Nad rzeczką, opodal krzaczka...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
jarzebinka82
200p
200p
Od: 10 lip 2012, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Nad rzeczką, opodal krzaczka...

Post »

... jest nasza działeczka :wink: . Co prawda, na razie niewiele jest tu do pokazywania, ale przecież już niedługo wiosna ;:138 . Przebiśniegi zaczynają już szaleć :heja Działeczka należy do ROD, ma około 450m. Ma teren pochyły, w kierunku rzeczki i jest naszpikowana betonem, wylewkami i innym badziewiem (spadek po poprzednich właścicielach). ale M powoli się badziewia pozbywa :tan . Teren podzielimy mniej więcej na pół, czyli część ozdobna i użytkowa. Mamy 3 jabłonki, kilka krzewów owocowych i bukszpan (chyba?), który chcemy przesadzić ale nie wiemy kiedy i jak się za to zabrać. No i jeszcze 3 grusze, ale te na dniach zostaną wyeksmitowane. Niedługo też będzie stawiane ogrodzenie (mam nadzieję skuteczna zapora na upierdliwe dziki :evil: ). W ostatnim tygodniu października, posadziliśmy od frontu pięciornik krzewiasty, ale sadzonki były młodziutkie i obawiam się czy przeżyją :cry: .
No to kilka zdjęć na dobry początek :D (mam nadzieję, że nauczę się je poprawnie wstawiać).
Obrazek

Tutaj widać wspomniany bukszpan (?) do przesadzenia:
Obrazek

I dochodzimy do tytułowej rzeczki, która sprawiła, że zakochałam się w tej działce od pierwszego wejrzenia :tan :
Obrazek

Właśnie zaczyna się nasz pierwszy sezon na działce, więc jestem strasznie podekscytowana :lol: , doświadczenie w uprawie roślin mam niemal zerowe, więc będę wdzięczna za wszelkie rady i podpowiedzi oraz konstruktywną krytykę :wink:
Pozdrawiam cieplutko ;:3 !
Kasia
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Re: Nad rzeczką, opodal krzaczka...

Post »

Kasiu witam cię serdecznie ,oby Ci się z nami dobrze ogród uprawiało. :wit
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj. :wit

Oczywiście , że będziesz miała wsparcie. ;:168 Choć też jestem amatorem to może coś podpowiem. ;:173 Ależ ta rzeczka piękna. ;:oj Też chciałbym mieć taką. :wink: Powiedz mi co jest na pierwszy zdjęciu po prawej stronie ? (takie jakby drzewiaste)
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Taki strumyk na działeczce, to "studnia bez dna", Właściciele nie muszą obawiać się upalnych i suchych dni :) .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
jarzebinka82
200p
200p

Post »

Witam perwszych gości ;:168 ! Dla was jeszcze kilka fotek :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kriss wydaje mi się, że masz na myśli jabłonkę, ale ona należy już do sąsiada :oops: . Jak zrobimy ogrodzenie, to granice działki będą lepiej widoczne na fotkach :wink: .
Poproszę o podpowiedź odnośnie terminu i sposobu przesadzenia tego gagatka, ponieważ zajmuje miejsce przeznaczone dla funki (chyba, jeśli plany nie ulegną zmianie :wink: )

Obrazek

Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Nie chodziło mi o jabłonkę tylko o to bliżej, w ogródku przy ścianie. :D Pierwsza fotka to dalia czarna ?
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36

Post »

Witaj :wit imienniczko :tan to ja tez pozwolę się wprosić na pierwsze zwiedzanie juz zaznaczyłam wątek i będę wpadać ;:138 podglądać :wit
jarzebinka82
200p
200p

Post »

A no to insza inszość :wink: , ale niestety z roślin rosnących koło domku rozpoznaję jedynie konwalię i miechunkę :oops: . Nic to, wraz z rozwojem działki będę wstawiać więcej zdjęć portretowych konkretnych roślinek, więc prędzej czy później dowiemy się o którą roślinkę Ci chodzi i jak ona się zwie :wink: .
Dalia jest koloru ciemno bordowego, niestety nie znam nazwy odmiany :( . Na tej fotce kolor jest najlepiej widoczny:

Obrazek

Chciałam Wam pokazać zaczynające kwitnienie przebiśniegi, ale kabelek od aparatu diabeł ogonem nakrył :evil:
Dziękuję za odwiedziny! ;:4
Awatar użytkownika
anias1
500p
500p
Od: 20 sty 2013, o 16:27

Post »

Witam cię :wit na forum,jeśli chodzi o przesadzenie tego bukszpanu to może być kłopot gdyż jest już pokażnych rozmiarów.Ale spróbujcie mogę się przecież mylić.A rzeczka w pobliżu działki to fantastyczna sprawa taki kojący plusk wody.

Pozdrawiam Ania :D
Zapraszam
Mój ogród - moja pasja
Pozdrawiam Ania :)
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Kontakt:

Post »

Działeczka bardzo fajna, też jestem za pozbyciem się betonu ;:333 Rzeczka obok działeczki to raj przekonasz się o tym latem ;:170
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

I ja się wpisuję ;:7
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ja też się melduję,witaj Kasiu :wit
To poczynaia działkowe ruszyły pełną parą,fajniutko :wink: A ta dalijka ciemno-bordowa ładniutka :wink:
Awatar użytkownika
maria.k55
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 16:06

Post »

Witaj Kasiu ;:100
Fajnie, że już załozyłaś wątek ogrodowy, widzę, że działeczka już zagospodarowana i już jest wiele roslin do pokazania, położenie działki godne zazdroszczenia z tym strumyczkiem, na pewno będziesz mogła za darmo słuchać żabich koncertów ;:224
"Szanuj każdy dzień - bo już nie powróci"
Ogródek przydomowy u Marii.k55
jarzebinka82
200p
200p

Post »

Witam przemiłych gości ;:7 ;:180
No ta rzeczka przesądziła sprawę przy wyborze działki :wink: . Kombinujemy, żeby zrobić nad nią mały tarasik, ale tak konkretnie to jeszcze nie wiemy jak ma wyglądać :wink: . Działka faktycznie jest już trochę zagospodarowana, ale nie po naszemu, więc przemeblowania będą :lol: . Na początku ten bukszpan zostanie przeniesiony (tylko kiedy go przesadzać? wiosną czy jesienią?) no i podanie do M o ścięcie 3 gruszy już złożone. Teraz nabiera mocy prawnej :;230 .
Dla miłych gości, pierwsze oznaki wiosny :heja :

Obrazek
Awatar użytkownika
E@K66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 gru 2008, o 11:54

Post »

Witaj Kasiu ja tez sie melduję i życzę powodzenia w nowym sezonie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”