Ogródek majowej cz. 2 (nowe wyzwanie:)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek majowej cz. 2 (nowe wyzwanie:)

Post »

Sobotnia pogoda pół na pół, ciepło, ale wietrznie, stąd zaplanowane pracy zostały wykonane w 70%, ale dobre i to. Obchód po rabatkach uspokoił mnie, na pierwszy rzut oka wszystko żyje i ma się dobrze. Np. lawenda wygląda jak w środku sezonu po przycięciu ;:138 . Zdjęłam wszystkie ocieplenia, rozgarnęłam kopczyki, podlałam donice, wygrabiłam trawnik przed domem, oczyściłam z liści rabatę cisowo-kamienną przed domem, rabatę z rododendronem. Nie popryskałam Promonalem, bo było za wietrznie. W przyszłym tygodniu jak się uda zrobię oprysk i będę cięła trawy, lawendę, krzewy.

Kilka zdjęć:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

parapetowa lobelia coraz większa i w końcu ruszyła się tunbergia:

Obrazek Obrazek

Życzę wszystkim miłego dnia!!!
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
kasia28x
100p
100p
Od: 26 sty 2013, o 09:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę, że u Ciebie zima została już tylko dalekim wspomnieniem ;:215
a u mnie śniegu po kostki ;:202
Super, że roślinki bez problemu przezimowały :D trawnik dopieszczony, że mucha nie siada ;:180
no i zazdroszczę jednak troszeczkę tych prac wiosennych :oops:
Wszystko jest trudne...zanim stanie się proste
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie śniegu po kolana, a u Ciebie już piękna wiosna i po tym białym ani śladu ;:oj Pięknie... I zazdroszczę. Ja chce do ogródkaaaaa ;:145
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Jest fantastycznie, nawet wiatr urywający głowę tego nie zmieni ;:215 Już niedługo działamy. Zaczynam się bać a Ty? :lol: No wiesz, fachowcy, zwiększone koszty bo zawsze "coś" wyskoczy, nieobliczalna pogoda.... czuje lekki strach ale też dreszczyk podniecenia na myśl o późniejszych efektach :D
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Na jednym ze zdjęć to kiścień ? jaka odmiana? scarletta ?
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p

Post »

Kasiu, Aniu - za parę dni wszyscy zapomnimy o śniegu, wiosnę czuć w powietrzu :D Jeszcze będziemy narzekać na bolące plecy :wink: , ale na chwile obecna nic mi więcej nie potrzeba, no może jeszcze więcej ciepła.
Magda czuję dokładnie to samo - radość przemieszana z obawami, może nawet trochę z wyrzutami sumienia, że kosztem ogrodu być może zaniedbam inne rzeczy; jak to wszystko wyjdzie.... Ale jak ma być?? Będzie dobrze!!
Dorotko, tak to Scarletta, bardzo ładnie przezimował, a właściwie przezimowały, bo mam jeszcze jeden, mniejszy.
Pozdrawiam, Iwona
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Też mam dwa z tej odmiany,jeden roślina macierzysta a drugi sadzonka z niej,pytam bo na działce jeszcze nie byłam i nie wiem co z nimi,choć juz z ubiegłą zimą sobie dały radę,bardziej martwię się o kiścień Makijaż - pierwszy rok zimuje i trzymam cały czas za niego kciuki
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

:wit ale pięknie! Wiosna już tak daleko u Ciebie zaszła, ze zima nie ma jak wrócić :) Zazdroszczę... :)
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36

Post »

No widzę, że porządki wiosenne masz już za sobą, szyko się uwinęłaś. Ja byłam wczoraj w Twoich okolicach - koło Białobrzegów, na działeczce, jak tm jest już pięknie! Będziemy prawie sąsiadkami (nie wiem gdzie dokładnie koło Radomia mieszkasz, ale to prawie sąsiedztwo). Prace porządkowe na działce koło domu odbębniłam w sootę, a w niedzielę pojechaliśmy na nową działeczkę. Okazuje się, że bywają na niej dziki i sarenki, wszędzie było pełno śladów po kopytkach. Ziemia jeszcze trochę podmokła po roztopach, ale niebawem będzie można zacząć prace. Trochę mnie przeraża to, ile tam będzie porządkowania terenu, ale za to jak potem będzie pięknie!
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Iwonko u mnie też w weekend wiecznie ale nie umiałam wysiedzieć w domu...a więc grabie u mnie też poszły w ruch ;:215 czuję mięśnie a więc czuję że zaczynam żyć pracami w ogrodzie :tan
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Iwonko rany Julek ale się spóźniłam ....
Ale już jestem i nadrabiam ;:108 Dzisiaj i u was chyba cudne ciepełko co ?
Pozdrawiam :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p

Post »

Madziu, Kleo, Aga, Kasiu dziękuję za wizytę ;:196

Kleo- Białobrzegi mam o rzut beretem, a czasem nawet tam bywam, bo mam siostrę cioteczną w Białobrzegach. A ja mieszkam właściwie w Radomiu, granica miasta przebiega jakieś 400 m od mojej działki, ale to juz wieś :D NO to u Ciebie tez zapowiada się pracowity sezon. Kiedyś i do mnie przychodziły sarny, bażanty, kuropatwy...teraz coraz rzadziej, buduja sie nowe domy, coraz mniej wolnej przestrzeni wokół. Trzymam kcuiki i powodzenia!!
Kasiu - o tak, było ciepło, było pięknie, w ruch poszedł sekator, grabie, a dzis mam ból w plecach :wink: Ale za to ile zrobiłam....Tylko Promanalem nie zdążyłam popryskać, bo się okazało, że w kilku sklepach zabrakło :twisted:

Miłego dnia!
Pozdrawiam, Iwona
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Werka już doszła całkiem do siebie? Wykorzystałaś ciepłe dni baardzo konkretnie :) Niestety u mnie dzisiaj już ;:3 nie ma :( a tak się przez tą chwilę do niego przyzwyczaiłam że aż dzisiaj się tak niemiło wstawało :(
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p

Post »

Madziu- dziękuję. Tak, juz dobrze ;:138 . Teraz ma brać przez jakiś czas preparat z glukozaminą na stawy i ścięgna.
U mnie tez dziś bez ;:3 ale jest dość ciepło, o 8.00 było 8 stopni, teraz nie wiem, bom w fabryce :wink:
Właśnie przyszedł zamówiony Promanal - o dzień za późno ;:131 Muszę poczekać na koleją porcję ładnej pogody.
Pozdrawiam, Iwona
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oby ta kolejna porcja szybko przyszła :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”