Sojusz starego z nowym
- survivor26
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sojusz starego z nowym
Ja się wpisuję wbrew rozsądkowi, bo już nie nadążam wszystkich swoich ulubionych wątków odwiedzać, ale widząc Twoje wsiowe dokonania po prostu musiałam i Twój ogród obejrzeć...postaram się być na bieżąco, choć pewnie głównie podczytując cichaczem....
- zuzanna2418
- 1000p
- Od: 15 maja 2013, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hej Pati! Ogródek stoi otworem! Ja włażę do Ciebie z ogromną przyjemnością, mam nadzieję, że moje doświadczenia pomogą Ci w wiejskich rewolucjachsurvivor26 pisze:Ja się wpisuję wbrew rozsądkowi, bo już nie nadążam wszystkich swoich ulubionych wątków odwiedzać, ale widząc Twoje wsiowe dokonania po prostu musiałam i Twój ogród obejrzeć...postaram się być na bieżąco, choć pewnie głównie podczytując cichaczem....

-- 26 maja 2013, o 16:34 --
Witam z radością, DorotkoDorota71 pisze:I ja tu w końcu trafiłam. Cuda pokazujesz, więc zostaję.

Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję
Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie

- zuzanna2418
- 1000p
Dziś - niespodzianka! Słońce i bezchmurne niebo od samego rana. No to kilka zdjęć, wczoraj po południu nie wytrzymałam i poryłam trochę, co zaowocowało dwoma wiadrami chwastów. Kompostownik chyba przejdzie do sąsiadów...
Przedstawiam Wam dereń kanadyjski- zebrał się w sobie i dał 1 (jeden) kwiatek
Widok nieba w obramowaniu z tulipanowca- nie mój, sąsiadów
Marzenie o posiadaniu tego drzewska spełniło się o tyle, że widzę go przez płot... Niezłe rozwiązanie 

Co tam jeszcze ... krzewuszki zaczynają kwitnąć, heucherom zrobiłam już masę zdjęć, ale jakoś nie mam dość, wczoraj powyrywałam włażące na nie fiołki. Kącik w rogu ogrodu pokazuje, jak rośliny moje i sąsiadów tworzą ładną kompozycję zieleni przez mur. Pierwsza ula czosnku pokazała kolor we frontowym ogródku.

No i jeszcze coś. Malutki buczek z kolorowymi liśćmi i milin, który w ubiegłym roku zechciał uczepić się wreszcie ściany. To ustrojstwo przy parapecie to kocia drabinka

Przedstawiam Wam dereń kanadyjski- zebrał się w sobie i dał 1 (jeden) kwiatek

Widok nieba w obramowaniu z tulipanowca- nie mój, sąsiadów

Co tam jeszcze ... krzewuszki zaczynają kwitnąć, heucherom zrobiłam już masę zdjęć, ale jakoś nie mam dość, wczoraj powyrywałam włażące na nie fiołki. Kącik w rogu ogrodu pokazuje, jak rośliny moje i sąsiadów tworzą ładną kompozycję zieleni przez mur. Pierwsza ula czosnku pokazała kolor we frontowym ogródku.

No i jeszcze coś. Malutki buczek z kolorowymi liśćmi i milin, który w ubiegłym roku zechciał uczepić się wreszcie ściany. To ustrojstwo przy parapecie to kocia drabinka

- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Po jakim czasie dereń kanadyjski zebrał się i zakwitł jednym kwiatkiem. Swojego nabyłem cztery lata temu.Z dużej kępki zostały dwa liście i oczywiście nigdy
nie miał kwiatów.Miałem go już wyrzucić ale może zostawić i czekać aż też zbierze się ?
nie miał kwiatów.Miałem go już wyrzucić ale może zostawić i czekać aż też zbierze się ?
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Kocia drabinka bardzo pomysłowa. Mam coś podobnego, bo w tym miejscu zawsze ściana brudna była. 

- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
I ja się dopisuję do obserwatorów Twoich wiejsko-ogrodowych poczynań, nie będę wymieniać dlaczego-bo już wszystko zostało napisane (klimat ogrodu, mur, płotki, etc ..0, i nie będę się usprawiedliwiać, że nieregularnie wpisuję od razu proszę o wybaczenie ale zaglądaczem do Twych posiadłości będę nieustającym 

serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
Zuzanno trafiłam do Ciebie przypadkiem. Bardzo spodobały mi się wiklinowe płotki.Dobrze ,że doceniliście stare drzewa , łącząc je z nowymi nasadzeniami. Stare drzewa dają cień i tworzą klimat ogrodu. Będę z przyjemnością śledzić dalsze poczynania na polu ogrodowym.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie.
H. Jackson Brown
H. Jackson Brown
- zuzanna2418
- 1000p
Janku, dereń rośnie u mnie 2 lata. Daj mu szansę. Może postój nad nim ze szpadlem i miotaj przekleństwa
U mnie to pomogło w przypadku wisterii. W zeszłym roku zapowiedziałam, że wywalam, jak kolejny rok nie zakwitnie. I zakwitła! A poważnie: może mu miejsce nie pasuje? U mnie intensywnie się rozlazł a potem dopiero zakwitł.
Dorotko , ja mam teraz brudną ścianę w pokoju, zeskok jest ze zjazdem
Julianno dziękuję i oczywiście zapraszam Cię

Dorotko , ja mam teraz brudną ścianę w pokoju, zeskok jest ze zjazdem

Julianno dziękuję i oczywiście zapraszam Cię

- zuzanna2418
- 1000p
Janku, z dedykacją dla Ciebie jeszcze jeden dereń, jako zachęta dla Twojego. Dereń Kousa. Ten to ćwiczył moją cierpliwość. Zakwitł po 8 latach... I kolorowa parapetówka 

- zuzanna2418
- 1000p
Kilka zdjęć jeszcze z niedzieli, trzebież nastąpiła w fiołkach i niezapominajkach rozłażących się nadmiernie. Mam nadzieję, ze wrzośce odżyją.
Posadziłam nowa jarzmiankę, Kredka w międzyczasie "wysadziła" jedną z tych, które już rosły
Jedna hosta poszła na sadzonki, za to na jej miejsce przyszła hortensja Anabelle o różowych kwiatach. W zeszłym roku na szkółce chcieli za nią jakieś astronomiczne kwoty, w tym roku już rozsądnie. Nie fotografuję, zanim się nie zadomowi
Popatrzyłam ze zgrozą, jak wygląda taras, ale na to to ja już nic nie poradzę...
Dziś rano okazało się natomiast, że czereda małych wróbli spod okapu ma lekcje fruwania. Startowały z gałęzi jałowca i...buch! na rabatę. I jeszcze raz. Kot i pies dostały zakaz opuszczania domu.

kołtun z bluszczu w mojej wiekowej klapsie i stara odmiana irysów, które przetrwały okresy błędów i wypaczeń ogrodowych
Konwalnik ruszył liściem a liriope białe na razie siedzi cicho ale to tegoroczny zakup, więc zobaczymy.

Posadziłam nowa jarzmiankę, Kredka w międzyczasie "wysadziła" jedną z tych, które już rosły

Jedna hosta poszła na sadzonki, za to na jej miejsce przyszła hortensja Anabelle o różowych kwiatach. W zeszłym roku na szkółce chcieli za nią jakieś astronomiczne kwoty, w tym roku już rozsądnie. Nie fotografuję, zanim się nie zadomowi

Popatrzyłam ze zgrozą, jak wygląda taras, ale na to to ja już nic nie poradzę...
Dziś rano okazało się natomiast, że czereda małych wróbli spod okapu ma lekcje fruwania. Startowały z gałęzi jałowca i...buch! na rabatę. I jeszcze raz. Kot i pies dostały zakaz opuszczania domu.

kołtun z bluszczu w mojej wiekowej klapsie i stara odmiana irysów, które przetrwały okresy błędów i wypaczeń ogrodowych

Konwalnik ruszył liściem a liriope białe na razie siedzi cicho ale to tegoroczny zakup, więc zobaczymy.

- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Zuziu
pięknie u Ciebie!
Pozwolisz, na spacer po Twoim ogrodzie?

- zuzanna2418
- 1000p
Aniu, zapraszam, zapraszam!anym pisze:Zuziupięknie u Ciebie!
![]()

- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fajne nowe zakupy
Widziałam w jakims programie ogrodniczym dereń kanadyjski polecany jako świetny zadarniacz - cudne ma te kwiatki .

Widziałam w jakims programie ogrodniczym dereń kanadyjski polecany jako świetny zadarniacz - cudne ma te kwiatki .
- zuzanna2418
- 1000p
Tak, to rzeczywiście może być ekspansywna roślinka, jak mu się da co lubi, a chyba zbyt wymagający nie jest.Ave pisze:Fajne nowe zakupy![]()