od Ciebie Śnieżko :wink: :lol:
Ale oczywiście inni też pomagają. :P

Obrazek

Pierwszy to Burning Daylight - niezbyt udane zdjęcie, ale innego nie mam. To od Ciebie Śnieżko już zakwitł pierwszym kwiatem z dwoma pąkami. :wink: :lol: Jest prześliczny, chociaż na tej fotce tego nie widać, ale za to ładnie pachnie. :roll: :lol:

W takim razie miło mi, że moja wiedza się przydała. Cieszę się też, że niektóre liliowce ode mnie już zakwitły, ten BD jest faktycznie interesujący.
Grażynko, mam też pytanie- czy czasem nie znasz nazwy tego liliowca co jest na zdjęciu, bo ja go też mam, ale pod nazwą odmiany, która zupełnie inaczej wygląda, a chciałabym wiedzieć, co ewentualnie mam.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kupiony został jako Lady Neva, ale nie jestem pewna. Lady Neva ma chyba szersze płatki i bardziej paskowane. W grę wchodził by jeszcze Resplendent. Trudno mi jednak zdecydować, bo nie mam zbyt dużego doświadczenia w rozpoznawaniu odmian. Widziałam też dużo podobnych do niego bezimiennych siewek. Tak więc raczej zdałabym się na fachowców w tej dziedzinie.
Może Ulina będzie wiedzieć, bo też widziałam go u niej.
A twoje liliowce pięknie zakwitły oprócz jednego, ale ten pewno nadrobi w przyszłym roku. :wink: :lol:
Niestety nie udało mi się pstryknąć fotek Kwanso, gdyż padał cały czas deszcz i jak na złość wszystkie kwiaty były już prawie zamknięte.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

kogra, czy to jest Pandora's Box? Poszukiwana w innym wątku :)

Obrazek
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p

Post »

śnieżka pisze:I na koniec dla zabawy liliowiec, któremu zachciało się udawać irysa.

Obrazek
Obrazek
Grażyno, ten cudak jest niesamowity :) , a moja nowa sadzonka pochodzi z Dobrzycy, więc może doświadczę radości w przyszłym roku ... to ma być Roses in snow ... zobaczymy ... :)
kogra pisze:... gdyż padał cały czas deszcz ...
:| niektórzy, to mają dooobrze :roll: :)
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko-kogra- dzięki za odpowiedź, ale nie jest to ani Resplendent , ani Lady Neva na pewno, bo mam ją. Ja tego kupiłam w eKOM jako Surprise, potem jeszcze drugiego jako bezimienny- obawiam sie jednak, że chyba nie jest to jakaś siewka, bo zbyt dużo go jest w sprzedaży. Niestety w sieci trudno jest dopasować fotkę do realnej rośliny. Pozostaje nam szukać i dociekać dalej. Może jeszcze ktoś się w tej sprawie zgłosi.

Grażynko, a na czwartym zdjęciu od góry , to czerwone, to co to jest, bo bardzo wygląda na właściwą ,Baję'?

Basiu- bobi - ta Twoja zakupiona odmina to jest ładna, mam nadzieję, że się potwierdzi, ale co Ty robiłaś aż w Dobrzycy? :D

A ten na zdjęciu Grażynki- kogra, to chyba Moonlight Masquerade,bo Pandora's Box ma mniejsze, bardzo okrągłe oko i purpurowe, czyli fioletowo-bordowe, a ten ma czarno- śliwkowe.
Awatar użytkownika
7koliberek9
200p
200p
Od: 17 mar 2008, o 12:37

Post »

Oto wszystkie jakie kwitły u mnie:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p

Post »

śnieżka pisze:Basiu- bobi ... ale co Ty robiłaś aż w Dobrzycy? :D
Nie, nie, nie byłam w Dobrzycy :lol: Sadzonkę do podpoznańskiego centrum ogrodniczego przywieźli, a że z Dobrzycy, to z zawieszki wyczytałam :)
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Bobi - Śnieżka ma rację to Moonlit Masqerade, bialę płatki i fioletowobordowy środek.

Śnieżko - a zatem znów kupiłam nie to co chciałam :cry: , ale mimo wszystko jest ładny, więc nie będę protestować. :wink: :lol:
Na razie fotosik nie otwiera mi prawie nic / tylko same krzyżyki / a nie pamiętam co tam było. Ale jak tylko uda mi się go otworzyć to zaraz Ci napiszę.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Śnieżko - już mam. Ma grube, bardzo aksamitne płatki, wysokość do 70 cm. Kwiaty około 10 do 14 cm średnicy.
Tu jeszcze inne ujęcia tej samej odmiany.

Obrazek Obrazek

Jeśli Baja ma te wszystkie charakterystyczne cechy, to to jest ona. Ja dostałam go od sąsiadki a ona kupiła go na targowisku kilka lat temu, więc nie przypuszczam, żeby znała jego nazwę. :cry:

A to mój Kwanso, stale płatający figle. Może nawet w jednej grupie mieć różną ilość płatków środkowych lub nie mieć ich wcale. Może mieć ciemno czerwone przebarwienia lub nie. A wszystko na powierzchni pół metra do kwadratu. :roll: Jeśli inne liliowce też płatają takie figle to jak tu właściwie rozpoznać odmianę ? :? :? :?

Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kogra- niestety nie jest to ,Baja'- jaPotwierdz się, że jednak pojedyncze fotki są złudne. Baja ma 6'' średnicę kwiatu, kolor ostatecznie by się zgadzał, ale płatki zbyt szeroki i w innym kształcie. Tyle razy sobie obiecuję, że nie będę identyfikować odmiany po jednym zdjęciu i znów mnie diabeł skusił. :evil: Sama widzisz ,jakie to może być trudne rozpoznawanie.
A swoją drogą pierwszy raz widzę Kwanso z pojedynczym kwiatem, no, no. :shock:
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Wspaniałe kwiaty, a zdjęcia eksta ;:138 ;:138
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”