Ogródek Goni@k

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Karolcia pisze:Gosiu,moja H dębolistna pożegnała świat.
Trzy lata czekałam na kwiaty aż w końcu zdechła :cry: :cry: :cry:
Nie wiem czy zdecyduje się na kolejny zakup :oops:
Ja też jestem zauroczona malwami i ta różnorodność kolorów.Są piękne :D
Tak to już bywa z roślinami ,że czasem pomimo starań nie chcą u nas rosnąć i tyle .
Moja hortensja rośnie na kwaśnej rabatce w towarzystwie magnoli,azalii ,kiścieni itp kwasolubnych roślin.
Mnie się bardzo podabają tawułki Arendsii ale robiłam już dwie próby i nic ,padały za każdym razem .
Wreszcie dałam sobie spokój i podziwiam je u innych :D :wink:
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie też klapa w tym roku z tawułkami :cry: :cry: :cry:
Mimo zacienionego miejsca i ciągłego podlewania są marne.Tylko jedna zakwitnie :oops:
Dla H jeszcze raz wielkie brawa.
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Goniu jaki piękny teraz jest twój ogródek. Zobaczyłam nawet jakiś liliowiec kwitnący w oddali. :wink: :lol: Czy mnie oczy nie mylą, czy to kwitnąca hortensja ? Istne cudo.
Czy te różowe ogonki to przetacznik ?
Pięknie i bujnie rośnie.
Wiciokrzew aż tutaj zapachniał, pewno teraz rozsiewa swój zapach po całym ogrodzie. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Oj tak ja tez zwróciłam uwage na wiciokrzew pewnie to serotina :D
Widze także, że robi sie tłoczno w ogrodzie. Gosiu widać efekty pracy.
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Malwa, hasło rdza. Spisałam sobie z czyjejś porady na forum czym to próbować zwalczać, ale w sumie z całej dyskusji wynika, że szanse na uniknięcie rdzy na malwach są niewielkie i że "leczenie" też jest mało skuteczne, a najlepiej po prostu na bieżąco urywać zajęte liście i strzyc całą roślinę na zimę, żeby nie zostawały żadne resztki / pożywka dla grzybów.

A teraz cytat (nie pamiętam czyje to słowa, przepraszam):

"Rdza malwy (Puccinia malvacearum), gatunek jednodomowy, niepełnocyklowy, wytwarzająca zarodniki telialne, które są także zarodnikami przetrwalnikowymi. Zarodniki kiełkują od razu przez cały sezon wegetacyjny tak więc palenie liści o przekwitnieniu nic nie da.

Co 10 dni wykonać oprysk 2-3 krotnie (stosując przemiennie): Amistar 250SC (0,1%), Bayleton5WP(0,2%), Dithane M45 80WP (0,2%),Saprol 190EC (0,15%) lub Score250EC (0,05%). Można stosować też biopreparaty Biochikol 020PC, Bioczos BR lub Biosept 33SL."

No i znowu dałaś taki pokaz, że siedzę i notuję kolejne swoje chciejstwa :D Co to jest to coś podłużnie wysokie jasnofioletowe koło świerka? A to coś na drugim zdjęciu tuż za powojnikiem to krwawnik rozesłany? Jaki świetny kolor!!! Skąd to masz i co to jest? Nie, odwrotnie, co to i skąd masz, bo ja też chcę :lol: :lol: :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Grażynko ,te małe różowe ogonki to przetacznik kłosowy ale nie znam dokładnej nazwy.
Agrazko ,miło ,że wpadłaś :D .Masz rację ,mój ogródek powoli zaczyna nabierać właściwych kształtów ale to jeszcze potrwa .........Nie wszystkie rozwiązania kompozycyjne mogę u siebie zastosować ze względu na psy ,które korzystają z całego terenu,bo traktujemy je jak pełnowartościowych członków rodziny :wink: :roll: :D
Nalewko jako,że jestem zakręcona na zielono całą zimę szperałam w sieci w poszukiwaniu ciekawych roślin .To zajęcie umilało mi długie ,zimowe wieczory .Niektóre udało mi się zdobyć tak jak ten krwawnik Red Vevet wyszperany w czeskim katalogu .To wysokie ,jasnofioletowe to liatra kłosowa ,występuje też z białymi kwiatami .
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38

Post »

Goniu, bardzo dawno nie byłam u Ciebie :wink: i sama nie wiem dlaczego ... :wink:
Piękny jest teraz, w pełni lata, Twój ogród ;:63 ;:63 ;:63
Hortensją jestem zachwycona :shock: Prawdę mówiąc to nie widziałam jeszcze takiej ... :roll:
Mam też powojnik Andromeda, ale mój teraz nie kwitnie :? Kwitł w czerwcu i jak przestał to przestał :wink: Nawet pąków na nim nie ma do ponownego kwitnienia ... :roll:
Ja narzekam,że u mnie pada za dużo, a Ty że wcale ... dlaczego nie może być tak, żeby wszystkim było po trochu ... :wink: :wink:
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Gosieńko, :roll: :roll: :roll: , jakiekolwiek słowa podziwu są zbyteczne. Malwy masz cudne, ja ze swoimi nie potrafiłam sobie poradzić, wszechobecna rdza wykończyła wszystkie. Co do 'Andromedy ' to masz rację , przywieszki niestety przekłamują kolory.....moja też była podobna, różu niewiele.....niestety :cry:
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
darob66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sie 2007, o 22:11
Kontakt:

Post »

Witaj Gosiu :D
dawno u Ciebie nie byłam[oczywiscie z braku czasu].Pięknie u Ciebie kolorowo i wszystko tak pieknie wypielęgnowane.Widzę ,że martwisz się różą ,,Hokus Pokus,,.Też ją mam i muszę powiedziec ,że kupując ją celowo wybrałam krzaczek podzielony na dwie części jedna ma kwiaty prawie czarne ,a druga jest właściwa w ciapki zółte.Jak do tej pory taki podział utrzymuje sie bez zmian .
Pozdrawiam Marzena
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Goniu a co u Ciebie :?: :lol:
Słoneczko czy deszcz ?
Skalniaczek pewno kwitnie pełną parą i liliowce też wszystkie rozkwitły. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

kogra pisze:Goniu a co u Ciebie :?: :lol:
Słoneczko czy deszcz ?
Skalniaczek pewno kwitnie pełną parą i liliowce też wszystkie rozkwitły. :wink: :lol:
U mnie raczej słoneczko ale dwa dni temu padał solidny deszcz prawie całą noc więc na razie ziemia jest napita.Wcześniej też było kilka dni deszczowych ,nawet trawa odzyskała kolor soczystej zieleni.
Grażynko jestem jakas zalatana ,na forum wpadam na chwilkę aby odsapnąć ,zaglądam do Waszych ogródków ale nawet nie robię wpisów :oops: :D
Mój ogród się rozrasta ,ostatnio podczas generalnych porządków na rabatkach wywiozłam trzy taczki wyciętych pędów i gałęzi .Nie lubię roślin ,które nie mają zwartego pokroju lub po kwitnieniu nadmiernie się rozłażą ,dotyczy to zwłaszcza bylin .Cała zielone towarzystwo zostało przystrzyżone ,niektóre to nawet na zapałkę :wink: :lol: Wszystkie rabaty są wypielone,ziemia wzruszona ,zastanawiam się czy jeszcze zasilać nawozem ????
Przygotowywuję się do wakacyjnego wyjazdu dlatego chcę zostawić ogród we względnym porządku aby po powrocie nie doznać szoku :lol: :lol: :lol:
Jestem w trakcie robienia przetworów na zimę ,teraz na tapecie są ogórki .
Jest to zajęcie bardzo pracochłonne :roll: 8) :D
Skalniaczek rozrasta się w niesamowitym tempie ,juz wiem ,że kilka roślin muszę wiosna z niego eksmitować ,bo bardziej się nadadzą na rabatkę .
Liliowce kwitną cały czas ,zaskakując mnie kolorami ,bo nawet nie pamiętałam jakie mam :roll: :D
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Piękne Goniu, aż mnie zatkało .
Ja też jestem na etapie ogórkowo paprykowym, ale ogród wtgląda jak dżungla. Od ponad dwóch tygodni nie można wyjść do ogrodu, bo albo leje, albo mżawka, albo samo błoto i nie da się nic zrobić. :cry:
Dopiero dzisiaj słoneczko nieśmiało wygląda spomiędzy chmur - może wreszcie będzie koniec tych deszczy ? :?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Liliowce piękne. :D
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53

Post »

różnorodność liliowców u Ciebie jest ogromna ale i jaka piękna :) widać nowe nabytki jeszcze w doniczkach... piękne są te liliowce i tak mało z nimi zachodu...
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
julka_
1000p
1000p
Od: 2 lip 2008, o 21:41

Post »

kolekcja liliowców cudna :shock:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”