Kwiatki bergamotki

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: kwiatki bergamotki

Post »

Ależ przepiękne cyklameny ;:138

Falenopsis i grudniki - też piękne.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
bergamotka
100p
100p
Od: 14 wrz 2010, o 12:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Was serdecznie. Nie było mnie tu z miesiąc, ale niestety sesja rządzi się swoimi prawami. Na szczęście to (chyba) ostatnia sesja w moim życiu, bo została mi już tylko obrona pracy magisterskiej :heja

Sweety tak naprawdę to wszystkie rośliny kwitną, bo to pozwala im na przedłużenie gatunku. Co prawda w warunkach domowych nie zawsze jest to proste do osiągnięcia. Ja wcześniej widziałam już kwitnącą szeflerę, bo to była "mamusia" mojej i wydaje mi się, że to również wpłynęło na pojawienie się kwiatów. Rośliny sprzedawane najczęściej pochodzą z kultur in vitro, wydają się więc być bardzo młodymi okazami. Moja jest ze szczepki pobranej od rozrośniętej, z pownością kilkunastoletniej rośliny. W tym roku kwiaty się jednak nie pojawiły. A kwitnięcie difci było dla nas dużym zaskoczeniem. Dość długo szukaliśmy "źródła" naprawdę mocnego zapachu. Powtórzyła ona kwitnienie jeszcze dwa - trzy razy. Obecnie już jej nie mam. Była tak duża, że trzeba było ją wstążkami wiązać do ściany. W ubiegłym roku malowaliśmy pokój i był problem z jej wyniesieniem. Musiałam więc podjąć trudną decyzję, no ale nie było wyjścia ;:145 Ale na pocieszenie zostały mi dwie ukorzenione sadzonki, które nawet ładnie rosną.

Justus27 te dwa nowe cyklameny kwitną nadal cały czas. Zawiązują też nasiona, więc postaram się je wysiać. To będzie taki eksperyment, mam nadzieję, że się uda. Natomiast z tymi starymi mam mały problem. Co prawda jeden zawiązuje maciupeńkie pączki, to drugi znowu produkuje tylko zdeformowane liście. Już sama nie wiem, czy to od przędziorków (pryskam Agricolle), czy to jakiś wirus.

No, trochę się rozpisałam, to teraz czas na obiecane zdjęcia.

Phalenopsis biały, co prawda z jednym kwiatkiem, ale i tak jest niesamowicie uroczy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oncidium, nowość, delikatnie pachnie, ale szybko przekwita.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do kwitnienia szykuje się gasteria brodawkowata i ... kaktus. Tego ostatniego będę musiała w takim wypadku podlać chyba nieco wcześniej.
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Podoba mi się kolor kwiatuszków Oncidium ;:138
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To prawda, że wszystkie rośliny kwitną, ale niekiedy kwiaty wyglądają tak, że znacznie odbiegają od naszego pojęcia czy wyobrażenia, jak powinny one wyglądać :)
Przeprowadzając się także musiałam podjąć trudną decyzję i 250 cm, rozrośniętą szeflerę, wypielęgnowaną z 30 cm maleństwa, zostawiłam kupcom mojego mieszkania. Byłam kiedyś u nich po korespondencję i nadal ją mają :tan Przy transporcie na pewno by się połamała...
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Świetne oncidium - takiego jeszcze nie widziałam ;:167
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
x-h-n

Post »

Difenbachia i skrzydłokwiat wspaniałe ;:180 Sukulenty to coś co kocham a i zazdroszczę kwitnienia saski ;:215 :wit
Awatar użytkownika
NomiMalone
100p
100p
Od: 8 sie 2012, o 16:33

Post »

śliczne oncidium ;:202 :shock: ;:oj ;:50 hmmmmmm tez takie chcę :uszy
x-Cz-a

Post »

Obejrzałam całość,wszystko mi się podoba a kaktusy to nie moja bajka ale kwitnące
zawsze podziwiam.
Masz się czym pochwalić,gratuluję ;:180
Awatar użytkownika
agnieszka_
1000p
1000p
Od: 21 gru 2012, o 18:54

Post »

:wit
U ciebie jest to co lubię piękne cyklameny , kalanchoe śliczne i fiołki .
Będę zaglądać .
Pozdrawiam .
x-h-n

Post »

Jeszcze raz zaglądam i stwierdzam że Oncidium jest PRZEWSPANIAŁE ;:180
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

Przepiękne kwitnienia ;:303
Awatar użytkownika
bergamotka
100p
100p

Post »

Dziękuję Wam wszystkim za bardzo miłe słowa i cierpliwość, bo niestety nie mam zbyt wiele czasu na odpisywanie. Forum przeglądam dość często, ale prowadzenie własnego wątku wymaga jednak pewnego przygotowania (znaleźć aparat, zrobić zdjęcia - nachodzić się po całym domu w poszukiwaniu odpowiedniego oświetlenia, potem poszukać kabel łączący z komputerem ... :;230

Cieszę się, że podoba Wam się moje oncidium. Na tym zdjęciu kolory wyszły chyba najbardziej zgodne z rzeczywistością.

Obrazek

Kupiłam je przecenione w LM, więc kwiatami cieszyłam się tylko kilka dni. Na szczęście cała roślina jest w dobrej formie, ma cztery młode przyrosty, a na najstarszym, jak popatrzy się pod światło, to jest coś ciemniejszgo między liściem. Nie chcę zapeszać, ale bardzo bym chciała, aby to był pędzik.

Tak właściwie to ostatnio storczyki całkowicie mnie zauroczyły. A to najcudowniejsza miniaturka jaką udało mi się spotkać (w sklepie, nie na forum) :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na razie podchodzę do nich dość ostrożnie i uczę się opieki nad nimi (głównie chyba na swoich błędach) na nieco tańszych egzemplarzach.

W ostatnim poście pisałam o pędach kwiatowych gasterii brodawkowatej. Dziś już jeden z nich przekwitł. Dość trudno było zrobić jej dobre zdjęcie w całości, gdyż (specjalnie mierzyłam centymetrem) wysokość rośliny od dna doniczki do końców liści to ok 25-30 cm, a długość pędów to nieco ponad 80 cm.

Obrazek

A tu zbliżenie na kwiaty. Przepraszam, że tło trochę mało ciekawe, ale tylko na tym zdjęciu udało mi się uchwycić rzeczywiste kolory.

Obrazek

Te zdjęcia zrobiłam jakiś tydzień tydzeń temu. Miały zostać opatrzone komentarzem "wiosna przyszła". Jednak jak patrzę teraz za okno ...

Obrazek

Obrazek

Na parapetach na szczęście robi się coraz wiosenniej. Nowe listki, korzonki i pączki.

Obrazek

Obrazek

Słonka tylko trochę mało ;:174
Awatar użytkownika
agnieszka_
1000p
1000p
Od: 21 gru 2012, o 18:54

Post »

;:63 Ślicznie , bardzo cieszą takie widoki tylko za oknem tak nieciekawie :? gdzie ta wiosna :?:
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Ale cudeńko z tej miniaturki ;:oj
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
bergamotka
100p
100p

Post »

:wit Agnieszko, no niestety zima nie odpuszcza tak łatwo :roll: Było już kilka ładnych słonecznych dni, już tulipany wykiełkowały, u cebuliczki pojawiły się pączki i teraz wszystko znów przysypane śniegiem na jakieś 30 cm :evil:

:wit Elu miniaturka jest faktycznie cudowna. Trochę przypomina mi Phal. philedelphię. Niestety opadło jej kilka kwiatków. Chyba to moja wina, bo postawiłam ją na południowo-zachodnim oknie w te dni kiedy świeciło słońce (niby jakieś bardzo mocne mi się nie wydawało) i te kwiaty, które były skierowane do okna w ciągu kilku dni zwiędły i opadły.

A dziś wybrałam się do muzeum przyrodniczego w Krakowie (ul. Św. Sebastiana 9), gdyż od dziś do 25 marca odbywa się tam wystawa storczyków. W cenie biletu (normalny 15 zł) zwiedziłam wszystkie dostępne ekspozycje. Ogólnie bardzo mi się podobało, choć w związku z wystawami roślin (była jeszcze ekspozycja "lasy deszczowe") czułam lekki niedosyt (spodziewałam się większej ilości roślin). Niezwykle urzekły mnie małpki tamaryny białoczube, strasznie kochane ;:167 . Wystawie towarzyszył też kiermasz storczyków. Co prawda nie znałazłam tam tego czego szukałam, ale nie wyszłam też z pustymi rękami. Kupiłam kwitnącego sabotka i siewki psychopsisa.

A oto i sabotek.

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”