Kwiecisty ogród Doroty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kwiecisty ogród Doroty

Post »

Grażynko dzisiaj zaszalałam, pracowałam w ogrodzie od godz 7.30, plany były aby wyplewić najdłuższą rabatkę przy płocie. Jak zaczęłam to wykonałam dużo więcej, aż sama jestem zaskoczona, teraz czuję wszystko w kościach, obym nocy nie miała z głowy.
Ja moje porzeczki opryskałam środkiem grzybobójczym, nie przyglądałam się czy mają duże pąki. Jutro sprawdzę.
Cieszę się, że dogodziłam czekałaś długo, cierpliwie warto było.

Kasiu tak długo czekaliśmy na tegoroczną wiosnę, że teraz takie widoki cieszą bardzo.
Gdyby Twoje patyczki się ukorzeniły to ja tę metodę zastosuję , mniej kłopotu niż z doniczkami.

Aniu nie wiem co się stało, miałam kilka dużych kęp, a w tym roku nic, po zeszłej zimie były bardzo marne pewno wymarzły w zeszłym roku. Zostały same pojedyncze niedobitki, ale one nie kwitną.

śnieżnik dziś w rozkwicie
Obrazek
korony rosną jak na drożdżach
Obrazek
skalnica
Obrazek
pierwiosnek
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Aleś wysprzątała aż kwiatuszki lepiej widać ,ja to się chyba do maja nie wyrobię ;:65
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko ja też ledwo co się przed chwilą dowlokłam do domu.
Ale zrobiłam kawał roboty i bardzo mnie to cieszy. :D
Chociaż czy pośpię coś w nocy też nie wiem. :;230
Grażyna.
kogro-linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44

Post »

Dorotko kwiaty Ci pięknie kwitną ,korony cudownie wystartowały nie mam ani jednej a tak mi się podobają
chyba muszę to zmienić i wreszcie je kupić :D
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06

Post »

Dorotko wiosna u Ciebie na całego!
Korony cesarskie faktycznie boskie są ;:138 ;:138 zresztą reszta kwiatów też super!

Kochana do Mnie też w weekend przyleciały jaskółki powoli coś myślą nad naprawą gniazdka...
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko co zrobisz z azaliami ? Mam podobną i teraz kombinuję, czy nadal hodować ją w donicy,czy też wysadzić do gruntu.
Masz rację, rośliny szaleją. U mnie dzisiaj rano pokropiło i dosłownie wszystko "podskoczyło" o kilka dobrych centymetrów ;:oj
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje drogie jestem tak zapracowana przy porządkach ogrodowych, że czasu na forum mało. Jak wieczorkiem przez kilka ostatnich dni siadałam przy kompie to normalnie zasypiałam.
U mnie prace ogrodowe ruszyły pełną parą. Rabatki kwiatowe, oprócz jednej już uporządkowane, wszystko pięknie rośnie. Korony cesarskie mnie zaskakują tak ciągną w górę już mają widoczne pąki kwiatowe, zapewne w przyszłym tygodniu zakwitną. Nawet nie mam czasu, aby porobić im zdjęcia.
Prace w warzywniku ruszyły na całego, musiałam sama wpuścić się w maliny, trzeba było wyplewić, a obok malin nowe jesienią posadzone truskawki, cały dzień przy nich spędziłam tak moje maleństwa zarośnięte. Nigdy jeszcze tak długo nie klęczałam, chyba za jakąś karę bo jeszcze czuję kolana i inne części ciała doskwierają. Tak intensywnie pracowałam, rozbierałam się, że teraz mam za swoje. Kran w nosie mam rozkręcony, do tego doskwierają mi bóle kości. A jeszcze tak dużo pracy.
Wczoraj mąż rozłożył foliak, wszystkie pomidory wyniosłam, są takie rachityczne, wyciągnięte, mam nadzieję że szybko się wyprostują i zgrubną. Posadzone mam już ziemniaczki, teraz tylko siać jarzynki. Dziś muszę odpocząć, kilka spraw załatwić, a przy okazji wskoczyć do ogrodniczego po azalie. Jedną musiałam wykopać, bo po zeszłorocznej zimie jednak nie dała rady.

Ewo wysprzątałam, a przy okazji zapchałam cały kompostownik, nawet nie przypuszczałam, że tyle wiader chwastów i suchych badyli wyniosę.

Grażynko ja kilka nocy pod rzad mam problemy ze spaniem, budzę się w środku nocy cała obolała, bo jak może być inaczej jak w ciągu dnia człowiek tak się wyekspluatuje. Do tego doszło przeziębienie.
U mnie też widać jak już jest wokół uporządkowane, roślinki odkryte szaleją na całego.

Renatko wczoraj zaczęły się rozwijać żółte żonkile, a ja nawet nie miałam czasu aby im zrobić zdjęcie. Korony miałam od kikludziesięciu lat, w awatarze mam nawet ich wspomnieniowe zdjęcie. W zeszłym roku wszystkie mi wymarzły. Kupiłam tu na forum cebulki, jak się uda to może i tego roku dokupię.

Reniu korony rosną szybko, mają już pąki kwiatowe, lada dzień zakwitną. Wokół tak pięknie się zazieleniło, ptaki dają koncert, przy słoneczku i takiej oprawie super się pracuje.

Iwonko nie wiem co z nią zrobię, na razie trzymam ją w domu, a później pewno dam jej szansę i posadzę do ogrodu, na zimę okryję może przeżyje mrozy.
Deszczyk u mnie też pokropił, dziś również zapowiadają opady, wszystko rośnie, szkoda że chwasty również.

Mam kilka zdjęć sprzed dwóch dni
Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dorotko ależ Ty masz cudne kolorowe dywany w ogródku ;:oj Naprawdę pięknie..... ja mam zdecydowanie zbyt mało takich roślinek witających wiosnę..... krokusy w większości mi wymarzły w zeszłym roku, teraz jest tak szaro. Muszę koniecznie jesienią nad tym popracować :lol: A w ogóle to moje wiosna dużo późniejsza niż u Ciebie, skalnice to nawet nie mają zamiaru jeszcze kwitnąć..... fiołeczki również.....
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Dorota,czy kolo twoich koron nie kręcą się czasami koty?
Podobno one nie lubią ich zapachu.
Ja niestety trzy mam poszarpane od przedwczoraj,podejrzewam kotkę sąsiadów. :twisted:
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06

Post »

Dorotka pochłonięta pracami ogrodowymi na całego :D oj niestety chwasty też rosną jak na drożdzach buuuu ;:161 jak ja ich nie lubię! cudowny tulipan! ;:138
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Widzę fiołeczki, pachnące cudnie maleństwa.
Też je mam i drżę nad nimi, żeby przez przypadek nie skasować.
Ten cudny zapach mogłabym wąchać cały dzień.
Czosnki rosną jak na drożdżach. :heja
Posadziłam dzisiaj sałatę, majeranek i seler kupiony w ogrodniku.
Był taki ładny i duży, że się skusiłam.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko nie narzekaj u Ciebie dopiero jest pięknie, co popatrzę w Twój watek główkuję jakie piękne widoki, a zdjęcia masz jak profesjonalny fotograf.
Moje krokusy też poszły w zeszłym roku, te które pokazuję to jesienne nasadzenia. Szkoda, że już przekwitają, dla mnie trochę za szybko.

Aniu moje koty chodzą wszędzie to szalone indywidualności. Dla nich specjalnie wysiewałam kocimiętkę, a one w ogóle są jej zapachem nie zainteresowane. Powbijaj wokół koron patyki tak aby kotom dostęp zagradzały.
Dzisiaj gościłam u siebie Ewę - evluk okazało się, że obie kupowałyśmy w zeszłym roku od tej samej osoby cebulki koron. Mamy tak piękne grube, jesteśmy ciekawe koloru kwiatu.

Reniu masz rację tak bardzo jestem zapracowana, dziś mam moich chłopaków byli wykorzystani do maksimum, wiele ciężkich prac wykonali. Tulipanki następne rozkwitły, tylko brak czasu na ich uwiecznienie. Nowe akumulatorki dziś zakupione się ładują do aparatu.

Grażynko nawet nie wiesz jak ja długo tych fiołeczków szukałam, znalazłam sadzonki w trawie w miejscu przez nikogo nie uprawianym, wyrywałam i tylko patrzyłam, aby mnie nikt nie przegonił. Mam jeszcze o kwiatach białych, te rozsiewają się bardzo, muszę je ograniczać i nie pachną.
Mój czosnek też szaleje, dostał porcję nawozu.
Dzisiaj również kupiłam sadzonki posadziłam w niskim foliaczku sałatę i wczesną kapustkę.

Pisałam rano, że wybieram się do ogrodniczego, kupiłam 3 azalie, dwie opisane odmianowo, a jedna bez nazwy odmianowej jedynie pięknie prezentuje się na zdjęciu. Już są posadzone. Po południu Ewa przywiozła mi róże, jutro będzie sadzenie, oby tylko pogoda dopisała.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mnie też jutro czeka sadzenie bo dzisiaj nie zdążyłam wszystkiego posadzić.
A jeszcze dwie paczki roślin mam w przyszłym tygodniu.
Jak ja to wszystko pomieszczę to nie wiem.
Ale fajnie, że już większość rośnie.
Tylko deszcz by się teraz przydał, żeby wszystko dobrze się przyjęło.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sty 2011, o 11:45

Post »

Dorotko dorodnie u Ciebie ma korone cesarska mam pierwszy rok podobno żółta ma z 30cm piekne paki
i malenstwo koło siebie ,niestety wsadziłam w doniczkę i będę musiała po przekwitnieciu posadzić w ziemie
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44

Post »

Witaj Dorotko przy tym szaleństwie wiosenny prac brakuje czasu na zdjęcia,ślicznie Ci kwiaty rozkwitają będe zaglądać aby nie przegapić kwitnienia cesarskich koron. ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”