Od sadzonki do sukcesu.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Od sadzonki do sukcesu.

Post »

Uff, dopiero teraz dotarłam :wit Kompozycje super, nie wiedziałam że morszczyn można tak "zakonserwować" :shock: Muszę przyznać, że zwłaszcza kompozycje z muszelek wyglądają jak "sklepowe" pamiątki ;:333 Chętnie zobaczę inne kompozycje jeśli zechcesz je nam pokazać ;:108
I czy dobrze zauważyłam na zdjęciu zbiorowym roślinek, że w prawym dolnym rogu jest żółw?
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Piękne robisz kompozycję...jesteś florystką?
Ja też lubię się tak ozdabiać dom ;:215
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p
Od: 24 lut 2013, o 00:17

Post »

Witam Was moje Miłe bardzo cieplutko ;:3

Za oknem szaro, buro i pada deszcz... więc z ogromną radością jestem znów na FO.
Tu przynajmniej naoglądam się doniczkowych piękności i od razu na duszy weselej.

Agatko ? wcale nie przesadzam ;:185 Kwiatuszki od Ciebie naprawdę sprawiły mi wiele radości a ile tej radości jeszcze przyniosą.... ;:173

Krzysiu ? ach... miło się czyta takie słowa... to jak balsam na zbolałe ?ego? :;230
Pewnie jakiś tam maleńki dar w tym kierunku w sobie noszę... bo czasem to nawet jestem zadowolona z tego co zrobię ale ciągle jeszcze zbyt mało umiem aby swobodnie realizować swoje pomysły... które rodzą się same w mojej zwariowanej główce... ;:7
Praktyka i jeszcze raz praktyka i to najlepiej przy kimś doświadczonym, tylko to przynosi konkretne efekty....
a na razie mam swój garaż i swoje kwiatuszki ogrodowe. A co tam... ;:172

Natalko ? a wiesz Ty kochana jak trudno było przykleić drewienko do kamienia...? ;:224
Stosowałam różne kleje, zaprawy i albo to coś wiązało się z drewienkiem albo z kamieniem... ;:306
i dopiero jakaś hiper super mocna klejo-zaprawa (która zostałam mojemu sąsiadowi po remoncie) połączyła te dwie różne struktury.
Pech chciał, że nie zapamiętaliśmy nazwy tej super klejo-zaprawy... no coż ... już po ptokach...
A tych pamiątek to nie mam aż tak dużo... ale kilka pokażę... w małych formatach, bo nie chcę swoją prywatą zdenerwować administratora ;:185

1.Skowronki/Mierzeja Wiślana ? piasek z plaży i bursztyn (własnoręcznie zbierany) przyklejony na lakier do paznokci... i dlatego pewnie zaczął się już sypać... ;:306
2.Słowiński Park Narodowy ? wszystko z plaży przy wydmach ? w takim nienaruszonym stanie stoi od 2000 roku...
3.Krynica Morska/Mierzeja Wiślana ? bursztyn własnoręcznie zebrany i skrawek sieci znalezionej na plaży.
4.Piaski/Mierzeja Wiślana ? piasek z plaży ? trzy naturalne odcienie: od dołu czerwonawy, niebieskawy (ten już trochę zanikł) i zwykły biały.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
5.- 6. Od moich siostrzeńców z wakacji w Grecji ? moje zamówienie: piasek, żwir, oleander, daktyle, szyszki.... Śmieli się, że musieli wiadro kupić aby mi pamiątki z Grecji przywieść... :;230
7. Żwir (wspomnienie z dzieciństwa) ? pozostałość po przesiewaniu piasku do zaprawy murarskiej przez mojego ojca ? murarza, wykorzystanej przy budowie naszego domku...
Obrazek Obrazek Obrazek
8.Moja pierwsza malowana butelka i mój pomysł z ruinami ? do tej pory pamiętam ile czasu straciłam aby z trzech podstawowych kolorów uzyskać kolor zbliżony do szarości skał... ;:213
9.Czapielski Młyn/Kaszuby - butelka malowana przeze mnie z sólą jodowaną z ?groty solnej? w SPA... teraz mnie pewnie za tą sól obciążą.... ;:202
Obrazek Obrazek
Natalko, dobrze widziałaś, to żółw tyle, że sztuczny... ;:113

Kasiu ? dziękuję za miłe słowa... Bycie florystką, to takie moje skryte marzenie. Na razie to ze mnie jedynie amator-zapaleniec.
Ukończyłam jeden kurs florystyczny w Toruniu ( prowadzony przez Magdalenę Ciabaszewską ? Ziułkiewicz) i miałam ochotę wybrać się na kolejny....
Nie udało się ale nie rezygnuję ? może uda się w innym czasie ;:174
Przeglądając Twój wątek Kasiu, zauważyłam jak bardzo gustownie prowadzisz swój dom. ;:108
Widać, że posiadasz duże wyczucie smaku. Cieszę się, że i Ty lubisz czasem zabawić się w dekoratorkę... a może pokarzesz jakieś swoje dekoracje na FO.... ?
Bardzo ładnie proszę... ;:180
Będę zaglądała do Twojego wątku a nóż się doczekam jakieś fotki... ;:224
A Twój wazonik z pięknym bukietem z bzu i kaliny to ciągle jeszcze mam przed oczami... ;:oj

A na dobranoc parę doniczkowych kwiatuszków :

Najzwyklejsze Niecierpki za 1zł/szt....warto było...
Obrazek

Obrazek
Asparagus wypuścił długie pędy, więc musiałam go przenieść na wyższe solony...
24-02-2013 i obecnie.

Obrazek

Obrazek

Wilczomlecz białounerwiony przez zimę zgubił listki ale teraz ma nowe...
Jesień zeszłego roku i obecnie.

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocki wszystkim.... Pa ! Pa ! ;:100
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne masz pamiątki,a roślinki w świetnej kondycji;) :wit .
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Piękne ozdoby...mam taką samą butelkę łódź ;:215 stoi w szafce nbo nie mam na nią pomysłu....ale teraz coś mi zaczyna świtać ;:oj
Roślinki pięknie ci urosły, niecierpki też muszę pochwalić ja mam malutkie ...sama siałam ;:131
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Łał, niecierpki zdobycz pierwsza klasa ;:63 i to za jaką cenę ;:oj
Sztuczny żółw? To mnie zaskoczyłaś ;:306
Fajne pomysły na pamiątki, najbardziej podoba mi się pomysł z piaskie ;:333 m (może skorzystam ;:173 ) i butelka obklejona bursztynem ;:333 Też miałam kiedyś "instalację" w kieliszku - tylko takim 3 razy większym, pierwotnie w środku była kompozycja z żywych roślin - były tam muszelki, drobne kamyczki, na wierzchu szyszka, piórka i jakieś inne drobiazgi. Powinnam mieć gdzieś jeszcze zdjęcia, jak znajdę to wrzucę do swojego wątku foto ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ale Masz piękne roślinki. Super niecierpki po 1zl ;)
Rzeczywiście, dar w rękach, Masz. Piękne ozdoby Wyczarowujesz ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Witaj Alinko! :wit
Znalazłam Cię przypadkowo i już nie żałuje :lol:
Podziwiam piękne kwiatki i ozdoby, masz dar do kwiatów i sprawne rączki.Jeśli pozwolisz będę zaglądać i podziwiać.
Pozdrawiam gorąco mimo paskudnej pogody ;:3
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
kanapl
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 19:55

Post »

AliWas pisze: bo nie chcę swoją prywatą zdenerwować administratora
to nie wolno pokazywać swoich prywatnych rzeczy??? :shock:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=64054 Zapraszam serdecznie wszystkich.....
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Alinko masz talent w łapkach i piękne tworzysz dekoracje zarówno te kwiatowe jak i z innych darów natury. ;:108
Ja też lubię czasem stworzyc "coś z niczego", ale nie mam zbyt wiele miejsca na takie drobiazgi.
Ale sporą radośc i satysfakcję sprawia mi dawanie tzw. drugiego życia różnym przedmiotom i wykorzystawanie ich w innym charakterze niż to pierwotnie im przypisane. :tan
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p

Post »

Witam wszystkich serdecznie i dziękuję za superaśne komentarze. ;:3

Dziś zaraz na początku przedstawię Wam Tosię,
która ma już swoją właścicielkę ? bardzo sympatyczną Panią, która za miesiąc przyjedzie po nią aż z Bydgoszczy.... :tan

Obrazek
Prawdziwy z niej urwis.... ;:306

Pati ? dziękuję ;:196
Kasiu(katharos)? u mnie z sianiem to kiepsko.... tragedia normalnie, więc wielkie brawa za Twoje wyhodowane Niecierpki... ;:180
Natalko ? fajnie jest robić samemu takie pamiątki, nawet jeśli coś nie wyjdzie to i tak będzie to lepsze od ?made in china? ;:333
A to zdjęcie z kielichem to szukaj..... ;:108 bo ja chcę zobaczyć .... bardzo, bardzo.... ;:65
Justynko ? dziękuję kochana... raz na ruski rok coś mi się tam uda.... ;:173
Aniu ? bardzo mi miło Cię powitać u mnie i oczywiście zapraszam jak najczęściej. ;:138 Pozdrowionka i aby do..... lepszej pogody... ;:3

Kasiu(kanapl) ? niby zakazu nie ma ale co za wiele to.... itd... bo przecież to dział o roślinach doniczkowych...
a i tak uważam, że mamy szczęście, że posiadamy takich Administratorów... ;:215
Elu ? brawa dla Ciebie za dawanie ?drugiego życia? przedmiotom ;:138
Mam koleżankę, która też lubi tchnąć nowe życie w różnego rodzaju stare (i raczej nieduże) przedmioty.
Bardzo bym chciała zobaczyć jakie rzeczy skrywasz w swoim domku... ;:oj
Jeśli chciałabyś coś nam pokazać na zdjęciu (nawet tu, w moim wątku) to bardzo bym się ucieszyła :tan

A na koniec, doniczkowce na parapecie w pracy..... bo u mnie w domu juz się nie mieszczą..... ;:224
Okno bardzo nasłonecznione, ciepłe - warunki wręcz szklarniane.
Dobrze rosną tam:
Szeflera, Pokrzywka, Geranium, Trawa bambusowa, Paproć kędzierzawa, nieco gorzej Grubosz....

Obrazek

Szefunio jest zadowolony, bo sam lubi kwiaty i przyniósł nawet jednego z domu, bo mu światło zasłaniał... :lol:

Obrazek
Zdaje się, że to Dracena....

Pozdrawiam wszystkich cieplutko... Dobrej nocki....
;:19
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alinko Tosia jest modelką nie z tej ziemi

w Bydgoszczy na pewno będzie jej dobrze :wit :wit

kwiatulki bardzo ładne, na razie malutkie, ale w lato podrosną na pewno

skoro szef lubi kwiaty to jeszcze lepiej, bo nie musicie z nim wojen przeprowadzać

że sałata stoi na parapetach, jak to się dzieje w niektórych miejscach pracy ;:161 ;:161

a Twoje buteleczki wspomnieniowe są przecudne, miło jest pooglądać takie strzępki wspomnień

wyjazdowych, które Tobie z czymś się kojarzą, a reszta z chęcią je obejrzy, bo to przecież sztuka butelczana. ;:138
Pozdrawiam, Agata.
Awatar użytkownika
kotolin21
200p
200p
Od: 25 paź 2012, o 20:14

Post »

Cześć Alinko,
jeszcze nie miała przyjemności tutaj gościc i to wielki błąd !!! Masz cudne roslinki, kwiaty zarówno te kwitnące, jak i nie kwitnące. Różnorodnie i kolorowo, a do tego zdalna manualnie :)
Będę sledzic watek i podziwiac kolejne Twoje slicznotki :)
Pozdrawiam serdecznie
Kasia
Awatar użytkownika
Kasia1007
500p
500p
Od: 19 maja 2012, o 13:06

Post »

Piękne kompozycje - zarówno te roślinne, jak i wspomnikowe ;:215
Tosia jest cudowna i przekochana ;:167
Alinko, widzę w Tobie pokrewną duszyczkę... Uwielbiam właśnie takie własnoręcznie zbierane pamiątki (mają one dla mnie największą wartość) typu kamyki, muszle, piasek, kawałek kory, szyszka etc. Robię z nich ozdoby - ramki na zdjęcia, czy świeczki, a później cieszę się z nich, jak dziecko... :heja Piasek z różnych stron świata również i u mnie zajmuje honorowe miejsce :tan Również bardzo lubię oryginalnie ozdabiać stoły, komody itp. Żałuję bardzo, że za czasów studenckich nie miałam aparatu, bo wtedy miałam mnóstwo pomysłów i okazji do ozdabiania mojego pokoiku, a niestety nie mogłam tego uwiecznić na zdjęciach. Do tego bardzo lubię robić kompozycje kwiatowe - z różnym skutkiem, ale zazwyczaj podobają się 'publice' :D Tak, że z ogromną przyjemnością oglądam Twoje prace, no i oczywiście czekam na więcej ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p

Post »

Witam serdecznie !!!! ;:3

Agatko ? tak , tak Tośka to prawdziwa modelka.. ;:224 nowa Pani (jak się właśnie dowiedziałam) zagrała nawet w filmie, więc Tosia swoje zdolności będzie mogła rozwijać.... :;230
Butelki, buteleczki... i tyle wspomnień.... mam tylko nadzieję Agatko, że więcej tych wspomnień jeszcze przede mną niż za mną.... ;:173

Kasiu(kotolin21) ? witaj kochana ;:138 Bardzo się cieszę, że i Ty do mnie zawitałaś. Dziękuję za komplementaaaa... ;:180 . Staram się z pomocą Forumek aby moje roślinki miały się dobrze ale różnie z tym bywa... ;:219 jedną ?Ścianę płaczu? już pokazałam ale wiesz mi, że zmarnowanych przeze mnie roślinek starczyłoby na jeszcze kilka takich ?ścian?.... ;:222
Pozdrawiam i zapraszam :tan

Kasiu(Kasia1007) ? tak się cieszę, że i Ty parasz się takimi rzeczami :heja
Coś w tym jest, że takie naturalne pamiątki maja dla nas większą wartość sentymentalną od tych kupionych.... chociaż, do moich ulubionych pamiątek zaliczam też ... biżuterię (srebrną) ..... a to pierścionek z pobytu w Bydgoszczy, a to bransoletka z bursztynem z nad morza a to małe?śrubki? do uszów z Torunia...itd...
Miłe skojarzenia sprawiają, że te drobne ozdoby stają się dla mnie bardziej wartościowe ;:215
Kasiu, jeśli chciałabyś coś swojego nam pokazać, to zapraszam, wklejaj tu śmiało a mi będzie bardzo miło obejrzeć Twoje dzieło ;:108
Przyznam się, że kompozycje kwiatowe to też z różnym skutkiem mi wychodzą.... czasem to mam takiego nerwa... ;:188 bo meczę się i męczę a tu nic nie wychodzi.... rrrrrr....więc znam to uczucie doskonale.. oj znam....
Pozdrawiam !!! ;:100

Na koniec, chcąc zakończyć temat swoich ?naturalnych? pamiątek, pokażę zebrane przeze mnie maleńkie roślinki z różnych sympatycznych miejsc:

1. Las mojego dzieciństwa - do siódmego roku życia ten las był dla mnie placem zabaw... ile dzieci dziś może pochwalić się taką wolnością...

Kwiaty, które tam rosły całymi polanami to zawilce, przylaszczki, konwalie, dzikie stokrotki,
ogromne paprocie, kwaśna koniczynka (smaczna), szczawik, dzikie maliny (żółte i czerwone), poziomki..
. ach było cudownie....

Obrazek ;:19

Po latach wróciłam tam aby przywołać wspomnienia ;:111
Zabrałam wtedy z sobą na wieczną pamiątkę:

Zawilce ...... w naturalnym środowisku ......

Obrazek

...... i u mnie na mini skalniaczku -w pąkach i rozkwicie....

Obrazek

Obrazek

Przylaszczki....w naturalnym środowisku ......

Obrazek

...... i u mnie na mini skalniaczku - w pąkach i rozkwicie....

Obrazek

Obrazek

2. Półwysep Helski ? na jego samym koniuszku na plaży przy trawach rosły takie oto maleńkie śliczne ?bratki?.
Sieją się same i co rok wyrastają w innym miejscu. Co rok też z wielkim lękiem wyszykuję ich nowych miejsc i do tej pory zawsze gdzieś je wynajduję... i tak już od 2000 roku.
W tym roku wyrosły tylko dwa egzemplarze...

Ładniej wybarwione.... ;:333

Obrazek

... i gorzej wybarwione... ;:222

Obrazek

Obrazek

3. Nadwiślańska Nowska Skarpa ? tu nad Wisłą rośnie całymi połaciami Ziarnopłon wiosenny.

W moim ogrodzie rośnie znacznie skromniej ale co rok na wiosne pokazuje kilka swoich żółtych kwiatuszków. :lol:

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i dobrej nocki życzę !!!! ;:19
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”