Lilie - uprawa - cz.4
Re: Lilie - uprawa - cz.4
Jeśli się cebulki przemieszczają,to zaczną też znikać.Wędrują,bo je nornica po drodze gubi.
Albo robi magazyn i znosi wszystkie w jedno miejsce.
Sadzenie lilii kolorami,to coś całkowicie bezsensowne.Co z tego,że Apollo i Casablanca
są białe,jak jedna jest azjatycka,druga orientalna i potrzebują inne warunki,mają różną
siłę wzrostu i różny czas kwitnienia.
Albo robi magazyn i znosi wszystkie w jedno miejsce.
Sadzenie lilii kolorami,to coś całkowicie bezsensowne.Co z tego,że Apollo i Casablanca
są białe,jak jedna jest azjatycka,druga orientalna i potrzebują inne warunki,mają różną
siłę wzrostu i różny czas kwitnienia.
I jedna przeszkadza tylko drugiej, chyba , że ? posadzimy z dużymi rozstępami, ale to znowu chwasty rosną tylko między nimi i dupa zbita.
Mirzan ma rację, jeżeli już to sadzić odmianami a kolor ? jak co komu pasuje.Ja sadzę odmianami i jest cyrk ,ale jedno-odmianowy
Mirzan ma rację, jeżeli już to sadzić odmianami a kolor ? jak co komu pasuje.Ja sadzę odmianami i jest cyrk ,ale jedno-odmianowy

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Mirku ale co ja poradzę, że mam białą rabatę, i każdy inny kolor psuje mi efekt? czy tak bardzo azjatki nie lubią się z orientalnymi?, no bo w moim nasadzeniu były 2 azjatki, reszta to orientalne... a że termin różny to nawet lepiej, przecież to tylko przedłuży czas atrakcyjności tego miejsca... trudno, to dopiero moje początki. Wątek niestety przeczytany pobieżnie ze względu na brak czasu. nie będę ich teraz odkopywać i tak nie wiem która to która... wczorajszy zakup wysadzam na białej, ale na jesień na pewno różowe wylądują gdzie indziej...
pozdrawiam
Magda
pozdrawiam
Magda
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
moje lilijki ledwo wyściubiły noski z ziemi, a już są okupowane przez to czerwone paskudztwo - poskrzypkę.
I dwa razy dziennie (rano i wieczkiem) chodzę i zbieram....
I dwa razy dziennie (rano i wieczkiem) chodzę i zbieram....
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Widzę, że macie problem z tą poskrzypką liliową.
Ja może widziałem ją z raz w życiu, i to jeszcze nie na moich liliach, tylko sąsiadki
Także powodzenia w wojnie
!
Pozdrawiam

Ja może widziałem ją z raz w życiu, i to jeszcze nie na moich liliach, tylko sąsiadki

Także powodzenia w wojnie

Pozdrawiam

- kris11
- 200p
- Od: 28 lut 2012, o 20:17
Marcoo16, nic tylko pogratulować,
u mnie jeszcze poskrzypka nie buszuje, ale na pewno się pojawi niestety...
u mnie jeszcze poskrzypka nie buszuje, ale na pewno się pojawi niestety...
Pozdrawiam- Marzena
- Marcoo16
- 1000p
Będzie dobrze
poradzicie sobie 

Wczoraj kupiłam w sklepie ogrodniczym dwie trochę wymęczone cebule orienpetów. Teraz nie mam żadnego dobrego miejsca do posadzenia ich na działce i umieściłam je w doniczkach na balkonie. Nie nastawiam się na kwiaty,a na wzrost cebul aby wyraźnie większe posadzić jesienią do gruntu. Z jakim nawozem w płynie najlepiej je podlewać? Uniwersalnym,do kwitnących,czy np.do warzyw?
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Kaja, do kwitnących.
W składzie powinno być więcej związków potasu i fosforu niż azotu.
Ale przyrost cebul nie wyklucza ładnego kwitnienia
, trzeba tylko wyłamywać tworzące się po kwitnieniu nasienniki, żeby roślinka się nie wysilała na tworzenie nasion a na przyrost cebul i tworzenie cebulek przybyszowych. Więc obawiam się, że chcąc nie chcąc, dochowasz się też ładnych kwiatków. 
W składzie powinno być więcej związków potasu i fosforu niż azotu.
Ale przyrost cebul nie wyklucza ładnego kwitnienia

Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
- Marcoo16
- 1000p
Nie wiem jak wasze lilie, ale moje, tylko co wyszły z ziemi, tak pędzą ze wzrostem, że aż trudno uwierzyć. 
W ciągu wczorajszej nocy i dzisiejszego dnia urosły chyba z 2,5 cm!
Chyba przez to, że padało i była straszna duchota
Burza, która odwiedziła mnie dzisiaj była taka, jakiej jeszcze w życiu nie widziałem
A jak tam wgl Wasze lilie?

W ciągu wczorajszej nocy i dzisiejszego dnia urosły chyba z 2,5 cm!

Burza, która odwiedziła mnie dzisiaj była taka, jakiej jeszcze w życiu nie widziałem

A jak tam wgl Wasze lilie?

a ja mam takie pytanie odnośnie nawożenia, już pytałem pod tulipanami, ale temat utopił się w nawale postów. Mam posadzone lilie i tulipany piętrowo. Nawoziłem w listopadzie 30g nawozu go kwiatów na metr i w połowie marca 60g na metr. O ile tulipany kończą już kwitnienie, to lilie intensywnie rosną i tak myślę, że pasowało by je jeszcze podsypać ok 30g/metr, tylko moje pytanie czy nie zaszkodzę teraz tulipanom?
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Tulipany dopiero zaczynają przekwitać, więc jeszcze ze dwa miesiące sobie "posiedzą" i też teraz "jedzonka" potrzebują żeby ładnie kwitnąć w przyszłym roku.
Moje lilie niektóre mają już 60cm wzrostu, niektóre dopiero wychylają się na światło dzienne, a przez trzymanie miesiąc w pokoju przed wysadzeniem 2/3 tych sadzonych wiosną już ma pąki kwiatowe.

Moje lilie niektóre mają już 60cm wzrostu, niektóre dopiero wychylają się na światło dzienne, a przez trzymanie miesiąc w pokoju przed wysadzeniem 2/3 tych sadzonych wiosną już ma pąki kwiatowe.

Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli