Różany ogród cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różany ogród cz.6

Post »

duju pisze:Moni, odwiedziłam i pooglądałam Twój ogród od początku. Bardzo dużo pracy w niego włożyłaś, piękne nasadzenia, przepiękne róże i byliny. Zapisałam sobie parę róż, które spodobały mi się u Ciebie i polecałaś :) Pozdrawiam gorąco :wit
Witaj, Justynko :wit Miło mi powitać nową koleżankę ;:4
Jakie różyczki wybrałaś?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pogoda u mnie dzisiaj bura i ponura, a na dodatek chłodno i morkro. Wszystko wskazuje na to, że nadejdzie mocniejsze ochłodzenie :roll:
Wspomnienia z cieplejszych dni pomagają
Obrazek

-- Pt 08 mar 2013 20:31 --

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jak ja się cieszę, że aparat dało uratowac. Inaczej nie oglądalibyśmy takich widoków.
Nie widziałam wcześniej wyrzycy włosiastej. Wygląda świetnie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monia takie kolory dodają energii w taki bury czas jak dzisiaj i oby obyło się bez większych strat po kolejnym nawrocie zimy bo sporo róż zaczęło rosnąć. :roll:
U mnie najgorzej wygląda kilka herbatnich Souvenirów no ale to było do przewidzenia że 'herbatki' słabo zimują nawet w takie zimy jak ta. :(
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Wybrałam;
-Biedermaier
-Augusta Luise
-Rosarium Uetersen
-Alexandra de Luxembourg
-Princess Anne
-James Galway

Napisz mi czy dobry wybór ? i czy rzeczywiście wszystkie są w różowościach.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo2 pisze:Jak ja się cieszę, że aparat dało uratowac. Inaczej nie oglądalibyśmy takich widoków.
Nie widziałam wcześniej wyrzycy włosiastej. Wygląda świetnie
Małgoś, powiedzmy, że się dało ;) Muszę ręcznie odsuwać zasłonkę obiektywu i uważać, żeby nie spadła ta wierzchnia część. Nie mogę też w wielu zdjęciach ustawić dobrej ostrości i zbliżeń :(
Turzyca, ktorą pokazałam, jest u mnie od zeszłego roku - mam kilka kępek i zamierzam dokupić - jest świetna :D . Mam też takie brązowe - te nie każdego przekonują ze względu na kolor - wyglądają jakby były uschnięte, ale dla mnie ładnie się komponują z zielenią innych roślin :D
Polecam :!:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

edulkot pisze:Monia takie kolory dodają energii w taki bury czas jak dzisiaj i oby obyło się bez większych strat po kolejnym nawrocie zimy bo sporo róż zaczęło rosnąć. :roll:
U mnie najgorzej wygląda kilka herbatnich Souvenirów no ale to było do przewidzenia że 'herbatki' słabo zimują nawet w takie zimy jak ta. :(
Majeczko, u mnie jeszcze róże nie rosną - na szczęście, ale i tak mam obawy co do przymrozków. Trochę czarno wygląda Bouquet Parfait i kilka innych, ale pewnie są wrażliwsze. W sumie zima była łagodna, więc nie powinny, a jednak coś im było nie tak.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

duju pisze:Wybrałam;
-Biedermaier
-Augusta Luise
-Rosarium Uetersen
-Alexandra de Luxembourg
-Princess Anne
-James Galway

Napisz mi czy dobry wybór ? i czy rzeczywiście wszystkie są w różowościach.
Augusta Luise - ona nie jest taka różowa - to ta róża z pierwszego zdjęcia powyżej. U mnie łapie plamistość, ale do opanowania. Ma cudne kwiaty o pięknym zapachu. Nie wiem od czego to zależy, bo mam kilka krzaczków tej odmiany i dwie są nieładne - mają bardziej czerwonawe płatki, za takimi piegami. Inne są dokładnie takie jak ta ze zdjęcia.
Biedermeier - ładne kwiaty, ale w bardzo małej ilości i to mnie denerwuje, więc nie powiększam ilości tej odmiany, a nawet uważam za zbędny zakup. U mnie zdrowa, ale wiem, że dziewczyny narzekały na chorowanie tej róży.
Alexandra P.de Luxembourg- moje marzenie i dwa podejścia do tej odmiany. Jest kiepskiej kondycji, ale widziałam, że przeżyła zimę, więc może się weźmie za siebie w tym sezonie. Nie umiem jeszcze o niej nic powiedzieć.
James Galway- super piękna angielka, której ilość u mnie wzrosła do 5 :heja
Princess Anne - śliczna i ze względu na kolor i bujność kwiatów i pokrój.
Rosarium Uetersen- zachwyca kwiatami, ale u mnie słabo zimuje. Może po tej zimie będzie lepiej. Jak dla mnie to jest to róża bardziej parkowa, czy krzaczasta niż pnąca. Co roku odbija u mnie od zera, więc nie mogę tego określić inaczej.

:wit Pozdrawiam wszystkich sobotnio i życzę szybkiego powrotu ;:3
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dawno u Ciebie nie byłam... ;:oj Może na zewnątrz nie ma jeszcze prawdziwej wiosny, ale u Ciebie się ją czuje - temat zasiewów, róż, które najlepiej przezimowały :) Ja też nie jestem specjalistką od wysiewu nasion, w tym roku jakoś mnie tak wzięło (efekt Forum), ale krążki mi się nie sprawdziły...chyba za bardzo podlałam i pleśnieją...poza tym już teraz wiem, że część nasion posiałam za wcześnie :wink:
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

RU posadziłam w ubiegłym roku i jeśli tak źle zimuje, powinnam ją chyba przenieść na inne stanowisko, żeby pod pergolą posadzić taką, która będzie pnąca. Wygląda nieszczególnie, choć zima nie byla ostra :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniś takie cudne widoki to prawdziwa radość :D Tym bardziej że zima wróciła na całego :roll: U mnie sypie i sypie, jak w grudniu.... ale powiem szczerze, ze ciesze się z tego, bo jeśli mają przyjść takie duże mrozy jak straszą, to przynajmniej roślinki będą okryte...
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie Bouquet Parfait też ma problem z zimowaniem. Krótko mówiąc będzie to jedna z wrażliwych róż i będzie trzeba ją mocno kopczykować i okrywać na zimę.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gajowa pisze:Dawno u Ciebie nie byłam... ;:oj Może na zewnątrz nie ma jeszcze prawdziwej wiosny, ale u Ciebie się ją czuje - temat zasiewów, róż, które najlepiej przezimowały :) Ja też nie jestem specjalistką od wysiewu nasion, w tym roku jakoś mnie tak wzięło (efekt Forum), ale krążki mi się nie sprawdziły...chyba za bardzo podlałam i pleśnieją...poza tym już teraz wiem, że część nasion posiałam za wcześnie :wink:
:wit
Troszkę mnie zmartwiłaś tymi krążkami - właśnie je nabyłam i będę eksperymentować ;:173 W takim razie będę ostrożna z podlewaniem. Wysiew w moim wykonaniu to ewidentnie działanie forum i dziewczyn, które tak zachęcają do tego działania. Na razie lobelia słabo rośnie - mam wrażenie, że od dwóch tygodni stoi w miejscu. Jeśli się nie powiedzie, to już nie będę jej siała w przyszłym roku.

-- So 09 mar 2013 09:03 --
ewamaj66 pisze:RU posadziłam w ubiegłym roku i jeśli tak źle zimuje, powinnam ją chyba przenieść na inne stanowisko, żeby pod pergolą posadzić taką, która będzie pnąca. Wygląda nieszczególnie, choć zima nie byla ostra :roll:
Ewciu, jeśli masz zaciszniejsze miejsce, to lepiej przesadź. U mnie wietrzny ogród, więc pewnie dlatego tak się dzieje i słabo zimuje. Na razie jej nie oglądałam, ale może zrobi mi tę przyjemność i zechce być zielona po takiej łagodnej zimie ;:173

-- So 09 mar 2013 09:05 --
AGNESS pisze:Moniś takie cudne widoki to prawdziwa radość :D Tym bardziej że zima wróciła na całego :roll: U mnie sypie i sypie, jak w grudniu.... ale powiem szczerze, ze ciesze się z tego, bo jeśli mają przyjść takie duże mrozy jak straszą, to przynajmniej roślinki będą okryte...
Wow, Aga, u Ciebie faktycznie zima na całego. U mnie dzisiaj też pada, ale tylko deszcz (póki co ;:173 ) Patrzyłam na prognozę tygodniową - ma być mrozik i silny wiatr, więc to najgorsze, co może być. U mnie wiatr czyni duże zniszczenia, gdy jest nawet nieduży mróz.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Deirde pisze:U mnie Bouquet Parfait też ma problem z zimowaniem. Krótko mówiąc będzie to jedna z wrażliwych róż i będzie trzeba ją mocno kopczykować i okrywać na zimę.
Gosiu, jeśli tak będzie, to u mnie ta róża nie da sobie rady w mroźniejszą zimę. Szkoda, bo ładna jest. Chyba, że krzewy "na tyłach" podrosną i osłonią przed mroźnym wiatrem. Muszę bardziej zwracać uwagę na wytrzymałość zimową róż.
Co ciekawe - Pompon F.Circus jest w bardzo dobrej kondycji, a niby ma być wrażliwy.
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Więc Alexandra, Rosarium i Biedermaier odpada.

A na zdjęciu Luisa Augusta przepiękna, a jak jeszcze pachnie to musi być u mnie.
Pozdrawiam - Justyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”