Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013

Post »

Pati. ;:167 Gratulacje.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewo, Jurku, dzięki!

Misiu, wpadaj częściej...modem już masz, nie? :wink:

Wpadam na moment popanikować, że 18-go mi róże wysyłają, a na ich miejscu trawa po kolana i nic nie przekopane :shock: I lecę dalej, wieczorem jakieś zdjęcia może się uda wstawić, bo muszę iść do ogrodu pookrywać dodatkowo róże i hortensje.
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Patusiu, gratuluję serduszka ;:196

Nie martw się dostawą róż, przyszykuj donice i powsadzaj róże , mogą w nich rosnąć i całe lato, zanim spokojnie przygotujesz im miejscówki ;:108

Pozdrawiam cieplutko w ten zimny dzionek ;:168
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Pati, każda rada jest dobra, ale pewnie łatwiej te róże hurtem zadołować w jednym dostępnym aktualnie miejscu, gdzie spokojnie poczekają na lepsze czasy.
A tak w ogóle, ciągle się wydaje ( w znaczeniu - ujawnia ), że na tym klepisku, którym nas mamisz, rośnie już mnóstwo ozdobnych roślin. Chcesz teraz nas powiesić na płocie, żebyśmy zastygli w niemym zachwycie :shock:.

;:196 Jagoda
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Pati a co Ty panikujesz...18 tego...toz to 10 dnów jeszcze...zdażysz, na luzaku....a jak nie masz koncepcji na 100 % gdzie rózyczki wsadzic to buch do donic i bedzie okejos :uszy Jeju jak sie ciesze ,ze zamówienia zaczynaja przyjezdzać ;:172 Oj bedzie sie działo ;:172
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, nijak nie zdążę...gdyby była pogoda, to ok, ale idą mrozy nawet siekiery (za przeproszeniem, zważywszy na ostatnie zdarzenia :twisted: ) nie wbiję...stwierdziłam, ze je na razie zadołuję lub do donic, bo realnie patrząc, pewnie dopiero po swiętach dam radę miejsce przygotować. Mam warzywnik pięknie przekopany to tam pójdą wszystkie zakupy, oraz dary od Ewy, którymi obiecałam się pochwalić:

Obrazek

Ewa mnie rozgryzła ze chciejstwami idealnie: oprócz sporego udziału w żywopłocie w postaci forsycji, pęcherznicy i dzikich róż, przywiozła mi sasanki (wielomiesięczne chciejstwo), akanty (niedawne chciejstwo, którego jeszcze nawet nie zdążyłam upublicznić), kupę ziół, runiankę idealnie pasującą pod wyłysiały swierk, cyprysik, liliowca...i nie pamiętam co jeszcze...jutro muszę spisać, bo do wiosny na bank zapomnę :oops: Bardzo Ci Ewo dziękuję...kiedyś się odwdzięczę ;:196 Na razie, wszystko siedzi w wiadrze z ziemią, bo wstrętny mąż zabalował na ogrodzie do zmroku uniemożliwiając mi wyjście, ale jutro będę sprytniejsza wstanę przed nim (o co nie trudno ;:224 ) i sobie wszystko zadołuję.

Patyczki od Marysi najwyraźniej przeraziły się, widząc konkurencję, bo też zaczęły puszczać pączki...jest ich więcej, ale tylko ten jeden udało mi się uchwycić aparatem w ciemnej sieni:

Obrazek

Begonia też nieśmiało się rusza, ale nawet megawypasiony aparat nie jest w stanie zrobić zdjęcia półmilimetrowego kiełka :wink:

Niesiona entuzjazmem wysiałam wobec tego dziś wszystkie astry: pierwotnie chciałam do gruntu, ale wczoraj gdzieś wyczytałam, że lubią pikowanie i przesadzanie...ja też lubię, to sobie i im przyjemność sprawiłam :)

No i teraz czekam na kolejne informacje o przesyłkach...baaardzo się cieszę, że wszystko opłacone z góry, bo byłby teraz płacz i zgrzytanie zębów...a i eMem mogłoby lekko wstrząsnąć, jakby zobaczywszy ile kupiłam, dowiedział się, że to dopiero zapłacić trzeba ;:224
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Pati wspaniałe dary trzymam kciuki żeby przyjęły się... co ja piszę one muszą przyjąc się.. :)
..mam już nowy modem a nawet dokupiliśmy listwę zasilającą zabiezpiecza przed przeciążeniem i przed przepięciami...a zabezpiecza przed dziećmi... mam nadzieję że będzie teraz dobrze ... :)
a i domowe sprawy normują się...zwłaszcza zdrowie mego eM..miał zabieg podobny do Twojego... :!:
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

Pati dary masz piękne oby się u Ciebie zadomowiły.Ja siałam akant nic nie wyszło :( może jeszcze się pokaże.
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Patka ...nowe roslinki przyjechały... ;:224 sie dzieje ,chocby w wiadrze siedziały to przechodzisz, spogladasz i serce sie raduje ;:138
A derenie Marysine widze ruszają...super ;:138
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byłam w ogrodzie, choć zimno przeraźliwie...rzuciłam gałęzie świerkowe na hortensje, nieco kopczyki jeszcze różom podgarnęłam, ale nie zasypię ich na metr, więc pozostaje już tylko postawić koło nich gromnicę i karteczkę z intencją, żeby przeżyły :wink: Lykkefund ma nabrzmiałe pąki na całej długości, więc szczególnie powierzam ją boskiej opiece, bo się strasznie napaliłam, ze ją wyhodują taką wielką, jak w internecie pokazują :wink:

A teraz zwracam się do mądrości zbiorowej z kolejnym dylematem: co mam zrobić z tym gruntem pod żywopłot...nie wiem, jakim cudem mogło mi się wydawać zimą, ze zdążę to wszystko zlać roundupem, przekopać, wyplewić i obsadzić od 1 do 15 marca :? Roundup już nie wchodzi w rachubę, bo chwasty zazielenią się dokładnie wtedy, kiedy przyjdą rośliny, a te co już mam, dojrzeją do wysadzenia...pozostaje glebogryzarka, ale nie ma się co oszukiwać, że zdołam dokładnie wypielić sto metrów kwadratowych gruntu...to sobie wymyśliłam, że przelecę glebogryzarką, wybiorę co poważniejsze chwasty, pod krzewy dam lepszą ziemię, a resztę zostawię jak jest, obłożę kartonami i gazetami, żeby chwasty nie odbijały, a potem w miarę czasu, będę po kawałku dokładnie odchwaszczać. Myślicie, że ma to sens? A może wymyślicie coś lepszego (oprócz zatrudnienia do roboty Zdzisiów czy rozlokowania i odpalenia wzdłuż całego płotu min przeciwpiechotnych)?

Najchętniej to bym nie jechała ani do lekarza z Sarą, ani na święta do siostry, tylko grzebała w ogrodzie, no ale już i tak wielu znajomych uważa, że kompletnie zdziczałam na wsi, to trzeba jechać, zobaczyć, co się w świecie dzieje :wink:
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Pati, kurczę, tytaniczny plan sobie szykujesz :!: Prosisz o radę, więc nieśmiało sugeruję: użyj jednak Rundupu, rośliny zadołuj, niech poczekają. Wyciągania chwastów spomiędzy rosnących już krzewów nie życzę nawet najgorszemu wrogowi ;:223 . Jeśli posadzisz nabytki 2 tygodnie później, po imprezach integracyjnych z inteligencją pracującą - nic im nie będzie.

Z nadzieją, że nie będziesz kopiować Syzyfa - Jagoda
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Pati, po pierwsze gratuluję serduszka. ;:138 Należało się! :D
Po drugie.... Jagi ma 100% racji. Najpierw przygotuj miejsce jak najmniejszym nakładem sił ( czyt. rundup). W ten sposób unikniesz dodatkowej pracy , częstych napadów wściekłości i rozgoryczenia. Krzewy do donic, wiader i do czego tam jeszcze będziesz miała pod ręką.... dadzą sobie radę, przecież to nie będą 2 metrowe krzaczory. Spokojnie jedź na święta. Niech rodzina i znajomi zobaczą, że jeszcze potrafisz się w mieście zachować.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Pat w marcu pewnie i tak już nic nie wsadzisz więc na święta jedź spokojnie. Z tego co pamiętam to chwasty w celu skropienia R muszą mieć chyba 5 cm i temperatura też musi być na plusie. Więc kwiecień! Dziewczyny dobrze radzą rośliny przyjdą w doniczkach, a jak nie to je zadołuj i przygotuj stanowisko, a plewić i tak będziesz miała co, bo chociaż ziemię oczyścisz, to nasionka chwastów w powietrzu fruwają :;230
Dary wspaniałe, oj już widzę to wiosenne sadzenie!
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

PATI....ja też nie wyrobiłam z Randapem przed śniegiem i mrozem ale na takie czyny jak Ty to się nie piszę....poczekam i R użyję...tylko ja w lepszej sytuacji bo jeszcze nić nie zamówiłam...odwlekam w czasie bo gleba jeszcze zachwaszczona i nie dopieszczona......
...ale Pati ja dzisiaj już na nowym miejscu bawiłam się w ogrodnika i wiesz co ....zaczynam czuć to co mi pisałaś....
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Pati, chłodno ma być tylko w tym tygodniu, po 17-stym będzie spore ocieplenie, więc ziemia szybo rozmarznie i M przygotuje Ci poletko różane :uszy
Lepiej posadzić te róże do gruntu w marcu, bo potem mogą odchorować późny start.
Wiśniowy zagajnik cudny - ja bym tam posadziła narcyze w stopkach tych wiśni... ;:224
ps. Przy cięciu hortensji wsadziłam trochę patyków do ziemii - jak się ukorzenią, to rezerwuje dla Ciebie Vanilla Fraise, Pinky Winky i Grandiflorę :uszy
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”