Nad rzeczką, opodal krzaczka...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p
Od: 11 maja 2012, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nad rzeczką, opodal krzaczka...

Post »

Kasiu Wpadłam z kawką znów, ale ja dziś przez to deszczysko parodniowe, już mam dość... Cały dzień z kawą dziś zamierzam :;230 Bardzo mi się spodobała sasanka w moim ulubionym fioletowym kolorze. Ja mam tylko bordową od zeszłego roku, ale zauważyłam że ona lubi moją byle jaką ziemię ;:224 Obrzeża z gałęzi takich grubszych... po prostu rewelacja ;:138 Moja obrzeża są z ciętego drewna i stąd bardzo lubie takie naturalne obrzeża :roll: Na moje oko to też marcinki i piwonia. Ja mam niskie marcinki... białe, różowe i fioletowe. Fioletowych są 2 kępki, dopiero wychodzą ale jakbyś była chętna to bliżej jesieni, chętnie się podzielę :roll: Piwonie też mi wychodzą (po byłym właścicielu) w różnych miejscach, ale się nie doczekałam ich kwitnienia jeszcze... wszystko przede mną :;230 Co do ścisku na balkonie... mam podobnie... porzeczki, agrest, wysiane różne dynie ozdobne, cynie.... ;:224

Pozdrawiam ciepło ;:304
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co do piwoni, to ponoć nie lubi byc głęboko sadzona - słabiej kwitnie, a czasami wcale.
jarzebinka82
200p
200p
Od: 10 lip 2012, o 16:34

Post »

Witam mnóstwo przemiłych gości! ;:196
Grażynko dopiero przeczytałam priv, ale niestety nie dałabym rady dziś :cry: . Pilnuję dziecię swoje i sąsiedzkie, a w międzyczasie śmigam wywozić hosty na działkę.
Coś (czyt. ziemiórki :twisted: ) zżera mi siewki :cry: . Nie mam już ani jednej lobelii, dzwonka irlandzkiego i jeszcze coś wtryniły :evil: . Muszę szybko coś z nimi zrobić! Może wystawić siewki na większe słońce, aby ziemia szybko wysychała? Podobno ziemiórki tego nie lubią ;:134 .
Pacynko ja mam kilka kęp tych "pseudoastrów" niedawno podzieliłam, więc powiedz tylko słowo a do ciebie pomkną :lol: . Też niestety nie wiem kiedy najlepiej wysyłać, ani o zabezpieczaniu roślin do wysyłki też nic nie wiem jeszcze nigdy nie wysyłałam :( . Jak coś wymyślisz, to napisz łopatoligiczną instrukcję pakowania :lol: . Zerknę do ciebie wieczorkiem, bo teraz szybki obiadek i wywózka host.
Wiewióreczko :wit . Ja właśnie od Ciebie pomysł bezczelnie zgapiłam :lol: . Skorzystałam z okazji, że wycinaliśmy 3 wielkie stare drzewa :wink: . Podaj na priv adres i jakiś dobry sposób pakowania roślin do wysyłki, a po kwitnieniu malutka (tylko takie na razie mam :oops: ) sasanka do Ciebie śmignie :lol: . Kawki dużo nie pij, bo na ciśnienie źle działa :roll: . Ja od ciąży walczę z nadciśnieniem już 7 lat i piję tylko kapuchino (na mleczku jest wyborne :lol: ).
Aniu :wit . O głębokości sadzenia piwoni wiem i pamiętam :) .
Dziękuję wszystkim za odwiedziny i życzę miłego oraz ;:3 dzionka!
U mnie pogoda wymarzona na prace ogrodowe :D.
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na ziemiórki możesz podlać naparem z rumianku /na 1l 8 saszetek/ostudzić podlać, albo posypać ziemię czosnkiem granulowanym, tylko nie solą czosnkową/. Dopiero weszłam ze spotkania i dalej lecę na dyżur do wnusia. Spotkanie bardzo udane.
jarzebinka82
200p
200p

Post »

Dzięki Grażynko ;:196 , znów mi ratujesz skórę! :D Żałuję, że nie mogłam byc na spotkaniu, na pewno było udane, może następnym razem się załapie :) .
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

A to ciekawe, czosnek granulowany na ziemiórki ;:oj ;:oj ;:oj
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10

Post »

Wpadam z rewizytą :wit
Bea
jarzebinka82
200p
200p

Post »

Witam miłych gości :wit . Dziś był pracowity i piękny dzień. Zaczęłam tworzyć hostowisko (fotki do jutra brak bo zapomniałam cyknąć :oops: ) oraz wspólnie z M zrobiliśmy rabatkę kwiatową:

Obrazek

Rosną tu od lewej u góry: Trójsklepka, Floks (odm. Sherbet Blend), Malwa nigra (czarna), 2 irysy (czarny i biały), naparstnica, 2 Malwy z Biedr. (mają być czerwone :wink: ),Piwonia (Sara Bernhardt), (Floks niebieski); w kolejnym rzędzie od lewej: Liatra (fioletowa), Tojad i jaskry niebieskie :D .

Pacynko i Syringo przepraszam, ale przez te wszystkie święta pomyliły mi się dni tygodnia i jutro pójdę na pocztę opytać :wink: . Astry już ruszyły z kopyta, mają ok. 10 cm. Wysyłać teraz czy jesienią, jak będą się szykowały na spoczynek? :roll:
Tak teraz wyglądają:
Obrazek
Decydujcie dziewczynki i dajcie mi znać :D . Jeśli będę musiała wysyłać paczką, to będzie troszkę lipa, bo nie mam w sumie nic więcej, czym mogłabym się podzielić :cry: , oprócz podagrycznika oczywiście :;230 .
Na 1 listopada kupiłam Chryzantemę, ale nie spodziewałam się że przeżyje, więc nawet nie pamiętam jej koloru ;:306 . Tymczasem ona ma się świetnie i ma pełno listków (na fotce rabatki, między tojadem a jaskrami) :tan .
Pozdrawiam wszystkich serdecznie!

EDIT: Właśnie odkryłam, że popełniłam kosmiczny błąd bo rabatka jest w słońcu, a trójsklepka woli cień :oops: . Jutro przeprowadzka :wink: . Tylko, że cienia u mnie na razie jak na lekarstwo :cry: . Nie mogę nigdzie dostać czereśni (chcę odm. Van i Sam) :cry: .
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

Witaj Kasiu
I niczym nie okrywałaś chryzantemy? Pięknie ci przezimowała jestem pod dużym wrażeniem.
Miłego wieczoru życzę. Pozdrawiam.
jarzebinka82
200p
200p

Post »

Witaj Sylwio :wit . W ogóle chryzantemy niczym nie okryłam i nie przyzwyczajałam się do niej w myślach ;).
Wczoraj stwierdziłam, że cierpię na chroniczny i bardzo dotkliwy brak krzewów ozdobnych (liściastych) oraz cienia :( . Muszę coś z tym zrobić i to szybko.
Może ktoś polecić jakąś ładną odmianę clematisa na wystawę płn.? Najlepiej gdyby miał kolor pastelowy, jasny ale nie biały.
Mam do oddania jałowiec płożący, ale z racji rozmiaru, tylko odbiór osobisty :roll: . Reflektuje ktoś?
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego i ;:3 dzionka.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj :wit Bardzo spodobała mi się nazwa twojego wątku. Mam nadzieję że nie jest z ciebie dziwaczka :lol: :lol: Oryginalny pomysł z wykorzystaniem drzewa jako palisadę rabatek. Będę zaglądać :)
jarzebinka82
200p
200p

Post »

Witam Cię Madziu serdecznie i zapraszam częściej ;:196 .
W sumie to lekkie dziwactwo we mnie tkwi, z czasem na pewno ze mnie wyjdzie :wink: :;230 . Macierzanka piaskowa zamiast trawnika, sporo chwastów uznaję za całkiem ładne ozdobne kwiatki ;:306 i spory fiś na punkcie ekologi :wink: . Na pewno coś jeszcze szalonego by się we mnie znalazło ;).
Awatar użytkownika
colli28
500p
500p
Od: 2 cze 2012, o 22:16

Post »

Jarzebinko co do Piwoni ja wsadzałam w kwietniu a inne na koniec marca i wszystkie maja pąki więc widzisz jak to jest fakt nie wsadzałam ich głęboko ale ja kocham piwonie gadam do nich itd może mi się odwdzięczyły:0 :;230 :;230 :;230 możesz zobaczyć u mnie jakie maja pączki:) :wit
jarzebinka82
200p
200p

Post »

Collie witaj :wit !
Moim jeszcze do pączków jeszcze baaardzo daleko :( . Mam nadzieję, że tą jedną którą ostatnio sadziłam, nie wsadziłam za głęboko (jakieś 4-5 cm ziemi nad nią) :roll: .
A widzisz! To mnie pocieszyłaś kochana ;:196 ! Ja do roślin jeszcze nie gadam, więc trochę szaleństwa jeszcze przede mną :heja :;230 . Myślisz, że dzięki temu tak ładnie kwitną cwiatki? ;:oj . Tak się zastanawiam, moje cwiatki (wszystkie od przebiśniegów po sasanki) są bardzo opóźnione w stosunku do bliskich sąsiednich działek :roll: . Będę musiała się skradać i wywiedzieć się jaki patent mają sąsiedzi.
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Witaj Kasiu ,u mnie też niektóre piwonie mają pączki ,to chyba zależy od tego jaki gatuek .Niektóre są wczesne ,a inne późne .Bardzo są piękne ,jestem w trakcie szukania ,może macie jakieś namiary . ;:65
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”